Единственото в България отделение по детска кардиология е в криза за пари и медицински сестри

Архив

© Асен Тонев

АрхивЕдинственото в България специализирано отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупреждават лекари, цитирани от БНТ.


В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева и не достигат 20 медицински сестри. В края на миналата година пред БНР началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева се оплака, че медицинските сестра масово напускат заради ниските заплати. По думите й тогава в "Детска реанимация" не достигат повече от 10 сестри, а в отделението по детска кардиология - 7 или 8. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца и са принудени да дават извънредни дежурства.


Заради дефицитите "клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък", коментира сега пред БНТ Кънева.
Ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри, нито има пари за ремонт и закупуване на нова апаратура. Същевременно в отделението всяка година се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации. Според началника на отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации Стоян Лазаров решението е тази дейност да се подпомагана директно от държавата по програми, вместо да се разчита на клиничните пътеки, които са недостатъчни по стойност.


"Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече", коментира директорът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1808 Гневно

  Боко да даде още 100 милиона на милицайците

 2. 2 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Наистина е време да пренасочим депутатските заплати за лечение на деца.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Наистина е време да пренасочим депутатските заплати за лечение на деца.
  —цитат от коментар 2 на dasho


  Мислите ли, че това ще реши проблема, или лаф да става?

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Очквам сега тиквени коментари от папагалите на правителството как се крадяло и как пари имало, ама нямало контрол , приемали се с измислени диагнози, мениджмънтът бил лош ,всичко трябвало да бъде безплатно ,а персоналът да работи и да не се оплаква и още куп опорни точки от наръчникът на кретенът-активист тиквеник....Докато не им се наложи да си заведат детето утре и да усетят мизерията в гетото...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Чувалът започва да пропуска отвсякъде и все по-трудно ще се поддържа системата в това състояние. Всичко лошо предстои!

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1740 Гневно

  За трибуна Моци има пари а за детска кардиология няма! >:-)
  Къде са милиардите от заловената контрабанда дето се самохвали Бай Той? >:-)
  Пълни боклуци. >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 798 Неутрално

  като днеска ми е,ТИКВАТА БЕ НА ПАСЕЩЕНИЕ В НАЧАЛОТО НА ПРЕМИЕРСТВУВАНЕТО СИ В АРАБИИТЕ НЕКЪДЕ БЕШЕ , ОБЕЩАВАШЕ ТАМ КАК ЩЕЛ ДА ИМ ДАДЕ ОТ НАЩИТЕ ДОКТОРИ И СЕСТРИ, ПРЕДИ ДА ЗАГРАБЯТ МУТРИТЕ ВЛАСТТА ТУКА ИМАШЕ И КАДЪРНИ ЛЕКАРИ А И НЕДОСТИГ НА СЕСТРЕ НЯМАШЕ ТОГАВА , НАКРАДОХА СЕ ГНИДИТЕ БЪЛЛГАРОУБИЙЦИ, СЕГА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ И ПРАВИТЕЛСТВЕНИ БОЛНИЦИ И ЧАСТНИ ДАБРЕ ОБОРУДВАНИ БОЛНИЦИ, В ЧУЖБИНА ХОДЯТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ, ЗА НАС ПАК ПОВТАРЯМ , ДА НАПРАВАТ ПО ЕДИН ЕКАРИСАЖ С ЕВРОСРЕДСТВА ПРЕД БОЛНИЦИТЕ ДЕТО ОСТАНАХА БЕЗ ПЕРСОНАЛ А И ГИ КОМЕРСИАЛИЗИРАХА , ВИЕ ГИ ДОКАРАХТЕ ТИЕ ПОДЛЕЦИ НА ВЛАСТ ВИЕ

 8. 8 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Сега БХК и зелените да направят като с лъвчетата -> децата в Холандия

 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Не е нормална държава в която докторите и медицинските сестри изчезват за сметка на разрастване на т.н. "силови" структури.

 10. 10 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 699 Гневно

  В клиниката по кардиология на университетска болница "Свети Георги" работи една-единствена медицинска сестра, при това пенсионерка.
  През нощта в клиниката дежурна сестра няма!

  Разбирам, че всеки ще си каже - е, голяма работа ся, да спят приютените, нали е нощ, пък като се разсъмне и дойдат лекарите - ще ги церят.
  Нормално е неосведомен човек да си мисли така.

  Обаче така да мисли и министърът - е тва е недопустимо!
  Щото - ако не мисли така, лаишки - как може да остави кардиологичната клиника на университетска болница "Свети Георги" без пълен дежурен екип?!
  Как?
  Как изобщо може да заспи, като знае това?

  За интересуващите се - в УМБАЛ "Св. Георги" се препращат за лечение около 1 000 000 българи.
  Препращат се за специализирано лечение, не само за кардиолечение.
  А това уточнение би трябвало да вкара в потрес всеки нормален човек!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  Нека припомним на забравилите и да кажем на незнаещите, че в 2009 г. ГЕРБ си насиниха гърдите да се бият, че незабавно ще довършат здравната реформа в третата й част - болничната помощ. Преустройство или закриване на множеството малки болници, разширяване и модернициране на болниците, които и колкото са необходими и т.н. и т.н......Както беше предвидено още в 2000 г. И за каквото във фискалния резерв бяха заделени 600 млн. лева. И какво дотук? Нищо! От 2009 г. нищо не е направено за реформиране на болничната помощ. Само дето не се знае къде са 600-те млн. лева.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  "ама нямало контрол , приемали се с измислени диагнози, мениджмънтът бил лош"

  Не съм от правителствените папагали, ама няма да е лошо да се повторят тиквените либерални принципи на свободния пазар за свободния човек, възприети от търговците в бели престилки:
  "Националната кардиологична болница" АД е ли е търговско дружество като "Лев Иншурънс" (СИК,ВИС и тям подобни грижовници за здравето на трети страни по (за)страхуването "Гражданска отговорност") или не е!? Защото, ако се оказва държавна помощ на едните търговци, то и другите, (за)страхователи ще искат. Нищо че по принцип държавната помощ за търговски дружества е забранена в ЕС.

  Има ли всъщност контрол!? Кой заверява счетоводния отчет на търговското дружество "Болница" с преразпределянето на печалбата? Ако някой твърди, че няма печалба, вместо да ръси глупости, да ходи да дерегистрира дружеството от Търговския регистър - там седят дружества, чията първа и основна цел е реализацията на ПЕЧАЛБА.

  Диагнозите реални ли са или се пише тая с най-висока стойностната пътечка? Защото, ако бяха реални, щяха да бъдат записани в здравката карта/картон на всеки пациент, които всъщност бяха унищожени след "великата" реформа. Иначе нямаше да може един пациент да се лекува по няколко пъти с една и съща диагноза или едновременно с по няколко диагнози (общият брой болни, сумирани по изявленията на търговците в бели престилки по "сектори на услугите", диабет, кардиология, неврология, психиатрия и т.н., надхвърля дори и статистическата стойност на населението от 7.1 млн. души). Ей на, цената на електроенергията също е "измислена" (не се определя по "търсенето", а по разходите на "предлагането"), но поне има фактура, в която измислиците са записани "зелена енергия", "обществена отговорност", "пренос" (който всъщност го прави Системния енергиен оператор - гарантира напрежението, движещата сила на преноса).
  Мениджмънтът всъщност добър ли е? Защото на първите, които замениха "Хипократовата клетва" със здравен менижмънт (Илко Семерджиев, Мими Виткова), зравните им фондове (здравно-застрахователни дружества) не цъфтят поради "нереално високите цени" на търговскте дружства "Болница".

  "персоналът да работи и да не се оплаква"
  Това е мантра на всеки частен либерален частник. Винаги се чудя на тоя преприемчив бизнес, когато тръгне да се оплаква от "персонала"/работната ръка - що не си наемат немци, швейцарци. Тия работят и не се оплакват. Някой да е чул за стачка в Швейцария!? В Германия само пилотите на Луфт(а)Ханза-та си се оплакват, ама нашия бизнес "сам си вдига самолета".

  И да пак да повторя като папагал, когато става въпрос за пари в "свободна либерална икономика", банките осигуряват финансирането, включително и на така наречените "инвеститори". Другият начин за "усвояване" парите на другите е "принципа на фондацията" - дружеството нереализира печалба. Потенциално по-високите годишни приходи се инвестират в болнично оборудване по решение на обществения надзорен съвет (без участие на държавни чиновници и наети от дружеството лекари) и всички решения са публични доколкото финансирането става с публични средства (здравни осигуровки/застраховки по силата на Закона, общински субсидии и дарения от трети лица).Няма как да се прикрие луксозната лимузина и/или екзотичната екскурзия на едноличния (у нас) управител под защитата на търговската тайна.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#10] от "b_52_strato":

  "се препращат за лечение около 1 000 000 българи. "

  Още не бях завършил постинга си и първият милион падна! Чака се втория милион от онгологията. А последният ще дойде от "ин-витро" оплодителите.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Разстроено

  Много жалко, за лечение на децата да няма пари, за полиция, затворници и политици да има а за децата не.

 15. 15 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#13] от "wanderer":

  Що бе, смръдльо, си позволяваш да чатиш с мен?
  Айде кютай под юргана!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  "че незабавно ще довършат здравната реформа в третата й част - болничната помощ. ... И за каквото във фискалния резерв бяха заделени 600 млн. лева. И какво дотук? Нищо! "

  Как нищо!? Герберите дават всичко от себе си за да разтоварят болничната помощ - седем души и едно куче само от Нови Искър вече не чакат на болничната помощ. Магистралите на Баце също дават своята лепта от по 700 души годишно. Така капка по капка болничната помощ се разтоварва от разходи безвъзратно от по 110 хил. души годишно и още 30 хил. души, прехвърлили се да натоварват чужди болнични помощи.
  Има и обекивни трудности - "мат'рялът е прост", яде чесън, лук, пие ракия и други естествени антисептици и не ще да се зарази със здравна реформа. Дори и с грипни ваксини не се заразява и затова грипната епидемия у нас си седи все така безформена, без "ясни знаци и силни сигнали".

 17. 17 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#8] от "ceci_":

  Бъдеи сигурен, че по-зелените и тези на незаконните мигранти ще ги уредят!

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#15] от "b_52_strato":

  Щото много ми смърдят тия здравни вноски - 208 лв. месечно към НЗОК, други 56 лв. към друг частен здварен менижмънт, 100 лв. цигарен акциз (дето "световния" банкер Дянков го бяви за "здавен разход").
  Ако отиваха за наистина болни хора, гък нямаше да кажа. Но когато излязат пишман-икономисти, прост-съюзници, здравни меринджеи и други джедаи, хванали Господ за шлифера, да ми обясняват как по цял свят били правили така (здравна осигуровка върху пенсионна осигуровка, ДОД, наем, застраховка и общински данък) просто побеснявам. Или как с пари всичко се купувало.

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#10] от "b_52_strato":

  ами решението е да ги препращат в общината или в министерския съвет 1 милион болни ,там има бол администрация ,да ги обслужат там ,а и заплати имат ,привилегии ,бонуси ,евро пари , сгради ,обурудване ,служебни коли и телефони ,техника и всичко , що да ходят по болниците само да ги рекетират лошите и неграмотни доктори .

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#18] от "wanderer":

  не забравяй ,че 4 милиона не дават нито лев ,от никакви доходи за здравно осигуряване ,те са най недоволните .

 21. 21 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 237 Гневно

  България има нужда от специализирана детска болница.
  Това няма ли да се разбере от поне една управляваща партия?

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  БайХу ще реши проблема с едно обаждане... или с един милион. Той също като тази болница "решава" само спехните проблеми.Останалите само ги отлага за по-нататък.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  В цяла Европа проблемът е доста подобен. Парите никъде (и в Швейцария, Райха или Холандия, от където имам преки наблюдения) не стигат. Съответно медиците се изнасят на подскоци и подсвирквания към местата с по-високо такова.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  "4 милиона не дават нито лев"

  Не е баш да не дават. Но проблемът не е точно в "даването", а в манталитета - баба и внучка ходят голи (за да са модерни, красиви). Ама не ходят на работа, а се шматкат, настиват, разболяват се (повече от обичайното) и си мислят, че личният лекар/болницата само тях чакат да ги посрещнат ... и да ги направят по-красиви.
  Голямо, огромно разминаване между очаквания и възможности. Важи и за лекарите - магнитно-резонансната томография (500 лв. разход) за една проста настинка.
  Няма бюджет на света, който да запълни такава "дупка" .... в манталитета.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Точно за единствената детска кардиология ли няма пари. Браво Горанов! Излишъците ги харчиш за спортни зали и стадиони. Нареди приоритетите на държавата бе, момче.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK