Недомислица в отчитането към здравната каса показва 46% недоносени бебета в България

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивНедомислица в отчитането на клиничните пътеки за новородени в неонатологичните отделения изкривява статистиката на Националната здравноосигурителна каса и показва 46.6% недоносени бебета в България. Причината е, че недоносените бебета не получават веднага единен граждански номер (ЕГН), а се записват под различни вътрешни кодове при преминаване от една пътека в друга, от едно отделение в друго или ако се наложи, местене в друга болница. Така, колкото по-продължителен е престоят им в лечебните заведения, докато се стабилизират, толкова повече такива кодове се натрупват за едно и също дете, отчитайки се като отделен случай всеки път.


Това се разбира от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса от средата на февруари, на която обръща внимание в. "Сега". Проблемът с отчитането пояснява управителят на касата Камен Плочев, а председателят на надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева предлага решение - да се запише ограничение от 15% от новородените по тези клинични пътеки, колкото са преценили неонатолозите.


"Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент", казва пред членовете на надзора управителят Камен Плочев. Реалните данни на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени преди 37-ата седмица, са между 10 и 12%.
"Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение - по техен вътрешен код, и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца", обяснява Плочев. Това би следвало да означава и че за едно бебе се плаща и четири пъти по клинична пътека.


"Предлагам да въведем за неонатологичните клинични пътеки да запишем, че 15% от родените деца да не бъдат хоспитализирани по неонатологичните клинични пътеки, освен ако детенце не е преведено от друго лечебно заведение с по-ниско ниво на компетентност в съответното лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност. Тогава се заплащат всички случаи поради установени случаи на превъртане на деца от една неонатологична пътека в друга, където се установи, че броят на тези, които са минали по неонатологични пътеки, е много повече от родените деца, тъй като те ги записват по една клинична пътека, втора, трета спрямо тяхното развитие", казва Жени Начева.


Плочев допълва предложение с идеята новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. По думите му прагът от 15% е избран "след консултация с неонатолози като достатъчен процент, за да покрие нуждите на неонатологията". Допълва и че "този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете". Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, но преведени в неонатологията на друга, тъй като се случва от по-малки болници да се налага да пращат по-тежки случаи в по-големите.


Промяната ще е част от редица други предложения на надзорния съвет за ограничаване на надписването на дейности в болниците. Освен в неонатологичните отделения такива мерки се предвиждат и при изписването на онколекарства, и при отчитането на интензивни грижи. Занапред при договор с касата отделенията за интензивни грижи да подписват договор за определен брой легла, предлага Жени Начева.


За изписването на лекарства в онкологията идеята е да се създадат регионални и национална комисия за наблюдение на медицинската онкология и онкохематологията, "които няма да имат отношение към лечението на пациентите, а по-скоро след назначаване на терапията ще правят съответните проверки и контрол върху изписаните протоколи, така че да има кръстосани проверки между комисии на регионален и на национален принцип, и контрол върху назначаване лечението на пациентите".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ПИК е велик
    ПИК е велик
    Рейтинг: 462 Гневно

    Да ви имам здравната система! Само пари знаете да искате, нулево управление...

    Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK