Над 20 хиляди българи умират всяка година от предотвратими болести

Над 20 хиляди българи умират всяка година от предотвратими болести

© Николай ДойчиновХроничните незаразни болести продължават да са основния проблем за здравето на българите и причина номер едно за смърт и нетрудоспособност. Най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообращението и мозъчно-съдовата система, както и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от предотвратима смъртност на населението, която всяка година отнема над 20 000 живота в България.


Това показва Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите в Република България за 2016 г., който беше одобрен от правителството днес, но все още не е публично достъпен. Докладът се прави всяка година от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) в изпълнение на Националната здравна стратегия до 2020 г., като през годините не се наблюдават съществени изменения в данните или изводите.


Според разбивката на смъртността за предходната година - предотвратимите болести на сърдечно-съдовата система са причина за над 65% от смъртните случаи в страната, а туморните новообразувания - за още над 16% от всички.
Над 20 хиляди българи умират всяка година от предотвратими болести

Проблем за България като цяло е високото ниво на смъртността – и общата и преждевременната, сочи докладът. След 1964 г., когато е регистрирана най-ниската стойност на общата смъртност в страната (7.9 промила), показателят трайно нараства, достигайки 15.3‰ през 2015 г. при среден за ЕС от 9.82‰. Има тенденция смъртността да е по-висока при мъжете (16.3‰), отколкото при жените (14.4‰) и в селата (22.0‰), отколкото в градовете (12.9‰).


Основно предизвикателство за здравето на гражданите и приоритет за бъдещи активни интервенции са хроничните незаразни болести, които са основни причини за смърт и намалена работоспособност, пише в тазгодишното обобщение на доклада. Пише и че прилагането на целенасочени политики по отношение на тези основни групи заболявания може да доведе до значителни подобрения на индивидуалното и общественото здраве, предвид че в голяма степен те са предизвикани от факторите на външната среда и нездравословния начин на живот.


Обобщението все пак отчита общо подобрение в здравното състояние на населението, свързано с леко, но трайно намаляване на смъртността и заболеваемостта, особено сред младите възрастови групи. По тази причина се прави и извода, че има добри резултати от дейностите по Националната здравна стратегия 2020. Въпреки това страната ни все още изостава значително спрямо много от средноевропейските показатели за здраве, признават авторите на анализа.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Тия са ного учЕни!!!
  Нормално е в селата смъртността да е по-висока, там живеят предимно възрастни хора.

 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Защо комунистическата статистика преди 1989 година изобщо е взимана за сравнение след като е ясно,че е била нагласена ? Социалистическият болен тогава беше най-здравия болен. О,чакай това изследване е на НЦОЗА- каймакът на помията в управлението на българското здравеопазване, наследникът на идеологическите катедри по социална медицина на Малеевската Медицинска академия, отбор професори комунета под гръмкото наименование Национален Център за Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА). Същият център , който прави 'реформите ' в българското здравеопазване през последните 28 години и накрая все докарва модела до стария семашковски модел колхозно здравеопазване. И НУЛА(0) европейски практики. Анализи,анализи и до под соцкрушата...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Весело

  Умираме повече, но живеем повече.
  Това е врътката.

  подпис
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Най честата причина за смърт в България си остава простотията ,а статистиката показва ,че 80% от загиналите и усложнените не са се лекували при дипломиран лекар ,а в повечето случаи сами , след като се усложнят или станат спешни ,започват обвинения към лекарите ,че не са ги спасили в последната секунда .

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Проблем за България като цяло е високото ниво на смъртността"

  А като ПОЛОВИН?
  Стига с тия кухи фрази!

 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":Докторе, подозирам че ни се се облажил едно време достатъчно и затова си така критичен към " комунистическата статистика и здравеопазване".
  Ако нещата бяза идеологически натъкмени, нямаше данните за смъртността след 1964,да са такива- нарастване след постигнатия минимум на смъртността( би трябвало да е обратното под мъдрото ръководство на др.Живков и сие)
  Сега не знам добре как е здравеопазването в България, но аз си спомням и добри работи за едновремешното такова.Безплатна диагностика и лекуване на заболявания, които в щатите са достъпни ( и то не за всички...) след упорити битки със застрахователи и джипита.


 7. 7 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  обвинения към лекарите ,че не са ги спасили в последната секунда .
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  По лични наблюдения една немалка част от лекарите имат за цел не да излекуват, а да цоцат парите на пациентите си. А това става с пробутване на илачи, които не оказват оздравително влияние.

  I had a dream, Joe
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Над 65% от случаите, след болести на органите на кръвообръщението?! И това след стотиците милиони за специфични лекарства и десетките хиляди стентове?! Не може да бъде...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Естествено, че ще мрем! Кой да ни лекува? Докторите със заплати на чистачки в МВР ли? Дето ги бият и същото това МВР не си мърда пръста да ги защити? Или журналята, дето ги правят на първи престъпници и си правят репортажчета на тяхна глава! Че точно журналя съсипаха др.Тонев! Защо не си набият в главите едно - и от улицата да хванеш полуграмотен, може да дращи! Ама да завършиш медицина, трябва интелектуален потенциал. Е, като ги разгонихте, какво сега? Доктори йок, сестри йок, журналя бол! Да не говорим за вандалите, дето ги бият!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 462 Неутрално

  от грижи за здравната каса ?

 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  сигурно поне 50% от новообразуванията се дължат на живот на открито и консумация на пресни плодове и зеленчуци в една прекрасна пролет на 1986 година под здравоопазващите и профилактични грижи на една предана на рушняшките сатрапи власт :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Това означава пълен провал на здравната реформа. И не само. Толкова си може статуквото на криминалния преход. По-лесно им е да провеждат геноцид над собственото си население, вместо да организират страната и обществото ни по прогресивен и устойчив начин. То и затова масово младите не просто емигрират, а се евакуират оттук и повече не искат и да чуят за Родината. Поне повечето от тези, които вече са навън. Всички очакваме промяната, тоест далновидно управление, с перспектива поне 50 години напред и с мисъл за всеки един човек в страната (а не само за тези, които се имат за елит), но 28 години тя все още не идва.

  До коментар [#6] от "тулса":

  Важното е да се плюе по предишния режим. Само че ми е интересно как критиците му ще обяснят устойчивият ръст на населението през този най-черен период от историята ни и катастрофата в демографията след неговия край (очевидно има известна корелация между двете). Като тази катастрофа е съпроводена освен със спад в раждаемостта, и масова евакуация на младите в чужбина - уж демокрация, пазарна икономика, туйце, онуйце, пък на младите не им се стои тук и не се обръщат назад.

 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Какъв е процента на починалите, чийто последни думи са били "гледай са кво ще направя"?

 14. 14 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Спопред мен, основната причина за това е здравната култура на населението.

  Stupid people make me sick
 15. 15 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Най-важните елементи срещу болестите на кръвообращението са:
  1. Значително ограничаване на въглехидратните храни и напитки, които предизвикват повишване на хормона инсулин, чието високо ниво е главен виновник за редица здравни проблеми, като повишен лош холестеро (да-да, холестерола от храните се оказва, че не е лош) и повишено кръвно налягане. Свъщо така се оказва, че раковите клетки използват за енергия въглехидрати, а не мазнини. Натам са насочини и раковите диети!
  2. Редовните физически натоварвания са също много съществен фактор. Значително намаляват рисковете и от болести на кръвообращението, и от рак, както и повишават с 30 % вероятносттта от излекуване от рак. Има огромно количество информация по въпросите, за тези които се интересуват.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":
  Простотията ни е велика!!!
  Погледнете във Фейсбук как лекуват с билки и как осемдесетте процента вярват!!!

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  ...До коментар [#6] от "тулса":Важното е да се плюе по предишния режим. Само че ми е интересно как критиците му ще обяснят устойчивият ръст на населението през този най-черен период от историята ни и катастрофата в демографията след неговия край (очевидно има известна корелация между двете).
  —цитат от коментар 12 на Читател


  Дрогарьо, много елементарна логика имате!
  Естественият прираст в България .

  1892 – 1910 г. – 17,2‰;
  1946 – 1965 г. – 9‰;
  1965 – 1985 г. – 4,3‰.
  Дрогарьо, уж капитализъм, уж монархофажизъм, а виж какъв е бил прирастът на населението!!!

 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  Само в баратушка русия е по зле ..там са мафиоти а другите наследствени алкохолици..по темата виж ДОГАН ...

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Мисля че здравето е и въпрос на персонална отговорност, превантивни грижи, и разбира се адекватна медицинска система. Как оживяват някои в България не зная с това масово пушене в затворени помещения, пиене като за умряло, теста и какво ли да продължавам като всички знаем историята.
  Що се отнася до раждаемостта, да, тя е висока в аграрните общества поради нуждата от работна ръка и нямалява с развитието на цивилизационния процес - справка която и да е развита страна в Западна Европа.

 20. 20 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Над 65% от случаите, след болести на органите на кръвообръщението?! И това след стотиците милиони за специфични лекарства и десетките хиляди стентове?! Не може да бъде...
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf1


  късно е, когато се стигне до стент...Всичко идва от физическата и хранително култура на масовия българин. Пържено, тестени изделия, алкохол, месо, какво очакваме? Едно време като са постили хората, са се изчиствали от много от натрупаната мрасотия от подобна диета, но сега...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 21. 21 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Свъщо така се оказва, че раковите клетки използват за енергия въглехидрати
  —цитат от коментар 15 на RingRoad


  Всички клетки използват за енергия основно въглехидрати.

  I had a dream, Joe
 22. 22 Профил на Людмил Трифонов
  Людмил Трифонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България може да въведе причинна терапия на Незаразните заболявания без големи инвестиции. Имаме разработка в тази област от много години. Трябва да се възложи на научните звена в БАН да използват готовите материали и да подготвят професионални решения за прилагане на профилактика и терапия на острите и хронични незаразни заболявания.

  Това е напълно възможно и ако се съчетае с нашите природни дадености можем да се оформим като център за терапия на тези заболявания в Европа и света, а нашите пациенти да се лекуват безплатно.
  За повече: https://www.facebook.com/notes/1450863601888788

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK