Лекарите са доволни от договорените цени на медицинските услуги за 2018 г.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев

© Георги Кожухаров

Председателят на БЛС д-р Венцислав ГрозевНад 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), включително и тези, направени в последния момент, са приети от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията са "значително по-добре" от тези за 2017 г. и "показват конструктивизъм".


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев след окончателната среща между съсловната организация и ръководството на здравната каса за цените на клиничните пътеки и медицинските услуги за 2018 г., които трябва да влязат в сила от 1 април с подписването на Националния рамков договор за 2018 г. Лекарската организация ще гласува финално одобрението си на събор тази събота.


Общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година, както и увеличения на над 136 клинични пътеки, се предвиждат в НРД 2018 г., изброи той. По думите му остава да се доуточнят още някои неща, които ще се обсъдят на събора.
Едно от новите положения в договора за 2018 г. е, че


ученическата бележка от личен лекар ще се заплаща до 3 лева,


тъй като ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващите лекари, обяви още Грозев. Решено е бележката да излезе от пакета, защото е административна, а не медицинска дейност, обясни той.


"Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния вече преговор между БЛС и НЗОК определено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния момент предоставихме за промяна, са приети от надзорния съвет на НЗОК – включвам и текстове, оформящи ситуацията с отчитане на дейност в учебни заведения, с възможност за заплащане, с някои редакционни бележки. Но в над 90% от това, което БЛС предложи, е прието от надзорния съвет на НЗОК и това говори за конструктивизъм. Можем действително да създадем един добър договор – значително по-добре от договора за 2017 г.", коментира Грозев, цитиран от агенция "Фокус".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Това въобще не означава, че ще ни лекуват по-добре. Просто ще получават и крадат повече.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7502 Любопитно

  Аз пък що си мислех, че пациентите преди всичко, трябва да бъдат доволни?!

  [email protected]
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2198 Весело

  Аз пък що си мислех, че пациентите преди всичко, трябва да бъдат доволни?!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  що ве, ние сме доволни да плащаме дори и тъпите бележки, заради които си губим по цял ден, как няма да сме доволни

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  От какво са недоволни пациентите , над 4 милиона от тях не дават нито лев здравна осигуровка ,плаща им държавата с данъците на останалите 2.4 милиона , вкл 8 групи пълнолетни граждани ,в голямата си час т здрави и прави и получаващи лични доходи ,изключвам деца и инвалиди 1 група с право на помощ ,те наистина трябва да се подпомагат от държавата и социалните ,но останалите няма причина да не плащат по 8% от доходите си .На второ место ,българския пациент влиза почти безплатно при лекарите , никъде в нормалния свят няма такси от 1 лев или 3 лв ,това са 1/2 или 1.5 евро ,,няма друга държава в света ,която да осигурява 24 часов достъп до личен лекар и в рамките на часове достъп до тесен специалист ,дори при осигуровки от няколкостатин евро месечно , тук това е факт .Няма държава в света ,която да поема лечение на безхаберни ,нахални и неизпълняващи профилактика пациенти ,които се нуждаят от прегледи ,изследвания и лечение , тук пациента влиза при лекаря и иска и му нарежда какво трябва ,въпреки ,че едва ли е прав .Никъде по света няма по унизително ,гадно и арогантно отношение към медиците ,дори в Африка ,аборигените тачат и си уважават хората ,които ги спасяват ,тук всички скачат на бой , все едно ,че медиците имат да им дават ,когато някой е болен ,сбъркана система ,която рано или късно ще се разпадне ,не виждам кой ще се съгласи да бъде обругаван и мародерстван от пациенти ,които не търсят медицинска грижа,а саморазправа с някого ,уникална държава .

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2198 Весело

  Това въобще не означава, че ще ни лекуват по-добре.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  но пък ще се научат да пишат, щом за два реда ще чарджват по 3 кинта

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7502 Любопитно

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Ми не знам къде пациентите са доволни, че превръщат медиците в писари, тоест писането е по-голяма част от лечението!?

  [email protected]
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2298 Неутрално
 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Ако това което си написал/а е вярно щеше да си права но.........
  1. Таксата макар и малка - без данък- кражба.....
  2. 24 часа - илюзия - максимум 3-4 ч.
  3. Това даже не заслужава коментар- тук все не достигат направления..
  ПП. Ако не си негов човек.....
  4. Никой уважаван лекар не е бит - ти явно не си от тях ........
  5.......... не ми се пише вече.............

  Какво става 3 лева и не ходиш на училище --- ПОДКУП!

  ОТВРАТЕН СЪМ !!! ПАК!!!!!!

 9. 9 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ще заблажат още малко .

 10. 10 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Касата видимо омекна след последният скандал! Трябва да се продължи натиска за прекратяване на социалистическите порядки, все още яко битуващи в нашата сфера!

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Един от фундаменталните проблеми на българската здравна система е, че лекарите са в центъра на системата, а не пациентите. Моделът трябва да се промени от социалистически (настоящият) към пазарен. С всички позитиви и негативи към качеството на услугата, квалификация на доставчика на услугата и платените осигуровки от клиентите.

 12. 12 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ами за да са доволни пациентите трябва да са доволни и лекарите. Така със всяка дейност влкючваща 2 страни. Иначе и едните и другите търсят по добра сделка в чужбина.
  Друг е въпроса че като се дават повече пари трябва и да се следи за справедливото им разпределение и да се пресичат схемите за източване. Т.е. повече пари да получават по-добре работещите, а не както сега по-големите тарикати.

  Морски
 13. 13 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#11] от "PisnaMi":

  Така е пазарния дял трябва силно да се усили, но на никой от управляващите не му стиска да направят подобна реформа, защото ще е силно непопулярна сред масата беден електорат. А и бюджета ще се натовари допълнително с вноските за пенсионери и държавна администрация.

  Морски
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Лекарите не могат да бъдат доволни от нищо. Огромното болшинство са пред пенсия и не ги интересува. Младите се изнасят. След няколко години ще е апокалипсис за лекари и сестри. И предисзвикалите го ЩЕ бъдат съдени за държавна измяна! Причинена с умисъл и/или пораси тъпота. Което, що касае резултатите, е едно и също! Моля, вижте резултатите от изборите, нали сте демократи. Май-голямата партия е на негласуващите. Т.е.целокупните политици, заедно с родата им от село, са НЕЛЕГИТИМНИ! Да се махат! Да дойдат експерти! Ще им плащаме веднъж месечно по една лимузина с шофьор, за да се изфукат на село, само да се махнат! Може ли Деса гербергска да я правят министър на здравеопазването?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2198 Весело

  А пациентите!!!!?????
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  кво пациентите... ако не дам 3 лева, грижовният чичо доктор праща болното ми дЕте или на училище/ детска градина или на дисциплинарка... щот знаем кво следва по правилник, нали :) найс, кво

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Щом лекарите са доволни, значи много им даваме! Съдии и прокурори и те са доволни.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Доволни са само тутманиците от УС на БЛС, които предтавят нешата катп тпрегвори а всъшност тези параметри са отдаван решени в бюджета на НЗОк и НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ освен преливане на жълти стинки от един сектор в друг. И алоооо чичодядкоооо , таксите за ученическите бележки сме ги въвели от септември бе другарю началник. Не е нужно да ви цАлуваме ръка за благоволение, ние сме частни здравни заведения и можем да си определяме всякакви ценоразписи за неща незаплащани от НЗОК (и май ще продължим и с други неща) Ако ви чакаме вас нещо да актуализирате или да въведете в полза на лекаря, отдавна да сме се споминали. И не може вие там пасивните да казвате колко да е цената на ученическата бележка. Или искаш пак КЗК да те ошмули с още една глоба за уговорено картелно споразумение? Май си забравил таиз глоба от 2016 г? . Който иска 10 лева, който иска 1 лев (ако е комунист), който иска да я дава за близалка , Фафла, бАмбон и т.н. В най-скоро време ще въведем и такива бележки и за детските градини, тържествено обещавам пред строя. Като не можете да ни остойностите труда и да го наложите на НЗОК, ще вървим по други пътища на компенсации....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Чичка , ако ти лъжеш че детето ти е болно и идваш да му вземеш бележка ти си измамника. А и тези бележки с амбулаторен номер бяха въведени от просветното министерство на другарката Кун(т)ева, а не от лекарите. Във Великобритания няма изисквания за медицински сертификат за отсъствия под 7 дни. И даже за над 7 дни се изисква само ако детето не се е явило нa някакъв годишен или държавен изпит по основателни здравословни причини. Нито там имат медицински бележки за екскурзии за един ден. Родителят си носи отговорност и той си пише бележката, а нея тропосват на личния лекар. Хайде вие, които мяукате тук ,ходете да дуднете под прозорците на просветното да махнат тази практика. Не сме умрели за 3 лева, нито ще обяснявам на някого с неясно образование какво значи да отидеш на лекар в нормалния западен свят. Но някой да ми губи времето на експерт просто така ,няма да стане...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Забравих да информирам аудиторията,че откакто сме въвели плащания за тази бележка за отсъствия, броят на 'болните' деца е намалял с поне 40% . Няма такъв друг фактор =освен ваксините и антибиотиците които така чудотворно да са намалили заболеваемостта. Ха-ха-ха. Това потвърждава наблюденията на повечето лекари, че голяма част от бележките са за :
  - 'Детето се успа , да отидем да му вземем бележка ,че е болно
  - 'Ще ходим в мола ,я да вземем и детето, пък ще вземем бележка ,че нещо е било болно'
  - 'Детето каза ,че нищо не е научило ,а утре има контролно. Я го води при личния ,кажи там ,че е имало температура да вземем една бележка да не ходи,че пак ще изкара 2 '
  -Детето се шляе и бяга от училище, ама сме свършили вече възможностите с бележка от родителя ,я да вземем бележка от джипито все едно го е боляло корема
  - Имаме резервация за почивка, ама е в учебно време. Ходи вземи някаква медицинска бележка за детето
  - Класната каза ,че детето отсъствало преди 5 дни, ама да донесе бележка ,че е било болно. Иначе неизвинени отсъствия.
  ДА ВИ ИЗРЕЖДАМ ЛИ ОЩЕ ? После същите деца ще са същите тарикати или нещастници , които утре ще се редят да получат и фалшиви болнични листове....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  3 лева за извинителна бележка на дете за училище! Това е в резултат, на интелектуалната утайка обитаваща министерството на образованието. Защо най-некомпетентните в дадена област стават министри и чиновници в държавните учреждения?

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#8] от "Nikolay Hadjiminchev":Чичка , ако ти лъжеш че детето ти е болно и идваш да му вземеш бележка ти си измамника.
  —цитат от коментар 18 на Dr_Doolittle


  ти доктор ли си или писар е, та чичката ще те лъже дали детето му е или не е болно... малеее

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  хъхъх, чичко доктор дЕте не е помирисвал май... родителите всъщност имат право да извиняват до 10 дни :)... щели му висят на горкия трудовак по три часа пред вратата заради едното ходене до мола хахаха

 23. 23 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 620 Гневно

  Егати всяка година с по 200-300млн повече и все същия дървен го ядем накрая с това здравеопазване!

 24. 24 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Това с извинителните бележки ще даде глътка въздух на педиатричните практики. Хем ще разреди тълпата в чакалните, хем доста лев ще падне. Следващата логична стъпка на една мъдра администрация е да промени начинът на извиняване на отсъствията. Документ от лекар да се иска от третия ден нататък, примерно.

 25. 25 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Не си заслужава даже отговора!

 26. 26 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 436 Неутрално  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  ДА ВИ ИЗРЕЖДАМ ЛИ ОЩЕ ? После същите деца ще са същите тарикати или нещастници , които утре ще се редят да получат и фалшиви болнични листове....

  А 3 лв. ще променят ли това!!! Ха-ха-ха!!!
  А за тези 3 лв. касова бележка ще има ли?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK