Кирил Ананиев обеща изцяло нов модел на здравеопазване до няколко месеца

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите, архив

© Анелия Николова

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите, архивНашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение. Днес пред вас аз поемам ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Този модел трябва да промени и да измести съществуващия в момента.


Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес по време на разискване в Народното събрание за лошото състояние и проблемите с финансирането на общинските болници. Обещанието му беше посрещнато с аплодисменти и дори изпратено с похвали от депутати от опозицията от трибуната. По време на дискусиите преди това той посочи, че по резултатите на общинските болници се вижда как за десет години финансовото им състояние прогресивно се влошава. Проблемите са били обратими, но тогава никой не предприел мерки, а сега дебатът за проблемите е много важен, но и "много много закъснял", обобщи министърът.


"След като стана готов, аз ще направя сериозно обсъждане с всички институции, които са заинтересовани - това са експертите в правителството, комисиите в Народното събрание - по здравеопазване, по бюджет, социалната комисия, правната, с всички съсловни организации ще направя разговори и с всички асоциации и сдружения на болничната и извънболничната помощ", изброи Ананиев за обещанието си за нов здравен модел.
По думите му едва когато "хората ми повярват на този модел, който ще предложа", тогава ще се изготвят и съответните законодателни промени. "Дай Боже, те да станат готови до есенната сесия на парламента, за да може да започне да се работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г. А ако времето не ни стигне ще направиме всичко възможно, той да влезе от 1 април, когато ще влезе и новият рамков договор за 2019 г.", прогнозира здравният министър.


"Моделът, който съществува от 1999 г., повярвайте ми честно, той се е изчерпал напълно. С никакви странични мерки, с никакви палиативни мерки той не може да бъде възстановен. Затова днес поех това обещание пред вас", каза накрая Ананиев.


Като мярка срещу проблемите на общинските болници депутатите приеха предложение от групата на ГЕРБ за това здравният министър да представи в срок до един месец пред здравната комисия методика за финансиране на общинските болници и до три месеца - концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения, каквато министърът обяви, че подготвя през декември.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "До няколко месеца"...???
  Очевидно толкова ще е "нов" модела, щом ще е готов за няколко месеца!!!
  Да не дава Бог да се налага да прибягва човек до здравната ни сестема.

 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "До няколко месеца"...???Очевидно толкова ще е "нов" модела, щом ще е готов за няколко месеца!!!Да не дава Бог да се налага да прибягва човек до здравната ни сестема.
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Някога майка ми ме водеше при една зъболекарка, бавна, плавна, туткава, по три часа седях на стола ѝ, тя се спираше да си приказва със сестрата, търсеше по няколко минути инструментите... Като пораснах, взех да ходя при друга, която работеше нормално, веднъж пратих майка ми при нея и тя после вика: "Несериозна е тая, претупва работата!"

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  И тоя път няма да се получи нищо, защото в България никой не иска да се реформира нещо. Реформата значи да се спре да се мързелува и краде , това всеки го иска но да не се отнася за него самия :-)
  Всичко е преливане от пусто в празно.....Проблемът не е в модела, проблемът е в изпълнителите.
  Просто на населението тук си му е густо в кочината- на който не му харесва да лови Т2.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Какъвто и модел да измислят , с тази одържавена каса нищо няма да стане.Надзорния съвет на касата е само от калинки.Освен това държавата плаща половината от вноските ,които дължи на касата. Всички висят на вноските на малкото осигуряващи се. С пръдня боя не става!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Трудно, много трудна задача. Всичко е толкова обвързано, по-точно неразделно свързано, а пациентите и Държавния бюджет са просто едни клиенти...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  това здравеопазване измислено от Костов и д-р Игнатов от самото начало беше пълен провал, защото целеше единствено да събере пари за лекарите и да ги направи средна класа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Какъвто и модел да измислят , с тази одържавена каса нищо няма да стане.Надзорния съвет на касата е само от калинки.Освен това държавата плаща половината от вноските ,които дължи на касата. Всички висят на вноските на малкото осигуряващи се. С пръдня боя не става!
  —цитат от коментар 4 на hodounski


  Все пак трябва да видим резултат и от до сега събиращите се милиарди! Ама няма да видим, защото системата позволява да се краде на поразия! Парите не ги ли носи пациента и той да решава на кого да ги даде, резултати няма да има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Не знам защо, но този министър ми вдъхва доверие. Дано да не греша.

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Г-н министре,една от най-спешните мерки е ПЪЛНА забрана медицинско лице,РАБОТЕЩО ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ, да има нещо общо с търговията на лекарства и медицински изделия!
  Попитайте колко от дУпЕтатите са забъркани в това!
  Впрочем един вече баталяса две пловдивски болници,сега изсмуква чрез жена си трета.
  Вижте кои фирми и вериги принадлежат на лекари,как се насочват пациенти към тях.

 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Като ги чуя тези, че ще правят нещо ново, изтръпвам. Тази тройна коалиция само знае как да си подрежда далаверите - Пирин, обществени поръчки, суждукгейт, и пр.

  Най-много да измислят нови схеми за усвояване, на гърба на всички ни.

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  От уики:
  Кирил Миланов Ананиев[1] е български финансист. Заместник министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.[1] От януари до май 2017 година е служебен министър на финансите - в кабинета на проф. Огнян Герджиков. От 10 ноември 2017 г е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов.

  Кирил Ананиев е изпълнявал длъжностите:[1]
  Член на Съвета на директорите на „Нефтохим“ (юли 1998 - декември 1999)
  Член на Надзорния съвет на „Банка ДСК“ ЕАД (от септември 2001)
  Член на УС на Националната здравноосигурителна каса (1999 - 2002), след което председател на УС на НЗОК (2002 - 2005)
  Член на Надзорния Съвет на „Булгартабак холдинг“ (до 22 декември 2005)
  Член на съвета на директорите на „Булгаргаз“ (от 4 ноември 2005)
  Член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (до септември 2009)
  ----------------------------------------------------------
  Ъ-ъ-ъ..... хайде, без коментар.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#3] от "elevation04":

  "Реформата значи да се спре да се мързелува и краде"

  Кой мързелува и краде в здравеопазването!? Броят на пациентите расте, броят на болните расте, броят на лекарствата расте, броят на умрелите расте. Само броят на лекарите пада, сиреч вдига се "произодителността на труда".

  Освен това всяка реформа има за цел "мързела" - с по-малко средства (работа) да се постигне същия ефект.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Моделът отдавна работи в Западната цивлизация бе Киро. Само в комунистическата кочина се опитвате да откривате други модели ,ако може без финансиране продължавайки да обещавате на келавия пролетариат 'безплатно' здравеопазване. Да ,ама не. Ако в Австрия можеха да правят здравеопазване с 22 пъти по-малко средства щяха да те вземат при тях, а тук делегации щяха да идват на челен опит. Да, ама не....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  От Здраве.нет :
  'БЛС-Въоръжено Крило 02.02.2018 16:43:58
  Колко смешно. Болшевиките на Баце и Нинова търсят перпетуум мобиле в здравеопазването. Тоест нещо което да работи без външна енергия, тоест без да се финансира. 'Изливали се 300-400 милиона ,и пациентът не бил доволен .ДА,чички, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ИЗЛИВАТЕ МИЛИАРДИ поне колкото Австрия -70милиарда годишно , Холандия- 90 милиарда годишно, затова не става нищо. Все едно с 3 литра боя да боядисаш 1500 квадрата и да викаш на майсторите 'Аре бе аз колко боя още да ви давам.' Все едно Киро да не дига самолета и да вика на жена си 'Ще измислим нов модел на ерекцията за другия път .Ха-ха-ха. Давайте другари. да видим какъв ще го измислите. Трагикомедията продължава и във 29-то действие. '

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално


  Нека предложи! Да прочетем, да помислим, пък тогава да се изказваме.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#11] от "puknatastotinka":

  ------ Ъ-ъ-ъ..... хайде, без коментар.
  —цитат от коментар 11 на puknatastotinka


  Защо? Коментарът е ясен - поне не е забърсан от някой кръстопът. Че Бойко Борисов и такива министри на здравеопазването си е намирал.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Постоянно нови модели, и здравеопазването става все по-калпаво, и се крадат все повече пари. Толкова ли е трудно да вземат от някоя нормална държава РАБОТЕЩ модел, и без да го побългаряват да го въведат?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Може и да е честен човек. Не знам. Но едно знам. Счетоводител НЕ е доктор. И ако иска да управлява болници като търговски дружества, то схемата е една:много болни, които да мрат бърже!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Сега действащия модел е копие на използван в много страни, изпитан и безконкурентен в съвременния свят.
  Подчертавам - модел! Не директен презапис!

  Другото нещо в сферата, което очевидно чичото от снимката си въобразява, е т.н Семашко модел, който е на почит единствено в остатъкът от сесерето - Русия.

  Мисля си, че чичото от снимката ще бъде овреме озаптен, професионално не идейно...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Колко нови модела минаха,а положението, все същото. Проблема не е само в моделите, а и в хората, които ги прилагат.

 22. 22 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел"
  "аз ще направя сериозно обсъждане ... ще направя разговори"

  Говори само АЗ. Това се прави от колектив и се казва НИЕ.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#20] от "b_52_strato":

  "Сега действащия модел е копие на използван в много страни, изпитан и безконкурентен в съвременния свят."

  Кои са тия "много страни"? Защото в "много страни" този "безконкурентен модел" търпи силни модификации, та чак реформи (като Обамакеър в САЩ) или фалити на здравни каси (в Германия за 10 години броя на касите пада от 147 на 102 каси въпрки че и пенсионерите плащат здравни осигуровки).
  Ако може поне една страна да посочите, където "ранните пенсионери" (инвалиди, "шапкари" и други здравно рискови професии), плащат една и съща осигуровка с останалите и след като се пенсионират повече не плащат зравни осигуровки?
  Не питам за базовия доход, на чиято основа се определя здравната осигуровка/застраховка, защото това е "сложна математика" за лекари и икономисти. При все че това у нас умело се прикрива било чрез прехвъряне на задължения на работодателя, или чрез свободен избор на осигурителен доход (за "свободните професии").

 24. 24 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално
 25. 25 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз участъков лекар, на тези години, не ставам!

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  Може и да е честен човек. Не знам. Но едно знам. Счетоводител НЕ е доктор. И ако иска да управлява болници като търговски дружества, то схемата е една:много болни, които да мрат бърже!
  —цитат от коментар 19 на султана глаушева


  Но затова пък евтинко...

 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Кирил Ананиев обеща изцяло нов модел на здравеопазване до няколко месеца?!

  Нов модел, какво ще това "чудо" в една тотално сбъркана система поставила здравето на хората на "везната" с парите? И когато здравето ти се "купува и продава" нещата стават много комплицирани, защото този КОЙто трябва да мисли за твоето здраве, преди всичко мисли за твоите пари и ако ги имаш е добре, но ако ..!!!!!

  По думите му едва когато "хората ми повярват" (ама те хората са обезверени, щото вече 30г. ги лъжат и на ниКОЙ не вярват вече!), тогава ще се изготвят и съответните законодателни промени (на "куково лято"!. "Дай Боже, те да станат готови до есенната сесия на парламента, за да може да започне да се работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г., а ако времето не ни стигне ще направим всичко възможно, той да влезе от 1 април ( много подходяща дата за начало?!), когато ще влезе и новият рамков договор за 2019 г."!

 28. 28 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  това здравеопазване измислено от Костов и д-р Игнатов от самото начало беше пълен провал, защото целеше единствено да събере пари за лекарите и да ги направи средна класа!
  —цитат от коментар 6 на lz2


  И откога вие, милюционерите почнахте да разбирате от здравеопазване ?

 29. 29 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  [quote#7:"lz2"][/quote]

  Милюционерче, и кой е на власт в тая държава та се краде толкова много ?

 30. 30 Профил на Rоkossovsky
  Rоkossovsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема е отчайващо прост...за десет години - десет реформи, без абсолютно никаква приемственост и всеки път ще е по-за-добре, а междувременно хората просто умират.

 31. 31 Профил на Rоkossovsky
  Rоkossovsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, той дори не е и лекар.Още една-две реформи и наистина няма да има кой съвсем да лекувате...ако това е целта, да си я кажем направо.

 32. 32 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Жертва си на здрвеопазването, очевидно е.

 33. 33 Профил на Христо Хинков
  Христо Хинков
  Рейтинг: 8 Гневно

  Според Вас другарю лекарите трябва да са работническа класа (така наречените здравни работници) кавито ги завари "реформата на Костов и Игнатов". Е, сега може да си внесете здравни работници от чужбина - напр. сестри филипинки и лекари узбеки... Само че и те няма да искат да работят тук като може да са в Германия. А вие другарю ще се лекувате сам с подръчни средства. Наздраве.
  До коментар [#6] от "lz2":

 34. 34 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Според Вас другарю лекарите трябва да са работническа класа (така наречените здравни работници) кавито ги завари "реформата на Костов и Игнатов". Е, сега може да си внесете здравни работници от чужбина - напр. сестри филипинки и лекари узбеки... Само че и те няма да искат да работят тук като може да са в Германия. А вие другарю ще се лекувате сам с подръчни средства. Наздраве. До коментар [#6] от "lz2":
  —цитат от коментар 33 на Христо Хинков


  Ааааа,има баячки,гледачки,развалячки на магии,леярки на куршуми и т.н. "лечители",само че и те искат пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK