Австралия е решена да изкорени напълно рака на маточната шийка в близките десетилетия

Представяне на ваксина срещу човешки папиломен вирус, архив от 2014 г.

© Георги Кожухаров

Представяне на ваксина срещу човешки папиломен вирус, архив от 2014 г.Австралия най-вероятно ще е първата държава в света, която ще се избави от рака на маточната шийка сред населението си, като изкорени напълно основната причина за него - човешкия папиломен вирус (HPV). Според прогнозите на здравните специалисти от Международното сдружение за борба с HPV (International Papillomavirus Society) това може и да е съвсем скоро - в рамките на следващите 30 до 40 години, съобщават австралийски и световни медии.


Статистиката за страната показва драстичен спад на случаите на заразени с папилома вируса заради ефективността на предпазващата ваксина и добрия имунизационен обхват на населението. Заразата се разпространява по полов път и обикновено обхваща огромна част от населението, особено където имунизацията все още не е въведена или не е плътна.


Човешкият папиломен вирус причинява 99.7% от всички случаи на рак на маточната шийка. Всяка година в България над 1000 жени са диагностицирани с онкологичното заболяване и над 300 умират заради него, макар че е предотвратимо с ваксина. Ваксината е част от доброволния имунизационен календар за момичетата от 2012 г. и се заплаща от здравното министерство на България от 2015 г. насам, но обхватът й засега е нищожно малък - през 2016 г. е около 14% от момичетата, подлежащи на ваксиниране - между 12 и 14 години.
В Австралия обхватът на имунизационната програма сред ученичките е вече над 77%. Откакто ваксината се прилага през последните 10 години, делът на заразените с човешки папиломен вирус жени между 18 и 24 години там е намалял от 22.7% на едва 1.1%. А преди началото на ваксинационната програма доказано почти цялото население на Австралия е било носител на вируса, отбелязват местни медии.


Според съветника на Световната здравна организация за превенция на рака на маточната шийка и специалист в Акушеро-гинекологичната болница в Мелбърн проф. Сузан Гарланд прогнозата е че в следващите 30-40 години ще намалеят от сегашните 1000 на година до само няколко броя за цяла Австралия, благодарение както на имунизациите, така и на мащабната национална скринингова програма за рак сред жените. За целта обаче трябва да продължи да се поддържа високият имунизационен обхват и дори да се увеличи, а необхванатите в момента 20% от младите момичета са пропуснат шанс за още по-бързо изкореняване на вируса от държавата.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Ужас. Горките австралийци. Те не знаят колко са вредни ваксините. В България, страната на чалгата, не се ваксинираме за нищо. Взимаме наи-доброто от циганите. лекуваме се с настойка от райграс и хомеопатия.

 2. 2 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Благодатите на тая ваксина ги разбрахме в многото случаи на инвалидизирани момичета. Въпросът сега е - кой плаща за рекламата

  malart.blog.bg
 3. 3 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 459 Неутрално

  30-40 години...След 30-40 години я камилата, я камиларя.

 4. 4 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Неграмотен идиот. Когато изпищи дйщеря ти ще се инвалидизираш сам.

 5. 5 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Никакви ваксини не са в състояние да предотвратят последствията от разюздания сексуален живот.

  Мили момичета, много внимавайте кого пускате в себе си.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  В САЩ се отказаха от тази ваксина. Аз смятах да слагам на дъщеря ми и направих проучване, което ме отказа.
  Залагам на неиндустриалната, непакетирана и не манипулирана в лаборатории храна, както и спорта. Чистия въздух за нас е лукс.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  Целите са благородни, хората са уверени, успехът е неминуем...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Около ваксинирането винаги има и ще има въпроителни, но да не забравяме че благодарение на ваксината за едра шарка, такова заболяване вече не съществува на планетата земя и от много години тази ваксина не се прави именно по тази причина.
  Така че, ако подобна ваксина може да елиминира макар и един от видовете рак...има над какво да се помисли и поне представените в статията резултати са много обнадеждаващи.
  Ще видим как ще продължи точно този казус, защото и с ваксините, както и смного други продукти на фармацевтиката, за съжаление нещата далеч не винаги са ОК.
  Имам предвид, че много от ваксините, например за грип и подобни далеч не са ч100%-ви, предвид възможните модификации и щамове и се показва, че стават просто обект на покупко-праджби и търговия, без за хората да имат реална полза.

 9. 9 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "malart":

  Citation needed.

 10. 10 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Е, да, друго си е без ваксини. Ако искаш, можеш да не я ваксинираш и против туберкулоза. В крайна сметка, ХПВ е инфектирало 95% от световното население, докато туберкулозата - само около 33%. Вариантът да ти умре детенцето е 1 от 3 - по-добри шансове, отколкото рака от ХПВ.

  Жива и здрава да ти е дъщеричката. С такъв родител, късмет наистина ще ѝ е от полза.

 11. 11 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не мисля, че ваксината е панацея. освен ваксина трябва и адекватна система на превенция. в момента ваксинациите предпазват от 6 типа ХПВ, онкогенните за над 15 и стават все повече. има още доста неща от етиологията на този тип карцином, които не познаваме. но тази статия е чиста реклама, съгласен съм

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  по темата

  Има (спорна) теория и технология от Dr Hulda Clark,
  описани в книги като "The cure of all deseases", "The cure for all cancers"
  и други, някои в превод на български.

  Теорията е, че в дъното на всяка заразна болест (desease)
  са стадии на някакви паразити и вещества замърсители.

  "Решението" е: хигиена, витамини, билки и... диагностика и лечение чрез слаби електромагнитни вълни.

  Т.нар. Синхрометър, нещо като високочувствителен радар, за разпознаване
  на класове микроорганизми или вещества, по специфичното им електромагнитно излъчване/отражение.

  Т.нар. Zapper e eл. уред (до 10 волта) предназначен за селективно елиминиране един или друг тип микроорганизми.

  Разбира се, има критики срещу "простите" теория и лечение
  (самодейно постижимо, според авторката)
  и е имало даже съдебни дела за измама.
  Горчиво иронично, изглежда, Dr Clark e починала след боледуване от рак.

  Интересно е, все пак, докъде са стигнали модерните технологии
  по отношение преждеспоменатия височувствителен "радар"
  и другия вид уред?...

  В БГ има медицински професионални фенове на Dr Clark в големите градове...
  предлагащи лечение, витамини, билки, книги и... апарат против тютюнопушене. Видно в нета.

 13. 13 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "croth":


  Пожалавам им успех на австралийците и не само на тях и на само за този вид рак , но нека да изчакаме резултатите преди да отваряме шампанското, защото все още няма научни доказателства , че намалението на папилома вируса ще намали броят на заболелите от рак , за момента това е една хипотеза. След 20-30 години , можем вече да се изказваме категорично , дали ваксините работят или не. Да уточня не съм против ваксините , безумие в 21 век да се мисли, че можем да живеем без ваксини, липсата на ваксинирани ще донесе много кратно повече беди на обществата , а и шанса отделният човек да заболее сериозно от инфекциозно заболяване е в десетки дори стотици пъти по голям , отколкото ваксинацията да отключи някакво заболяване , просто трябва да се знае , че имат странични ефекти и да се работи в намаляването им.

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 592 Неутрално

  В САЩ се отказаха от тази ваксина. Аз смятах да слагам на дъщеря ми и направих проучване, което ме отказа.Залагам на неиндустриалната, непакетирана и не манипулирана в лаборатории храна, както и спорта. Чистия въздух за нас е лукс.
  —цитат от коментар 6 на hope


  И аз се отказах след консултации с гинеколози и онколози.
  Казаха ми, че видовете вируси са много, а ваксината засяга много незначителна част.Освен това има странични ефекти и случаи на инвалидизирани момичета.
  Тази статия е рекламна.

 15. 15 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Благодатите на тая ваксина ги разбрахме в многото случаи на инвалидизирани момичета. Въпросът сега е - кой плаща за рекламата
  —цитат от коментар 2 на malart


  Ако прочетеш листовката дори и на аналгина ще видиш че можеш да умреш от него. Ако се разровиш ще видиш че има дори смъртни случаи от него. Всяко лекарство си има странични ефекти. Това че 10 човека на 1 000 000 са получили най-сериозните странични ефекти, не означава нищо. Не случайно на всяко лекарство, страничните ефекти са разделени на категории.

 16. 16 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Тази ваксина я препоръчват и за момчета, особено за тези, които правят секс с мъже. Предпазва от рак на ануса.

 17. 17 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#12] от "dnevnikar":
  Мдам. Алтернативната медицина винаги много помага, когато не си болен!

 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#4] от "croth":

  Уважаеми, може ли да не ме обиждате, а просто да изразите несъгласие с моята позиция. Мисля си, че този форум не е блиц или други подобни, където всеки обижда автора на различно от неговото мнение. Относно реакцията от ваксините върху някои от момичетата беше достатъчно говорено и има къде да се чете и гледа в нета

  malart.blog.bg
 19. 19 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 612 Весело

  До коментар [#18] от "malart":
  Интересно! А ти как разбра, че коментар #4 е адресиран до теб? :)))

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":Е, да, друго си е без ваксини. Ако искаш, можеш да не я ваксинираш и против туберкулоза. В крайна сметка, ХПВ е инфектирало 95% от световното население, докато туберкулозата - само около 33%. Вариантът да ти умре детенцето е 1 от 3 - по-добри шансове, отколкото рака от ХПВ.Жива и здрава да ти е дъщеричката. С такъв родител, късмет наистина ще ѝ е от полза.
  —цитат от коментар 10 на Адекватно мислещ


  Говорим за ваксината против Папилома вируса, не си разбрал статията.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гардазил е много проблемна ваксина, която понякога причинява инвалидност или смърт.
  Срещу рак на маточната шийка се провежда скрининг, който не бива да се пропуска от жените. Въпрос на култура.
  Темата не е за или против ваксините по принцип.

 22. 22 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Не, пиле, аз съм разбрал и статията, и образованието ти по темата и нивото ти на интелигентност. Ти си този/тази, която не може да вдене какво му/ѝ се казва. Пробвай да прочетеш още веднъж, ама бавничко. Надявам се, че след няколко опита ще се справиш.

 23. 23 Профил на rkr05597796
  rkr05597796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "croth":

  Крайно време е да спрем да пълним джобовете на бялата мафия! Тая пандемия от рак се развихри през последните десетилетия заради консумацията на прекалено много синтетична химия! Било то чрез хратата, въздуха или водата, а също и от различните видове "лечения" на различни болести, прилагани върху населението от бялата мафия! Откъснаха хората от селата, където хората всичко си произвеждаха сами, храната им беше прясна, без ГМО и химикали в нея. Навремето хората доживяваха до дълбока старост не знаещи що е доктор! А днес умират с лекарска помощ!!

 24. 24 Профил на rkr05597796
  rkr05597796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Едно е да има папилома вирус в теб, или друг вирус или бактерия, съвсем друго е да те хване съответното заболяване!! Всичко зависи от имунитета на индивида! А за хората с компрометирана имунна система смъртта от раково или друго заболяване е само въпрос на време! И изобщо не зависи от това дали си ваксиниран или не!!

 25. 25 Профил на rkr05597796
  rkr05597796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Denis Stoyanov":

  А защо трябва да се лекуваш със синтетични лекарства, след като има разработени толкова много и далеч по-ефикасни природни профилактични и лечебни средства на растителна и билкова основа, както и пробиотици??

 26. 26 Профил на rkr05597796
  rkr05597796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  E как да няма едра шарка?? Тя е включена в стратегическото биологично оръжие! Както и антракса, а и много други болести! А синтетичен грип се произвежда и разпръсква над населението всяка година!...

 27. 27 Профил на rkr05597796
  rkr05597796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "croth":

  Ами ти, "грамотния", ако се инвалидизираш от ваксина?? Ко праиш тогава??...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK