Лекарствата за редки болести да се купуват без обществени поръчки прие парламентът на първо четене

Даниела Дариткова

© Анелия Николова

Даниела ДаритковаЛекарства, които са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз, но не се разпространяват на българския пазар и са необходими за конкретен пациент без алтернатива за лечение, ще могат да се купуват не с обществена поръчка, а директно от лекуващите държавни болници. Това приеха като изменение в Закона за обществените поръчки на първо четене днес депутатите със 119 гласа "за", един "против" и 21 въздържали се.


Вносители на предложението бяха депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов. Целта е лекарствата, които попадат в списъка по чл. 266а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина - разрешени в ЕС и без алтернатива - да стигат възможно по-бързо до пациентите, които се нуждаят от тях.


В повечето случаи това са лекарства за редки заболявания, при които започването на адекватна терапия не търпи отлагане, затова провеждането на обществена поръчка за тези лекарства дори във възможно най-кратки срокове може да има отрицателно отражение върху лечението на пациентите, аргументираха се от ГЕРБ.


В становището на Българския фармацевтичен съюз, който подкрепи промяната при предварителните й обсъждания в парламентарната здравна комисия, беше посочено, че към момента в този списък са включени едва 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки на фона на над 7000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK