България вероятно ще бъде осъдена за дълга си към чуждестранни болници, предупреждават експерти

Докато министърът на здравеопазването и управителят на здравната каса спорят за оставка, отново се мълчи по проблема в основната на конфликта - задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове, трупани от години насам.

© Дневник

Докато министърът на здравеопазването и управителят на здравната каса спорят за оставка, отново се мълчи по проблема в основната на конфликта - задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове, трупани от години насам.България не само ще трябва да плати 270-те милиона лева, които дължи на здравните каси на другите страни-членки на Европейския съюз, но ще трябва да покрие и лихвите и наказателните глоби, ако не побърза с издължаването. Междувременно достъпът на български пациенти до лечение в рамките на ЕС ще бъде затруднен и на места дори прекратен, като така ще се нарушат още от правилата на Евросъюза и ще се осакатят още от правата на българсктие здравноосигурени граждани.


За тази мрачна картина предупреждават пациентски и правозащитни организации в областта на здравеопазването пред "Дневник". Поводът е поредният междуличностен скандал, който се развихри на високите етажи в здравния сектор миналата седмица, когато министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев за това, че поискал актуализация на бюджета на касата без първо да се допита до него, неспазвайки процедурата.


С писмо директно до парламентарните групи Плочев поискал допълнителни 140 млн. лв. за годината, за да се покрият задълженията на касата към чуждестранните здравни системи на страните-членки в ЕС - задължения по разходи, направени за лечението на български граждани в съответните страни за спешни или планови процедури. Здравният министър се разсърди, че това първо трябвало да се обсъди с него и с Надзорния съвет на здравната каса, а от институцията на Плочев отвърнаха, че подобни писма се пращат редовно до министъра от 2015 г. насам, последното - от началото на февруари.
В последствие спорът, в който се включи и премиерът, отиде повече в посоката на въпроса дължи ли Плочев оставката си, или не, и по-малко към темата защо са се натрупали тези дългове и какво да се направи за тях. А те са проблем, за който и касата и почти всички играчи в сектора, предупреждават от години, но без особен ефект. Размерите и сроковете на задълженията сега обаче достигат граници, с които на България вече ще й е трудно да се размине, смятат запознати.


Лечение на вересия


Чрез писмото на Плочев се разкри, че дълговете на НЗОК към другите държави в ЕС са достигнали вече повече от 271 млн. лв. през 2017 г., като до края на настоящата година изтича крайният срок да бъдат изплатени по-голяма част от тях - над 207 млн. лв. Държавният бюджет за 2018 г. по това перо обаче предвижда само малко над една трета от необходимите средства за погасяването им - 73 млн. лв., затова и ръководителят на касата решил да предупреди Народното събрание и да настоява за повече средства.


Най-голям е дългът към болниците в Германия - общо 128.1 млн. лв., от които 93 млн. ще бъдат просрочени и изискуеми към края на 2018 г. Също така до края на годината просрочията към Франция ще достигнат 28.8 млн. лв., към Испания – 21 млн. лв., към Австрия – 18.4, към Белгия – 11.5 млн. лв. и към Италия, Гърция и Великобритания - по около 6 млн. лв.


Камен Плочев предизвика гнева на кабинета като го заобиколи в опита си за критика към годишния бюджет.

© Цветелина Белутова, Капитал

Камен Плочев предизвика гнева на кабинета като го заобиколи в опита си за критика към годишния бюджет.


Според европейското законодателство всеки гражданин има право на спешна помощ в чужбина, която се предоставя срещу Европейска здравна карта, а когато става дума за планови операции и лечение, страните си разменят формуляр (S2) - документ, който удостоверява, че съответната страна членка ще плати лечението по цените на държавата, в която то се извършва. През 2015 г. повече на брой са спешните случаи в рамките на ЕС, но през 2017 г. плановите и леченията, които нямат алтернатива у нас, взимат превес. ("Дневник" очаква точна справка от НЗОК с данни за пациентите и разходите в чужбина по години).


България обаче от години не успява да изплати задълженията си и се налага непрекъснато да й бъде припомняно, че 18 месеца след извършване на медицинската услуга тя трябва да бъде платена. Така страната ни е натрупала задълженията си за над 271 млн. лв. към всички 32 страни в Европа от 2010 г. насам, откакто действа регламентът у нас. Системно по това перо в бюджета се отпускат далеч по-малко пари от необходимото, а в последните години от него дори се откъсват и пренасочват средства за погасяване на други разходи на касата.


Здравният министър не отрече наличието на проблема, но обясни, че ведомството е провело необходимите разговори за отсрочки с всички чуждестранни институции, на които българската каса дължи пари. От Центъра за защита на правата в здравеопазването обаче не смятат, че това е достатъчно, за да предпази България от съдебни процедури от Съда на ЕС, а според Националната пациентска организация няма да помогне и на българските пациенти, които вече получават откази за лечение в чужбина заради некоректността на НЗОК.


Какво означава всичко това за пациентите


Този януари се разчу за случай на човек, който не успял да дочака трансплантацията си в чужбина, заради забавяне в административните процедури. От разказа на вдовицата му се разбра, че едно от най-времеемките неща в комуникацията между българската страна и болницата във Виена, където трябвало да бъде приет, било настояването от тяхна страна да бъде преведен предварително депозит за лечението, а от българска страна - да се изясни защо е необходимо това, щом са издадени всички необходими документи, с които след операцията здравната каса е длъжна да плати за процедурата.


Онзи скандал и този сега може би са свързани, подсказват хора от здравния сектор, тъй като все по-често западните болници настояват за депозит или намират причини да не приемат пациент, когато разберат, че идва от България.


"Има върнати пациенти. Директно им казват платете си, и когато здравният ви фонд ни плати, ние ще ви върнем парите, макар че хората отиват с издадения формуляр S2 и с всички необходими права и документи. Така постъпват и който може си ги плаща и се надява някой ден да си получи парите обратно", разказва д-р Стойчо Кацаров, председател на Цетър за защита на правата в здравеопазването. По думите му такива примери има най-често от Германия, защото там и напливът на българи за лечение е най-голям.


Според него натрупването на големия дълг е допуснато не по невнимание, защото "всеки знае за този проблем, въпросът се поставя всяка година и не е нужно да си най-великия бюджетар, за да го видиш", а защото управляващите са мислели, "че ще им се размине". Тук обаче става въпрос за европейски регулации, от които "няма мърдане".


"Ще ни осъдят в Съда на ЕС, това е сигурно, защото това е неизпълнение на регламент. Освен че страната ни ще плати с лихвите за просрочието, ще санкционират и държавата за неизпълнение на регламента. Всичко това за българските пациенти означава, че не могат да ползват правата си, които им дава ЕС", коментира Стойчо Кацаров. Според него също толкова сериозен проблем са и вътрешните задължения от 123 млн. лв. към българските болници за последните три години, за които обаче и дума не се допуска за изплащането им.


България вероятно ще бъде осъдена за дълга си към чуждестранни болници, предупреждават експерти

© Георги Кожухаров


Председателят на най-голямото пациентско обединение - Националната пациенстка организация - д-р Станимир Хасърджиев пък разказва, че сигналите, които достигат до тях са на пациенти, върнати официално по всякакви други причини, но не и заради пари. "Нямат право пряко да откажат, понеже там законът важи за разлика от България - ако върнат пациент по финансова причина са подсъдими. Но са започнали, особено в големите частни болници, където има изключително скъпи процедури (по 200-300 хил. евро), да отклоняват пациентите по чисто медицински показатели, например че не са за тях, че нямат специалисти достатъчно, че са им дълги списъците с чакащи и т.н.", разказва Хасърджиев. По думите му организацията знае, че се процедира така освен от пациентите, също и от български лекари, работещи в западни болници.


"Последствията ще са преди всичко за България защото по силата на законодателството в ЕС има определен гратисен период, след което започват да бъдат начислявани сериозни наказателни лихви. Т.е. в момента това неплащане е за мен престъпно бездействие и злоупотреба с и без друго трудно събираните здравни вноски и оскъдни пари в здравеопазването. Защото сега освен за лечението, ще трябва да плащаме и лихви, вместо да използваме тези пари за лекарства или дейности, за които по принцип не достигат средствата", коментира още председателят на пациентската организация. Една потенциална наказателна процедура от ЕК към България за неспазване на най-изконното право на гражданите си - на живот, би струвало далеч повече от сегашните дългове, затова не е никак разумно правителството да се бави, убеден е той.


"След това се надявам на политиците най-накрая да им стане ясно, че единственото решнеие оттук нататък е да развиваме качествено и добре финансирано здравеопазване, в което българските граждани да получават и най-модерните терапии и апаратура, и обучени лекари, тук в България, защото това винаги ще е далеч по-евтиният вариант, отколкото да си плащаме задълженията към западни болници", допълва още Станимир Хасърджиев. За съжаление обаче, за момента много от иновативните методики и лечения на Запад нямат алтернатива в България и докато това не се промени проблемт с дълга към чуждестранните каси ще се задълбочава.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Кашата се забърква още повече. А всъщност няма нищо ново...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Срамна ситуация! Бацко сега ще извади някакви пари да се плати и ще го изкара сякаш дава от собствения си джоб. И естествено ще се накара на всички.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Срамна ситуация! Бацко сега ще извади някакви пари да се плати и ще го изкара сякаш дава от собствения си джоб. И естествено ще се накара на всички.
  —цитат от коментар 2 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Въобще не е лошо човек на каквато и да е ръководна длъжност да мисли за чуждите пари като за свои и да ги пести, както пести своите! Не знам от кога е това отричане на изказванията в първо лице единствено число, които носят и лична отговорност?! Вероятно е от соца, когато АЗ беше заменено с НИЕ, за да е колективна отговорността! Чест прави на Борисов, че казва АЗ вместо НИЕ! А иначе комунистите нищо старо не забравят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Мдааа, пак български лекари са намесени в далаверата!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 5. 5 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Още когато в България се чу за Европейската здравна карта, беше ясно че Ганьо не може просто да бъде лекуван в Европа като всички останали поради огромните диспропорции между бюджета на българската здравна каса и западноевропейските стандарти!
  Само че българските управляващи, вкл. от Министерство на здравеопазването, лъжат, че са в състояние да членуват в европейската здравна карта и да финансират лекуването на пациентите.
  Значи Канада и САЩ не могат да си лекуват реципрочно едни на други жителите и при пътуване в съседната страна те трябва да имат лични здравни застраховки, а България и Германия могат? Верно? Айде бе!

 6. 6 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  БЗК е в огромни дългове към българските болници, тръгнали да влизат в европейската здравна система. Къде бе, Ганьо?
  Откъде българската здравна каса ще вземе пари, за да плати спешното лечение на хиляда българина в Германия, което струва примерно по пет хиляди евро на калпак? А още повече и планови операции, които са многократно по-скъпи? От мижавите здравни вноски по 40-50 лева на месец, събирани в България? При положение, че в Германия се събират на месец примерно по 300 евро от осигурен?
  Престъпление е да лъжеш бедния, че е осигурен със съвременно медицинско обслужване. То е скъпо и трябва отнякъде да са събрани тези пари, за да се случи!

 7. 7 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Това е добър момент да се зададе въпроса на управляващите, защо пари за обществени поръчки за кумове и баджанаци както и проекти черни дупки тип Белене все се намират, а за образование и здравеопазване сме пред фалит???

 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Сигурно нормалните държавници в други страни също са комунисти защото когато говорят за пари не го правят използвайки 1.л. ед. ч.? Толкова иска да се грижи за общите пари, че преди време с Дянков прибраха резерва на Здравната каса нарушавайки дори законите.

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Горката България - който не я е засъдил, той не я е осъдил!!!

 10. 10 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Аууу каква драма за правителството - цели 270 млн. които трябва да се платят а не може да ги вземе нито пеевски, нито цеко минев, нито който и да било от комунистическите наследници увиснали на държавната цицка!!!

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Бюджетарят бай Ананиев се насади на "пачи яйца" с това министерство.
  Що му трябваше на баир лозе и слуга на Боко да става ????

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Министерството може да е държало нещо на влог в КТБ. Баце да провери...

 13. 13 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези дългове ще трябва да се платят! Европейските доктори не са като нас. Няма как да ги смачкаш!

 14. 14 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  като ни приемат в шенген и почнат да се лекуват на запад ще стане интересно

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  На мен статията ми е малко манипулативна и тенденциозна. Има проблем, но чак толкова черни краски....

 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 965 Неутрално

  ...Здравният министър не отрече наличието на проблема, но обясни, че ведомството е провело необходимите разговори за отсрочки с всички чуждестранни институции, на които българската каса дължи пари...
  ОТСРОЧКА?! Позната история с "отсрочка" и "разсрочване" на дългове. Така отсрочвайки и разсрочвайки, 270 млн. лв. ще станат 370, после 500 млн. лв. и накрая ще продадем нещо ценно, за да спасим нещо, от което не е останало нищо. История от 2010 год. досега. А както отбелязват предни постове - КАСАТА ИМАШЕ РЕЗЕРВ!! 270 млн. лв. дълг, а някой харчи като паша сухи, готови пари - с по милиард за джоб парасъ!

 17. 17 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Веднага плащайте ,НЗОК,плащайте като попове-както за борчовете си в чужбина,така и на българските лекари!И като не можете да разделите купа сено на две магарета,хайде,махайте се от удобните кабинети!

 18. 18 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Но искам да е ясно, че в тази връзка той изрече 6 неистини, като една от лъжите е, че сме се виждали само в деня, когато съм му поискал оставката му. Първо, той ми обясни, че не знаел за такова писмо за актуализацията на бюджета на Касата. След като му показах писмото, отрече той да е подписал писмото. Оказа се обаче, че проф. Плочев е провел дерекционен съвет в НЗОК, за да напише това писмо до НС. За да се измъкне от ситуацията обиди собствения си персонал, че те са му дали написано писмо, и той без да гледа, го е подписал. И последната и най-абсурдна неистина е, че става въпрос за две писма, които в първата си част са идентични, но не и във втората – в писмото до мен той поставя въпроса за издължаването на едни 18 млн. лева дължими по плащания на пациенти, лекувани в чужбина. А в писмото до парламента иска актуализация на бюджета на Касата, което вече е в нарушение на правилата и Конституцията, разкри цялата картинка министър Ананиев.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 19. 19 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Весело

  Вероятно?!?!?!?!


  Какво значи вероятно???
  Журналистите е добре да отразявате новини, да разследвате, а не да фабрикувате такива. Истинността в тези редове е точно толкова колкото и истинността във фейка вчера за Слай.

  Жената е покана за щастие
 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ненаядоха се!
  А колегата по-горе е прав, да очакваш че срещу 20€ си осигурен в чужбина си е нездрава химера.

 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Интересно че се мисли за окономии като става дума за здравеопазване. Като става дума за лепене на стиропор по панелките от кумецо може и милиард да хвурлим. Това гербересатията сте страшна работа.

 22. 22 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой да попита здравния министър какво налага искането на отсрочка за плащането на дълговете. Нали не сме в криза, стабилни сме, всяка година имаме излишък по бюджета и сме първенците на ЕС по стабилитет?
  Или не е така?

 23. 23 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ама моля ви се, медицинските работници не правят шашми и далавери. Те се борят само за здравето на гражданите! Как иначе да си обясним факта, че от 2001г досега бюджетът на ЗК се е увеличил 7 пъти, а качеството пада?

 24. 24 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "deymus":

  Европейско законодателсто, такива са правилта и не са лоши за нас като половината българи им се налага да работят по европа и е добре да имат някаква сигурност в медицинските услуги. Това че тъпата тиква и мърлячите около него не могат да се справят с нищо е отделен въпрос.

 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Въобще не е лошо човек на каквато и да е ръководна длъжност да мисли за чуждите пари като за свои и да ги пести, както пести своите! Не знам от кога е това отричане на изказванията в първо лице единствено число, които носят и лична отговорност?! Вероятно е от соца, когато АЗ беше заменено с НИЕ, за да е колективна отговорността! Чест прави на Борисов, че казва АЗ вместо НИЕ! А иначе комунистите нищо старо не забравят!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  За каква лична отговорност говорим като от години от държавния бюджет се плащат и присъди за нарушаване на човешки права и лихви за неизплатени задължения, а никой не е наказан за щетите поне с оставка. За присъда за ощетяване на държавата няма смисъл и да говорим.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Горката България - който не я е засъдил, той не я е осъдил!!!
  —цитат от коментар 9 на Дедо Либен


  Колко пък можеш да изпитваш жал към някой, който го дерат ама той си трае и си гласува за тези, които го правят.

  Все пак това, че някой осъжда България, най-често е свързано с факта, че някой представител на държавата е нарушил някой закон.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 27. 27 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Моите впечатления са, че самите български граждани злоупотребяват с предоставеното им право на Европейска здравноосигурителна карта. Не е тайна, че много от нас работят години наред в ЕС, без да се включат в местната здравна система. При здравословни проблеми разчитат единствено на ЕЗОК. В същото време имаче един период в Германия, в който болниците с удоволствие приемаха такива пациенти (вече не е така). Пускаха им безсмислени процедури, защото е ясно, че няма как да има контрол от страна на НЗОК за адекватността или необходимостта им.

  После сметката я плаща българския данъкоплатец, а държавата (незнайно защо) търпи това положение и издава ЕЗОК или заместващ документ, стига да внесеш сума, равна на 1/10 от здравната застраховка в Германия.

  http://rodenivbg.com
 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Ама моля ви се, медицинските работници не правят шашми и далавери. Те се борят само за здравето на гражданите! Как иначе да си обясним факта, че от 2001г досега бюджетът на ЗК се е увеличил 7 пъти, а качеството пада?
  —цитат от коментар 23 на iliyapopov


  И в коя част това има общо със статията? В нея става дума за чуждестранни болници в държави, в които - за разлика от нашите - си имат функциониращи правораздавателни системи и нарушителите се наказват. Само в България се източват така очевидно милиони, а прокуратурата се занимава с бездомници.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не го разбирам как се позволява това да се случва - плаща си някой смешните (като размер) осигуровки в България, после ходи та работи нелегално или полу-легално в чужбина, лекува се там и ощетява всички останали хора в България.

  Не може ли да се направи така, че тази Европейска здравна карта да струва колкото са здравните осигуровки чужбина - примерно 200-300 евро на месец, така че да покрива евентуалните рискове и който иска да ходи да работи в чужбина, да си плаща!

 30. 30 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  За спешните случай няма какво да се направи, защото просто тези неща не се предвиждат. Плановите операции обаче са интересен казус. Приемам, че материалите и лекарствата нужни за едно лечение са еднаква сума значи разликата идва от заплатата на лекаря и натрупаното познание. И двете обаче подлежат на корекция с управленски решения, които обаче явно нашите управници не желаят да вземат. Също от управленско решение зависи третирането на тези наши съграждани, които си плащат осигуровки на минималната работна заплата в България, но трайно живеят в друга държава и там не се осигуряват.

 31. 31 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  "Една потенциална наказателна процедура от ЕК към България за неспазване на най-изконното право на гражданите си - на живот"

  Що за лицемерие? Какво значи това "право на живот" - че държавата е длъжна да те пази? Ами то всеки рано или късно умира, господ е наредил така нещата. За всеки умрял държавата трябва да бъде осъдена да плаща ли?
  Това "право на живот" би трябвало да се тълкува в смисъл, че държавата няма да ти отнеме насила живота - туйто. Ако се разболееш и нямаш пари да се лекуваш, какво ти е виновна държавата? Бихме могли да я държим отговорна, ако й плащахме по $5000 здравна осигурвка на година примерно, колкото струва в западните държави с модерно медицинско обслужване. Ама да плащаш 20 лева вноска и после да се сърдиш държавата що не ти била платила 200,000 евро операция - е няма как да стане.

 32. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз съм на много различно мнение. Мен един немски доктор, май от турски произход така ме лекува, че ми развали здравето допълнително. А взимат скъпо! По-скоро да ги съдим за вреди!

 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Давайте да се оплакваме! И да ги съдим!

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Ми той Плочев няма никаква вина. Отговорността е на здравния министър и той трябва да си подаде оставката. Също и на правителството. Правилно съм писал неведнъж, че Боко ще падне сам, когато му свършат парите. А те явно са свършили. Така е в държава, където само се краде, а пари няма кой да прави. Освен всичко друго, казано е "Не яж ошав с мечка, щото ще ти огризе пръстите". Не можем да се лекуваме в ЕС, там е 2-3 пъти по-скъпо за нас. При цялото ми уважение към болните, те няма как да не разбират, че не може да се лекуват в Германия. Що не ходят в Турция? А гражданите за европейско развитие трябва да разберат, че по пътя към Европа има не само дупки, но и ями, които ще ги погълнат цели.

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами истината е, че влизаме в клуба на богатите със скъсано потури.

  В тия европейски болници цените са 10х спрямо нашите. Въобще разходите за здравеопазване в ЕС са порядъци по-високи. И се краде на порядъци повече, ама това е друга тема.

  Та искаме европейско здравеопазване, ама ако можем да не го плащаме или да го плаща някой друг - здравна каса, данъкоплатци, марсианци и т.н.

  Не може Ханс да внася по 200-300 евра здравни всеки месец, Ганьо да внася (ако въобще внася) по 20-30 лв. и накрая да получат една и съща стока за парите си. Е просто няма как да стане.

 36. 36 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Неприятна ситуация за бюджета на здравната каса, вследствие от дългогодишната политика на гонене на българите в чужди държави. То всичко си идва със сметката, ЕС не е само лапане на еврофондове...

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Смятайте как се краде в Германия...

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Не е тайна, че много от нас работят години наред в ЕС, без да се включат в местната здравна система. При здравословни проблеми разчитат единствено на ЕЗОК.
  —цитат от коментар 27 на Rauchmann


  Ако учиш или работиш легално няма как да не си включен в местната система. Бай Мангал като е на помощи, едва плаща за здравеопазване. Остават само работещи на черно и командировани, но и те едва ли могат да смъкнат толкова, просто никой няма да ги лекува за нещо, което не е наложително за момента. Ако за едно посещение на доктор отиват 128 евро, 128 милиона лева са 500 000 хиляди посещения. Виж, посочените милиони могат да се натрупат много бързо, ако това са пациенти, изпратени специално за скъпи планови операции в Германия.

 39. 39 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Още когато в България се чу за Европейската здравна карта, беше ясно че Ганьо не може просто да бъде лекуван в Европа като всички останали поради огромните диспропорции между бюджета на българската здравна каса и западноевропейските стандарти! Само че българските управляващи, вкл. от Министерство на здравеопазването, лъжат, че са в състояние да членуват в европейската здравна карта и да финансират лекуването на пациентите. Значи Канада и САЩ не могат да си лекуват реципрочно едни на други жителите и при пътуване в съседната страна те трябва да имат лични здравни застраховки, а България и Германия могат? Верно? Айде бе!
  —цитат от коментар 5 на vankata1


  Това не е пожелателно членство. Да не е баница, всеки да си избира парчето?
  Като Баце и себеподобните му прибират милиарди от еврофондовете, трябва да заделят малко за бюджета на касата, защото без нея няма членство в ЕС.
  Вместо да ревеш за това, питай къде отиде резерва на касата? И защо нашите вноски са толкова ниски, т.е. защо хората са толкова бедни? Пък всеки получател на еврофондове е с С-класа? Такива са въпросите, а не да правиш българите без права в Европа, ако ги хване грипа.

 40. 40 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#20] от "deymus":Европейско законодателсто, такива са правилта и не са лоши за нас като половината българи им се налага да работят по европа и е добре да имат някаква сигурност в медицинските услуги. Това че тъпата тиква и мърлячите около него не могат да се справят с нищо е отделен въпрос.
  —цитат от коментар 24 на lol


  Интересно, работещите в България българи, трябвало да плащат за здраве на работещите в чужбина бъргари. И къде е логиката - за да му е гадно на тъпия пожарникар ли?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 41. 41 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  Скоро бях легло до легло в болница с един супер богат луковитски циганин. Разправяше ми че брат ходил в Испания и му направили кардиологична операция за 550 000 евро, напълно безплатно

  Яко хвалеше грижата за здравето на хората в Испания. Тогава хич не ми хрумна че ние ги плащаме тези пари.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "...неспазване от страна на България на най-изконното право на гражданите си - на живот

  И после като започне някой да ми разправя, как само сме мрънкали и колко хубаво си живеем в България, а всъщност в медицинско отношение сме не европейска, а африканска държава, която често осъжда болните си граждани на смърт.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  който иска да ходи да работи в чужбина, да си плаща!
  —цитат от коментар 29 на cristo_n


  Който работи в чужбина с договр, си плаща (той лично и работодателят му) здравните осигуровки там и няма нищо общо с нашата здравна каса.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Остават само работещи на черно и командировани, но и те едва ли могат да смъкнат толкова, просто никой няма да ги лекува за нещо, което не е наложително за момента. Ако за едно посещение на доктор отиват 128 евро, 128 милиона лева са 500 000 хиляди посещения. Виж, посочените милиони могат да се натрупат много бързо, ако това са пациенти, изпратени специално за скъпи планови операции в Германия.
  —цитат от коментар 38 на gianni


  Ето конкретен пример - живота ме срещна с човек, който е взел да гледа майка си в Германия. Тй ае пенсионерка и ако той извади два документа от България и й направи адресна регистрация в Германия, тя автоматично ще бъде включена в немската здравноосигурителна система, като вноските ще се поемат от немската държава, защото българската й пенсия е ниска.

  Само че човекът не иска да обави официално перстоя на майка си, защото го е страх да не го изгонят от жилището, защото е малко. И така, всяко ходене за прегледи в Германия все е с ЕЗОК и "по спешност". Ясно е колко струва това удоволствие, дори и за пенсионер в добро здраве. Не става въпрос за едно посещение годишно о тези пари трябва да се поемат от НЗОК. Изненадан съм, че сумата, която търсят от НЗОК не е в пъти по-голяма.

  Когато някоя немска социална, здравна и т.н. система се изправи пред подобни проблеми, мерки се взимат незабавно и законодателството се променя в рамките на няколко месеца. Поради разни схеми на нашенци, румънци и поляци, Германия промени политиката и за детските, и за социалните помощи, и за още много неща. Какво чака Министерството на здравеопазването, НЗОК, правителството?

  http://rodenivbg.com
 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "страната ни е натрупала задълженията си за над 271 млн. лв. към всички 32 страни в Европа от 2010 г. насам, откакто действа регламентът у нас"

  Гарантирано от ГЕРБ - подценяване на проблеми в здравеопазването, образованието и науката

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#39] от "enterfornone":

  Защо хората са толкова бедни ли? Защото управлението на територията е от продажници за съд! Прочети коментари 41 и 44 и ще видиш също че закона ни е "врата у поле".

 47. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#44] от "Rauchmann":

  Сигурно има случаи при които на някой му по-изнася да бъде нелегален, вместо да се регистрира и да получава по нормален начин здравно осигуряване. Но чак пък да има стотина хиляди посещение силно ме съмнява. Да не забравяме все пак, че предназначението на картата не е да се лекуваш безплатно в чужбина, а да не прекъснеш престоя си по здравословни проблеми в чужбина. Така че, много лесно се могат да се хванат злоупотребите в чужбина, доколкото здравната услуга никога не е анонимна.

  Огромна част от разходите в Германия са направени от хора изпратени от здравната каса в България. Вижда се с просто око, че разходите там са в пъти повече от тези направени в Испания, Италия, Гърция и Англия, въпреки, че броят на българите там е не по-малък от тези в Германия.

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ох толкова години вече все с тая здравна каса се занимават, все проблеми там, все повече потъва и затъва. На никого ли не му е ясно че системата просто не работи! Тази така наречена каса просто обслужва фармацията и толкоз. Процедурите по клиничните пътеки са силно ограничени като бройка и качество и личните лекари са се превърнали в писари на старци стискащи рецепптурни книжки. Какво още трябва да се случи за да се разбере че сегашната система въведена още от правителството на Костов е непригодна за българските условия?Аз не помня и година в която статии за проблемите в Здравната Каса и Топлофикация София да не са се появявали по вестниците. Сякаш са абонирани за проблемите. На никой ли от властимащите не му идва на акъла че хронични проблеми показват и доказват хронично заболяване?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  ГЕРБ винаги вървят след проблемите.

 50. 50 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това са го замели под чергата, ама този господин ги издаде и веднага ще го уволняват- ето как се пилее с милиони. И за какво храним съд и прокурори? За кокошкарите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK