Ново мобилно приложение за България дава възможност за онлайн консултации с лекари

Скрийншот

СкрийншотКонсултация със специалист за всяко оплакване само с няколко движения на пръстите... Новото мобилно приложение MedicHome дава тази възможност на хора със забързано ежедневие, но също и на хората, които живеят в изолирани райони на страната и нямат директен достъп до лекарска помощ.


Платформата беше представена днес от инвеститорите и създателите й начело с изпълнителния директор Филип Беърфус. Швейцарският предприемач е основният инвеститор в MedicHome и амбицията му е съвместно с българските си партньори да съкрати времето за достъп до медицински специалисти в България от средно 7-10 дни, колкото е сега, на броени минути. Това е първата по рода си услуга в България за персонален достъп до медицински специалисти директно през телефона и целта й е да промени начина, по който хората се грижат за здравето си и търсят здравни услуги, като едновременно с това създаде нови възможности за работещите в здравния сектор, коментират хората зад проекта.


Екипът на MedicHome: Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател; Ивайла Аламанова, член на медицинския консултативен съвет; д-р Георги Кънчовски, ръководител на медицинския консултативен съвет и Илонка Миткова-Чернас, оперативен директор.

Екипът на MedicHome: Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател; Ивайла Аламанова, член на медицинския консултативен съвет; д-р Георги Кънчовски, ръководител на медицинския консултативен съвет и Илонка Миткова-Чернас, оперативен директор.


Приложението е стартирало тестово в предпоследната седмица на януари и само за месец и половина е инсталирано повече от 5000 пъти, а броят на извършените онлайн консултации надхвърля 1000. Повече от половината от потребителите му засега са извън столицата и повече от половината направени консултации също, потвърждавайки предположението на създателите, че ще е особено полезно на хората в отдалечените места.
През първия месец от функционирането на MedicHome над 50% от потребителите са поискали съвети, свързани с хронични заболявания, и близо 10% са отправили въпроси, свързани със здравето на дете, а останалите са се обърнали към медицинските специалисти за текущи проблеми като настинка, неразположение и др. Около 85% от онлайн консултациите през приложението са били напълно достатъчни за потребителите в него и им е спестило нуждата от физическо посещение на лекарски кабинет, отбелязват създателите му.


Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател

Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател

Приложението ще бъде безплатно за ограничен период от време, след който потребителите ще могат да избират между различни пакети с предплатени консултации и абонамент според възможностите си. Амбицията на създателите й е с присъединяването на повече медицински специалисти към платформата достъпът на потребителите до здравни съвети и препоръки да стане денонощен и без почивен ден.


В кратък срок се планира да бъдат добавени още две функционалности в приложението - възможност за видеоконферентна връзка с медицински специалист и организиране на посещение от лекар на удобно за пациентите място. Сред краткосрочните цели е и привличането на рекламодатели в платформата.


За момента екипът на MedicHome е фокусиран върху привличането на опитни лекари с различна специализация, които да посрещнат потребителски интерес към него. Само за последната седмица интерес да работят с платформата са проявили над 220 лекари с различни специалности - невролози, кардиолози, ендокринолози, педиатри, ортопеди, дерматолози и други, като над 90% от тях са от населени места извън София.


По думите на оперативния директор Илонка Миткова-Чернас има силен интерес и одобрение от страна на лекарите към приложението, защото според тях онлайн комуникацията е "изключително ефективна форма за консултиране на потребителите". "Установихме, че повечето от лекарите използват активно новите технологии и бързо ще се научат да използват приложението", коментира тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK