Единственото в България отделение по детска кардиология е в криза за пари и медицински сестри

Архив

© Асен Тонев

АрхивЕдинственото в България специализирано отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупреждават лекари, цитирани от БНТ.


В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева и не достигат 20 медицински сестри. В края на миналата година пред БНР началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева се оплака, че медицинските сестра масово напускат заради ниските заплати. По думите й тогава в "Детска реанимация" не достигат повече от 10 сестри, а в отделението по детска кардиология - 7 или 8. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца и са принудени да дават извънредни дежурства.


Заради дефицитите "клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък", коментира сега пред БНТ Кънева.
Ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри, нито има пари за ремонт и закупуване на нова апаратура. Същевременно в отделението всяка година се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации. Според началника на отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации Стоян Лазаров решението е тази дейност да се подпомагана директно от държавата по програми, вместо да се разчита на клиничните пътеки, които са недостатъчни по стойност.


"Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече", коментира директорът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK