Диабетът има не два, а пет типа, откриха учени

Измерване на кръвната захар. Снимката е архивна

© Иван Григоров

Измерване на кръвната захар. Снимката е архивнаТип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение на видовете диабет. Всъщност има поне пет отчетливи разновидности на болестта и от разпознаването им зависи коя ще е най-ефективната терапия. Това твърди ново проучване на шведски и финландски учени, публиквано в журнала "Лансет" и цитирано от Би Би Си.


Диабетът засяга един от 11 души по света и повишава рисковете от сърдечен удар и инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на крайниците. Това е хронично заболяване, при което е нарушен балансът на кръвната захар на един човек или заради невъзможността на панкреаса да произвежда инсулин, с който да я обработва (при тип 1), или заради неспособността на произведения инсулин да се справя с нея (тип 2). Ето защо в първия случай винаги се налага изкуствено внасяне на инсулин в тялото чрез инжектиране, докато при втория тип може да има различни терапевтични стратегии и нужди в зависимост от това колко е сериозен дисбалансът и колко е напреднало заболяването.


Тип 1 засяга около една десета от всички диабетно болни хора - възниква при млади хора, защото е генетично заложен, макар че се отключва от фактори на средата като стрес, и е състояние, което до края на живота изисква инжектиране на инсулин. Тип 2 обаче е масовият случай и се счита, че възниква най-често с напредване на възрастта и заради наднормено тегло и лош начин на живот, но всъщност може да се прояви и при млади, и при възрастни, и при хора със затлъстяване, и при такива с нормално тегло, може да налага прием на инсулин или на лекарства, но пък да се постави под контрол и дори само с подходящ хранителен режим.
Точно тези различни степени при диабет тип 2 са разграничили учените от Центъра за изследване на диабета в Университета в Лунд, Швеция и от Института за молекулярна медицина във Финландия, след като категоризирали в детайли общо близо 15 хиляди пациенти с диабет. Получили се пет отчетливо различни групи, при които заболяването има и отчетливо различни характеристики.


Тип 1: В първата пациентска група попадат характеристиките, които са познати и до момента за тип 1 - автоимунно заболвяване, проявено при млади хора, при което панкреасът е с нарушена функция и не може да произвежда инсулин.


Тип 2: Вторият тип, категоризиран от скандинавските учени, много прилича на тип 1, защото също като при него болните са млади хора, със здравословно тегло, но с нарушено производство на инсулин. Разликата е, че имунната система и наднорменото тегло не са причината за тези проблеми, а както изследователите открили - виновникът е един дефект в бета клетките на тези хора. Те имат повишен риск от слепота, отбелязва научната публикация.
.
Тип 3: Групата на хората с остра инсулинова резистентност според статистиката е с високо общо наднормено тегло и макар че тези хора все още произвеждат инсулин, тялото им вече не откликва на него, затова е необходима по-сериозна медикаментозна намеса и нормализиране на храненето. Хората в тази група са особено застрашени от бъбречна недостатъчност.


Тип 4: Тази разновидност е при хора с голямо наднормено тегло и дори с болестно затлъстяване, които обаче метаболитно са много по-близки до здравите и хората в норма, отколкото тези от тип 3.


Тип 5: При хора в напреднала възраст (т. нар. старчески диабет), развили симптоми значително по-късно от другите четири групи и с далеч по-леки прояви на болестта, която може да мине и без сериозни усложнения до края на живота им.


Откритието за петте групи пациенти и съответно петте типа на болестта е изключително ценно, защото е крачка в разработването на персонализирана медицина за най-значимото и широкоразпространено трайно заболяване в света и особено в развитите страни, отбелязват изследователите. Първите три разновидности могат да се третират с по-агресивни методи и инсулинови инжекции, докато последните две не изискват това, а по-скоро разумно хранене и превенция на усложненията чрез добър контрол и наблюдение на болестта, обобщават те.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Как беше, няма здрав човек, има само не достатъчно изследван.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Прави каквото трябва, без да ставаш по-католик от папата, а да става каквото ще, макар че по-добре е по-добре и колкото повече, толкова повече:)

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Добавят още два вида от веселите по-възрастни и по-млади дебелаци и една разновидност на първия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 603 Весело

  А според моята класификация има 5 типа учени.

  Тип 1 - такива, които наистина откриват нещо и прилагат научни принципи
  Тип 2 - такива които не откриват нищо, но създават впечатление, че откриват нещо
  Тип 3 - учени, с остър научен дефицит
  Тип 4 - учени, които са по-близко до нормалните учени, но имат затруднения с прилагането на научните принципи
  Тип 5 - учени, които в следствие напредналата си възраст губят способност да прилагат научните принципи

  С какво това разширено класифициране помаг ана диабета? или на науката?

 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това са критерии и различия, които всеки ендокринолог ги има пред вид при диагностициране на състоянието. Това с видовете си е като за медиите. Забравили са шестия - гестационния. И кой знае колко още други.

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Лошо няма, нека да се изследват тея неща, за да можем да ги преборим по-лесно.

 7. 7 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Хубаво са открили, че има пет групи, ама досега явно са били поне три - тип 1, тип 2 и старчески. Де факто от петте им типа номер 2 и номер 3 са важни, тъй като са различни и по произход и по усложнения, които предизвикват. Всъщност откритието наистина има научна и практическа стойност, само че в статията нито е представено, нито обяснено като хората...

 8. 8 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Има някаква грешка или в превода или в самото изследване (по-вероятно е първото) - как може според тип 4, да бъдат засегнати хора с "голямо наднормено тегло", пък да са метаболитно близки до нормалните - тогава те не биха имали наднормено тегло, още по-малко пък "дори болестно затлъстяване"...

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9696 Неутрално

  По нашите ширини са два типа и ендокринолога определя вида на лечението им.

 10. 10 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#4] от "subsonic":

  Ми, те, шведите са си по класификациите. Вземи един Карл Линей. Какво е ботаниката, ако не предимно класификация на растенията. И зоологията я следва по тоя параграф, а и геологият. Какво е да слушаш курс по философия -- просто класификация на отчетливо обособени вариации на мисловни конструкти. И в други дисциплини елементите на систематизация минават за наука. Има все пак някаква полза. Подреждаш си мислите и, ако е валидна класификацията, по-добре разбираш същността на нещата. В случая, казват, ако това разделение е обосновано, то могло да доведе до по-успешна стратегия при лечението. Има някакъв смисъл, да.

 11. 11 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#8] от "historian":

  Просто това са пълни хора, на които пълнотата им понася. Има и такива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK