Проверка на състоянието на "Пирогов" показа несъответствия с медицинския стандарт

Проверка на състоянието на "Пирогов" показа несъответствия с медицинския стандарт

© Николай ДойчиновОтделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология в най-голямата болница за спешна помощ - "Пирогов", не съответстват на определените им нива на компетентност и се налага преструктуриране по отношение на служителите. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт и недостигът на медицински сестри обяснява редица от проблемите в работата на болницата, например в хирургията и гастроентерологията.


Това са изводите от проверката на Министерството на здравеопазването за състоянието на "Пирогов", направена след поредица от протести на служители от лечебното заведение.


"Данните от проверката на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Министерството на здравеопазването ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на лечебното заведение", се посочва в съобщението на ведомството.
Преструктурирането ще включва оптимизиране на структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена, уточняват от здравното министерство.


Освен кадровия проблем, е установен и административен. При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение "има диспропорции и липсват единни правила и механизми" за принципите на разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала, показват резултатите от проверката.


Не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на болницата, което беше едно от обвиненията на протестиращите служители от "Пирогов". Като нещо положително се отбелязва и че със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK