Учени от БАН влязоха в спор с хомеопати дали да има такова обучение в медицинските университети

Кадър от аптека, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадър от аптека, архивПисмо, подписано от 65 учени от Българската академия на науките (БАН), беше разпратено тази седмица до ректорите на четирите големи медицински университета в България, в които се водят курсове по клинична хомеопатия. Учените настояват това обучение да бъде прекратено, защото освен че няма научни доказателства за ползите от хомеопатията, тя може да бъде вредна и опасна за здравето, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, недопустима за медицината.


От Българската медицинска хомеопатична организация отвърнаха ден по-късно с отворено писмо до медиите, в което обвиняват, че дискусията се "дирижира от хора без нужната медицинска квалификация".


"Против"


"Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", пише в писмото на учените от БАН.
"Допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън плацебо ефекта", питат в писмото и посочват няколко изследвания от САЩ, Австралия, Русия, както и становища от институции на ЕС, според които дисциплината е безсмислена и потенциално вредна заради заблуждаващия й ефект.


"Българските пациенти трябва да са наясно, че не само няма ефект от хомеопатията, но тя може да доведе до тежки увреждания на здравето", коментира по "Дарик" академик д-р Богдан Петрунов, водещ специалист по имунология и алергология и един от авторите на писмото, което е изпратено до здравното министерство, Министерския съвет и парламента.


Според Петрунов хомеопатията изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефект чрез самовнушение. Докато се самозаблуждават, че хомеопатичното им лечение дава някакъв физически ефект обаче, хората губят време от истинско лечение, което може да има тежки последици, става ясно от думите му. По същата причина се бавят и изобщо да потърсят навременна лекарска помощ и да получат диагноза спрямо съвременните знания в медицината, казва специалистът.


Хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина и допълнителна квалификация в медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен, като курсовете се водят от Европейската школа по клинична хомеопатия - независима българска организация. Според учените от БАН обучението по хомеопатия във висшите учебни заведения по медицина обаче е противоречиво и неприемливо, защото легитимира дисциплината, която е отречена неколкократно от науката.


"За"


Българската медицинска хомеопатична организация приема искането на учените от БАН като лична нападка и обида. "За нас като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила", се посочва в ответното писмо.


"Дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за здравето", се посочва в защитата на хомеопатичните специалисти.


Според тях представените проучвания и становища от БАН са тенденциозно подбрани и в отговор също предоставят дълъг списък с проучвания на ползите на метода за лечение, който предлагат.


В позицията си посочват още, че по отношение на забавяне и неефективно хомеопатично лечение "със сигурност е вярно за някои страни, в които не-лекари практикуват хомеопатия", но "в България, клинична хомеопатия е единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, и тя се практикува само от лекари и използва хомеопатични лекарствени продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK