Намаляването на сол и захар в храните и ограничение на рекламите за деца в ЕС обсъждат експерти

От ляво: зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи" в Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската комисия Джон Райън

© Министерство на здравеопазването

От ляво: зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи" в Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската комисия Джон РайънСедемдесет процента от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести, а една от големите предпоставки за тяхното възникване са нездравословните хранителни навици и затлъстяването, което е повсеместен проблем. Затова е много важна промяната на състава на храните, която трябва да се направи заедно с индустрията, е постепенно да се намалят нивата на трансмазнини, сол и захар в продуктите - това е нещо, върху което се работи на европейско ниво в момента. Всички държави в евросъюза могат да направят обща поръчка за висококачествени храни.


Това каза пред журналисти директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската комисия Джон Райън, който участва в конференция "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата", част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Резултатът от днешната конференция на експерти трябва да е документ, който да очертае проблемите на храненето на децата и какво е необходимо да се промени на общо европейско ниво както по отношение на качеството, така и в контрола му и също в рекламирането на деца на храни с нездравословно съдържание.


За Европейския съюз


Здравословно хранене не значи само безвредно хранене, но и по-качествено хранене. Трябва да се наблегне на качеството на храните и подбора на продуктите, а не само на ниската им цена като критерий при обществените поръчки за доставката на храни в училищата, посочи Джон Райън. Затова едно от предложенията е за редактиране на тези изисквания за страните в ЕС.
По думите му дали на местно ниво се спазват стандартите, наложени и на европейско и на национални нива, е единият ключов фактор за качеството. Вторият е търсенето от страна на потребителите, за което също могат да се вземат мерки на европейско ниво, чрез ограничения в маркетирането на някои продукти за деца, но и на гражданско ниво.


"Потребителите сами трябва да поискат намаляването на съставките на трансмазнини, сол и захар, независимо от вкусовете, с които са свикнали. Предложихме и да има специални правила в маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, това се отнася и за алкохола - това обсъждахме в директивата за медиите. Важно е да се контролира маркетингът на определени продукти сред децата", обясни той и уточни, че вече са подготвени много от тези мерки за намаляване на рекламата.


В България


Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира, че в България нормативно е регламентирано храненето при децата в различните възрастови групи и в нова наредба за профилактиката на Министерството на здравеопазването се подготвят допълнителни инструкции срещу проблемите на затлъстяването и неправилното хранене. По думите й: "Вярваме, че винаги може да се направи още – да се въздейства върху нагласите на обществото, училището, семейството, да се работи съвместно с всички сектори, затова за нас е важно съвместно да търсим решения с други държави в ЕС."


В страната ни вече се прилагат две програми за здравословно хранене на децата в училище - "Училищен плод" и "Топло мляко", които обхващат 430 хиляди деца в 77% от учебните заведения, включително детските градини, посочи също и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. По двете програми годишно се харчат 20 млн. лв., като половината от тях са евросредства, уточни той.


"Необходимите действия и мерки за преодоляване на посочените проблеми вече са заложени в действащи национални профилактични програми. Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца", заяви Димитров.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  В много храни има трансмазнини, най-много в маргарина. Отдавна се знае, че са вредни не само за децата, а за всички, но използването им никъде не е забранено.

 2. 2 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А дали после здравният зам-министър ще заведе г-н Джон Райън в някое от стотиците заведения, в които се пуши въпреки забраната и които именно МЗ трябва да контролира? Ето им идея за няколко:

  https://bezdim.org/signali/reports

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1734 Гневно

  Дрън-дрън ярина. Да видят какво ядат децата в детски градини и училища!

 4. 4 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  родителите могат да изпращат децата си на училище със кутия здравословна храна

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Пълен популизъм !!!!!!!!!!!!!!!!
  а каква мърша ни предлагат в магазините???????????????

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Дай Боже експертите и най-вече политиците да имат смелост- да се противопоставят на корпорациите и да защитят здравето и живота на гражданите не от абстрактен хуманизъм, а от желанието по-дълго време да са съвестни работници и данъкоплатци!!!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  Когато Москов го предложи преди 2-3 години , всички скочиха . Какво стана сега.

 8. 8 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  +++ за мнениет. Хуманизмът не е въобще абстрактен - това трябва да е водещ принцип на управлението!!


  До коментар [#5] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Какво значи популизъм - нали трябва да се градят такива политики за да ти се промени предлагането в магазините. Освен това всеки гласува с портфейла си!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  здравословно меню за деца е мюсли с плодове с прясно или кисело мляко няколко пъти на ден
  данон активия предлагат такива опаковки

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#9] от "dearblue":

  Маловажната подробност е, че голяма част от продаваните на пазара видове всъщност са пълни с допълнителна захар, ненжни калории, въглехидрати и мазнини... макар че рекламните лозунги и опаковките "крещят", че това е здравословнаТА храна. - https://goo.gl/86S6mr

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 471 Неутрално

  а оцветителите и консервантите?

 12. 12 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отдавна се знае, че са вредни не само за децата, а за всички, но използването им никъде не е забранено.
  —цитат от коментар 1 на voyko


  В САЩ скоро ще са забранени, надявам се и ЕС няма да се забави с подобна мярка.

  I had a dream, Joe
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Цялата политика на съвременното земеделие е сбъркана.

  Дават се субсидии на декар. При което се сее това което може да се автоматизира. Рядко се сеят плодове и зеленчуци - щото са трудоемки. Съответно са скъпи на пазара. За сметка на това зърното/брашното идва евтино - щото има сериозни субсидии на декар. Съответно и захарта и тя евтина. И се смесват и се пекат и се пакетират и излиза една кутия вафли по-евтина от една ябълка. Е много ясно че всички рупат вафли с кутиите вместо да плодове и зеленчуци.

 14. 14 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Абе, не знам. Баба ми и дядо ми ядяха солено, мазно и сладко колкото си искаха и доживяха до дълбока старост. Затластяването и болестите май са повече функция на генна предразположеност, стрес и заседнал живот....

 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Рекламите за деца .........няма нужда .Трябва да изместят ''детските'' стоки нависоко по рафтовете в магазините .
  Ще стане ли ?
  Не !
  Ясно ......

 16. 16 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  като не е данон да е кисело мляко с мюсли

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  киселото мляко е дигитализирано мляко с бактерии приличащи на 1 и 0

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Абе, не знам. Баба ми и дядо ми ядяха солено, мазно и сладко колкото си искаха и доживяха до дълбока старост. Затластяването и болестите май са повече функция на генна предразположеност, стрес и заседнал живот....
  —цитат от коментар 14 на mranderson


  Има го и тоя момент.

  Значи до 2005 год някъде докато баба ми се държеше още винаги гледаше прасета. И се готвеше с мас от прасето. И се набиваше солена сланина и джумерки. И сега е на 92 и още е добре.

  Обаче като деца като си спомням ние много рядко сме ядели пакетирана храна - то и нямаше - някой марципан чат пат. И ходехме от време на време да си купуваме понички или пасти от сладкарницата. Ама и то рядко - няколко пъти годишно. През другото време между яденето сме набивали плодове и зеленчуци през лятото.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  "Топло мляко" - само прочитането на тези думи ми предизвиква гадене. Никога не съм обичала мляко, но свареното прясно мляко беше едно от най-отвратиелнит мъчения, които трябваше да изтърпя на закуска в детската градина.

  По темата - вярно е, че трябва да се намали съдържанието на сол, захар, мазнини и други вредни съставки в храните, но това няма да промени много нещата. Би имало ефект тоталното избягване на всякакви готови, преработени и полуготови храни, закуски и всякакви други боклуци, които ни се продават за храна в магазините и хората да започнат да си готвят сами вкъщи.

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#9] от "dearblue":

  Ех, ти нищо не каза - ''данон'' и ''активия'' здравословни?! Самият факт, че са в ПЛАСТМАСОВИ опаковки е достатъчен, за да ги направи вредни, не само за здравето ни, но и за околната среда.

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#16] от "dearblue":

  Да, но приготвено вкъщи.

 22. 22 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Казвал съм го на други места, ще го напиша и тук!

  Грубо е.

  От доста години в магазинната мрежа се продават само лай#а. Не вярвам, че еврочиновниците ще успеят да се преборят с това.
  Само търговците, съобразно нови изисквания, ще намерят причини да вдигнат още и без това непосилните цени!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Вредната храна разболява!
  Диабета сред децата расте!
  Децата с наднормено тегло се увеличават!

  Спрете рекламата на храна по детските канали!!!
  Това е най-малкото!!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Казвал съм го на други места, ще го напиша и тук!Грубо е.От доста години в магазинната мрежа се продават само лай#а. Не вярвам, че еврочиновниците ще успеят да се преборят с това.Само търговците, съобразно нови изисквания, ще намерят причини да вдигнат още и без това непосилните цени!
  —цитат от коментар 22 на xqv31309910

  Ти тая борба как си я представяш?
  Пишат Закон, започва да се спазва, проблема е загубата за икономиката как ще се навакса!!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  По стара традиция единствения начин да откажеш някого от нещо е повишиш цената. Затова беше предложен онзи "данък чипс" преди време. Поскъпване на захарните изделия и чипсове, солети и други с повишено количество на сол. Което е поредната глупост. Повишиха двойно цената на цигарите за 5 години, но мнозинството от хората не се отказаха от пушенето. Само повече пари от акцизи и данъци влизат в хазната. И с данъка чипс целта беше същата.

  Възпитанието на хранене трябва да е дело на родителите, а не на държавата. Познавам хора, които не даваха на дъщеря си да яде шоколад без тяхното позволение. Само по повод или в подходящото време. И 20 лв да направят пакета чипс, няма попречат на ученикът да си го купи, ако е научен на подобни храни.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lou":

  Как да забраниш нещо, като всичките им приятели го имат?
  Да избирам между диабет или някой комплекс?

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 27. 27 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Преди време от ГЕРП така въведоха стандарта Стара планина и ни накараха да плащаме двойно за същите боклуци. Елегантно решение беше...

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lou":''Възпитанието на хранене трябва да е дело на родителите, а не на държавата. ''

  Но дело на държавата трябва да бъде контролът върху съдържанието на т.н. храни и дали изобщо е здравословно производството и продажбата им. Едва тогава влиза в сила ролята на родителите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK