Внезапната сърдечна смърт убива повече млади хора в България от всяка друга болест

В пресконференцията участваха д-р Васил Трайков (председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България), доц. Васил Велчев (УМБАЛ "Света Анна"), доц. Ивайло Кожухаров (Национална кардиологична болница)

В пресконференцията участваха д-р Васил Трайков (председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България), доц. Васил Велчев (УМБАЛ "Света Анна"), доц. Ивайло Кожухаров (Национална кардиологична болница)Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в България всяка година, а в около две трети от случаите причината е внезапна сърдечна смърт. Това е внезапно спиране на сърцето, при което смъртта настъпва в рамките на 1 час. Наред с катастрофите по пътищата това е най-честата причина за преждевременен край на млади човешки животи в страната ни.


Това предупредиха от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по време на пресконференция днес. Според световната статистика внезапната сърдечна смърт убива около 3 милиона души годишно и е по-смъртоносна от рак на гърдата, рак на белия дроб, инсулт и СПИН, взети заедно.


Само един от десет души в България, които изпаднат в това критично състояние, успяват да оцелеят, показва още статистиката. Шансът им да бъдат спасени е възможно по-бързо да стигнат до болница, където да бъдат дефибрилирани. За тези, които оцеляват, има значително повишен риск от това инцидентът да се повтори отново, обясниха специалистите.
До 40% от тези пациенти обаче могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако спре, обясниха още кардиолозите. В момента такива устройства се поставят с частично финансиране от здравната каса на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент. Това е вторична профилактика, но от съсловното сдружение предлагат здравната каса да започне да включва в разчетите си и хората, при които е установен риск от внезапна сърдечна смърт и с превантивно поставяне на устройството тя изобщо да се предотврати, т.е. за първична профилактика.


За миналата година са поставени 132 броя такива дефибрилатори, но според специалистите поне 300 души годишно в България се нуждаят от машинката, а ако гоним средното европейско ниво на имплантите - броят трябва да е по-близо до 600. Кардиолозите уточниха, че в момента здравната каса покрива 6000 лв. от импланта, но цената му е между 10 и 14 хил. лв., а и се налага да се сменя на около пет години, които пациентите трябва да платят сами.


Според изчисленията на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология използването на уредите вместо на медикаментозните терапии, които тези пациенти трябва да приемат за състоянието си и за потенциалните усложнения, може да излезе по-евтино и по-щадящо. Засега преговарят с касата тя да поеме 80% от цената на дефибрилаторите и да увеличи броя им за годината. Това ще струва между 500 хил. и 1.2 млн. лв. допълнително на бюджета й.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Доста тревожна статистика за внезапен сърдеèн арест.

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  "За миналата година са поставени 132 броя такива дефибрилатори, но според специалистите поне 300 души годишно в България се нуждаят от машинката"

  И на колко човека сложихте без дори да има нужда? Има едни болници, които само от това се хранят. Да не смее човек и влинейка да попадне, че при сърдечни проблеми ще го оперират само за да вземат парите по пътеката.

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Нещо тези числа ми звучат абсолютно нереалистично. При положение че общата смъртност е към 100 000 годишно, делът на инфарктите и подобни не ми се вижда реално да е над 70% Повечето ми близки, които си "заминаха" през последните години умряха от различни форми на рак и нито един от инфаркт.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Около 6 бона струва имплантируем кардиовертер дефибрилатор....
  Задължително е прием на добавката магнезий, по-добре медицинския, Съществуват магнезиеви депа в организма и тяхното изчерпване или намаляване води до психични отклонения, атеросклероза, миокарден инфаркт, артериална хипертония, нефролитиаза, нарушен липиден статус, предменстр. синдром и др.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Глупости!
  Когато някой старец умре в съня си идва доктора и пише смъртния акт. Причина за смъртта обикновено е "сърдечна недосттъчност". Да не мислите, че някой ще прави аутопсии и следствия какво точно му станало на дядото.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Значи 3 милиона в цял свят, от които в България 70 000?! Около 2,5% от световните случаи?! Не е ли малко много?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  Пушене от 15 годишни, редовна злоупотреба с твърд алкохол, ядене на всякакви боклуци с холестерол до небето и тотално залежаване без никакъв спорт -тия фактори дали имат някакво отношение към горнната статистика? Някой от тия доктори дали ще заговори за програми за превенция или нещата опират главно до едните пари от касата за имплантите?

 8. 8 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не разбрах най важното - как се преценява дали човек е в риск, има ли симптоми и какви са?...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един Градинар":Не разбрах най важното - как се преценява дали човек е в риск, има ли симптоми и какви са?...

  Веднага ще ти кажа. Всеки с наднормено тегло над 10%-та и със застоял начин на живот без ходене пеша поне 8 км. дневно е в риск. Не че няма изключения, но тези които потвърждават правилото са над 90%-та. Природата е създала човека да се движи и да яде естествена храна, а не да прави пари и да яде преработени боклуци.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5657 Неутрално

  Здравословният начин на живот без цигари, твърд алкохол, с движение, без тлъсти храни и други боклуци може да предотврати и да подобри работата на сърцето. А да живее човек с машинка или чип.... не е работа.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един Градинар":

  Изкачваш четири-пет етажа, леко забързано. Ако въздуха започне да не ти стига, ако сърцето ти иска да "изскочи" от тялото, ако после няколко минути не може да влезе в ритъм, тогава да, има проблем.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Минете край едни зали дето тренират млади мъже за мускули.
  Там ще видите задължително едни некролози на млади мъже около 30-те години.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Сам пропагандна реклама за вдигане продажбите на дефибрилаторите:
  "Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в България всяка година, а в около две трети от случаите причината е внезапна сърдечна смърт."

  В България годишно умират 110 хил. души и едва само 50 хил. души са били "под лекарско наблюдение" (поставена диагноза и опит за лечение). В останалите случаи, се пише в смъртния акт най-вероятната причина за смъртта, ако няма данни за "самоубиване с контролен изстрел в тила".
  И няма нищо общо сравнението с катастрофите по пътищата - под 1000 души пряко загинали (половината пешеходци) и повече от две трети в напреднала възраст и под 10 хил. души "пострадали" като статистиката не дава информация дали са живи на следващата година.
  За да се стигне до мерака как продажбата на 132 броя такива дефибрилатори да бъде утроена (поне 300 годишно) при все че Сдружението по кардиостимулация няма никакви данни за здравето на населението. Лошото е, че никой няма такива данни, включително НЗОК, което е предпоставка за източване на касата, за което иде реч.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":
  "Не е ли малко много?"

  Говорим за утрояване на продажбите, а не за средното положение в света.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Няма нужда от привкуса на безхаберие. Най-често непосредствената причина за смърта наистина е сърдечна недостатъчност и точно това се попълва във формуляра. От какво е причинена е друг въпрос но отговора му е съвсем отделна тема.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#7] от "lustmord":

  "тия фактори дали имат някакво отношение към горната статистика?"

  Тц, тия фактори имат пряко отношение само към пенсионната реформа - скъсява се времето на (мизерен) пенсионен живот както и "усвояване" (по Коледа Великден) на осигуровките на тия, не достигнали до пенсионна възраст. И косвено отношение (чрез акциза) към парите за здраве (държавната субсидия от един милиард лева за 4 млн. души здравно неосигурени лица).
  А с тия дефибрилатори само се цели да се провали демократичната пенсионна реформа - достигане на коефициент на зависимост под 0.5 (брой пенсионери към брой работещи).

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  И това са млади хора!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  "Най-често непосредствената причина за смъртта наистина е сърдечна недостатъчност"
  Почти винаги е така - настъпва сърдечна недостатъчност .... при задушаване (включително обесване), загуба на кръв (порезна или огнестрелна рана), стрес, удавяне (поради схващане на мускул), свръхдоза (блокаж на дихателен механизъм), че дори и от глад.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  И как предполагате докторите да ви превентират ?. Някои в бяла престилак да седи пред МакДоналтса и да гони клиентите ?. Или да ви бие с пръчка за да направите 1-2 километра за радвижване.
  Докторите продават медицински услуги а именно консултация за лечение на заболявания. Ако искате можете да им ползвате услугите, ако искате може да се опитате да забавите нуждата от тях като водите здравословен живот. Но това си е ваш личен избор.
  Вижте държавата съвсем определено има задължение да налага политики в общия интерес на обществото дори с цената на известно неудобство на отделни групи. И прави някои стъпки - като забранат аза пупшене, забраната за реклама на цигари, високите цени на цигарите. И може да вземе още много подобни мерки.

 20. 20 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 229 Гневно

  Тези заболявания сигурно са от “хубавия“ живот в България...

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  По-правилното заглавие на тази дописка е "Кардиохирурзи искат повече пари от здравната каса"!

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Сравнете милион пи двеста хиляди , нужни за дефибли
  раторите и СТО милиона за иди ми - дойди ми . Едва ли има нужда от коментар . Дори и един , човешкия живот няма цена .

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един Градинар":

  За тези всеки е "в риск"! Ако е възможно да сложат 7 милиона импланти и да ги сменят не на 5, а всяка година, биха били доволни!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  И кога се слага машинката, когато поне веднъж ти спре сърцето ли, и ако оживееш.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Това е благодарение на грижите на Партията и правителството.

 26. 26 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "До 40% от тези пациенти обаче могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако спре, обясниха още кардиолозите". Акардиоöозите обесниха ли колко от тези 40% биха били спасени ако навреме са диагностицирани и лекувани?Има много строги прави лаз посавяно на тези машинки и има много и различни видове с разлини функции завизи от заболяването-това каза ли тези търговци?Казаха ли за свтовни те критерии ? ако не ето една част от тях:

  1.Primary prevention cases include:

  Individuals with history of myocardial infarction (MI) and EF of less than 35% on optimal medical therapy (OMT). These patients should be NYHA functional class II or III, be ≥40 days from their last MI and >3 months from revascularization to be considered for an ICD.

  Individuals with nonischemic cardiomyopathy with LVEF ≤35% with NYHA functional class II or III have been identified to be at high risk for sudden cardiac death. To be eligible for an ICD, they should be on OMT for at least 3 months.

  Individuals with NYHA functional class I and a history of MI ≥40 days from most recent MI and >3 months from revascularization with LVEF

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Някой е платил за тази конференция. Тези дефибрилатори са ефикасни в сравнително тесен кръг случаи. И няма държава в света, където да са подобрили статистиката осезаемо.

  Ама тоя дето е платил, си е хвърлил парите на вятъра. Тук пари за бинт няма, имплантируеми дефибрилатори ще продава...

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Вие например много ли сте доволни от това, как при положение, че сме една от най-обездвижените нации в света 5% от бюджета на спортното министерство (дето идва от данъците на всички нас) се отделя за масов спорт а 95% потъват в разни "професионални" федерации за да може министъра на края на годината да ни се отчете с някое 26-то място на европейско първенство по еди какво си?

 29. 29 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  1.Primary prevention cases
  Hypertrophic cardiomyopathy with one or more major risk factors for sudden cardiac death
  Arrhythmogenic right ventricular dysplasia/cardiomyopathy with one or more risk factors for SCD
  Nonischemic cardiomyopathy with LVEF ≤35% with NYHA functional class I
  Nonhospitalized individuals awaiting heart transplantation
  Long Q–T syndrome with risk factors for SCD
  Cardiac sarcoid, giant cell myocarditis, Chagas disease
  Familial cardiomyopathy associated with sudden death
  LV noncompaction

  2.Secondary prevention cases include:
  Survivors of sudden cardiac arrest
  Individuals with syncope from presumed sustained ventricular arrhythmias
  Those with a history of sustained ventricular arrhythmias
  Unexplained syncope with significant LV dysfunction with a nonischemic cardiomyopathy
  Syncope or VT while receiving beta-blockers with long Q–T syndrome
  Sustained VT with normal or near-normal ventricular function
  Syncope or sustained VT with Brugada syndrome
  Syncope or sustained VT with catecholaminergic polymorphic VT receiving beta-blockers
  Syncope with advanced structural heart disease with investigations failing to find the cause of syncope.
  Обесниха ли тази терминология и споменаха ли колко са им платили от Medronic,Boston scientific или St. Jude Medical за тази пресконференция?

 30. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Статията идва да ни каже нещо за купуването на имплантируем кардиовертер дефибрилатор. Въпросът е в цената и кой ще я плати.
  По-добре би било технически да бъде подпомогнат мозъкът ми да подава съответен сигнал към централизирано управление, където своевременно да бъда диагностициран и рехабилитиран.

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Доста от пишещите тук реагират сьс сьрказьм но аз няма да забравя как сьпругьт ми който е 71 набор миналата година излезна извьн ритьм и изобщо намаше и идея какво му се случи и кога.Три дни го тьпкаха с кордарон в ОАИЛ в Смолянската болница и не успяха да вьзстановят ритьма му,докато не го закарах в Сити Клиник в София. Чист кьсмет е че кьм този момент е жив!Там му диагностицираха обструктивна хипертрофична кардиомиопатия,която кардиолозите в Смолян за 20 години прегледи не успяха да му открият.Е кажете ми какви са тези наши специалисти ,когато едно такова увреждане на сьрцето се вижда дори само на ехограф?Нормално ли е изобщо да плащаме всеки месец здравно-осигурителни вноски когато нито имаме гаранция че ще ни открият проблема навреме,да не говорим че за кардиовертер-дефибрилатора трябваше да платим около 4 000 лева,които нямахме в наличност?В подобни случаи кой поема отговорността за некадьрната диагностика и лечение,което може би е влошило повече здравето му след предписаното неадекватно лечение? Нормално ли е в различните части на Бьлгария да има такава разлика в камеството на здравното обслужване при положение че здравните вноски са с еднакьв размер? Безкрайно сьм благодарна на Професор Д-р Лазар Ангелков,Д-р Предовски,Д-р Емил Димитров,Д-р Мария Доцева,Д-р Петьр Поломски,Доц.Д-р Ташева,Д-р Янева,Д-р Африканова от Аджибадем Сити Клиник София...(дано не пропусна някой!!!)ТОВА СА ЕДНИ НЕВЕРОЯТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.И благодарение на бьрзата реакция моя сьпруг сега живее втори живот! Трудно е с думи да се изрази такава благодарност и уважение които имам кьм тези ПРОФЕСИОНАЛИСТИ СЬС ГОЛЕМИ СЬРЦА!

 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Минете край едни зали дето тренират млади мъже за мускули. Там ще видите задължително едни некролози на млади мъже около 30-те години.
  —цитат от коментар 12 на rorikabc

  Много от тези млади мъже не тренират за добра кондиция, а точно както Вие пишете - за мускули, за тяло. И пият едни напитки и си хапват едни добавки за да "направят" по-атлетично тяло. Някои от тези напитки и добавки им помагат да тренират много повече и да постигат много по-добри резултати. Все пак човешките възможности са ограничени и са различни за всеки човек.

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 611 Неутрално

  ОТКАК КРАВАРИТЕ БОМБИА У КОМШИИТЕ С ОБЕДНЕНИЯ УРАН И СВИНСКИЯ ГРИП ОТКАК ИЗЛЕЗНА НАДЕБЕЛО ОТИВАТ НЕЩАТА ТУКА , ИНФАРКТИ ИНСУЛТИ СЪРЦЕТУПИ ,ТАКОВА ЧУДО НИВГА НЕ Е БИЛО , ОТДЕЛНО ЦЕЛОТО БРАКУВАНО МЕСО НА СВЕТА ГО ИЗЕДООМЕ ТУКА, ОТДЕЛНО КАНЦЕРОГЕННИ ГЛЮКОЗОФРУКТОЗИ НАМЕСТО ЗАХАР ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ МЕГАКОМПАНИИ ЗА БЕЗАЛКОХОЛНИ КАТО ДАР, ОТДЕЛНО ХИДРОГЕНИРАНИ МАСЛА ДЕТО НЕ СЕ РАЗГРАЖДАТ У ОРГАНИЗЪМА И СЕ ТРУПАТ ПО ВЕНИТЕ НИ, НМА ЖИВОТ ВЕКЕ ТУКА ,НЕМА, САМО НА БАЦЕ ДЕТО МУ ГО ПРААТ СИЖУКА ПО ПОРЪЧКА,САМО ТОА ЧЕ ОТЦЕЛЕЕ , А ВИЕ .................

 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Около 6 бона струва имплантируем кардиовертер дефибрилатор....Задължително е прием на добавката магнезий, по-добре медицинския, Съществуват магнезиеви депа в организма и тяхното изчерпване или намаляване води до психични отклонения, атеросклероза, миокарден инфаркт, артериална хипертония, нефролитиаза, нарушен липиден статус, предменстр. синдром и др.
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  Абсолютно правилно! Дано повече хора го прочетат! Много пъти аритмията е причинена от намалени количества магнезий в организма и сериозно може да уплаши някого, а да не е страшно състояне.

  Минете край едни зали дето тренират млади мъже за мускули. Там ще видите задължително едни некролози на млади мъже около 30-те години.
  —цитат от коментар 12 на rorikabc


  От едната страна са атлетичните, спортуващи хора на всяка възраст, от другата са обездвижените, съсипани, пушещи и пиещи такива. Да, при първите проблемите са далеч по-малко, както всеки би предположил, нали? Изключвам употребата на химия за бързи резултати и показност.

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Доста от пишещите тук реагират сьс сьрказьм но аз няма да забравя как сьпругьт ми който е 71 набор миналата година излезна извьн ритьм и изобщо намаше и идея какво му се случи и кога.Три дни го тьпкаха с кордарон в ОАИЛ в Смолянската болница и не успяха да вьзстановят ритьма му,докато не го закарах в Сити Клиник в София. Чист кьсмет е че кьм този момент е жив!Там му диагностицираха обструктивна хипертрофична кардиомиопатия,която кардиолозите в Смолян за 20 години прегледи не успяха да му открият.Е кажете ми какви са тези наши специалисти ,когато едно такова увреждане на сьрцето се вижда дори само на ехограф?Нормално ли е изобщо да плащаме всеки месец здравно-осигурителни вноски когато нито имаме гаранция че ще ни открият проблема навреме,да не говорим че за кардиовертер-дефибрилатора трябваше да платим около 4 000 лева,които нямахме в наличност?В подобни случаи кой поема отговорността за некадьрната диагностика и лечение,което може би е влошило повече здравето му след предписаното неадекватно лечение? Нормално ли е в различните части на Бьлгария да има такава разлика в камеството на здравното обслужване при положение че здравните вноски са с еднакьв размер? Безкрайно сьм благодарна на Професор Д-р Лазар Ангелков,Д-р Предовски,Д-р Емил Димитров,Д-р Мария Доцева,Д-р Петьр Поломски,Доц.Д-р Ташева,Д-р Янева,Д-р Африканова от Аджибадем Сити Клиник София...(дано не пропусна някой!!!)ТОВА СА ЕДНИ НЕВЕРОЯТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.И благодарение на бьрзата реакция моя сьпруг сега живее втори живот! Трудно е с думи да се изрази такава благодарност и уважение които имам кьм тези ПРОФЕСИОНАЛИСТИ СЬС ГОЛЕМИ СЬРЦА!
  —цитат от коментар 31 на uhl23528019


  Съчувствам ви и ви разбирам много добре. Моят съпруг, също сравнително млад, дълги години пушач, не пие, спортува умерено имаше същият проблем. Има от няколко години инплантиран дефибрилатор. Добре, че живеем в чужбина и бързо беше диагностициран.

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тони Шнайдера":

  напротив,опита показва ,че смъртността при ходещите и спортистите е много по голяма от тази ,която очакваме при старците ,които не ходят ,не спортуват и се хранят не здравословно ,всичко е в стреса , а най голямата причина за смъртността ,особено в България си остава простотията .

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#13] от "wanderer":

  моята лична статистика на лекар на първа линия е ,че голямата смъртност е при хора ,които се лекуват сами ,не ходят на лекар или не изпълняват лекарските предписания ,ако се направи статистика на починалите ,ще се окаже ,че 80% от тях са загинали и през последните си дни и месеци не са виждали дипломиран лекар ,останалите загиват по болниците ,защото вече са толкова увредени ,че няма как да им се помогне ,идват в тежко състояние и не могат да се спасят ,единици са починали от неправилни диагнози или грешки на лекарските екипи ,това да са до 2-3 % от всички ,но такава е саттистиката навяскъде ,затова всички лекари по света са най застрахованите лица ,все пак човек работи с човек .

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#37] от "edin drug":

  Думата "загивам" не означава ли "Умирам на война, в бой, бедствие, злополука"

 39. 39 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#37] от "edin drug":

  МИ ПИЧ,

  кат додеме искате да сме малоумноздравноосигурени и да ни земете сврахмного пари. Затва не идваме. Естествената смърт е по-доброто от неестественото лекуване. Ти си живей......

 40. 40 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тея вземат най-много кинти и най-много от това умиргаме. Сигурно от престараване ще да е. Явно много хубо ней на хубо, демек да им намалят малко кинтите и да дадат на некои други направления. Оня Г. Начев к'во ще каже сега - сигурно "дайте още"

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 897 Неутрално

  По броя на наркоманите и смъртността от наркотици, вкл. и внезапната сърдечна смърт, на глава от населението, България е на едно от първите места в света. Достъпът до наркотиците се дължи на възможността младежите да се измъкнат от опеката на родителите си и се сдобият с пари от бързи кредити само срещу лична карта, без обезпечение, без гаранти и гаранции!!! Друга възможност за лесен достъп до пари са битовите кражби (от чужди домове или от домовете на родителите им) и заложните къщи. Колкото и пари да наливаш в системата на здравеопазване или родната полиция, ако не се постараеш да откриеш причините за проблемите, си обречен на неуспех. По времето на социализма нямаше бързи кредити, банките отпускаха пари при изключително строги изисквания и обезпечение, затова пък нямаше наркомани, мафия , а случаите на внезапна сърдечна смърт бяха много по- редки. Тогава нямаше заложни къщи, а битовите кражби се случваха много по- рядко.

 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "Peni Nikol":

  "да живее човек с машинка или чип.... не е работа."
  И как стигнахме до това заключение?
  Защото най-простото и бързо търсене в Google дава точно обратния резултат.
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002870396905281

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#28] от "lustmord":

  Напроти, напълно споделям вашето мнение че т.н. професионален спорт не заслужава да бъде стимулиран с обществени пари. И че основания смисъл за съшествуванието на спортното министерство е да провежда държавната политика за здравословен живот чрез масов спорт. Но не мисля че докторите като цяло имат подобни задължения и трябва д абъдат натоварвани с очаквания да оправят затлъстяването или обездвижване на българите.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#41] от "bobhunter":

  И освен тези хубавини нямаше никакав начин да пътуваш, да работиш нещо различно от партийната повеля, да изказваш свободно мнението си или да гласуваш за различна парти освен БКП. Нямаше и храна, дрехи, нямаше техника а корейските телевизори ги гледахме като световно чудо. Пък за мобилни комуникации или интернет да не говорим ( въпреки че в САЩ оше от 80'те години има компютърни мрежи за физически лица).
  Няма защо да сравняваме една тоталитарна държава, тя по дефиниця упржнява пълен контрол над гражданите си. Отделно хич не е вярно че нямаше кражби и наркотици. И ви говоря от личен опит - имах доста съученици, деца на партийци. И с голям кеф употребяхва огромни количества "упадъчни" продукти - вносни цигари и алкохол. И няколко още тогава бяха преминали на друго ниво - по купони се споделяха съпер-актуални трева и амфетки.

 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5657 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lady Zeppelin":

  На братовчед ми сложиха чип, /пулса му беше между 45-50/удара в минута и човека живя около година с него. Мама е с аритмия повече от 7-8 години на хапчета и е добре като за 85 г.

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#34] от "sa6":..аритмията е причинена от недостиг на магнезий
  .....»»Може и от увеличено съдържание на калий.При по-висока стойности аритмията може да доведе и до внезапна смърт.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#39] от "scott":

  Ето това е демокрацията - можете да ходите на доктор АКО ИСКАТЕ. Можете да избирате добър и скъп доктор, евтин доктор или всякакви други лечители, знахарки и екстрасенси. Или може да се лекувате сами с хапчета, билки или ракия - външно или вътрешно.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#31] от "uhl23528019":

  Няма защо да се изненадвате, няма как с трици да храним маймуни и да искаме качество като по белия свят. Няма как да внасяте (средно) 2 лв здравна вноска на човек и да очаквате специалисти на световно ниво във всяка селска болница. И добро оборудване, и лекарства и грижи като в богатите страни. За сравнение, в една Швейцария съвсем ограничена здравна застраховка е 80франка т.е към 100лв. на МЕСЕЦ. В Германия е подобно и това са лични наблюдения. Това е без зъболекар подчертавам.
  Трябва да сте доволни че въобще сте видели кардиолог в Смолян. Но доста скоро и това ше се промени защото старите лекари се пенсионират а младите бягат на запад. И скоро ще е късмет ако въобше в околията имате дипломиран доктор пък дори бил той и пакистанец с развален български !!!

 49. 49 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Да!Прав(а) сте!Именно по тази причина и работниците (пациентите) емигрират,защото там където не може с трици да хранят маймуни,ги хранят с качествена храна,а маймуните заработват толкова пъти повече пари,че не им идва на ум да се върнат в техния си маймунарник.А относно здравната вноска-тя е измислена от тези, които ни управляват.Болните нямат вина че някой ги управлява лошо! И по-интересното е друго,че лекарите непрекъснато протестират за по-големи заплати,а ехографите са техника която показва увреденото сърце по еднакъв начин...или искам да кажа че няма начин с една и съща апаратура доктор в София да ти установи болестта а доктор в Смолян да не може да го направи.Това е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ!А той се нарича ЛИПСА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#49] от "uhl23528019":

  Напротив, в демокрацията ИЗБИРАТЕЛИТЕ са си виновни. Всички ние сме си виновни че реформите почнаха чак 2007'ма при Костов а преди това се опитвахме да реанимираме умрелия комунизъм. Всички ние сме си виновни че не подкрепяме необходимите реформи дори да са тежки - като закриване на неефективни селски болници, като въвеждане на още здравни каси и доброволно осигряване и т.н. Никой друг не ни е виновен !!! А политиците си ги избираме всички ние, включително болните на всеки 4 години. Просто болните си патят най-много от акъла !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK