Заради дълговете на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи

Заради дълговете на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи

© Велко АнгеловПрез 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение в чужбина и на още 332 души през 2017 г. заради некоректността на българската каса в изплащането на задълженията й. В този брой влизат и такива пациенти, на които чуждестранните болници са поискали да си платят пълната сума за лечение, а след това касата да им покрие разходите, макар че редът е друг.


Това обяви управителят на здравната каса Камен Плочев по време на изслушването му пред здравната комисия в парламента по казуса за задълженията на здравната каса към чуждестранни каси, достигнали 271 млн. лв.


Зачестяват писмата от чуждестранните здравни каси, които си искат парите от българската, каза още Плочев. През януари се е получило такова от Германия, в което се напомня, че изтичат 18-те месеца безлихвен толеранс за разплащане за медицински услуги за български граждани. Към 31 януари 2018 г. България й дължи общо над 128 млн. лв., а до края на годината просрочени от тях ще са близо 100 млн. лв. За 2017 г. на Германската здравна каса са изплатени 12.7 млн. евро при обещани 16.7 млн. евро, уточни още управителят.
Същевременно по думите на Плочев от дължимите от Министерството на здравеопазването 18 млн. лв. по протоколи за лечение на българи в чужбина през миналата година ведомството е превело едва 64 хил. лв., а за 2017 г. "не ни е платен нито един лев", обясни управителят на здравната каса.


Той обясни отново, че с писмото, което пратил до парламента и заради което министърът на здравеопазването поиска оставката му, не е целял начало на процедура за актуализация на бюджета, а инициирането на дискусия за възможностите за решаване на този проблем. Заради това накрая на извънредното заседание Плочев оцени целта си като постигната.


Критика и подкрепа


Управителят на касата получи остри въпроси и критика от председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова защо е решил точно сега да сигнализира за проблема, вместо когато се гласуваше бюджетът в края на миналата година, и защо го е направил, без да се допита до надзорния съвет на касата. Според нея постъпката му демонстрира непознаване на административните процедури, което не е удачно за профила на позицията му, а последвалият спор е превърнал финансово-оперативен проблем в политически и е инспирирал страх сред българските граждани, че няма да получат лечение в чужбина, което според нея съвсем не е вярно.


Камен Плочев отговори, че го направил точно заради писмото от Германия и не искал да чака средата на годината, за да не му кажат, че парите вече са свършили. А до надзорния съвет се допитвал не за всяко нещо, а само когато имало да се плащат пари. В случая обаче се търсят.


Освен критиката от председателя на комисията от ГЕРБ Плочев получи подкрепа от депутати и от коалиционните партньори, и от опозицията за смелостта да постави проблема на публичното внимание.


От БСП припомниха на ГЕРБ, че те са излъчили кандидатурата на Камен Плочев, а депутът Славчо Велков разказа, че здравният министър Кирил Ананиев потърсил помощ от левицата за подкрепа за исканата оставка. Той разказа отново и за заплахите, които бил получил Плочев чрез него и се закани да насочи премиерът Бойко Борисов към този, който ги е отправил. На въпросът заплашван ли е и от кого самият Плочев отговори, че няма позволението да посочи човека.


Надзорът на касата не вижда проблем с дълга


Накрая на дискусията зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева обясни, че "има разлика между задължения и просрочени задължения". На днешното си заседание надзорният съвет е поискал от касата отчета за изпълнението на бюджета й за този януари и предстои скоро подробно да се разгледа и годишният й отчет, където ще се изясни колко точно дължи касата.


По думите на Начева в доклада за януари се вижда, че просрочените задължения, отразени в задбалансовите сметки към 31 януари 2018 г., са в размер на 7.6 млн. лв. и те са точно за европейските фондове.


"Отчитайки месеца, в който се намираме, и факта, че имаме 73 млн. лв. в закона за бюджета за разплащане на европейски средства, и доколкото разбрах от проф. Плочев, задълженията към германската страна са в рамките на параметрите по бюджета за 2018 г., ние не считаме, че на този етап от годината има проблем с предоставянето на заплащането на медицинска помощ за тези цели. Категорично не считаме, защото официалните просрочени счетоводни задължения са 7.6 млн. лв., има разлика между задължения и просрочени задължения", заяви Начева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK