Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати

Знамето на провинция Квебек, Канада

© Reuters

Знамето на провинция Квебек, КанадаНад 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации. Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението "обида" и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си.


"Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията", пише в писмото на протестиращите лекари.


Сред имената, подкрепили протеста, има най-много общопрактикуващи лекари, но също и по близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата и да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите.


Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 хил. долара на година (или 339 хил. канадски долара), което е месечна заплата от над 20 хил. долара. Семейните лекари получават около 211 хил., а хирурзите - 354 хил. долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 хил. долара на година.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 312 Весело

  Тия хора явно живеят на друга планета.

 2. 2 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако чслата са верни , заплатите им са много , много високи, и е безумие да се вдигат повече.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Весело

  Няма зор - да не протестират, а направо да хващат пътя за България - ние имаме поле за работа на лекари с ниски заплати!

  [email protected]
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Тия хора са си направили държава и имат уредено общество с мислещи и Свободни граждани!
  Преди години на референдум швейцарците отказаха да им бъдат намалени данъците...!!!
  Така става, когато държавите се управляват умно, далновидно и с визия, а не със ситуационна реакция от типа:"И кво прайм сиа"?!!!

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А корупцията сред лекарите в Канада като при нашите ли е?

  У нас бялата мафия удря по три начина:
  - точене на Здравната каса
  - вземане пари на ръка от пациентите
  - постоянен натиск за повишение на заплатите, че им били ниски

 6. 6 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Тия всичките, де ги внесем за депутати в нашия парламент. Ще ни оправят за по малко от 800 дни.

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Предполагам че по - скоро протестират срещу ниските заплати на медицинския персонал и срещу неравенството

 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Убав пример за следване.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Весело

  "Над 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации."

  Звучи като първо априлска шега! Такова нещо едва ли е възможно да се случи в нашата родина България!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2177 Весело

  Три пъти прочетох заглавието дали няма някаква грешка при изписването...оказва се обаче, че няма...:)

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Все пак, това са лекари, а не търговци...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Е, хубава работа...като са им много да давам банкова сметка :)

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Само да та светна, че управлението на държавата се избира от матриала. Айде стига с това "кой ми сра в гащите".

 14. 14 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От написаното става ясно, че здравната им система не работи добре.
  Има проблем с обслужващия персонал и достъпа до лечение.
  Това няма как да не рефлектира върху работата на лекарите
  Навярно и заглавието не е съвсем коректно и истината е малко по-различна.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Това е просто Общество! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2578 Весело

  " Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи" - това е основата на една пирамида, която НИЕ нито разбираме, нито се стремим да го направим. Депутатите и ОПравниците по здравни каси - централни, областни и т.н., веднагически на дългосрочна командировка ТАМ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Системата възпитава хора.....хора които мислят!За разлика от стадото създадено от комунизма......В нормалният свят когато ти се предлага високо възнаграждение има кой да ти обясни какви данъци следват от това...какви осигуровки!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Комуне, когато българският лекар започне да взима над 20 000 канадски долара заплата тоагав ще квичиш за 'бяла мафия'. ‘Бялата мафия’ е израз употребяван само от една долна каста гратисчии в утайката на обществото, които чакат да бъдат обслужени All inclusive и то безплатно и не само чакат, ами мислят ,че всички около тях са им длъжни. ‘Бялата мафия’ като израз никога не се употребява от хора които със собствен труд произвеждат стоки и услуги, защото знаят цената на вложените труд, знания и квалификация и както те очакват справедливо заплащане на своя труд така ценят и чуждите усилия. Хора които работят и изкарват честно пари с труда си никога не употребяват подобни определения за друга професионална група изискваща също справедлива цена за труда си. Този израз се употребява от две групи гратисчии живеещи на гърба на обществото и чакащи всичко да им бъде поднесено безплатно и тутакси. Първата група са другарите с каскети и петолъчки мразещи свободните професии, защото вече не са управляеми от партийния секретар и не дават безплатни блага обещани от партията. Комунягите все още си мислят ,че като заклеймят една свободна професия като лекарската ще принудят някого да продължава да дава и да си трае. Разкулачването и борбата с ‘мръсния частник’ са елементи от стратегията и поведението на изпадналия алкохолизиран комунист-реваншист неосъзнал още,че връщане назад няма да има. Комунистическият принцип ‘На всекиго според потребностите ‘ неуважаемите другари ще трябва да разберат, че днес не е валиден и никой не е длъжен да ги обслужва. Ще трябва да упражняват обществено полезен труд и чак тогава ще получават нещо от обществото съответно на приноса. Втората група гратисчии у нас са циганьорите, които макар че поради по-беден речник не казват ‘бялата мафия’ чакат да получат също винаги всичко безплатно. Циганията и авантата са също вид стремеж към комунизъм постиган с други средства. Смешният плач и негативните определения няма да имат ефект. Хващайте се на работа за да утре може да имате здравно обслужване...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Така е когато в една държава нито една година е нямало комунистически строй. На България два пъти в продължение на 50 години, да петдесет години целият и златен резерв е взиман от нашите двойни освободители. Първият път някъде около 175 тона злато Руснаците взимат през 1945 година, вторият път средата на седемдесетте години Тодор Живков дава на Руснаците на отговорно пазене някъде около 210 тона злато. Да не говора за урановата ни руда която беше с най голяма концентрация на уран как Руснаците си я взимаха без да ни платят и една стотинка

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  За повечето от нас това е като репортаж от Марс.

  Ех, размечтах се.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Тия хора са си направили държава и имат уредено общество с мислещи и Свободни граждани!Преди години на референдум швейцарците отказаха да им бъдат намалени данъците...!!!Така става, когато държавите се управляват умно, далновидно и с визия, а не със ситуационна реакция от типа:"И кво прайм сиа"?!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Точно! Нас ни управляват баш пожарникарската- където има пожар, там се гаси и толкова.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 22. 22 Профил на Stan
  Stan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е. Трябва да се спре с това комунистическо мислене в България. Хората имат нужда от пари да живеят. Естествена е реакцията за корупция и присвояване по всякакви канали! Логична е! Който е сляп и тъп да си мисли, че вишист ще работи съвестно за 700лв, не е познал. Няма как да стане. Виж в Северна Америка е друго нещо. Там наистина по някакви причини заплатите на лекарите са станали твърде високи. Това е видно за всички, дори и за самите тях. Не може работещ човек да изкарва толкова много, при положение, че и много други позиции са също отговорни и изискват образование и опит. Несъизмеримо е. Също както в България лекарите са неоправдано ниско заплатени (и не само лекарите), така в Северна Америка са надценени. При тези заплати с няколко години работа един лекар става милионер, кара най-скъпия модел Мерцедес и има къща за над милион и то без ипотека. В същото време работното му място може да е градската болница, където преглежда бедни мексиканци, чакащи на опашка. Някак си не ми се връзва. Нормално е да не искат повече увеличение, а да се подобрят другите фактори в средата, където работят.

 23. 23 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Напълно са прави канадските д-ри.Искрено им влизам в положението и съм готов,да споделя болката им,като поема върху себе си тежестта на паричното им увеличение.Същото могат,да ми го превеждат по банков път,с пощенски запис,или в брой в писма.

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":
  12:14, 8 мар, '18 / Неутрално
  До коментар [#4] от "selqnin":

  Само да та светна, че управлението на държавата се избира от матриала. Айде стига с това "кой ми сра в гащите".

  Ей тука е отговорът!
  Българинът се похаби през онези 45 и 20 след тях. Социалното чувство е изчезнало през "най-справедливия" строй на земята! Руския соц възпита във вълчи нрави поколения българи и сега се чудим на най човешки отношения!
  Знам случай в Щатите, студенти са се били с тълпа срещу дъмпинг на стоки в супер! Е те такова у нас нивга няма да се случи също!!!!

 25. 25 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 400 Неутрално

  По сходни причини швейцарците гласуваха против намалението на данъците. Белези на цивилизованост и здрав разум!

 26. 26 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  От статията разбирам че лекарите са срещу решение договорено от синдикатите им, което показва колко сбъркан и са тези организации в днешно време.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Български лекари са взимали и двойно повече, 60 000 лв. достигаха заплатите в инванзивната хирургия в "Св. Георги", Пловдив, и не само...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Това са цифри преди данъците.

  20 хил долара на месец, като си платиш данъците и да ти останат най-много 10 хиляди долара.

  У нас всяко второ джи пи изкарва повече, а лекар специалист с частен кабинет за тея пари няма да стане сутрин от леглото.

 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Боцкат електората по голия задник... Есенцията е не в абсолютните числа, а в ДИСПРОПОРЦИЯТА с останалите здравни кадри. Който работи медицина, знае колко е важно да има ОБУЧЕН и ЛОЯЛЕН персонал. Почти не се среща у нас и всички страдат от това. Там явно са го разбрали отдавна. Чакам канадска сестра да дойде тук на работа????? Другите подмятания са обикновена простотия.

  roo
 30. 30 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Има някаква перверзна предвзетост и показност в такова искане. Човек трябва да си цени труда и да настоява да му заплаща подобаващо, а не да си слага изкуствени ограничения, защото другите с удоволствие ще му ги наложат. Когато сестрите и санитарите се квалифицират и станат лекари, ще получават повече. Засега им е рано. Приказките за равенство звучат малко дебилно. Получи си възнаграждението, което ти се полага, а после, ако ти е много, раздавай го за благотворителни цели и за смислени каузи според собствените си критерии. Държавата с удоволствие ще ти прибере парите, за да си запълва бюджетните дупки. В това отношение канадската държава не е много по-различна от българската, но е доста по-алчна, защото данъците стигат до над 60%.

 31. 31 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Весело

  Ах, как ми се иска и аз да можех да си позволя да протестирам с/у увеличение на заплатата си, щото и без друго е твърде мн. висока.
  Мечти на гладен тумбак...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 32. 32 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 873 Разстроено

  До коментар [#30] от "ambros":

  Така са мислили и в Канада през 18 век. В наши дни са прозряли че личнотот удовлетворение не е функция на парите. Друга проста истина и че когато за едни има повече за другите ще има по-малко. И на края егоизмът поражда дисбаланси. Колкото са по-големи, в по-голям кенеф живееш.

 33. 33 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#30] от "ambros":

  Много странна логика има в изказването ви. Лекарите протестират против увеличаването на диспропорцията в заплащането им спрямо това на сестрите и орязването на бюджета за лечение на пациентите! Очевидно усещат огромно напрежение в средата, в която работят, иначе защо ще го правят?
  Каква файда да им вдигат още заплатите, ако нямат условия да лекуват болните? Това ще подобри ли положението в работата им?
  Не може сестрите и санитарите да станат лекари, защото местата са жестоко ограничени! Знам един доста добър български лекар със специалност, дойде в Квебек и 3 години мъчи да го приемат за лекар, където и да е, макар и на север, междувременно работеше в медицинска лаборатория в Бостън, накрая се отчая и замина за Швеция, където му признаха образованието и го взеха като лекар. В Канада на лекар, дошъл от чужбина, му предлагат да ... кандидатства медицина в Канада и да учи отначало. Е колко пъти трябва да изучиш за лекар в тоя живот и колко още пари трябва да платиш, за да завършиш пак?

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Ех, тоя гнил капитализъм...

 35. 35 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "ambros":...Друга проста истина и че когато за едни има повече за другите ще има по-малко. И на края егоизмът поражда дисбаланси.
  —цитат от коментар 32 на nqma zna4ka koi

  Парите не са константна величина - може да има по много за всички или за никого по нищо - зависи от политиката и икономиката. Желанието за максимално заплащане не е егоизъм, а стремеж към справедлива оценка на труда. Ако са ти много - раздавай ги ти и контролирай изразходването им, вместо да ги оставяш в ръцете на незаинтересовани бюрократи.

  До коментар [#30] от "ambros":...Знам един доста добър български лекар със специалност, дойде в Квебек и 3 години мъчи да го приемат за лекар, където и да е, макар и на север, междувременно работеше в медицинска лаборатория в Бостън
  —цитат от коментар 33 на vankata1

  И аз знам за много лекари, учители и инженери. Живял съм в квебек. Такива са им порядките, че се стремят да унифицират уменията на всички пристигащи от целия свят - за добро или лошо - и трябва да завършат местен университет. Те шофьорски книжки не признават, та образование... Въпреки това намирам за безкрайно глупаво и наивно да искаш някой да ти намалява заплатата.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Три пъти чета заглавието, да не би да греша. Не няма грешка, имало и такива лекари по света.

 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Това са цифри преди данъците.20 хил долара на месец, като си платиш данъците и да ти останат най-много 10 хиляди долара.
  —цитат от коментар 28 на abdulhazred

  Освен данъците, доколкото виждам имат и много други разходи да плащат от брутното си възнаграждение - заплати на помощния персонал, наем на кабинет, оборудване, и т.н.
  От Уикипедия:
  The gross average salary was $328,000. Out of the gross amount, doctors pay for taxes, rent, staff salaries and equipment.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Canada
  Така че колко им остава само те си знаят. В канадски долари са числата, курсът е 70% от американския.
  Доколкото виждам, държавната система плаща на Дж.П.-то на посещение. Едно посещение е било средно $56.99
  За да заработят тези 300 бона, значи са приемали грубо 250 работни дни х 23 пациента на ден. За 8 часа по 20 минути на човек, явно на конвейер ги работят. Час се записвал със седмици напред, съм чувал за Канада.
  Между другото, и при нас преглед при специалист рядко е под 60 лева, и също те претупват за половин час.


 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  "Само да та светна, че управлението на държавата се избира от матриала."

  Разбира се, че е така! Мислещ "матриал" гласува и избраният министър-председател може да обясни компетентно що е то "квантов компютър" на случаен журналистически въпрос:
  https://clubz.bg/38353-ima_i_takiva_premieri_video

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 39. 39 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Лекарите наистина управляват свой бизнес, и не са реално на заплати. Парите от прегледите и процедурите, които правят, идват от провинциалното здравно министерство. Има си тарифи за тази работа. От тези пари се плащат наеми и други разходи за кабинет, офис администратор, счетоводители и т. н.


  Професионалната организация иска да вдигне парите за лекарите, защото лекарите плащат процент от приходите си на организацията.

  За разлика от лекарите, медицинските сестри, медицинските техници, санитарите и друг персонал, е на заплата, която пак идва от сдравния бюджет на провинцията.


 40. 40 Профил на bqp06493514
  bqp06493514
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ДНЕВНИК ПРОВЕРЕТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА. НЯМА ТАКОВА НЕЩО... фалшива новина.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stan":

  ,,....Там наистина по някакви причини заплатите на лекарите са станали твърде високи....,,

  Ми там е нямало комунизъм ве Стан. Там е имало капиализъм, затова и заплатите на тези които не ги мързи са високи

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Ех, Канада, ще продам червената си лада". Едни мислят за пациентите - други точат пациентите си.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1864 Весело

  Заглавието подсказва за категории, като морал и етика, отдавна "запълнени" с нови ценности, като егоизъм, алчност и завист, за съжаление, по нашата територия, наречена България. Те са в основата на търсения "просперитет" на успелия българин. Коментарите показват това, не ти трябва "философски камък", за да разбереш манталитета на "новият българин"! И на някои, все някой им е виновен и чакат някой да ги оправи. Не им ли омръзна се питам, да плачат като млади вдовици, че все на съседката и излиза късмета!
  Ми вече 30 години не ви ли стигат, бе амсалаци, да разберете, че никой нищо даром на друг не дава, особено на наивно очакващите "добрия Цар"?! М? ;)

 45. 45 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ДНЕВНИК ПРОВЕРЕТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА. НЯМА ТАКОВА НЕЩО... фалшива новина.
  —цитат от коментар 40 на bqp06493514


  Истинска е
  от cbc.ca - Doctors tell Quebec government they don't want pay increase

 46. 46 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Напълно са прави канадските д-ри.Искрено им влизам в положението и съм готов,да споделя болката им,като поема върху себе си тежестта на паричното им увеличение.Същото могат,да ми го превеждат по банков път,с пощенски запис,или в брой в писма.
  —цитат от коментар 23 на Sabbath


  А преводи PR дали приемаш ?

 47. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Е те сега нашите доктори ще запрашат за Канада !!!

 48. 48 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Аз никога не съм работил в държавния сектор и никога не съм имал шеф.Но не съм имал и здравеопазване без пари на ръка.И за 10 години Здравната каса от 1,5 млрд вече ви плаща 4 млрд.Повишихте ли нивото си 300%?

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Българските лекари пък са на принципа “ден да мине самун да загине”. Скоро обаче може да питат “Къде са пациентите” и “Тъкмо научих магарето да не яде, а то взе че умря”.

 50. 50 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  И в България има лекари, които изкарват толкова, че и повече - не съм чул да протестират.

 51. 51 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 407 Неутрално
 52. 52 Профил на bqp06493514
  bqp06493514
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ДНЕВНИК ПРОВЕРЕТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА. НЯМА ТАКОВА НЕЩО... фалшива новина.
  —цитат от коментар 40 на bqp06493514


  Аз живея в Канада и мога да Ви кажа , че никъде не видях такава новина тук в пресата! А да не говорим колко е зле медицината тук....

 53. 53 Профил на bqp06493514
  bqp06493514
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#51] от "OA":

  МНОГО ЗНАЯТ ТЕЗИ ОТ CNN , ПОВЕЧЕ ОТ СТВ -ТО :)))))))
  ТАМ ТЕЧЕ ПРОПАГАНДА 24/24

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  секи 4ти км

  Сетиха се.

  Откога ЗБКФ (заслужили борци против капитализма и фашизма)
  протестират срещу високите си пенсии...

  "Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати"

 55. 55 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#53] от "bqp06493514":


  До коментар [#51] от "OA":МНОГО ЗНАЯТ ТЕЗИ ОТ CNN , ПОВЕЧЕ ОТ СТВ -ТО :))))))) ТАМ ТЕЧЕ ПРОПАГАНДА 24/24
  —цитат от коментар 53 на bqp06493514


  http://www.tvanouvelles.ca/2018/02/27/des-medecins-demandent-de-geler-le-salaire-des-specialistes
  Май ти си с фалшивите новини.TVA признаваш ли ги за достоверни.

 56. 56 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Разбира се, статията не дава предисторията на тази история, а без нея не може да се състави пълна картина на случващото се. Затова ми позволете като на човек, живеещ 11 години в провинция Квебек да допълня тази картина.
  Преди около две десетилетия le Parti Qubecois (сепаратистка и левичарска партия, която е за излизане на Квебек от Канада) принудително е съкраила и пенсионирала многоброен медицински персонал с идеята за икономии на средства. Но както обикновено се случва, нещата са се развили по начин, различен от желания. Тези съкращения тотално са дестабилизирали здравеопазването в Квебек и това се влачи и до ден днешен. Лекари и сестри получават високи заплати, но са принуждавани да работят по 16 и повече часа на ден на границата на физически и психически срив. Много от тях взимат болнични или просто напускат, което прнуждава останалите да работят още повече. От което в даден момент и те напускат. Хората предпочитат по-малко пари, но и по-малко стрес. Да не ви се налага да ви трябва лекар в Квебек. Ще седите в чакалнята между 12 и 24 часа преди да ви дойде реда за преглед.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 57. 57 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "bqp06493514":


  Аз живея в Канада и мога да Ви кажа , че никъде не видях такава новина тук в пресата!
  —цитат от коментар 52 на bqp06493514


  Информация имаше в Journal de Québec.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Тук някой отчита ли данъците, примерно за 300К 33% федерален данък, а прибавяме и допълнителните щатски данъци като чистата сума намалява наполовина.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  От написаното става ясно, че здравната им система не работи добре....
  —цитат от коментар 14 на Да живее г-н Прокопиев! Доло КОНПИ!

  А нашата работи много добре. Осигурените теглят заеми, и тичат да си плащат лечението в Истанбул или Израел, докато НЗК харчи парите ни по разни общински болници с лекари въоръжени с живачни термометри и стетоскопи, или с грижи за неусигурени пациенти, постъпващи през спешните кабинети.

 60. 60 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  ДНЕВНИК ПРОВЕРЕТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА. НЯМА ТАКОВА НЕЩО... фалшива новина.
  —цитат от коментар 40 на bqp06493514


  Е колко ти е трудно да я провериш ти?
  http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/quebec-doctors-raise-1.4551888

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Ако чслата са верни , заплатите им са много , много високи, и е безумие да се вдигат повече.
  —цитат от коментар 2 на Иван К.


  Верни са. После да не се чудите защо тук ЦЕЛИ КУРСОВЕ веднага след дипломирането заминават за чужбина.

  Доста пъти вече съм го писал тук, назначените ни капиталисти зверски експлоатираха наследеното от социализма. Предприятията купени на цената на старо желязо, кадрите от социализма когато млад инженер работеше за 120лв заплата, т.е. $40... какво повече може да се иска? А, и най-ниските данъци в целият ЕС, ако случайно се мерне западен инвеститор да ги конкурира се намира начина да бъде изпъден. И най-некадърният собственик в такива условия си живее царски.

  Да ама техническият прогрес направи наистина на старо желязо заграбените машини, кадрите по-младите заминаха за чужбина, по-старите половината вече се преселиха в щастливите ловни полета, останалите са пенсионери... И сега работодателски рев и сополи "И сега кво шъ прайм?". Ами ще фалирате, както фалирахте социализма, едни и същи сте.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  само отвъд границата, там в САЩ тъакъв проблем няма.. Колкото повече- толкова повече...
  В САЩ нямат проблеми шефовете на болници да прибират по 2-3-510 милиона, докато събиратъ дарения за деца в нужа, да бъдат лекувани.. събират стотинки, и повечето потъват в джобовете на мениджерите-лекари...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK