Ново изискване на здравната каса обърква личните лекари

Ново изискване на здравната каса обърква личните лекари

© Надежда Чипева, КапиталНово изискване към личните лекари и стоматолозите, което е в сила от тази година, засега създава само объркване, съобщава БНТ. От началото на 2018 г. медиците в извънболничната помощ са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на песнионери, но според Българския лекарски съюз здравната каса няма подходящ софтуер за това отчитане и към момента няма указания как точно да се осъществява то.


Пенсионерите плащат такса от 1 лев при личните си лекари, а остатъкът от 1.90 лв. до пълната такса от 2.90 лв. се покрива от здравната каса. Новото условие обаче е, че за да получат тази сума, джипитата и зъболекарите трябва да отчетат издадените касови бележки.


Лекарският съюз иска изискването да започне да се прилага от следващото тримесечие, докато се изяснят подробностите по него. "В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери", коментира д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС.
Председателят на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева обаче коментира, че отлагане на изискването няма да има. По думите й в момента се работи за издаване на указания към лекарите и за подобряване на софтуера на касата.


Лични лекари изразяват недоволство пред БНТ, че изискването само увеличава бумащината, с която и без това се сблъскват всеки ден, а така професията им все повече се приближава към чиновническата и се отдалечава от медицината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK