Лекари поискаха с протест промяна на таксите за пациентите, министерството отказа

Архив

© Николай Дойчинов

АрхивОбщопрактикуващи лекари излязоха на протест заради лошите условия на работа и увеличаващата се административна тежест. В София лекари се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването. В тяхна подкрепа днес с декларации се включиха и медици от страната, а лекари в Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера и Калояново спряха работа между 12 и 13 часа.


Според тях е налице дългогодишна тенденция към ограничаване на правата им да оказват медицинска помощ в съответствие с квалификацията си. Медиците се обявиха освен срещу увеличаващата се бюрокрация и срещу неадекватното финансиране на първичната извънболнична медицинска помощ, както и срещу задължението да извършват социална дейност. Те изтъкват, че Министерството на здравеопазването не спазва ангажимента си за изплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите, че липсва какъвто и да е хонорар за извършваните в полза на пациентите диагностика и лечение на остри заболявания, което е над 70% от дейността на личните лекари, както и че непрекъснато се разширява пакетът здравни дейности, който следва да бъде изпълняван от тях без адекватно финансово обезпечение.


Общопрактикуващите лекари настояват освободените от потребителска такса да започнат да я плащат в пълния ѝ размер, а самата такса да бъде обвързана с минималната работна заплата. Те искат и да отпадне задължението им за описване на касовите бележки за получените от тях суми. Медиците се обявиха и изискването личният лекар да бъде на разположение 24 часа и предлагат промяна на извършване на тези услуги.


Няма как сега да се обсъжда промяна при потребителските такси
В отговор на протестиращите от Министерството на здравеопазването заявиха, че на този етап не може да се дискутира промяна на размера на потребителската такса, защото това предполага актуализация на държавния бюджет. Няма как и тепърва да се отправя предложение за отпадане на отчетността чрез касови бележки, посочват от ведомството.


От там припомниха, че се работи по информационна здравна система, която се очаква да заработи тази година. След въвеждането ѝ ще се облекчи бюрокрацията по отношение издаването на рецепти и направления, поддържането на регистри и отчитането, коментира заместник здравният министър Жени Начева. Тя пое ангажимент да се анализират възможностите облекчаване на отчитането на лекарите към районните здравни каси, ктм здравните инспекции и други институции. Здравното ведомство изтъква, че за 2018 г. най-голям ръст има в бюджета за здравеопазване, като най-голямо е увеличението за общопрактикуващите лекари и препратиха дебата по Националния рамков договор към лекарското съсловие, чийто представител по закон е Българският лекарски съюз.


В Министерството на здравеопазването е създадена работна група, която да анализира възможностите за отпадане на изискването общопрактикуващият лекар да бъде на разположение 24 часа. Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 751 Весело

  Ама как - нали за денбелите от полицията отидоха парите - откъде да вземат сега за здравеопазване ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Само такси са им в главите , после що им викат "бялата мафия".
  Справка - как трима лекари откраднали 30хил. от болницата във Враца .
  https://www.dnes.bg/temida/2018/02/28/trima-lekari-na-syd-pribrali-30-bona-ot-bolnicata-vyv-vraca.369313
  Последно чух, че искат да им плащаме по 5лв. такса. Те сега за 3лв. не дават бележка, а за 5лв. хич!

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Жени Начева вместо да дава акъли ,да вземе да дойде и да поработи в първична практика поне една седмица ,да види каква война е с пациентите и как се изтърпява цялата агресия породена именно от политиката на касата и министерството ,направленията са намалени ,парите за изследвания също ,а пациентите искат и искат нови и нови ,да излезе да обясни на кой колко лимити се отпускат ,защото бомбата ще избухне ,следващия път няма да има протест ,а затваряне на кабинети и то масово .

 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Ами избухвайте най после .........
  стига ни смукахте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 600 Неутрално

  А какво стана с електронната здравна книжка. Майката му е дигитализация. Повсеместно. тогава и кражбите ще намалеят.

 6. 6 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#2] от "attitude":

  Никой нищо не иска от теб, бе отворко. Ако искаш ходи на лекар, ако искаш - недей! Таксата е определена от политиците и е вързана с минималната работна заплата. Когато същите тези политици "освобождават" от такса, трябва да се знае откъде ще се вземат парите на освободените. В момента такса не плащат децата, пенсионерите, хронично болните, онкологично болните.....Държавните чиновници не плащат дори здравни осигуравки. За прокурор със заплата 7-9 хил. лв., държавата плаща 16.40 на месец.
  За касовите бележки - този, който го е измислил, вероятно е с тежък Алцхаймер. Начукания фискален бон се регистрира в НАП, накрая на рабитния ден се прави дневен отчет, в края на месеца - месечен и пр. Откъде време всяка бележка допълнително да се описва в ненужни документи?????

 7. 7 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "victor_victim":

  След като държавата ми взима здравна осигуровка имам право да ходя на лекар и не си ти този,който ще ми каже какво да правя.
  Те пък се скъсали да пускат касови бонове, всичко си слагат в джоба. Тук там чукнат за някой пенсионер или бебе.
  Ако не сте виждали професионална наглост - ето я : "Общопрактикуващите лекари настояват освободените от потребителска такса да започнат да я плащат в пълния ѝ размер, а самата такса да бъде обвързана с минималната работна заплата. "
  За освободените от такса, парите ги дава държавата срещу реални прегледи и не могат да ги вземат кеш. Мъка,а?
  Бг лекарите превърнаха най-хуманната професия в еталон за безкрупулност .
  Това, че държавата е негодна да организира добре здравеопазване на населението си , не е повод лекарите да рекетират точно болните и безпомощните му членове. Печалбари в бяло!

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Те искат хем такси да вземат, хем да им плаща касата. Най-вероятно ще си получат заслуженото, но на по-късен етап, щото Боковото правителство не знае кво да прави.

 9. 9 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#7] от "attitude":

  На такъв като теб да се обяснява е ненужно, но ще направя последен опит. НАП е този, който санкционира тези, коите не издават касови бележки, не си ти. И не може да са на "пенсионер или бебе", защото те са освободени.
  Държавата не ти взема нищо - ти доброволно си плащаш мижави здравни осигуровки, а претенциите ти са като за "бест докторс", най-малко.
  И когато се засилваш да обиждаш, замисли се ти кой си - ти не работиш ли за пари??? Или си новият дядо Добри?? Колко пари даде за винетка и гражданска и колко си дал за здравето си.
  И аз мога за финал да те обидя, но защо да го правя?? Рано или късно ще виснеш пред някой кабинет.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#9] от "victor_victim":

  На се ядосвай!
  Такива дето си "плащат," дават по 20 лв. здравна вноска на месец и по 180 лв. за цигари на Пеевски и след това лекарите са им виновни.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Това правителство не може/не желае да реши този въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Излишно се поддаваме на взаимно противопоставяне - лекари срещу пациенти. Лекарите имат своите основания да протестират срещу огромната административна работа, с която са натоварени. Но не могат да искат от освободените или с намалена такса пенсионери да ходят по институции, за да им осребряват касовите бонове за пълна такса. Също не може да се иска лекарите да си описват всички касови бонове за деня или месеца. Също е идиотщина. Всеки преглед се регистрира - за пенсионер, дете или онкоболен. Крайно време е е-управлението да си влезе във възможностите. Лекарите са за това да преглеждат болния и да го лекуват, а не да попълват отчети за касови бележки.

  vesela
 13. 13 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#7] от "attitude":

  Мдаааа,скоро,много скоро такива като теб ще ходят по врачки и баячки,продължавай все така да плюеш!

 14. 14 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Та си мисля, ще дойде ли време, в което като посещавам джипито, ще мога да разговарям с него за това, което ме притеснява, а не да го чакам да се нацъка с мишката и клавиатурата. Защото сега е така, и таксата е последното нещо, което пречи на контакта между лекар и пациент.

  vesela
 15. 15 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз предлагам лекарите да се съгласят на сегашните условия с потребителските такси, но навсякъде да се въведат по кафета, магазини, фризьорски салони, превозни средства и т.н цени за лекари! Примерно: цена на хляб-1лев, за лекари 20стотинки!

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Както каза един колега :При потребителска такса 1% от МРЗ тоест 5.10 лв ЗА ВСИЧКИ , то да си искат каквито и да е отчети , не ми пречи. А ако искат да я махнат тази такса , а да се плаща самия преглед 30 лева е компромисно ниска цена за двете страни мисля. Ако искат Касата да плаща 10 лв ,пациентът 20, ако искат по 15лв ,както щат. Но ей така прегледи незаплащани от никого няма да стане. Даже ако искат да оставят 24 часовото разположение , но с преглед У ДОМА 50 лева. Навити сме другарки и другари. Не виждам радостни лица, хм....
  А иначе обръщм се към колегите: ' другарят Блейко Пейков (тоест блеещия пеЦионер от пейката в парка на МЗ) ни изпрати да се молим догодина за другия бюджет. Колеги ще трябва да компенсираме с.......бележки .Вижте там направете някакъв дизайн на медицинските бележки,ръчно изографисвани да вдигнем там цените. Вижте как Nutella набират клиенти с буркани с ИНДИВИДУАЛЕН ДИЗАЙН. Щото за труда ни не се предвижда плащане от работническо -селската власт. Само за административни екстри. Смятам да си направя фон на бележките с играещи деца, с хвърчила и родители с извадени портфейли и те така. Не ти заплащат труда, дават ти възможност да взимаш пари за........бележка.
  Комуняги от тивеното управление ,сър....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 17. 17 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "val1320":
  Кое точно наричаш "плюене"?
  Това, че държавата е неспособна да организира добро здравеопазване? Това, че лекарите искат от болните и бедните такса 5.10лв. и освободените( за които НЗОК им превежда парите) да им го дават кеш?
  Като не искат да пишат и лепят да си наемат сестри. Е, разбира се , трябва да им плащат, което те не искат. Но искат таксата за 3 месеца наведнъж ,ако ти издават тримесечна рецепта, нали? това къде го пише, в закона или етичния им кодекс? Три джипита съм сменил, бон не са ми давали. И не само на мен.
  Възмущава ме това, че лекарите не протестират за подобрение на здравната система , за електронни досиета , а дребнаво и егоистично искат само увеличение на парите за сметка на пациентите. Веднъж плащам на държавата , после на тях. Ако достъпа до специалисти работещи с НЗОК не зависи от джипито, познай колко ще отидат при общопрактикуващ лекар. сега системата те задължава да не го прескачаш.
  И не искат касата да вдигне доплащането за прегледан пациент, искат кеш в деня на прегледа. и без касов бон. Мдааааа, етично та дрънка.

 18. 18 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#17] от "attitude":

  Съвет - вземи направление за психиатър. Срещу една такса. Може да си отидеш на преглед като свободен човек - 40 лв. за психиатъра. Сега да не вземеш да припаднеш??ха.ха.ха

 19. 19 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 501 Разстроено

  До коментар [#17] от "attitude":

  А ТИ знаеш ли,че лекарят-специалист получава хонорара си за твоя преглед с направленийцето,дето си го взел от джипито,след 3 (ТРИ)месеца,а?Твоята заплата (пенсия) след 3 месеца ли я получаваш,а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK