Съюзът на зъболекарите иска държавата да плаща изцяло за деца, бременни и спешни пациенти

Архив

© Валентина Петрова

АрхивДържавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи, поиска в пресконференция днес Сдружението на българските зъболекари, цитирано от БТА. Настояването им идва навреме за предстоящите преговори за Национален рамков договор за 2018 г.,


В момента това, което се отделя от бюджета на здравноосигурителната каса, е "крайно недостатъчно" и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене, смятат от съсловната организация. Годишно по това перо се харчат около 157 млн. лв. и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението. По думите му това е причината пациентите да не се лекуват навреме и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.


За 2017 г. здравната каса покриваше три безплатни дентални процедури на здравно осигурените граждани. Предстои да се уточни при преговорите за Националния рамков договор колко и какви ще са процедурите за 2018 г.


От сдружението искат също и общината да осигури помещения за два кабинета, в които да се работи безплатно със спешни случаи и с хора в неравностойно положение. По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за такива кабинети вече четвърта година, но е получило отказ, а предложението на СБЗ е в тези кабинети лекарите да работят безплатно.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 11996 Неутрално
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Хайде всеки да има сметка по която се натрупват здравните му вноски и да си харчи колкото иска от нея. Защото почти всички пациенти сме спешни- ходим като ни заболи много. Защото иначе не е редно да наричате осигуряманията социално и здравно. Вместо осигуряване е редно да използвате съчетанието " вноска за други". Всеки месец правиш вноска за други.

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Как пък не се умориха да искат бе?!
  И аз искам, ама на - не им пука за моите искания ...
  В голяма степен съм съгласен с пост № 2и много недоволен от рекетьорството (то не е само от това съсловие де) на зъболекарските услуги - тях законите в България не ги ловят по никакъв начини - скубят „на око“ и абсолютно безнаказано - кой не е доволен от такива “отношения“?!?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Кога стоматолозите ще започнат да плащат здравни вноски според реалните си доходи?

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  +++

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#3] от "Georgi Yordanov":

  Че няма да се уморят "да искат", при това да искат държавата, т.е. ние да плащаме за безплатни процедури е ясно, че много им се иска нещо подобно да се случи.
  Аз наивно си мислех, че щяха да кажат, всеки зъболекар да започне да си декларира доходите, да си плаща ДДС-то и разни подобни.
  Защото зъболекарите ( и се чудя защо не си траят) са в най-сивия спектър на медицинската практика, ама видиш ли, и на тях им се иска да се пооблажат и за сметка на касата.
  Та нали ако тези услуги станат "безплатни", за всеки пациент, а понякога и без да му видят очите, ще могат да си осчетоводят каквато им дойде на акъла манипулация и кой ще им хване края, кога е истина, а кога не.

 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  това е причината пациентите да не се лекуват навреме и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.
  —цитат от коментар 0 на д-р Анатолий Кънев


  Друга причина е качеството на услугата. Човек се чуди, има ли смисъл да ходи на зъболекар. Разбира се, ако стане безплатно, по-малко ще се чудят, ама зъбите пак ще стават за вадене след няколко зъболекарски интервенции.

 7. 7 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Лечебните заведения НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ ПО ДДС.
  Като се засилите, та край няма. Ай, по-кротко!!

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Привилегированата каста иска още и още!

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Докога с това неидентифицирано в случая философско понятие 'държавата' ? Има единствено правителство, общини и т.н субекти. Да не говорим,че зад това стоят пак данъкоплатците, а не шортите на Боко или фустата на Нинова..... А тези стоматолози, които ще работят 'безплатно ' какви са ? От клубовете на БКП/БСП или са комсомолци ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Хайде всеки да има сметка по която се натрупват здравните му вноски и да си харчи колкото иска от нея.
  —цитат от коментар 2 на grayeagle

  Ти добре ли си ? Как ще плащаме на циганите да раждат по пет деца и на "оперативно интересни" да им вадят куршумите в спешни центрове ?

 11. 11 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Дневник, язък ви на претенциите - не правите разика между "съюз" и "сдружение" и сте лепнали една снимка, на която, бабата на някой от вас е зъболекарка. Тия стерилизатори отдавна служат само да се съхраняват по 100 хил лв. и не са в употреба, защото се автоклавира.
  Спешността в стоматологията е относителна, с малки изключения. Последните се поемат от държавните клиники по Лицево-челюстна хирургия. Останалите чакат до сутринта и си отиват при "личния" зъболекар, както непрвилно се прави аналогия с личния.

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 819 Неутрално
 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":Лечебните заведения НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ ПО ДДС.Като се засилите, та край няма. Ай, по-кротко!!
  —цитат от коментар 7 на victor_victim


  Ако са търговски дружества и надхвърлят определен обем продажби, трябва да се регистрират.
  Ходя на пародонтолог, който ВИНАГИ ми издава фискален бон с вписана сума на ДДС.

 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Нещо си се объркал!! Лечебните заведения, са регистрирани по Закон за здравето и нямат право да упражняват друга дейност освен декларираната в РЦЗ медицинска/зъболекарска такава. В този смисъл, нямат право на данъчен кредит по ЗДДС, защото предметът на дейоността е освобеден от ддс!!!!

 15. 15 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Дежурните чатъри пак не са сФанали какво се иска и от кого.

  Но пък щеше да е нетипично ако беше обратното.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9343 Неутрално

  Искат, защото хората без доходи не обръщат внимание на зъбите, както на другите си заболявания. А често болката се дължи именно на болни зъби.
  Но не съм съгласна, че държавата трябва да плаща изцяло за деца, бременни и спешни пациенти. Много от тях могат да си платят сами, както го правят останалите. Държавата трябва да помага само на тези, които са в нужда и не могат да си платят сами.

 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2844 Весело

  Аз пък искам безплатни златни зъби за Мангал...пардон , ромите !!!

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Във всеки случай, в България се набива много неприятно в очи, че възрастните хора са масово без зъби, а децата с нелекувани зъби. Липса на здравна култура, беднотия и немарливост.
  А зъболечението в цял свят е скъпа дейност. В развитите държави акцентът отдавна вече е поставен на профилактиката, която не се поема здравните фондове и застрахователите. Но хората са разбрали, че е по-ефикасна скъпа профилактика от още по-скъпо зъболечение о отделят умишлено средства за това.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":Нещо си се объркал!! Лечебните заведения, са регистрирани по Закон за здравето и нямат право да упражняват друга дейност освен декларираната в РЦЗ медицинска/зъболекарска такава. В този смисъл, нямат право на данъчен кредит по ЗДДС, защото предметът на дейоността е освобеден от ддс!!!!
  —цитат от коментар 14 на victor_victim


  В сряда пак ще ходя, дай мейл да ти пратя сканиран фискален бон. С ДДС!

 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#19] от "PisnaMi":

  Не знам какво още да ти кажа, за да разбереш, че е невъзможно!!!!медицинските услуги нямат ддс. т.е. ако почистването на зъбен камък на 1 зъб струва 10 лв. то си е 10 лв. , а не 12. Разгледай добре какво ти чука на касовата бележка пародонтологът и дали търговското дружество, на чието име е касовия апарат, е за медицинска дейност, т.е. с региднрация в Районния център по здравеопазване. Да не се окаже, че ти продава салфетки от друго негово дружество???:)))))

 21. 21 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#20] от "victor_victim":

  Дай мейл, де!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK