Учени от БАН влязоха в спор с хомеопати дали да има такова обучение в медицинските университети

Кадър от аптека, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадър от аптека, архивПисмо, подписано от 65 учени от Българската академия на науките (БАН), беше разпратено тази седмица до ректорите на четирите големи медицински университета в България, в които се водят курсове по клинична хомеопатия. Учените настояват това обучение да бъде прекратено, защото освен че няма научни доказателства за ползите от хомеопатията, тя може да бъде вредна и опасна за здравето, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, недопустима за медицината.


От Българската медицинска хомеопатична организация отвърнаха ден по-късно с отворено писмо до медиите, в което обвиняват, че дискусията се "дирижира от хора без нужната медицинска квалификация".


"Против"


"Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", пише в писмото на учените от БАН.
"Допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън плацебо ефекта", питат в писмото и посочват няколко изследвания от САЩ, Австралия, Русия, както и становища от институции на ЕС, според които дисциплината е безсмислена и потенциално вредна заради заблуждаващия й ефект.


"Българските пациенти трябва да са наясно, че не само няма ефект от хомеопатията, но тя може да доведе до тежки увреждания на здравето", коментира по "Дарик" академик д-р Богдан Петрунов, водещ специалист по имунология и алергология и един от авторите на писмото, което е изпратено до здравното министерство, Министерския съвет и парламента.


Според Петрунов хомеопатията изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефект чрез самовнушение. Докато се самозаблуждават, че хомеопатичното им лечение дава някакъв физически ефект обаче, хората губят време от истинско лечение, което може да има тежки последици, става ясно от думите му. По същата причина се бавят и изобщо да потърсят навременна лекарска помощ и да получат диагноза спрямо съвременните знания в медицината, казва специалистът.


Хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина и допълнителна квалификация в медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен, като курсовете се водят от Европейската школа по клинична хомеопатия - независима българска организация. Според учените от БАН обучението по хомеопатия във висшите учебни заведения по медицина обаче е противоречиво и неприемливо, защото легитимира дисциплината, която е отречена неколкократно от науката.


"За"


Българската медицинска хомеопатична организация приема искането на учените от БАН като лична нападка и обида. "За нас като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила", се посочва в ответното писмо.


"Дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за здравето", се посочва в защитата на хомеопатичните специалисти.


Според тях представените проучвания и становища от БАН са тенденциозно подбрани и в отговор също предоставят дълъг списък с проучвания на ползите на метода за лечение, който предлагат.


В позицията си посочват още, че по отношение на забавяне и неефективно хомеопатично лечение "със сигурност е вярно за някои страни, в които не-лекари практикуват хомеопатия", но "в България, клинична хомеопатия е единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, и тя се практикува само от лекари и използва хомеопатични лекарствени продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките".

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  хомеопатия може да се преподава като курс в обучението по психология или по философия на съзнанието, но по медицина е смешно

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Какъв спор? Защо има спор по темата? Вода със малко захар няма как да лекува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Весело

  Академиците от БАН по примера на съвец...пардон руските си колеги обявиха хомеопатията за ненужна!Академиците от БАН все още откриват и топлата вода и целогодишно чакат НЯКОЙ да ги храни!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Нищо странно, неочаквано или скандално.

  На 21 юли 2017 г. във Великобритания NHS включи хомеопатията в дълъг списък с неща, които лекарите от първичните грижи не трябва да предписват. Това на практика забрани на пациентите да използват държавни средства за хомеопатично лечение.

  http://www.businessinsider.com/britain-bans-homeopathy-funding-2017-7

  В Австралия искат хомеопатичните продукти да се изкарат от аптеките.

  https://sciencebasedmedicine.org/australian-review-get-homeopathy-out-of-pharmacies/

  Там също прекратяват застрахователните субсидии за натуропатия и хомеопатия.

  https://sciencebasedmedicine.org/australia-ends-insurance-subsidies-for-naturopathy-homeopathy-and-more/

  В Европа учените са съгласни, че хомеопатията е "чисто шарлатанство".

  https://www.gizmodo.com.au/2017/10/european-scientists-agree-homeopathy-is-pure-quackery/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  Дори и в Русия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Както винаги темата е без значение, като нямаме мнение, да плюнем по нещо! Радвайте се на убитите руснаци и не пишете по теми, които не разбирате! Пък и май не сте се събудили още, то вашто беше цяла седмица нощна смяна!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  БАН-яджиите да докажат нАучно, че хомеопатията е вредна и БАН ще се напълни с пари.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  А защо не учат билкарство?

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Аз лично нямам нищо против хомеопатията и хранителните добавки. Всеки би следвало да има избор как и с какво да се лекува. Съвременната медицина ще реализира по-големи успехи, когато се обедини с природната такава. Вече има много продукти на растителна основа, които дават чудесни клинични ефекти, заместващи хапчетата.

 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Любопитно е, че в САЩ няма специални учебни програми по хомеопатия, но все пак съответните въпроси са включени в бакалавърски и магистърски учебни програми в съседни области като например по алтернативна медицина, билколечение и природно лечение:

  https://study.com/homeopathy.html

 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  Има голяма разлика между хомеопатията и хранителните добавки.

  Хранителните добавки нямат право на здравни твърдения - тоест, вместо "лекува ишиас" те могат да казват "благоприятно повлиява двигателната система".
  Освен това повечето наистина имат ползи за хората.

  Престъпното спрямо пациентите, е че хомепатията се води лекатствен продукт - т.е. на чистата водица и се приписват свойства да лекува.

  Ако останат лекарства, трябва да има винаги предупреждение: Хомеопатията не лекува и купуването на хопеопатия е за ваша сметка и ваша отговорност.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  До коментар [#6] от "ban":

  Само да ви кажа Банаджииски..понеже се заяждате.Работя по установен график и той налага да работя и нощем!Изкарвам си парите с двете си ръце,настройвайки машини.Не съм легнал като вас от 09 до 17.30 за 460 лева.Колкото до хомеопатията...вече 5 години в семейството ми се лекуваме така.Дори и при сегашният грип се разминахме само с хреми вземайки хомеопатични продукти.Може да почвате с минусите......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  Хомеопатията и билколечението са различни неща. Една от най-важните разлики е, че за разлика от билките, хомеопатичните препарати се предписват на принципа на "подобието", т.е. препаратът, който се предписва за лечение на определен симптом, е такъв, който е в състояние да предизвика същия симптом у здрав човек. Билколечението не следва този принцип. Хомеопатията използва и други източници, например минерали и животински продукти, макар че мнозинството от препаратите са базирани на билки и най-общо растения. В билколечението няма и тези "безкрайно малки дози" на хомеопатията, например потенция, т.е. разреждане на веществото, от 12 CH или 24 DH, при която на практика в препарата няма дори и един атом от изходната субстанция.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това се нарича мракобесие. 65 учени от БАН, които нищо не разбират от хомеопатия искат тя да се забрани. Да бяха надникнали в ПУБМЕД например, да погледнат наличните изследвания. Има изследвания дори с животни, които доказват ефективността на хомеопатията. Медицината винаги е била пълна с дървени глави. Но родните са чугунени. По света се чуват гласове на съмнение относно хомеопатията, обикновено от учени които не са запознати с темата. Но нашите разминаха всички. Искат забрана. А утре и гилотина. Не можеш да искаш забрана на нещо, от което нищичко не разбираш. Все едно да поискат забрана на Екзометеорологията. Колко от тях са изучавали Екзометеорология и са се убедили че е фалшива наука за да искат забраната и?

 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":
  Не бъркай билколечението и хомеопатията.
  Хомеопатите съзнателно натрапват смесване на двете понятия, както и съзнателно в част от "лекарствата" им има билки с доказани лечебни свойсвта, точно за да объркат съвсем обикновените хора.
  Хомеопатията и билколечението са КОРЕННО РАЗЛИЧНИ НЕЩА.
  Едното е лъжа за наивници, а другото е утвърдена ефективна практика на лечение от хилядолетия.
  Толкоз.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":
  Ние пък в нашето семейство се разминахме с грипа изцяло, дори без хреми, пиейки минерална вода от Централна Баня.
  Ти да видиш!
  ...


  До коментар [#6] от "ban":Само да ви кажа Банаджииски..понеже се заяждате.Работя по установен график и той налага да работя и нощем!Изкарвам си парите с двете си ръце,настройвайки машини.Не съм легнал като вас от 09 до 17.30 за 460 лева.Колкото до хомеопатията...вече 5 години в семейството ми се лекуваме така.Дори и при сегашният грип се разминахме само с хреми вземайки хомеопатични продукти.Може да почвате с минусите......
  —цитат от коментар 12 на Messerschmitt


  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":

  ..вече 5 години в семейството ми се лекуваме така.Дори и при сегашният грип се разминахме само с хреми вземайки хомеопатични продукти.Може да почвате с минусите......
  —цитат от коментар 12 на Messerschmitt


  Може и да не се "лекувате" така. Със сигурност ще е същото, но ще спестите някой лев. :)
  При сегашния грип сте хванали само хрема, а не грип. Като хванете грип намерете лекар, който няма да ви остави само на захар и нишесте. :) И ще следи развитието му, та ако се наложи, да ви предпише и антибиотици, щото..
  Щото от грипа не се умира директно, но бактериалните инфекции след него убиват.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#14] от "pi52":

  Къде видяхте мракобесие и искане на забрана на хомеопатията? "Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия" - така започва писмото им. Какво общо има прекратяването на обучението в медицински ВУЗ-ове със забраната на хомеопатията?

  http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/BAN-Homeopatiiata-e-vredna-i-ne-triabva-da-se-prepodava-vav-VUZ-ete_102955.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  хомеопатията трябва да се изучава, редом с леенот на куршум и др. подобни практики.
  не знам дали медицински университет е подходящо място за подобен предмет обаче :)
  по-скоро в историческия факултет

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Весело

  ... И тъй като е пълно с хора, вкл. тук, които спорят ожесточено за ползите от хомеопатията, държа да ги помоля (много настоятелно) да се запознаят с теорията на хомеопатията, ако все пак все още не са го направили (очевидно).
  Ето малка подсказка, макар че като лекар съм се задлъбочавал много по сериозно по темата и подсказката е само една увертюра към същината на проблема, който обсъждаме (подчертавам, че цитатът по-долу реферира към съвсем официалната и "нАучна" теория на Ханеман за хомеопатията, а не си я е измислил някой незнаен автор в Уикипедия. Да, "памет на водата" е съвсем истинска и ключова формулировка в тази теория):

  "... Хомеопатичните препарати са направени от минимални дози от едно единствено (като правило) вещество, което се разрежда във вода, докато от него не остане и една единствена молекула. Предполагаемите химични свойства на вода, в която в миналото е било разтворено дадено вещество, се приписват на опроверганата от науката хипотеза за памет на водата. Основните вещества, от които се приготвят хомеопатични разтвори (около 200 на брой) са описани в Материя медика (в печатните ѝ издания) и в Препаратите на Боарон. Хомеопатичен реперториум пък е индексиран справочник на симптомите, съдържащ рубрики, под които са изброени хомеопатичните препарати, които се използват при дадени симптоми. Хомеопатията се използва при остри състояния и хронични заболявания, в стоматологията и ветеринарната медицина, но според основаната на научния метод медицина това действие е на практика отказ от лечение в спешни ситуации.

  Учените смятат принципите на хомеопатията за научно неиздържани, [10] а теорията на хомеопатията за диаметрално противоположна на схващанията на съвременната фармация [11]. Обзорно изследване на статии от пет медицински бази дании, публикувано в International Journal of Clinical Practice, заключава, че замяната на конвенционалното лечение с хомеопатично води до множество нежелани ефекти, свързани например с отказ или забавяне на ефикасното конвенционално лечение. Най-голям процент на хоспитализации след хомеопатично лечение се наблюдава когато хомеопатичното лечение е комбинирано с билколечение."

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  може да избираш да се лекуваш или не. чак с какво да се лекуваш, трудно може да избереш

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Учените настояват това обучение да бъде прекратено, защото освен че няма научни доказателства за ползите от хомеопатията, тя може да бъде вредна и опасна за здравето, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, недопустима за медицината.
  ********************************

  Одобрявам това искане. Който иска да се лекува с молекула лекарство и 10 литра вода, си е негов проблем. Но не трябва да се води официално обучение и да се харчат излишно пари за нещо безполезно и вредно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекратяването на всички форми на обучение по хомеопатия означава забрана. След като не се изучава в университетите никой лекар няма да има право да лекува с хомеопатия. А тъй като единствено лекарите имат право да лекуват - ерго - хомеопатията изчезва и на практика я криминализират. Защото всеки, който се опита да лекува с хомеопатия се превръща в нарушител преследван от закона. Наскоро от Европейския съюз се опитаха да забранят и билколечението. Но се надигна протестна вълна и замълчаха.

 24. 24 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментар 23 е към коментар 18

 25. 25 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Знам, че производителите на лекарства плащат всеки, който може да им осигури пазар, но не знаех, че плащат толкова.

  Пожелавам на всички писали до тук да са здрави и никога да не прибягват до редовна употреба на лекарства.

  От първа ръка се убедих колко пагубна е употребата на "традиционни" лекарства. До какви вреди води това и че няма "традиционно" лекарство, което да няма странични ефекти, които да трябва да се лекуват допълнително. Веднъж влезъл в армията потребители на лекарства всеки от нас ще потъне и остане там завинаги.

  Настоящия модел на третиране с лекарства не се различава по нищо от лечението на зависимости с метадон...

  Всяка друга форма на лечение е за предпочитане, според мен.

  Не забравяйте, че "учените" от БАН ни убеждават, че имаме нужда от АЕЦ Белене...

  Нафталини!!!!!!!

  keep calm and carry on
 26. 26 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Да питам яростните защитници на хомеопатията, защо няма хомеопатични лекарства за животни? Може би, щото не можем да ги убедим в плацебо ефекта, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Щом в университети има курсове по гендери, що да няма и по хомеопатия?

 28. 28 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  В Австралия искат хомеопатичните продукти да се изкарат от аптеките.
  —цитат от коментар 4 на baba_zozolana


  Щото им удрят здраво бизнеса!

 29. 29 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Който иска да се лекува с молекула лекарство и 10 литра вода, си е негов проблем. Но не трябва да се води официално обучение и да се харчат излишно пари за нещо безполезно и вредно.
  —цитат от коментар 22 на Bicho Raro


  Кой е казал,че лекува молекулата?

 30. 30 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Да питам яростните защитници на хомеопатията, защо няма хомеопатични лекарства за животни? Може би, щото не можем да ги убедим в плацебо ефекта, м?
  —цитат от коментар 26 на CINZANO - оправете си сайта!


  За предписание на точното хомеопатично лечение се провежда пространно интервю,честонад час!

 31. 31 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да не ги махат. Нека само ги отделят в отделен Алтернативен факултет, където желаещи платежоспособни студенти да се запознават с тайните на хиропрактиката, хомеопатката, плоскоземието, уфологията и парапсихологията.

 32. 32 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#26] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Но пък дават редочно пример, че при деца нямало плацебо ефект. Затова когато хомеопатията работи при деца, трябва да се изключи плацебо ефекта.
  Когато дъщеря ми беше малка и давах захарен сироп, за да и мине коремчето. Винаги минаваше. Хомеопатия, брат.

 33. 33 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Има цяло направление - Ветиринарна хомеопатия. Има и хомеопатични лекарства за животни. Има и изследвания за ефективността та хомеопатията. По отношение на изследванията - прочетете книгата на Бен Голдейкър - Законите на фармацията. От нея недвусмислено ще разберете, че на медицински изследвания не може да се вярва. Правят 100 изследвания за ефективността на дадено лекарство. Но половината посочват че лекарството е ефективно, а другата половина че не е ефективно. След това правят рандомизирано изследване на всичките 100 изследвания. В резултат се установява че 51 посочват,че лекарството е ефективно, а 50 - неефективно. Следователно лекарството е ефективно. По подобен начин са изследвани и хомеопатичните продукти. Но при тях да кажем 51 сочат неефективност а 50 ефективност. Следователно хомеопатията е неефективна. Дайте да я забраним.

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#25] от "tony d'amato":


  Всяка друга форма на лечение е за предпочитане, според мен.Не забравяйте, че "учените" от БАН ни убеждават, че имаме нужда от АЕЦ Белене... Нафталини!!!!!!!
  —цитат от коментар 25 на tony d'amato


  Ако е форма на лечение. Ако е форма на прибиране на парите на пациентите, но без лечение...
  На това му казват друго. :)
  Само ще спомена, че средната продължителност на живота в края на просветния XIX век е 47 години. Някъде там "изобретяват" Аспирина. После, пак тези дето патентоват отварите от върбова кора, намират и сулфонамидите. Между двете събития се "сещат" за инсулина.
  После са антибиотиците...
  Разни такива дребни неща от ежедневието ни, плюс ваксинациите, стоят в основата на това, че в цивилизования свят се живее(средно) до 78 години...
  Хомеопатията не е сред дребните неща. Тя е друг вид "лечение". :)

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#23] от "pi52":

  Защо? Китайска медицина изучава ли се в българските медицински ВУЗ-ове? Ако не се изучава, а има не малко центрове по китайска медицина, как едното пречи на другото?

  До коментар [#22] от "Bicho Raro":

  Има един интересен въпрос както от философска и етична, така и от икономическа гледна точка. Да приемем, че човек има свободна воля и трябва да я упражнява. Решил е да се довери на хомеопатията, за чиято ефективност - много меко казано - има противоречиви данни. Вследствие на това медицинското му лечение се забавя и състоянието му се усложнява. Постъпва в болница и алопатичното му лечение вече изисква много повече средства и грижи. Трябва ли обществото да плаща (през здравната каса) за това усложнено лечение?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз лично нямам нищо против хомеопатията и хранителните добавки. Всеки би следвало да има избор как и с какво да се лекува. Съвременната медицина ще реализира по-големи успехи, когато се обедини с природната такава. Вече има много продукти на растителна основа, които дават чудесни клинични ефекти, заместващи хапчетата.
  —цитат от коментар 9 на Читател


  Все пак има разлика между хомеопатия и природна медицина.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ясно и на официално ниво следва да се обяви и поддържа тезата, че хомеопатичните средства НЕ СА ЛЕКАРСТВА. Да се приравнят към врачуването, баенето и прочие чародейства. Който иска, нека си вярва в тях, в края на краищата хората вярват в какво ли не. Но тези, които се "лекуват" с такива методи, поставяйки под риск своето здраве и здравето на околните, да бъдат така добри да си плащат за удоволствието. Т. е. хомеопатичните средства да се облагат със солен акциз, целево предназначен за истински научни изследвания.

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  Когато дъщеря ми беше малка и давах захарен сироп, за да и мине коремчето. Винаги минаваше. Хомеопатия, брат.
  —цитат от коментар 32 на taratanki


  Никаква хомеопатия. Просто, понеже дъщеря ти те възприема като всезнаещ и всеможещ авторитет (както всички деца възприемат родителите си до една определена възраст), затова и щом си и казал, че от този сироп ще и мине коремчето, детето ти е повярвало и се е получил плацебо ефекта.


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Любопитен съм дали тези, които защитават хомеопатията и твърдят, че всички критики срещу нея са заговор на "фармацевтичната мафия", която искала хората да са болни, да нямат достъп до чудодейните хомеопатични препарати, за да може мафията да печели милиарди, имат ли представа колко печели примерно Боарон от това, че пуска на пазара захарни зрънца, в които има на практика 0 R&D разходи, несравнимо по-малко клинични изследвания, много по-леки режими за лицензиране и разпространение и т.н.?
  Защо тези защитници на хомеопатията свенливо премълчават факта, че производителите на тези чудодейни препарати правят луди пари продавайки гола вода, захар и нишесте?

 40. 40 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "baba_zozolana":


  Да , акупунктурата е облечена в някаква легитимност законово, но недостатъчно. На практика лекарите упражняващи акупунктурра се движат по ръба на закона и винаги могат да им направят проблем, ако поискат. Що се отнася до вредата от хомеопатията - направо са жалки. По тая логика всички лекарства на секундата трябва да бъдат забранени, а създателите им осъдени. Ако погледнете страничните ефекти на обикновения аспирин ще се ужасите. Ще кажете това са редки случаи. Но оня ден срещнах приятел, който водеше сляпата си жена за ръка. Ослепяла от обикновена антигрипна ваксина. Човекът е доцент в Русенския университет, а жена му бе асистент там.

 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bzz":

  тези коментари добре дооформят образът който се очерта от коментарите ти в темата за БСП и Жабянов...

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#35] от "baba_zozolana":

  ок, само да кажа, че няма противоречиви данни за ефективността на хомеопатията.
  данните са категорични

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  а ефективността е 0

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Да приемем, че човек има свободна воля и трябва да я упражнява. Решил е да се довери на хомеопатията, за чиято ефективност - много меко казано - има противоречиви данни. Вследствие на това медицинското му лечение се забавя и състоянието му се усложнява. Постъпва в болница и алопатичното му лечение вече изисква много повече средства и грижи. Трябва ли обществото да плаща (през здравната каса) за това усложнено лечение?
  —цитат от коментар 35 на baba_zozolana


  Категорично не. Смятам, че при такива ситуации, когато хората сами са влошили положението си, чрез използване на нетрадиционна "медицина", трябва да си поемат лично всички разходи след това. Същото трябва да важи и за лечение на неваксинирани деца, ако се разболеят от болест, която е можело да бъде избегната с ваксина.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на sugar
  sugar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От личен опит казвам, че хомеопатичните лекарства не помагат . Дори и да е така времето за лечение е много по- дълго и в продължение на месеци се пият хапчета, от които би трябвало да оздравееш. И когато това най- после се случи е дошла отново зимата и пак си се разболял.

 46. 46 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 734 Неутрално
 47. 47 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Има популярни филмчета за производството на хомеопатични *лекарства*,потърсете ги и после ще си говорим.В момента се говори за настъпление на нано - технологиите в лечението,а вие говорите за хомеопатия като панацея едва ли не.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#8] от "blondofil":

  Да учат също врачуване и леене на куршум!

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#31] от "xcheffo":

  А също така да се обучават по гледане на кафе, боб, чаени листчета, гадаене по полета на птиците, по агнешки плешки и телешки черни дробове - матералите за сметка на студента и в полза на преподавателя!

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#35] от "baba_zozolana":

  Не бих реагирал ако не беше спомената икономиката. Действително имаме сриозно сблъскване на интересите на фармацевтичната индустрия с хомеопатията работеща с презумпцията за "натурални средства" плюс "цялостен подход, включващ физическите, духовните и психическите нужди на индивида". Реалността е, че хомеопатията също е една огромна индустрия, при това подвизаваща се често в сферата на т.н. "свободна продажба" (over the counter), сфера към която хората са склонни да се обърбат предвид поскъпващите посещения при лекар и цената на лекарствата.
  Разбирам загрижеността на учените от възможното, не, прогнозираното шарлатанство на практикуващите хомеопатия които имат за цел институционализацията на дейностите през образователни програми. Това обаче не значи че хората ще спрат да търсят "чудодейни лекове" и там е проблема на съществуващия модел на здравно обслужване, а и на икономика.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#23] от "pi52":

  Всеки има право да се лекува с каквото си реши - с хомеопатия, с билки, леене на куршум, уринотерапия и т.н. Ходенете на лекар също не е задължително а е избор на всеки човек. И никой никога няма да ви забрани да се лекувате с вода със захар, каквото е основното съдържание ма хомеопатията.

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#25] от "tony d'amato":

  Доста умно. Само те моля да ми напомниш, кога беше последният случай, в който някой звъни на 112 и вика хомеопат по спешност?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 671 Гневно

  Медицината е наука, т.е. в медицинските университети би следвало да се прилага научния метод. Ако хомеопатичните практики бяха обосновани от гледна точка на научния метод, никой нямаше да има нищо против те да се изучават редом с фармакология, анатомия и пр. Но те не са обосновани!
  Така че 2500 лекари с допълнителна квалификация вместо да се правят на жертва мома ощипана и обидена, най-добре да си върнат дипломите щото явно не са покрили минимума познания в медицинската наука. Могат да станат билкари и знахари, но да не се бутат зад преподавателските катедри в университетите. Защото ако успеят, скоро след това вместо прогноза за времето по телевизията ще започнат да показват само хороскопи.

 54. 54 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Не само, че трябва да бъдат обиждани и подигравани ами трябва да бъдат съдени за измама.

  If you are going through hell... Keep going!
 55. 55 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Това е очевидно измама и продаване на подсладена вода.

  If you are going through hell... Keep going!
 56. 56 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Аз нямам отговор на този въпрос, още по-малко категоричен. Смятам, че наистина всеки човек има правото да търси това лечение (със или без кавички), което е най-доброто за него. Вярно е, че в повечето случаи се осъзнава истински какво богатство е здравето едва когато то временно или - още повече - за постоянно се загуби. Тогава всеки е склонен да преобърне земята и да се надява да намери някакво "чудо". Съгласна съм, че и Биг Фарма не е цялата в бяло (и до ден днешен например не мога да разбера защо в таблетки за възрастни, които трябва да се пият, а не да се дъвчат, е необходимо да се блъска аспартам, към който съм силно алергична, но да не отварям тема за аспартама, или пък колко приятно е да прочетеш в листовката за пациента: "странични явления: внезапна смърт"). Не виждам обаче как мога да се лекувам с нещо, в което няма нищо, т.е. няма и един атом от предполагаемия лечебен агент. Документирано е, че плацебо-ефектът не е вятър работа; проблемът е, че не може да се прогнозира, а и не е гарантиран. Наблюдавала съм нееднократно разглеждането на човека като някакъв механичен сбор от органи и части, например концентрираме се върху едни симптоми и изобщо не обръщаме внимание нито на другите заболявания, нито на другите лекарства, които се вземат, и вследствие на това се изписват лекарства, които "се бият". Съображения безкрай, но, както винаги, стигаме до "за каквото и да ми говориш, винаги става дума за пари". Нито Биг Фарма работи единствено и само за моето благополучие без никаква материална изгода, нито хомеопатичната индустрия работи за моето благополучие без никаква материална изгода. Всъщност животът е една огромна "вредност", от която не желаем толкова лесно да се отървем.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Тази позиция е защитавана многократно и от други институции, учени и лекари от цял свят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#20] от "pariah":

  Позволявам си да отправя този пост към вас, защото доколкото разбирам сте лекар.

  Редовно по публикации чета как практкуващи лекари препоръчват хомеопатични лекарста. Последно онази професорка, която е председател на дружеството по ринология, неколкотократно в едно интервю препоръча хомеопатичен препарат за гърло. Същото и началник отделение по УНГ в малка провинциална болница. Аз проверих съответния препарат няма едно независимо изследване, което да показва някакви лечебни качества. Само че това са професионалисти уж, застават с името си. Как може публично да правят такива препоръки. И това се разпространява и сред студентите по медицина. Питал съм няколко-Ами то хомеопатията действат по особен начин. Няма да предпиша хомеопатия за сериозно заболяване, но за по-леки да. В същото време. Да не говорим как масово лекари предписват шуслерови соли. А съм попадал не мнения на педиатри, че ваксините на бебетата трябвало да се отлагат поне след втората година, а даже някой ненужни да се пропускат, за да не се натоварвал организмът им.
  При такива лекари хората няма как да не се връзват на хомеопатия и всякакви ненанучни глупости. Все пак ако не вярваш на специалистите, а някой утвърдени и с титли на кого.Трябва да се образоват самите медици и дори да се забрани да предписват такива препарати.

 59. 59 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "sensey":

  Медицината, както и историята не са науки. Те са псевдонауки. Че медицината не е наука са се произнесли много светли умове точно от средите на медицината. Медицината е занаят с претенции за наука.

 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Да се чете : "Академиците от БАН в защита на фармацевтичната индустрия, която се отблагодарява подобаващо и на лекари и на "учени"...

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Учените от БАН, па и другите учени щото много разбират медицината. Направо ще се разплача.

  Начи плацебото работи, ама не знаем що. И понеже не знаем що работи, няма да го ползваме, щото не е научно някак си. :)

 62. 62 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 671 Гневно

  До коментар [#59] от "pi52":

  Точно светлите умове, за които говорите не са за средите на медицината!
  Занаят се учи на чаршията и при успешно учение се става майстор, а не доктор на медицинските науки.

 63. 63 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":

  това сериозно ли бе човек, моля не ме разсмивай! Днес най-вероятно си почивка, щот си цял ден във форума! Пак късен следобед ви пуснаха руската въдичка, и пак ще си нощна!

 64. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#58] от "anton83":

  Както някой по-горе е писал - медицината не е точна наука.

  Там има неща, които работят в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план и те се учат/проверяват единствено от практиката.

  Антибиотиците могат да работят в краткосрочен и средносрочен план, обаче в дългосрочен вече са на изчерпване. Демек лека полека се появяват вируси дето антибиотиците не ги трепят вече. Ко правим тогава - пием билки и леем куршум. :)

  Същото е и с много други концепции на т.н. наука "медицина". Те се променят с времето, докато в математиката 2+2 винаги е 4.

  Прочети за целулозата и фибрите (те са едно и също нещо). Начи хиляди години хората са яли хляба с триците. Идват учените след Втората Световна Война когато са били гладни години и казват - "то няма файда от триците в бялото брашно" - демек от целулозата няма файда щото човек няма ензими да я разгражда. И по тоя повод почваш да ядеш бял хляб. След 30-40 следва рак на дебелото черво и учени обръщат парадигмата - яжте повече фибри (сега му викат фибри, щото целулоза не звучи добре) и начи фибрите разбираш ли почиствали червата, утолявали глада, етц. Абе имали значи роля някаква - ама учените през 50-60 год на миналия век не са я знаели тази роля. И те така са направили 10-20-30 изследвания за период от 1-3-5 год и са видяли че няма файда от целулозата. Ама проблемите са почнали да се появяват след 30-40 год.

 65. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#56] от "baba_zozolana":

  Имам доста конкретен пример за "фюжън" на традиционна азиатска медицина (не хомеопатия, макар че последната търси сродство) със западната в един комплекс от частни университети в Южна Корея. Моят колега, с когото ходим там, е далеч по-готов да се подлага на тестовете им. Доста се смях когато заключението за коляното му беше "no temporary, more pain", с което съкрушиха надеждата му да играе голф в събота, а за сърцето "little bad". Реалността е също, че малкото им производство за козметични кремове днес е на пазарите за скъпа козметика в Лондон и Москва (да, цените за подобни "тайнствени" козметични средства в Москва са в стратосферата). :-)
  Общо взето създаването на подходящ икономически модел, който съчетава положителното влияние на медицинските услуги с реалностите на икономиката и традициите на страната е май приемлимото решение.

 66. 67 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Смятам себе си за мъничко компетентен. Когато се въртят милиони, винаги зад ъгъла има мрачно невежество, заблуда и суета. Понякога добронамерена мистика, по често груба манипулация. Твърдо заявявам, че хомеопатията е в пълен разрез със съвременната медицинска наука, която не е всесилна, но е основана на фундаментални научни закони. Всичко друго е печеливш бизнес. Продавали са амулети, мощи, магически предмети, хартиени индулгенции. Що да не продават разредена водица. И още - наградите "Дарвин" - естествен двигател на еволюцията.

  roo
 67. 68 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "sensey":

  Ето малко четиво за това дали медицината е наука. Прочетете и помислете. Медицината е наукообразна, но не е наука. Така че приказките им за научен подход и научна медицина не са сериозни. Това е занаят гримиран като наука.

  https://homeohelp.eu/bg/rumenstoichevsblog/118.html

 68. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Твърдо заявявам, че хомеопатията е в пълен разрез със съвременната медицинска наука, която не е всесилна, но е основана на фундаментални научни закони.
  —цитат от коментар 67 на babyroo


  Тук бъркаш медицината не е основана на "фундаментални научни закони". Лекарствата в медицината се разработват на принципа на пробата и грешката. Което няма нищо общо с научни закони - като закона за гравитацията примерно.

  При разработването на нова лекарство се почва да се експериментира с някакви химикали докато намериш този които ти върши най-добра работа в лабораторията. И чак тогава почваш изпитания върху животни, после върху хора и ако няма много странични ефекти за 5 год - може и да го пуснат на пазара. Но това не значи че няма да има странични ефекти след 10-20-30 години. Както и се получава - едни лекарства се спират, щото разбираш ли давали кофти странични ефекти, които не сме ги хванали в краткосрочен период докато е вървяло изпитанието върху доброволци.

 69. 70 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  лека полека се появяват вируси дето антибиотиците не ги трепят вече.

  -------
  Много зле. По-добре не се излагай повече. Антибиотиците не лекуват вируси, а бактериални инфекции.
  И това, че бактериите еволюират и се адаптират към антибиотици е напълно очакван и предсказан от еволюционната теория процес.

  If you are going through hell... Keep going!
 70. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И това, че бактериите еволюират и се адаптират към антибиотици е напълно очакван и предсказан от еволюционната теория процес.
  —цитат от коментар 70 на dante_18


  Не ми отговори на въпроса какво правим тогава?

  1. Спираме да пием антибиотици, за да не еволюират гадните бактерии.
  2. Пием антибиотици, докато гадните бактерии еволюират и след това спираме да пием антибиотици, щото те не работят вече.
  3. Мислим нови антибиотици - по-силни и спрямо бактериите и спрямо нас. :)

  Какво е решението в дългосрочен план? Трябва да се живее, никой не му се мре.

  Затуй нас простите теорията не ни интересува, интересува ни практиката и крайния резултат. Да сме здрави и живи - па как е станало, дали е научно или не - не ни дреме много. Капиш?

 71. 72 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Управител на заведение към бармана:
  - За довечера моля те забъркай 100 грама водка в 100 литра вода.
  - Защо бе шефе?!?
  - Ще имаме Коледно парти на хомеопати...


  Апропо, за да бъде одобрено едно лекартсво клиничните тестове трябва да покажат ефект поне 2 пъти по-голям от този на плацебото. Плацебото се приеме, че работо в около 30% от случаите, т.е. лекарствения продуцт трябва да покаже поне 60% "успеваемост". И си мисля, че ефектът на хомеопатията, за тези които го отчитат за себе си, спокойно може да бъде приписан на плацебо ефекта (с доста завишена цена разбира се :)

  В Швеция е проведено следното изследване - на пациенти след операция за слагане на пейсмейкър включват машинките само на половината и тези, които са с изключен отчитат подобрение на сърдечната дейност с около 30%. Естествено това не е много но показва огромните (неведоми все още) сили на на организма и мозъка за самолечение.

  Хормезата за разлика от хомеопатията е доказана от векове. Става въпрос за действие или прием на някакво вещество в малки дози, но същевременно достатъчно големи за да "стресират" организма и да го накарат да се задейства (поглъщането на арсен от цар Митридат например) Лечебното гладуване действа на съшия принцип, умерено "стресиране" на организма и включването му в режим на аутофагия.

 72. 73 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Само да питам, дали уважаемият # 69 е изучавал медицина? И къде? Явно му е много ясно?
  Научните закони и методи явно го бият непрестанно по канчето...

  roo
 73. 74 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#69] от "realguru":
  Това са пълни глупости, този подход може и да се е ползвал преди 50 години, но сега развитието на биохимията, биоорганичната химия и физиологията на човека е на друго ниво! Лекарства дори се моделират, преди да се синтезират. естествено, без нещо да е тествано, не се прилага. що се отнася до страничните ефекти, там нещата са доста спекулативни. например, аспартама, добре познат ни подсладител беше отречен, щото би могъл да предизвика алцхаймер, т.к. при хидролизата му в организма се получава метанол. тук въпроса е колко безалкохолно трябва да изпиеш, за да се получи този ефект, и дали след 20-30 години, някой друг фактор не е бил по-силен е не е предизивкал заболяването. Абе нещо като киселите краставички, много са опасни, щот всички които са яли през 1910 са вече мъртви.

 74. 75 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#68] от "pi52":

  Значи четем мнения от хомеопатично блогче. Съответният др. Колмън е най-светлия ум на човечеството и трябва да му вярваме безрезервно. Със сигурност от 100те му книги е забогатял повече от колкото като семеен лекар. Да вярваме и на др. папазова с платените реклами при Гала на всякакви добавки представяни като лекарства и на уринотерапия.
  А самото текстче е повече от смешно. Той претендира да казва истината, а няма едно доказателство никаква научност в общите му приказки.Най ми хареса, как нищо в медицината не било доказано и не се основавало на научни доказателства. Евала бате. Ваксината против полиемиелит е с недоказано действие. Това че с нея на практика детския паралич е изкоренен нормалните държава е само твърдение. Това че капките ми съдържащи активно вещество ксилометазолин действат отбъбващо на носната лигавица е защото свива кръвоносните съдове, но при прекаляване има опасност от хипетрофия на носната лигавица и това е само твърдение. Нищо недокзано няма. Точно в такава среда на релативност и липса на твърди опори, на псевдонаука, и на ама на стринка ми на зълвата детето се излекува с разтворен до изчезване черен дроб, вирее хомеопатията. Защото няма нищо научно в принципът на действие. Няма и изследвания по определената научна методика, които да показват че действа.
  Предлагам да не ползвате аналгин, аспирин или каквото и да е гадно традиционно лекарство и ако не дай си Боже ви се наложи операция, откажете я. Не се знае след 50 г, може да се окаже, че е вредна. Изобщо да живеем като прабабите си. Ама незнайно защо, те са се стремели за достъп до истинската медицина. Но съверемнните разглезени хора уж я плюят, но никога не сеотказват от нея реално.

 75. 76 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#74] от "ban":

  И това променя ли факта, че медицината е точна наука - не. Медицината не е точна наука като математиката, физиката и астрономията да кажем.

  Проблемът на "учените" от медицината е че бъркате "липсата на доказателства" с "доказателство за липсата". Двете са абсолютни различни неща.

  Начи за да мине едно лекарство/лечение се тества за "липсата на доказателства" за странични ефекти. Което не е същото като "доказателство за липсата" на странични ефекти. :)

 76. 77 Профил на Galileo
  Galileo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Зашитниците на хомеопатията приличат на религиозно войство неприемащо никакви логични аргументи. И имат два заучени отговора на всеки неудобен въпрос:
  -При мен работи.Излекува ме от произволно-несмъртносно-заболяване.
  -Конспирация на голямата-лоша-фарма.

 77. 78 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 294 Гневно

  Хомеопатията е търговска измама и трябва да се наказва. И то особено строго, защото е и умишлено подбуждане към отказ от лечение. Ако пациентът бъде излъган, че някакво хомеопатично средство ще му помогне, то е много вероятно той да откаже да се лекува по наистина подходящия начин.

  Вместо хомеопатия, в медицинските университети трябва да се преподават основите на научния метод. И етика, разбира се.

 78. 79 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#58] от "anton83":Както някой по-горе е писал - медицината не е точна наука.Там има неща, които работят в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план и те се учат/проверяват единствено от практиката.Антибиотиците могат да работят в краткосрочен и средносрочен план, обаче в дългосрочен вече са на изчерпване. Демек лека полека се появяват вируси дето антибиотиците не ги трепят вече. Ко правим тогава - пием билки и леем куршум.
  :)Същото е и с много други концепции на т.н. наука "медицина". Те се променят с времето, докато в математиката 2+2 винаги е 4.
  Прочети за целулозата и фибрите (те са едно и също нещо). Начи хиляди години хората са яли хляба с триците. Идват учените след Втората Световна Война когато са били гладни години и казват - "то няма файда от триците в бялото брашно" - демек от целулозата няма файда щото човек няма ензими да я разгражда. И по тоя повод почваш да ядеш бял хляб. След 30-40 следва рак на дебелото черво и учени обръщат парадигмата - яжте повече фибри (сега му викат фибри, щото целулоза не звучи добре) и начи фибрите разбираш ли почиствали червата, утолявали глада, етц. Абе имали значи роля някаква - ама учените през 50-60 год на миналия век не са я знаели тази роля. И те така са направили 10-20-30 изследвания за период от 1-3-5 год и са видяли че няма файда от целулозата. Ама проблемите са почнали да се появяват след 30-40 год.
  —цитат от коментар 65 на realguru


  До тук нищо, с което да се потвърждава тезата за ненаучност на медицината. Всъщност тя работи с много други науки-като химия, генетика и т.н.Създаването на антибитиците базирано на наблюденията на Флеминг е НАУКА. Това че БАКТЕРИИТЕ развиват резистентност също е наука. Механизмът затова е ясен на НАУКАТА. Не е някаква магия. И не няма да опрем до баенето. Търсят се и се изследват нови молекулиМоже би ще се изненадаш, но и в "истинска" наука като физиката от Нютон до квантовата механика, много концепции са се променили, а там пък съвсем 2+2 не е 4. Нарича се развитие на науката. Това че ползваш днес компютър и че имаш достатъчно храна и живееш повече отколкото в по-екологичните векове е плод именно на тази наука. Пък като те е страх от медицината, щото може да се окаже, че след десетилетия ще изкочи някоя таен страничен ефект. Ами не я позлвай. Ревизирането на заблуди и намирането на по-добри решения също е част от науката. Пример-до не толкова отдавна операциите на синусите са били изключително травмиращи и с последващи ефекти. Сега с развитието на едноскопската техника и ендоназалната синус хирургия няма необходимост от отворена операция. Ами на хората преди са им разбивали черепите, лошо, ама това е било. Сега вече има по-добро. А след десетилетия сигурно ще има още по-добро
  За целуозата и т.н няма да чета. След като видях, си писал за антибиотицие като средство за борба с вирусите разбирам, че компетентността ти по въпроса е по-ниска и от моята и явно е чопнато от някой сайт без всъщност да имаш базата познания да го осмислиш.

 79. 80 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Зашитниците на хомеопатията приличат на религиозно войство неприемащо никакви логични аргументи. И имат два заучени отговора на всеки неудобен въпрос:-При мен работи.Излекува ме от произволно-несмъртносно-заболяване.-Конспирация на голямата-лоша-фарма.
  —цитат от коментар 77 на Galileo


  Точно. В случая става дума за липса на елементарни познания(антибитоици за вируси) и гола вяра. Няма доказан ефект от хомеопатията, ама това не значи, че не действа, Ние вярваме и това е достатъчно.
  Само се чудя, как хора без базови познания пишат по теми, от които нямат и бегла идея, аргументирайки се с прочетено по форуми от клипчета в ютюб.
  Такива са и тези с кемтрейлз. Обяснявам им се това е физика-те ама виж в това клипче какво казват.

 80. 81 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И аз бях сащисан миналата седмица, когато в поликлиниката видях обява лекарите да се записват на курсове по хомеопатия за повишаване на квалификацията в Медицинския. Мислех, че е някаква шашма, а то си било норма. У нас Бялата мафия едва ли ще изпусне хомеопатията от хватката си, защото там има много пари. Единствената надежда е ако се въведе забрана на общоевропейско ниво.

 81. 82 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гуру, гуру, колко да е гуру? Не получих отговор за някакво ОБРАЗОВАНИЕ в подобна област??? Малко бие на БГ Мама...

  roo
 82. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Създаването на антибитиците базирано на наблюденията на Флеминг е НАУКА. Това че БАКТЕРИИТЕ развиват резистентност също е наука.
  —цитат от коментар 79 на anton83


  Според моите разбирания не е наука. Съжалявам.

  Щото не може да даде точен отговор на въпросите:
  1. Кога ще стане
  2. Кои бактерии
  3. Спрямо кои антибиотици

  Все едно да питаш някой астроном кога ще изгрее слънцето. Ми може да не изгрее, ама може и в 12 часа да изгрее. Научно е доказано че ще изгрее, ама кога не знаем - науката още не е стигнала до там. :)

 83. 84 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Хомеопатията е просто поредното доказателство, че по тая земя ходят много (на брой) много прости хора.
  Те си вярват и това е.

 84. 85 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И още нещо. Що науката "медицина" се проваля с болестта рак.

  САЩ обявяват война на рака в далечната 1971 год (не си бил роден тогава, ако това 83 е набора ти). Трилиони кинти са похарчени за изследвания и нулев прогрес за близо 50 год (47 год да сме точни).

  Единственото дето измислиха Химиотерапията, ама наскоро в САЩ взеха че я отхвърлиха, щото не била действала разбираш ли. :)

 85. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#76] от "realguru":

  то и математиката не е наука, според някои философски определения, а съвременната медицина е природна наука, дледано от всякдъе.

  Birds of a feather flock together.
 86. 87 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  гуруто изкърти всички мифки и почна писоарите :)
  не човек а машина :)

  Birds of a feather flock together.
 87. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Гуру, гуру, колко да е гуру? Не получих отговор за някакво ОБРАЗОВАНИЕ в подобна област??? Малко бие на БГ Мама...
  —цитат от коментар 82 на babyroo


  Както може да сетиш нямам абсолютно никакво образование в областта медицина.

  Просто се опитвам да ви покажа, че цялата наука медицина бие на "БГ Мама". Въпреки че вие си вярвате, че това е някаква точна наука, която има отговори на всички въпроси за това как функционира човешкото тяло.

  Съжалявам - но медицината няма отговор на по-голяма част от въпросите за това как функционира човешкото тяло. Като по никакъв начин не прокламирам за хомеопатията.

 88. 89 Профил на Malcolm Reynolds
  Malcolm Reynolds
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#83:"realguru"][/quote]

  Я пак за изгревите и залезите?
  http://www.astro.bas.bg/sun/s_izgrev.php

 89. 90 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":

  това от кога е критерии, дали едно човешко дело е наука, да има отговори на всички въпроси :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 90. 91 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално  [quote#83:"realguru"][/quote]

  Твоите разбирания са плод на твоето незнание. Епа такова животно нема. Тъй като обичам да си служа с примери, все едно аз да кажа, че картините на Миро са просто драсканици. Или по-релевантен пример-под статия за илюзиониста Динамо следват маса коментари от сорта на този човек владее сили непознати на науката и подобни. Просто щото те не знаят и на базата на това си незнание си вадят изводи вместо да потърсят обяснение, което е на клик разстояние. А иначе по въпросите, макар че далеч не съм специалист, но то нивото на агитката е толкова ниско, че направо съм академик
  По 1 въпрос може би питаш по-скоро как. Лесно ще намериш отговора ако потърсиш. Механизмът е изключително изяснен. А ако искаш да разбереш КОГА всички антибиотици ще станат неефективни. Няма кой да ти каже. Твърде много променливи. Дори поведението на родители, които също си мислят, че антибиотика е за вируси и изискват изписването му при грип без съпътстваща инфекция, го ускорява. Всъщност в страни, в които населението има по-малко достъп до антибиотици и резистентността е по-слаба.
  2. искаш да знаеш специализирана информация, която предполага познания и търсене. Ти не го правиш. Но примерно златистият стафилокок е изключително резистентен към голяма част от антибиотиците.
  3 Ами ето споменатият златист стафилокок е резистентен към пеницилин, амоксициклин, ампицилин..... Различните резистентни микроби са такива към различни антибиотици. И това го знаят лекарите. Примерно ако имаш бактериална пневмония НАУКАТА знае, кои са възможните бактерии причинители и въз основа на това лекарят ти предписва съответните антибиотици.За съжаление вече някой групи проявяват засилена резистентност. Не е необходимо ти да го знаеш. За този "занаят" се учи 6 г и се сппециалзиира още 5, само за да си напишеш др. пред името. Но не използвай невежеството си за аргумент.

 91. 92 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво, остана една малка крачка: имаш ли изобщо образование? С многобройните си ерупции тук не се класираш и за шофьорска книжка...

  roo
 92. 93 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  И още нещо. Що науката "медицина" се проваля с болестта рак.САЩ обявяват война на рака в далечната 1971 год (не си бил роден тогава, ако това 83 е набора ти). Трилиони кинти са похарчени за изследвания и нулев прогрес за близо 50 год (47 год да сме точни).Единственото дето измислиха Химиотерапията, ама наскоро в САЩ взеха че я отхвърлиха, щото не била действала разбираш ли. :)
  —цитат от коментар 85 на realguru


  Предполагам това ти мнение се основава на толкова прокламирания от теб научен подход(знаеш ли какво е това всъщност) и си преровил бази данни за лечението на туморни заболявания, следил си научни издания, или поне историята на медицината?
  Или пак демонстрираш изключителната си експертиза базирана на във форумите пишат така.
  Още в самото си твърдение правиш грешка пропускайки и лъчетерапията, която също е сравнително стар метод, разбира се със странични последици. Пропускаш базови тенденции като радиохирургията. А в момента в Св. Иван Рилски използва свръхмодерен линееускорител, който изключително прецизно въздейства само върху тумора, без да влияе върху здравата тъкан. А най-съвременната тенденция е т.нар таргет терапия, при която лечението се персонализира спрямо конкретния пациент. И това са само част от терапиите.

 93. 94 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#88:"realguru"][/quote]

  Би ли казал, на кои точно(повечето)въпроси относно функционирането на човешкото тяло науката не е отговорила. Трябва да имаш точен въпрос, за да получиш отговор.
  А ако нещо не е еизяснено сега, не знчи, че след време няма да бъде отговорено. Това е развитието в абсолютно всички сфери на човешкото познание. Винаги ще има въпроси. Колкото повече научаваме, толкова повече нови въпроси ще се появяват.

  п.п Според медицината обяснила ли е какво е възпаление? Това е основен въпрос относно функционирането на човешкото тяло.
  А ако искаш да научиш повече за това как работи тялото, си купуваш учебниците съответно по физиология и патология. Ама ще ти е доста по-трудно за четене от информирането по форумчета.

 94. 95 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "anton8

  Господине, не е нужно да ехидничите. Просто проучете темата - наука ли е медицината. Аз ви пратих пъвия линк, който ми попадна. Ако сте любознателен проверете сами. В нета има достатъчно материали по темата. Що се отнася дали пия лекарства - не не пия. Дори аспирин и беналгин. Занимавам професионално повече от 40 години с алтернативна медицина и съм запознат в дълбочина с всички по популярни алтернативни методи - включително и хомеопатия. Не съм защитник на хомеопатията и знам, че преувеличават нейната ефективност. Но тя работи. Въпросът е кой я прилага. Курсът, който се предлага в медицинските е съвсем повърхностен. За да я овладее един лекар трябва да учи минимум три години. Те слушат двайсетина часа лекции по темата и си мислят, че са хомеопати. Започват да лекуват, като лекари, като просто предписват различни хомеопатични препарати без да направят качествен анализ на състоянието на пациента. Резултатът е отричане на хомеопатията поради ниски резултати. Същото важи и за акупунктурата. Един акупунктурист в Китай учи 9 години. Тук изкарват едноседмичен курс и започват да бодат.

  Що се отнася до мен - аз съм болен от рак на панкреаса с разсейки в черния дроб и където още се сетите. Отказах всякакво медицинско лечение - операция, химиотерапия и лъчетерапия, както и всякакви хранителни добавки и лекарства. Разработих за себе си протокол базиран на оплюваните тук алтернативни методи и днес, четири години след диагнозата съм в отлична форма. Всички други, с моята болест, с които се запознах в началото, и които предпочетоха медицинското лечение отдавна умряха в мъки. 95. 96 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Що се отнася до мен - аз съм болен от рак на панкреаса с разсейки в черния дроб и където още се сетите."
  "Разработих за себе си протокол базиран на оплюваните тук алтернативни методи и днес, четири години след диагнозата съм в отлична форма. "
  Ако и двете твърдения са верни, това е най големият пробив в медицината за поне 100 години. Ще прогърми повече от Айнщайн, Гейтс, Мъск... А покажете се де, поне в името на човечеството!!!

  roo
 96. 97 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Господине радвам се, че сте оздравял при това от толкова тежко онкологично заболяване като рак на панкреаса.Ще повярвам на думите ви.
  По въпроса дали е наука медицината писах и не само аз достатъчно. В общи линии двамата, които твърдите такова нещо не можете да се аргументирате по никакъв начин.А видимо нямате и познания по темата. Но използвате незнанието си като аргумент.Препращането към сайтчета в нета показва тъкмо това.Да не говорим, че все пак ако ще ползваме този приом, поне трябва да си направим труда да подберем източника да не е на ниво кифла на 15.Иначе, ако нямах основни познания и критично мога да кажа, че Земята е плоска и да ви препратя да търсите в нета.Уверявам ви, че има огромна информация и цели форуми по темата. Изобщо ако човек не е запознат с, това което коментира по-добре да не го прави.

 97. 98 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "anton83":

  Успех в живота и лечението на сегашните и бъдещите ви болести. Очевидно сте ерудиран човек и разбирате от всичко.

 98. 99 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Последният абзац на пост # 95 смислово се равнява на:
  Направих си балон от пазарски торбички, напълних го с водород от чешмата и отлетях до Марс на риболов по каналите. Сега си пържа рибката... Въпреки това се опасявам, че някой ще повярва. Глупостта е многолика и непобедима...

  roo
 99. 100 Профил на pi52
  pi52
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#99] от "babyroo":

  В кая на годината ще излезе от печат книгата ми "Храната като средство за масово унищожение" . Там съм публикувал снимки на туморите ми - над 20 в черния дроб. Два по 12 см. 10 над 5 см. също 5 см в главата на панкреаса, безброй по-малки навсякъде в тялото от простатата до бъбреците. Публикувал съм и резултатите от лечението което съм провел. Всичко това ставаше под лекарско наблюдение и контрол но без активна медицинска намеса. И е документирано с множество изследвания. Описал съм логиката на протокола, който ползвах, както и всички детайли по прилагането му. Тая логика е същата, която се ползва в хомеопатията. Така че щом излезе книгата купете си я и се ограмотете малко. Там съм отделил три глави на историята на медицината и съм обосновал защо тя не е наука. Приключвам драскането тук защото наистина се дразня от чугунени глави. Които очевидно не са само в Академията на науките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK