Проф. Драган Бобев и новата епоха в българската педиатрия и онкохематология

Проф. Драган Бобев

© Сребрина Бобева, Личен архив

Проф. Драган БобевПрез 2017 г. един от пионерите в най-съвременната история на българската медицина - проф. Драган Бобев - навърши 85 години. "Дневник" публикува текста на доц. д-р Боряна Аврамова с неговата история и влияние. Акцентите са на редакцията.


През 1987 г. на упражнение по вътрешни болести в Клиниката по хематология на тогавашната Медицинска академия, нашата асистентка, говорейки ни за крайно неблагоприятната прогноза на болните от левкемия, посочи през прозореца една от другите сгради наблизо и каза "но там, отсреща, в Детската клиника има един доцент Бобев, необикновено напредничав лекар, който съумява да излекува повечето от децата с това заболяване".


Тогава не подозирах, че за мой късмет, професионалният ми път занапред ще бъде тясно свързан с този забележителен човек, състрадателен лекар и обаятелен учител. Въпреки, че самият проф. Бобев, който сам не може да изброи децата и семействата, на които е помогнал, никога не се самоизтъква и обича да казва, че "всяко честване е малко погребение", аз мисля, че е важно значимостта и успехите на човек да бъдат популяризирани и припомняни приживе и то пред широка публика. Какъв по-подходящ повод за това от неговата 85-та годишнина.
Проф. Драган Бобев е жива легенда в нашата медицина. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология, забележителен преподавател и човек с ясно определена обществена позиция. Достоен последовател на своите учители, сред които с най-голямо значение за формирането му като педиатър в първите години на кариерата му е неговият чичо д-р Драган Бобев, също известен детски лекар и университетски преподавател.


Първоначално младият доктор Бобев е изпратен за участъков педиатър в етрополското село Лопян. Професионалното и преподавателското му развитие продължава като асистент в Детската клиника на тогавашния ИСУЛ, а по-късно и в Детска клиника на ВМИ – София, доцент и професор в Катедрата по педиатрия на Медицинския университет и неин ръководител от 1990 г. в продължение на 10 години. Неговата голяма любов и призвание, обаче, през целия му живот и досега остава детската онкохематология.


С лечение на злокачествени болести при децата започва да се занимава от 1969 г., когато e изпратен на специализация във Франция. В Париж и Монпелие учи при най-престижните за времето си детски онкохематолози, някои от които са и сред великите имена на модерната хематология - новатори като проф. Жорж Мате, проф. Жан Бернар и нобеловия лауреат проф. Жан Досе. От тези безценни извори Бобев черпи знания и умения на най-високото ниво в този исторически повратен за световната хематология и онкология период.


След завръщането си в България, с неповторимо остра интуиция и научен усет започва да прилага всички най-съвременни методи за лечение на левкемия, което бързо води до все по-добри резултати при много деца с това, смятано за безнадеждно, смъртоносно дотогава заболяване. Дисертацията му на тема "Цитологични варианти на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението" (1977) е безспорно революционен за времето си труд, запазващ своята актуалност и в наши дни. Далеч преди много други, той заедно със своите колеги и възпитаници достига до преломния момент, когато отчайващата съкрушеност пред страховитите диагнози беше заменена от напълно реалистични очаквания за излекуване.


През 2011 г. проф. Бобев (втори от дясно) беше награден с орден "Стара планина" първа степен от президента Георги Първанов. Тогава той ръководи Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София и е национален консултант по детска трансплантология.

© Прессекретариат на държавния глава

През 2011 г. проф. Бобев (втори от дясно) беше награден с орден "Стара планина" първа степен от президента Георги Първанов. Тогава той ръководи Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София и е национален консултант по детска трансплантология.


Проф. Бобев създава българската школа в модерния подход към детските злокачествени заболявания и в следващите повече от 40 години неуморно продължава да я усъвършенства, възприемайки бързо и последователно всички нови световни завоевания в системното лечение на левкемиите според американски, немски и западноевропейски клинични протоколи. Това извисява нашата детска онкология до европейско равнище и осигурява на болните български деца немислими дотогава лечение и преживяемост, които не се различават от тези в развитите държави в Европа и Америка.


Най-ярко постижение в тази област е въвеждането през 1997 г., за първи път у нас от неговия екип на костномозъчните трансплантации като терапевтичен метод при високорискови групи пациенти с онкологични заболявания, който в следващите години се развива и усъвършенства.


Драган Бобев има заслуги за налагането на световни стандарти не само в лечението на злокачествени заболявания, но и на повечето от болестите в детска възраст. След 1990 г. като ръководител на Катедрата по педиатрия и на тогавашния Институт по педиатрия, той поставя високи изисквания за диагностика и лечение на детските болести, съобразно достиженията на световната наука, като очаква от българските педиатри добра осведоменост и непрекъснато усъвършенстване. С такъв подход е свързана и преподавателската му дейност. Той е


един от най-взискателните преподаватели,


с твърде високи критерии, на които студентите и младите лекари могат да отговарят само след доста усърдна ежедневна теоретична подготовка от най-реномираните литературни източници. Както самият той казва "за да станеш добър лекар трябва да имаш добри учители". Той успя да подготви и висококвалифицирани професионалисти, като така издигна нивото на българската педиатрия.


Проф. Бобев ни подтикваше към любознателност и клинично любопитство, към трудолюбие и старателност, към професионална дисциплина, хуманност и милосърдие. С бащинска строгост, духовна елегантност и остроумие той ежедневно ни учеше, проверяваше знанията и уменията ни и изискваше безпрекословно висококачествена работа.


Освен изключителен лекар и знаменит преподавател, проф. Бобев винаги е бил и човек с активна гражданска позиция. Демократ по наследство и лични убеждения, след 1990 г. той дейно участва в обществено-политическия живот, като привърженик и последовател на "синята идея". Помага с опита и разбиранията си за реформиране на здравеопазването, а като председател на Медицинската комисия към ВАК (Висшата атестационна комисия към Министерски съвет), и на българската медицинска наука. Пише и много статии по важни и наболели обществени проблеми.


Само допреди три години проф. Бобев с младежка енергия и устрем ръководеше болницата по детска онкохематология, което само по себе си е впечатляващо постижение. Въпреки че в последно време неговите административни задължения отпаднаха, темпото на професионалната му активност остава и той винаги е на разположение, неизменно находчив особено при решаване на сложни медицински казуси или интересни клинични предизвикателства, готов винаги да помогне на своите ученици.


Затова с широко отворено сърце казваме: Благодарим ви. Дано още много години да сте силен и да ни помагате със съвети и клиничен реализъм.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 503 Неутрално

  всичко написано може и да е така и вероятно е така. но който му е ял попарата във ВАК, надали мисли по същия начин. Уж беше "син", а се договаряше с комунистите и гасуваше за техните кандидати.

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Проф. Бобев е един от съвременните будители.
  Не са много истинските българи като него.
  Нека бъде жив и здрав и нека повече млади лекари да се докоснат до неговото познание...!

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  Един човек достоен за уважение и почит!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#1] от "victor_victim":

  Той, че е червен, червен е - нямаше как да те пратят на специализация като млад лекар в прогнилия Запад шпреди 1989, ако не си техен. Но вериоятно е бил добър детски онкохематолог с принос за науката и за пациентиите си.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Бобев е голям човек.
  Много, ама много ни измъчи по време на следването.
  Много ни беше шубе от него, но беше, както се казва, строг, но справедлив.
  В най-ужасната възможна клиника - там, където страдат и умират дечица...
  Легенда.
  Поклон до земи, учителю.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Отличен Лекар, учител и много труден характер.
  Децата му май не пожелаха лекарското поприще?!

 7. 7 Профил на it
  it
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Чел ми е две години лекции по педиатрия, когато бях студент. Дали е син или червен, едва ли има някакво значение. Като човек с изключителна обща култура, той е доста над тези неща. Не беше лесен характер, но мога да кажа, че е един от малкото български лекари, които могат да се нарекат и учени. Нищо общо с днешните помиари, които преписват чужди трудове от интернет и се хабилитрат с единствената цел да лапат пари. Пожелавам му здраве и радостни дни!

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Като четях теста на доц. д-р Боряна Аврамова за учителя ѝ проф.Бобев, изпитах гордост от това, че имаме такива лекари!
  Респект!
  Пожелавам здраве и активно дълголетие!

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Интересно, кои са сега най-известните български специалисти в онкохематологията?

 10. 10 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Трябва да пазим личности като Проф. Бобев. Те са национално богатство. През 70-те, 50% от децата с ракови заболявания са преживявали до 2 години, а днес над 80% са живи след 10 г. Този успех се дължи на лекари, фармаколози, химици, биолози и физици - хора, които работят в сферата на биомедицинските науки. Нека над това да се замислят тези, които яростно злословят срещу хората работещи в акадамията, вкл. БАН.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702720/figure/F1/?report=objectonly

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702720/

 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Драги Brother Fellatius, кво общо има Бобев с разликата между 70 -те и днес??? Беше си л.... , остана такъв. Академия е пределно общ термин, виж БАН, БАНИ и Библиотекарският са полИция... А реклама на Pub Med, срещам не за първи път...

  roo
 12. 12 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До #9 , не ти трябва да знаеш, (дано), но са повече от Бобев!!!

  roo
 13. 13 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "babyroo":

  Аз не бих могъл да съм ..... както Бобев, според твоята оценка. Имам известен респект за хора с неговата професия. Двама мои познати лекуват деца болни от рак. Много добре платени са, но това не ги интересува. Карат на една кифла за закуска, анемична салата за обяд и вечеря, и афе и работа всеки ден над 12 ч. В погледа им мировата скръб се чете. И за да правят това което правят, десетки години са учили и са били най-добрите сред добрите. Ичили са от, според теб, недефинируемата академия.

  Относно ? ти какво общо има Бобев и колегите му с успехите на онкологията, отговор не смятам да давам. Няма смисъл. На информацията в Pubmed не гледай като на реклама, а като източник на, в общи линии, проверен разум. С тези няколко бележки искам да кажа - съмнения че не си вдянал нямам - че познавам много хора, които са направили и постигнали много по-малко от Бобев в този живот. Ти къде си?

 14. 14 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ичили са от, според теб -> Учили са ...

 15. 15 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Драги Brother Fellatius, очевидно за вас медицината не е позната територия. Върнете се към брега на вашето познание, ако има такова. Изложението ви свидетелства за доста разкъсан мисловен процес... За синтаксис дори не споменавам.

  roo
 16. 16 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Весело

  Да, писането ме забавлява. От 30-на години не пиша на БГ-ски и в последно време хвърлям по изречение-две - като съчки, за поддържане на огъня. Колкото да тлее. Не повече.

  За медицината - зная тук-онуй, понаучено от горните етажи на тук-там. Дори споделям чутото беж жалби за удовлетворение. А ти, друже, как я караш с тоз негативизъм? Дали би могъл да се откъснеш от индивидуалната отрова и да оцениш нещата като многокомпонентна система, която е повече или по-малко ефективна, и която с малко разум може да се подобрява?

 17. 17 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#15] от "babyroo":

  пак влезе грешка и ще ме сравниш с земята:

  зная тук -> зная туЙ

  Прошка?

 18. 18 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Няма такъв бок.лук като този. Стотици деца са му умрели в отделението, а родителите са го кълнали до 9-то коляно. Колко рушвети са му минали през ръцете, цели агнета му носеха през 1991 в Александровска болница.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darcas":

  Не го познавам лично, всъщност не познавам вече никого в България в лекарските среди.
  Така че не мога да кажа нищо за корумпираността му. Не бих се изненадал.
  Но това, че са му измрели деца в отделението, колкото и да е трагично, е нормално. Големият пробив с лечението на левкемиите настъпи след 2000.
  Аз съм онколог за възрастни и от онко-хематологията се занимавам само с нон-Ходжкински лимфоми (предимно Б-лимфоми) и с хронични лимфоцитарни левкемии, без трансплантации на костен мозък. За трансплантациите, Ходжкинските лимфоми, акутните левкемии, както и за плазмоцитомите (множествените миеломи) сътрудничим с хематологична клиника. Иначе работим предимно солидни тумори (нехематологични). Знаете ли каква алея имам на не едно гробище в района за 22 години трудов стаж ? Не че е за хвалба, но такива са болестите, с които се занимаваме - смъртоносни.
  Преди повече от десет години нашата старша сестра отишла на гроба на родителите си поо Задушница. На другия ден беше в шок - каза, че докато стигне на гроба, направила нещо като главна визитация - отляво и отдясно редички гробове на наши пациенти, които помнела от отделението в последните години.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Разни носталгици си опресняват българския и мимоходом ни учат да живеем. Ми тъпи сме, негативни и мразим успелите, напр. Прокопчо... Е, тва е... Отивам да обърна шльокавицата и да смаризя жената!

  roo
 21. 21 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#20] от "babyroo":

  Само в петък. Те, дяволите се събират в главата от понеделник до петък. Един шамар и се разбягват, а след това се връщат, за да затворят цикъла.

 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Паралогичното мислене е силно оръжие...Само в специализираните заведения. .. Еми, чао и 42.

  roo
 23. 23 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Неутрално

  С леко презрение, Хегел бе казал, че комунистите са мрачни иконоборци. Аз бих добавил и “нискочели”. Няма да сме като тях, нали? Всичко най-добро за Новата Година, и умната.😉

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK