Специалисти от "Пирогов" спасиха живота на близначки с редки вродени аномалии

На снимката: Д-р Цветко Георгиев (с жълт екип) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка) са с едно от спасените деца Мария и щастливите й родители.

© "Пирогов"

На снимката: Д-р Цветко Георгиев (с жълт екип) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка) са с едно от спасените деца Мария и щастливите й родители.Специалистите от Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в "Пирогов" са спасили животите на две бебета с изключително редки и тежки вътрешни увреждания. Борбата за живота на двете близначки е отнела две месеца, но едното момиченце вече е изписано, а второто ще се прибере у дома до края на следващата седмица с пълни шансове за здрав живот, съобщиха от лечебното заведение.


Децата са се родили с рядко срещана аномалия, при която още докато са в утробата част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистични тумори, сраснати с останалите коремни органи. Тази формация не давала възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашавало живота им. Увреждането се появява изключително рядко в целия свят и обикновено завършва с бърза смърт, поясняват специалистите.


Д-р Цветко Георгиев

© "Пирогов"

Д-р Цветко Георгиев

Случаят бил поет от екипа на д-р Цветко Георгиев - завеждащият лекар на отделението за новородени с вродени аномалии в "Пирогов". Д-р Георгиев коментира, че е виждал едва около 15 подобни случая в кариерата си.


Извършени са многобройни продължителни и многоетапни операции на двете момичета, които са започнали часове след раждането им, но за радост завършват с успех. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK