Появиха се първите усложнения при грип, починал е мъж на 71 години

Появиха се първите усложнения при грип, починал е мъж на 71 години

© Георги КожухаровВече има първи случаи на усложнения при заболели от грип от група Б, като в един крайдунавски град има и починал мъж на 71 години, съобщи днес по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че става въпрос за засягане на централната нервна система.


Специалистът призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи. Същото се отнася и за отделенията по вътрешни болести и белодробните отделения.


Професор Кантарджиев посочи, че обичайно на 10 000 болни има едно усложнение. Като освен засягане на централната нервна система става дума и за пневмонии след грипа.


Плашещата всеотдайност
Експертът призова внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ. "Плашеща е всеотдайността на някои хора, който ходят на работа болни. Съветвам работодателите да пускат хората, за да не заразява останалия колектив", каза проф. Кантарджиев.


Като едно от най-рисковите места, където може да се зарази човек с грип, той посочи асансьорите. Препоръката на професор Кантарджиев е по-често да се ходи в планината, тъй като разлика от 1000 метра в надморската височина, сериозно засилвала имунитета.


В пет области заболеваемостта е притеснителна


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че тревожно увеличаване на броя на заболелите има в София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Той допълни, че в Сливен е открит нов щам на вирус от група Б - "Виктория".


Като изненада специалистът посочи, че в 84% от случаите болните са засегнати от грип от група Б. Добрата новина е, че ставало въпрос за щамове, които ги има в противогрипната ваксина за тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK