Психологията зад пришпорената любов, или защо Свети Валентин не е основателен повод за влюбване

Психологията зад пришпорената любов, или защо Свети Валентин не е основателен повод за влюбване

© ReutersНа 14 февруари влюбените празнуват Свети Валентин, а останалите - Трифон Зарезан. Този компромисен вариант за днешната дата, повтарян всяка година под формата на шега, би трябвало да устройва всички щом дава равен повод за почерпка. Обаче празничната статистика показва друго.


На днешния ден потреблението на сайтове и приложения за запознанства онлайн скача неколкократно и достига безусловния си пик за годината, а същевременно повече от една трета от населението на Европа е необвързано (в някои държави и до близо 50% от възрастните по данни на Евростат). За повече от половината американки пък това дали ще получат подарък и внимание за Деня на влюбените е решаващо за бъдещето на новите им връзки и около 6 милиона души по света се готвят да предложат или приемат брак на днешната дата според статистика, цитирана от Си Ен Ен.


Така че немалка част от хората ще изпитат днес самота или поне дискомфорт от всичката "любов във въздуха", която не споделят с никого, а друга значителна част ще отдадат на празника далеч повече внимание, отколкото заслужава. За романтично настроените самотници денят може да е повод спешно да потърсят някого, в когото да се влюбят, както се потвърждава и от тенденциите при популярните приложения за запознанства. Експресното влюбване е напълно възможно, само че изначално залага проблеми в отношенията с потенциалния партньор, които се превръщат в пречка за реална и дълготрайна връзка, предупреждава "Ню Йорк таймс".


Любовта, която връхлита като стихия
Напълно естествено е желанието и очакването на човек за стихийно влюбване, казва психологът Стивън Шнайдър. "Защото танцът на чифтосването при хората е изненадващо кратък. Много често представлява просто експлозия от енергия помежду им". Тази енергия обаче може да направи и решенията им, поведението им и цялата основа на взаимоотношенията им също толкова експлозивна, а това да доведе единствено до скоростното й изпепеляване.


Подхождането с мяра и разум след такава експлозия може да е много трудно, защото изисква логическата част на мозъка да надделее над тази част, която търси удоволствието и се оставя на емоцията, обаче е възможно и е правилният подход, когато целта е дългосрочно обвързване вместо само краткотрайна страстна авантюра. Разумът няма да убие удоволствието от това ново преживяване, а само ще предпази сърцето ви от изпепеляване, подсказва психологът.


Къде са границите


Когато се борите със самотата, може да е трудно да отстоявате собствените си потребности, особено заради краткосрочните щения и особено в дни като Св. Валентин. Затова трябва сами да определите граници за себе си и за другите и дисциплинирано да ги спазвате с ясното съзнание, че те са във ваш интерес, съветва Стивън Шнайдър. Това важи също и за отношенията например със съквартирантите или с шефовете в работата.


Специалистите наричат тази личностна рамка "разграничаване" и целта й е да създаде чувство за силно "аз" за баланс на евентуалното ново "ние", което се оформя в началото на една нова връзка. Хората, които не са изяснили границите на потребностите си дори пред себе си, са по-реактивни и емоционални на случващото се. В напечени ситуации решение за тях е по-скоро да избягат или да потиснат естествената си реакция и да си потаят яда, вместо като разумни и зрели хора да потърсят решение заедно с партньора си.


Накратко, посланието е това, че ако не знаеш какво искаш или не знаеш как да си го поискаш, няма особено голямо значение дали има нещо хубаво в тази нова връзка, казва психологът. Липсата на яснота не значи непременно провал, но означава, че не знаете най-важното за връзките, допълва той - и то е, че да станеш част от двойка, означава да се научиш да се справяш с разочарованията.


"Аз" и "ние" в три етапа


От друга страна, границите означават контрол и над собствените реакции. Когато е във вихъра на емоциите с нов партньор, човек иска възможно по-бързо да научи всичко за него и да му разкаже всичко за себе си. Началното опознаване е много интензивен период и да се разкриеш пред другия е естествено желание, защото е част от създаването на близост, обаче крие голяма клопка, предупреждава психотерапевтът Иън Кърнър от Ню Йорк.


В дългите монолози, посветени на самите себе си, които двама непознати са склонни да правят, и за двамата стои опасността дори напълно несъзнателно да изградят идеализирана и нереалистична версия за себе си, която после до края на връзката да не успеят да защитят. Затова още докато говори за себе си, човек трябва да си задава въпроса какъв ли образ изгражда пред другия, а ако е честен със самия себе си за качествата и недостатъците си, лесно ще бъде честен и пред него, подсказва Кърнър.


Най-добре е да не се избързва с житейските истории, а да се разказват в контекст и с поводи в хода на разговора - така опознаването ще е по-бавно и качествено, съветва специалистът. Ако пък другият човек изобщо не ви предразполага да разказвате, не му е интересно или пък на вас не са ви интересни неговите истории - това може да е предупреждение за проблем и липса на химия помежду ви от самото начало, допълва той.


И по същия начин, по който естественият импулс в началото на връзка е да искаш да разкажеш на другия всичко за себе си на секундата, така се опитваш и да отделиш цялото си свободно време на него. Но и тук са необходими строги граници от самото начало, защото от това също зависи темпото на опознаване и заявката за сериозността на отношенията, но също и може да заложи улеснения за по-късно.


Началото на повечето успешни връзки се развива в три етапа. Първият е този интензивен вихърен и невероятно приятен период на опознаването, в който двамата изпитват желание да са постоянно заедно и постоянно да общуват - или по-известен като "периода на медения месец", изброява д-р Кърнър.


Вторият етап е когато разперят ръце и се опитат да освободят достатъчно място около себе си за собствените си потребности и за да се разграничат като личности от цялото. И третият, в оптималния му вариант е, когато първите две състояния намерят удобен баланс помежду си и за двамата партньори. Ако обаче още от началото хората си отделят достатъчно време за себе си, приятелите си и досегашните си занимания, т.е. ако изначално оставят достатъчно въздух в новата си връзка - вторият и третият етап ще са далеч по-лесни, подсказват специалистите.


Кога е време за секс


Деликатният момент с интимността е може би най-трудният или поне най-индивидуалният. Няма рецепта кога е дошло време за секс и психолозите на "Ню Йорк таймс" също се въздържат да съветват, защото според тях зависи изцяло от самите хора и разбиранията им. За някои това е начин да се стопи последната бариера пред близостта и едва след секса си позволяват истинско емоционално сближаване с другия. За други не е толкова съществено за привличането и развиването на чувства и може да изчака за по-късен етап, затова зависи от усещанията на двамата.


Решението кога да заппочне интимността обаче трябва да е съобразено с очакванията какво ще последва след това, смята психологът Мегън Флеминг. "Например ако ще правите секс на първата среща трябва да сте напълно окей с това, че е възможно никога повече да не чуете този човек. Ако търсите забавление за една нощ, няма пречки, но ако целта ви е дългосрочна връзка, това може да е твърде ударно начало и в повечето случаи е неуспешно", казва консултантът на двойки. И все пак е лично решение между конкретни двама души, за които тази нагласа може и да не важи, допълва тя.


Психологията зад пришпорената любов, или защо Свети Валентин не е основателен повод за влюбване

© Reuters


По-съществено за началото на нова връзка обаче е да се осъзнае, че сексът, любовта и съвместимостта между хората не вървят задължително в пакет. С други думи, страхотният секс между двама души не означава непременно, че са подходящи един за друг като партньори или имат потенциал за голяма любов. А заблудата, че трите са едно и също нещо и трябва да се намерят в комплект, вкарва самотниците в безкраен лабиринт без изход в търсене на нереалистичен идеал. В добрите случаи факторите идват по-два, но по-често са само по един.


"Това, че на някой му се прави секс и си прекарвате добре заедно нощта, не означава непременно, че търси нещо повече, или че ще ти се обади на другия ден. А когато не умееш да разграничиш секса от любовта и от човешките отношения и не си настроил правилно очакванията си, на следващия ден може да се почувстваш изоставен, ако не те потърси, макар че става въпрос за напълно непознат човек", казва още Мегън Флеминг.


И накрая, лошата новина...


Дори да сте направили всичко както трябва, дори да сте подходили към потенциалната нова връзка с мярка и разум, да сте овладели очакванията и емоциите си и да сте се опознали достатъчно с другия човек, за да се почувствате близки, това все още не означава, че сте открили правилния човек, предупреждават специалистите.


"Не оставяйте вълнението от тази нова близост да ви заблуди, че ще е така завинаги. За да разберете дали сте един за друг, първо трябва да проверите колко добре се справяте с неизбежните разочарования и успявате ли да ги интегрирате в основите на връзката ви, или ги оставяте да ги рушат", коментира д-р Шнайдър.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Трябва да има любов, усмивки и разбирателство. Честит празник!

 2. 2 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 625 Весело

  - Какво искаш за Св. Валентин?
  - Не знам, изненадай ме!
  - С какво да те изненадам?
  - Не знам, ама като го видя, да кажа "Аууу, нов джип"!
  ....
  -Скъпи, къде ще ме водиш днес?
  -На лозето.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Аз мислех, че ще се направи сравнение с Трифон Зарезан. Жалко.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Любопитно

  Аз пък мислех, че ще изкарат Свети Валентин - джендър!!!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Честит свети Вазелин!

 6. 6 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  Извинете за арогантно звучащата критика, но трябва да си с едновременно ниско IQ, И EQ тъй щото да имаш нужда от подобен инструктаж :D

 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Приятно ме изненадаха хубавата статия и клипа към нея. Благодаря на авторите и на Дневник! Сега остава да реша, дали да празнувам Св. Валентин..или Зарезан.
  Весел и хубав ден на всички! Защото всичко е любов.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1311 Весело

  Каква любов, какви пет лева? Важно е търговията да върви и да се менкат едни пари.

  Това, което е помогнало Денят на св. Валентин да пусне корени през океана в САЩ, е оформящата се потребителска и поп-култура там, подсилена от влиянието на рекламата и последвалото развитие на печата и масовото производство.
  През 40-те години на ХІХ век един американски вестник – The Public Ledger, поръчителства за празника, казвайки, че хората имат нужда от „повече игра на душата и по-малко работа на главата", и повече възможности, които позволяват "невъздържаността на чувството". Смисълът на "валентин" (избран за 14 февруари възлюбен) се трансформира от обозначаване на човек на именуване на обект на размяна.

  През следващите десетилетия маркетинговите машини на много компании се включват на пълни обороти, за да примамват все повече клиенти да празнуват празника и ги убеждават да купуват "валентинки" под формата на картички, шоколади, цветя и бижута за любимите си. Днес дори за непразнуващите или за тези, които нямат романтична връзка, се предлагат множество стоки "анти-валентинки".
  Някъде по пътя се появи и… Седмицата на Валентин. Това са седемте дни преди 14 февруари.

  "Как Денят на св. Валентин се комерсиализира толкова много... и лошо ли е това?"
  http://bigthink.com/design-for-good/the-history-and-commercialization-of-valentines-day

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Така нареченият "празник" Свети Валентин е учебникарски пример за маркетингов празник!
  Това е просто един много успешен бранд, който продава всичко, от бельо, през цветя и бонбони до "преживявания!
  НЕ, благодаря!!!

 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Абе, има ли някой по запознат с богословието да каже как стои въпроса с този Св. Валентин. Той е очевидно светец отпреди схизмата, тоест би трябвало да е общ за всички християни, пък не е точно така.
  Откога се празнува всъщност.

 11. 11 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 620 Неутрално

  А, то имало Уики:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Свети_Валентин
  Черно на бяло си пише: "Св. Валентин не фигурира в официалния календар на Католическата църква. Българската Православна Църква го чества на 6. юли"

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1204 Весело

  [quote#7:"Kami" ................. Сега остава да реша, дали да празнувам Св. Валентин..или Зарезан.Весел и хубав ден на всички! Защото всичко е любов.[/quote]
  -Така е :,, всичко е любов''. В това число и любовта към бутилката и алкохола. А Св. Валентин е католически празник, докато Св. Трифон Зарезан си е чисто нашенски. Та, значи, едва ли валентинковите прояви ще изместят трифонзарезанските. Наздраве за всики обичливи!

 13. 13 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Честит свети Вазелин!
  —цитат от коментар 5 на Sabbath


  Кога е канонизиран този светец?

 14. 14 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Каква любов, какви пет лева? Важно е търговията да върви и да се менкат едни пари.
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  Абсолютно!
  Но ако не заведеш гаджето на вечеря или не й направиш подарък си скръндза и ти намазват ските!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Интересна статия, но това в това изречение липсва уточнението, че става дума за нас, българите - "На 14 февруари влюбените празнуват Свети Валентин, а останалите - Трифон Зарезан."

 16. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  И любовта и секса и празнуването (по избор де, който иска Трифон, който иска Валентин, а защо не и двата:)) са все хубави неща, така че наздраве, и който каквото може...да го направи.

 17. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#14] от "Bzz":

  Стадното чувство е огромна сила, стига да знаеш как да го впрегнеш. Само още един пример (а те са безброй): Едуард Бърнейс е племенник на Зигмунд Фройд, който прилага принципите на психоанализата за целите на пропагандата, рекламата и маркетинга. През 1928 г. той пише и книгата "Пропаганда", която е много влиятелна по онова време и включва литературата от социалните науки и психологическата манипулация в изследването на техниките за обществена комуникация. Във филма по-долу са представени големите му "пробиви" в пропагандата и рекламата, а един от първите е налагането на модата и жените да пушат, защото тютюневите компании имат нужда от по-широка клиентска база, т.е. пари, пари, пари.

  https://www.youtube.com/watch?v=eJ3RzGoQC4s

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 19 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 995 Весело

  Тази статия да не е препечатана от "Лична драма" или тийнпроблем.ком?

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 19. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Извирането на сърчицата отвсякъде е доста ... отблъскващо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 21 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 482 Весело

  Вино и любов,любов и вино...то по хората ходи.

 21. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "Bzz": ако не заведеш гаджето на вечеря или не й направиш подарък си скръндза и ти намазват ските!

  Явно нямаш какво друго да предложиш, освен портфейла си. Колкото до любовта, това си е едно чисто недоразумение, не подаващо се на никаква логика. Натоварваш с някакви си свои очаквания напълно случаен човек, който си няма хал хабер за тях. В секса нещата са далеч по-истински - виждаш с очите си какво стои пред теб. Не че и там няма изненади. Попадал съм на мацки, на вид е страхотна, но в леглото е доста вяла и скучна. Както и обратното - не особено привлекателна, но като те хване ти скрива шайбата:) Човек трябва да е широко скроен, отворен и без предразсъдъци и да се наслаждава на живота.

  /не се чете/
 22. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#14:"Bzz"][/quote]

  Аахяха , ами такова гадже си намери.
  Трябва да приемеш, че тя е с тебе заради парите ти. И ти знаеш това, какво се оплакваш?

  If you are going through hell... Keep going!
 23. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Любовта те връхлита внезапно, не чака Свети Валентин. Виждаш даден човек и дъхът ти спира, сърцето прескача,не можеш да откъснеш поглед от него. Това е любов от пръв поглед и е най-ценното преживяване в интимната сфера. Дай Боже всекиму да преживее такъв момент.

 24. 25 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Тази статия да не е препечатана от "Лична драма" или тийнпроблем.ком?
  —цитат от коментар 19 на Александър Йорданов


  Дневник се старае да апелира към младата аудитория. ))))
  Писнало им е от дърти комунисти. ))

  If you are going through hell... Keep going!
 25. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#18] от "baba_zozolana":

  Общественото програмиране в като фактор за развитие на "свободния пазар"?
  Ех, и да имаше нещо детско у мен, то загина след като прочетох текста :-)

 26. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Както добре знаете, митологемите са част от сценария - съществена част.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":...а останалите Трифон Зарезан
  .....»»Някои пък празнуват днес The Ash day...Пепелният ден ли се превежда - на знам, но доста, главно католици , са си нацапали на челото по едно петно със сажди.

 28. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#28] от "тулса":

  Ами иначе трябва да си посипем главата с пепел :-). Днес е първият ден на Поста, от който се броят 6 седмици до Великден.
  Вчера беше последният ден на блажното до Великден (Тлъстия Вторник, Марди Гра в Ню Орлеан - или беше НюОрлийнз по новобългарски? :-)).

 29. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  Ох, за съжаление зная. Щях да се опитам да кажа нещо за "вредата от малкото знания", но реших че днес, в деня на Гугъл достъпността до информация ще е слабо оправдание :-)

 30. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  До коментар [#28] от "тулса":

  Като човек прекарал доста години сред католици, само да вметна, че петното от сажди по принцип трябва да е от изгорените палмови клонки (в България върбови) осветени на миналогодишния Палмов ден . С пепелта се прави точка за да се потвърди покаянието вярата в Светото Писание, и да си напомним че "от прах сме дошли и на прах ще станем".
  Естествено възниква конфликтът с Св. Валентин и шоколада, затова католическите училища направиха Валентинките вчера, на "Тлъстия Вторник", за да не влизат в противоречия с канона за първия ден на Постите.

 31. 32 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Ааа защо? Трябва да има достатъчно голяма маса от "Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно", за да никне семето на митологемите, а и в днешно време човек дори при най-голямо желание не може да покрие целия огромен информационен и научен спектър, така че легенди ще продължават да се създават и "свободният пазар" ще продължава да действа. Няма какво "да страхува" този процес.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#32] от "baba_zozolana":

  Май лека полека стигаме до любимия израз на една моя позната:
  "Щастлив примитив" :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK