Заради дълговете на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи

Заради дълговете на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи

© Велко Ангелов



През 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение в чужбина и на още 332 души през 2017 г. заради некоректността на българската каса в изплащането на задълженията й. В този брой влизат и такива пациенти, на които чуждестранните болници са поискали да си платят пълната сума за лечение, а след това касата да им покрие разходите, макар че редът е друг.


Това обяви управителят на здравната каса Камен Плочев по време на изслушването му пред здравната комисия в парламента по казуса за задълженията на здравната каса към чуждестранни каси, достигнали 271 млн. лв.


Зачестяват писмата от чуждестранните здравни каси, които си искат парите от българската, каза още Плочев. През януари се е получило такова от Германия, в което се напомня, че изтичат 18-те месеца безлихвен толеранс за разплащане за медицински услуги за български граждани. Към 31 януари 2018 г. България й дължи общо над 128 млн. лв., а до края на годината просрочени от тях ще са близо 100 млн. лв. За 2017 г. на Германската здравна каса са изплатени 12.7 млн. евро при обещани 16.7 млн. евро, уточни още управителят.




Същевременно по думите на Плочев от дължимите от Министерството на здравеопазването 18 млн. лв. по протоколи за лечение на българи в чужбина през миналата година ведомството е превело едва 64 хил. лв., а за 2017 г. "не ни е платен нито един лев", обясни управителят на здравната каса.


Той обясни отново, че с писмото, което пратил до парламента и заради което министърът на здравеопазването поиска оставката му, не е целял начало на процедура за актуализация на бюджета, а инициирането на дискусия за възможностите за решаване на този проблем. Заради това накрая на извънредното заседание Плочев оцени целта си като постигната.


Критика и подкрепа


Управителят на касата получи остри въпроси и критика от председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова защо е решил точно сега да сигнализира за проблема, вместо когато се гласуваше бюджетът в края на миналата година, и защо го е направил, без да се допита до надзорния съвет на касата. Според нея постъпката му демонстрира непознаване на административните процедури, което не е удачно за профила на позицията му, а последвалият спор е превърнал финансово-оперативен проблем в политически и е инспирирал страх сред българските граждани, че няма да получат лечение в чужбина, което според нея съвсем не е вярно.


Камен Плочев отговори, че го направил точно заради писмото от Германия и не искал да чака средата на годината, за да не му кажат, че парите вече са свършили. А до надзорния съвет се допитвал не за всяко нещо, а само когато имало да се плащат пари. В случая обаче се търсят.


Освен критиката от председателя на комисията от ГЕРБ Плочев получи подкрепа от депутати и от коалиционните партньори, и от опозицията за смелостта да постави проблема на публичното внимание.


От БСП припомниха на ГЕРБ, че те са излъчили кандидатурата на Камен Плочев, а депутът Славчо Велков разказа, че здравният министър Кирил Ананиев потърсил помощ от левицата за подкрепа за исканата оставка. Той разказа отново и за заплахите, които бил получил Плочев чрез него и се закани да насочи премиерът Бойко Борисов към този, който ги е отправил. На въпросът заплашван ли е и от кого самият Плочев отговори, че няма позволението да посочи човека.


Надзорът на касата не вижда проблем с дълга


Накрая на дискусията зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева обясни, че "има разлика между задължения и просрочени задължения". На днешното си заседание надзорният съвет е поискал от касата отчета за изпълнението на бюджета й за този януари и предстои скоро подробно да се разгледа и годишният й отчет, където ще се изясни колко точно дължи касата.


По думите на Начева в доклада за януари се вижда, че просрочените задължения, отразени в задбалансовите сметки към 31 януари 2018 г., са в размер на 7.6 млн. лв. и те са точно за европейските фондове.


"Отчитайки месеца, в който се намираме, и факта, че имаме 73 млн. лв. в закона за бюджета за разплащане на европейски средства, и доколкото разбрах от проф. Плочев, задълженията към германската страна са в рамките на параметрите по бюджета за 2018 г., ние не считаме, че на този етап от годината има проблем с предоставянето на заплащането на медицинска помощ за тези цели. Категорично не считаме, защото официалните просрочени счетоводни задължения са 7.6 млн. лв., има разлика между задължения и просрочени задължения", заяви Начева.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Весело

  Към 31 януари 2018 г. България дължала на Германия над 128 млн. лв.
  Нека тогава Германия да прати адекватен брой техни пенсионери да се лекуват в България, че да изчистим салдото :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Здравна каца без дъно.

 3. 3 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ с , каквото и да се захванат след тях всичко пропада.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  После Плочев бил такъв, онакъв.
  А ако беше за някое депутатско дете...

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Плочев е вирусолог, а не мениджър, но като е видял влачещи се дългове още от 2015 (още от тогава надзорният съвет е запознат с проблема), сигнализира.
  Плочев не става за шеф на Здравната каса.
  Борисов не става за министър-председател.
  За Цветанов няма да си хабя клавиатурата...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Къде се регистрират отказите на лечение, че в България са десетки хиляди - поради липса на направление.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В Западна Европа цените на медицинските услуги са страшно завишени, едно заради стандарта , а и касите им са богати и пълни с пари , вероятно са 10 -15 -20 пъти по високи от тук и затова се натрупватр подобни колосални задължения за лекуване на малък брой болни.

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Общо взето другарката Дърдориткова е казала в прав текст:' Господине, не знаете ли каква е процедурата да се увърта, ментарджисйтва,, лъже, усуква, отлага, баламосва в нашите министерство на здравеопазването, нашата комисия по здравеопазване и наш'та Каса ? Как може да прескачате тюрлюгювеча в нашата политика и да пискате за проблеми ? Как може да не мажете , когато лъжем с толкова пот и труд? Как може да подливате вода на нашия анархо комунизъм посочен от да се свети името му дон Тиква ? Как може да ни погодите такъв византийски номер да и ни свалите гащите баш когато влиза европейската делегация в залата ? Ма вие не сте ли ходили на милиционерския инструктаж бе скъпи Плочев? Защо не сте си водили записки от лекциите на Цецо Физкултурника , там подробnо се набляга с кого да се говори, какво да се казва и как да се кима? Германците ли ? Те са богати, ще чакат другарката Начева да включи и външния дълг към пасивите на НЗОК и тогаз... КОГАТО ГИ ВКЛЮЧИ в СПИСЪКА ТОГАВА СТАВАТ ПАСИВИ. Иначе не. Седни си професор с професор такъв. Ние какви другари професори имахме в СССР - чекисти, ама чекисти ти казвам.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Ами да платят на евроболниците полагащото се по нашата клинична пътека. Такива са правилата в НЗОК. Интересна е стойността на регресните плащания за еврограждани лекувани у нас. Можеби трябва да се договори стокова(бартерна) размяна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  е това е гадно... никой няма да се върна жив... :)

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Гневно

  Това е поредното управленско безумие и тотална ПОДИГРАВКА с болните ни сънародници!!!!!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Гневно

  Това е поредното управленско безумие и тотална ПОДИГРАВКА с болните ни сънародници!!!!!

 13. 13 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Българче да се наричаш,
  нова болест е за мене...

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "а последвалият спор е превърнал финансово-оперативен проблем в политически и е инспирирал страх сред българските граждани"

  Проблемът си е баш политически - създадена е система "куче влачи, диря няма". Плащанията към европейските държави нагледно подчертава нефелността и на политиците, и на търговците в бели престилки и великата простотия на прост-съюзите.
  Не е финансов проблем, ако съм сипал 20 литра в резервора (3.5 млрд. лв. бюджет на НЗОК) и като идиот да си мисля, че ще стигна за шест часа (33 млн. болнични дни) до Варна (побългарени европейски медицински стандарти). На всичко отгоре да се бия в гърдите като орангутан, опс Дариткова, че съм извозил пътниците (здравно осигурените граждани) до европейско "светло бъдеще"... с разширяване гробищните паркове.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  До коментар [#9] от "korc":

  "Може би трябва да се договори стокова(бартерна) размяна."

  Лечение на български гастарбайтери и роми на немски социал срещу предоставяне на тъкани и органи от здрави българи?

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Камен Плочев не си мълчи, защото не е политик, но герберите няма да се поколебаят да го отстрелят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Съжалявам, но аз не искам да плащам здравни осигуровки и парите ми да потъват в нереформирана система, управлявана от дилетанти. В този ред на мисли не искам да плащам данъци изобщо поради същата причина. Ама кой ли ме пита ;)

 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 326 Разстроено

  Ако е вярно, че са върнати 330 българи, заради неплащане на предходните разходи за лечение, то правителството да подава оставка. Не знам как може да се отчита всяка година бюджетен излишък, да се разпределя от правителството и да има с години забатачени дългове към чужди здравни каса?!

  Това тежка некадърността ли е или умишлено не плащат, понеже няма рушвети, комисионна и далаверка?! И може ли забавени с години задължения да не са изискуеми?!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "Жени Начева обясни, че "има разлика между задължения и просрочени задължения"
  Госпожата може би не знае,че когато задълженията станат просрочени ще плащаме и големи лихви.

 20. 20 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Камен Плочев: През 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение в чужбина и на още 332 души през 2017 г. заради некоректността на българската каса в изплащането на задълженията й. През януари се е получило писмо от Германия, в което се напомня, че изтичат 18-те месеца безлихвен толеранс за разплащане за медицински услуги за български граждани. Към 31 януари 2018 г. България й дължи общо над 128 млн. лв. За 2017 г. на Германската здравна каса са изплатени 12.7 млн. евро при обещани 16.7 млн. евро.

  Жени Начева: "Отчитайки месеца, в който се намираме, и факта, че имаме 73 млн. лв. в закона за бюджета за разплащане на европейски средства, и доколкото разбрах от проф. Плочев, задълженията към германската страна са в рамките на параметрите по бюджета за 2018 г., ние не считаме, че на този етап от годината има проблем с предоставянето на заплащането на медицинска помощ за тези цели. Категорично не считаме, защото официалните просрочени счетоводни задължения са 7.6 млн. лв., има разлика между задължения и просрочени задължения".

  Корабът потъва бавно! Като дължиш общо над 128 млн. лв. и За 2017 г. са изплатени 12.7 млн. евро, кога ще ги изплатиш? М?

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Вярно е. Картите, които ти дават, са атрапи. Никое устройство в Европа не ги чете. И ти казват, че българските институции не си плащат. Когато кажеш, че не си отговорен за институциите, а си плащаш ресовно осигуровката, вдигат рамене. Така е. Знам го от личен опит.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Angel Simeonov
  Angel Simeonov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не всеки може да избере да се лекува в Германия, безплатно... от касата трябва да ти дадат специален документ. Този документ не се дава на всеки който си плаща вноските ;)

 23. 23 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  "Жени Начева обясни, че "има разлика между задължения и просрочени задължения"Госпожата може би не знае,че когато задълженията станат просрочени ще плащаме и големи лихви.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Не само че задълженията са просрочени, те бързо растат! На 334 български граждани е отказано лечение в чужбина и на още 332 души през 2017 г. заради некоректността на българската каса в изплащането на задълженията й!

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "Dr_Doolittle":Общо взето другарката Дърдориткова е казала в прав текст:

  Може би имаш предвид д-р Даниела Дариткова - същата онази, която злите езици наричат "Дариткова-Общата"

  /не се чете/
 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#22] от "black_jack":

  За разлика от БГ територията в Германия има поне 100 здравни каси. Може малко да са намалели поради сливане ама са някъде там.

  Второ, в Германия не се отказва лечение дори на здравно неосигурени, първо разходите за такива се поемат от съответната община, ако тя не го направи насочва към друга служба и лечението се извършва. Тоест намира се въпросният документ, официално и без движения под масата.

  Пример е за сложна, но работеща система.
  Вноските на всички осигурени отиват в общ здравен фонд, който преценя разпределението им според типа лечения, възрастта на пациентите и куп други фактори по съответните здравни каси. Тоест част от сумите получени по договор със здравна каса Х може да отидат в каса У защото там преобладава по-скъпо лечение на осигурените и пациенти.

  Когато тук пробитото корито на едиствената здравна каса (златна кокошка за някои) бъде запушено и при съответната конкуренция може маа-алко да потръгнат нещата. Малко, защото политическата лакомия тук може и в този вариант да изроди нещата.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  От всичкото разбрах, че задълженията на НЗОК са около 400 млн лева. И че са спестили още да речем 50 млн за лечение в чужбина, с което 332 граждани били ощетени. Една магистрала по-малко. Не са добри тези новини, никак даже. А пък Дариткова що е била ядосана и се е карала на човека? От политкоректност ще да е било, но колегите и не са откликнали, което не е добре за имиджа на Дариткова. И на министъра също.

 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 876 Неутрално

  А тези, на които е отказано да се лекуват в Германия имат ли клауза в договора си с осигурителната агенция (ЗОК), че могат да се лекуват, където им си прище, или нямат. Ако нямат, как изобщо могат да си позволят да искат. Над 270 милиона дългове, а хората в България останаха без зъби, а в болниците ги мародерстват като за последно. Хайде малко ред в хаоса.

 28. 28 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Най-ме вбесява, че от ГЕРБ се опитват да потулят проблема, а не да го решат.

  Става дума за близо четвърт *милярд* задължения, дупката в тази каса е огромна. Това, че на българи почва да им се отказва лечение е вече скандално.

  Само за това на здравния министър трябва да му се поиска ОСТАВКА!!

 29. 29 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-ме вбесява, че от ГЕРБ се опитват да потулят проблема, а не да го решат. Става дума за близо четвърт *милярд* задължения, дупката в тази каса е огромна. Това, че на българи почва да им се отказва лечение е вече скандално.Само за това на здравния министър трябва да му се поиска ОСТАВКА!!
  —цитат от коментар 28 на shisharko


  Знам че няма да го разбереш но......
  Имам приятели от САЩ и те идват да си правят операции и зъби в България///
  Ти само се запитай защо толкова българи отиват да се лекуват в европа. и кои са те !!!!!?!???!??
  Ти ще си умреш тук!!!!!!!!!

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  браво! само така!
  пълен отказ и неплащане на лечението на българи в чужбина!

 31. 31 Профил на lekarstvatop
  lekarstvatop
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Как лесно да сравним цените на лекарствата в аптеките?

  Бих искал да насоча вниманието Ви към цените на лекарствата в аптеките, като един от проблемите на всяко домакинство, който става особено актуален по време на грипни епидемии и безкрайните зимни настинки. В такива случаи, човек отива в най-близката аптека и купува каквото предложи фармацевта или пък каквото е предписал лекаря. В много случаи обаче е необходимо да правим сметка и на парите си. Това се отнася особено да случаите, когато купуваме медикаменти всеки месец или пък сметката е доста „солена“. По-младите хора правят справка за цените в сайтовете на различните аптеки, а по-възрастните хора правят своята проверка на място – обикаляйки няколко квартални аптеки.

  Наскоро открих, че вече можем да сравним цените на лекарствата и здравните продукти на различните аптеки, събрани всички на едно място на https://lekarstva.top Само с един-два клика се достига до желаното лекарство или здравен продукт и цената му в различните аптеки. Изненадващо се оказва, че разликите в цената на един и същи продукт варира от няколко стотинки до повече от 10 лева.

  Така се спестяват много време и пари (с лесното търсене на продукти и липсата на необходимост от отваряне на сайтовете и ценовите листи на всички аптеки).

  Надявам се да съм ви бил полезен!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK