Намери кръв през "Фейсбук"

Намери кръв през "Фейсбук"

© Георги КожухаровКакво кара главен асистент от БАН да създаде група в социалната мрежа "Фейсбук" с името "Безвъзмездни кръводарители", да отделя от личното си време, за да администрира групата и освен това да дарява кръв няколко пъти годишно. Отговорите дава Богдан Дичев.


Групата "Безвъзмездни кръводарители"


в социалната мрежа "Фейсбук" е създадена преди пет години - на 27 март 2013 г. Целта й е при нужда от кръводарители, членовете ѝ да реагират навременно. Администраторите на групата имат списък с хората, желаещи да даряват, и информация с каква честота искат да го правят. Те напомнят и когато е изминало нужното време до следващия път. В момента в групата има 529 кръводарители. Има и подгрупа на помощниците - те не даряват кръв, но намират случаи, споделят призивите, за да се разшири обхватът им в мрежата, рекламират дейността на групата и привличат нови членове.
Администраторите са десетима. Те поемат случаите за търсене на кръв и ги превръщат в постове. Ако някой се обади по телефона или чрез "лично съобщение" каже във "Фейсбук", че търси кръв, администраторът го разпитва за подробностите и пише публикация-призив в групата. Като се появят коментарите с желаещи да дарят, администраторът съгласува кой кога да отиде да дари, кой да бъде евентуална резерва, подканя подходящите донори с "тагване". И като приключи случаят, го обявява за решен.


Освен това администраторите приемат новоподалите заявки за членство в групата, като изпращат изискванията и записват данните на новопостъпилите членове. Отразяват също новите кръводарявания на всеки от групата и изготвят годишния отчет.Богдан Дичев редовно дарява кръв от 2013


За първи път е кръводарил през 1990 г., когато е бил студент. В началото го е правил по 4 пъти годишно, след това е намалил честотата на 2-3 пъти. Негова е и идеята за създаване на група за безвъзмездни кръводарители във "Фейсбук".


"Тя се оформяше дълго време в ума ми, докато осъзнах какви възможности може да ми осигури социалната мрежа. Причините бяха свързани все с търсенето на кръв от някого – приятели, познати, случайни хора по интернет. А имаше и конкретен повод", разказва той. Един негов преподавател се е нуждаел от кръв, а той е дарил безадресно скоро преди това и не е можел да му помогне тогава. След което създал групата и намерил първия донор за него.


Според Дичев не много хора даряват кръв от предубеждение, че е опасно за здравето, "а то е точно обратното". Кръвта се обновява биохимично, стимулират се кръвотворните органи да произвеждат кръвни клетки. Има и друга причина - не се сещат, докато не им дойде до главата. Ежедневието ги поглъща, чуват призивите на Кръвния център, на Червения кръст, казват си "Е, хубаво, ще опитам някой път", и забравят, делникът ги отнася", коментира още той. По думите му на първо място трябва да се промени съзнанието на хората. "Кръвта вода не става, но водите на равното, битово, самовглъбеното, стереотипното време я отмиват", разказва още Дичев.


Попитан дали трябва държавна намеса, за да се реши проблемът с недостига на кръв, той казва: "По начало нашата държава рядко се меси там, където няма бюрократичен интерес или персонален интерес на някой държавник или съсловие от държавни паразити. Но определено ако се намеси, ще има голяма полза и чувствителен ефект. Може да насърчава доброволното кръводаряване с данъчни облекчения, с намаляване на здравните осигуровки, с призиви, разпространявани в ключови места на визуалното внимание – помислете само колко средства се изразходват, за да се отпечатат картинки с образите на болни от тютюнопушене хора по цигарените кутии. Ако такъв продукт тръгне масово по пазара със съдействието на производителя (например торбичките за пазаруване по хипермеркетите), това ще достигне до всеки един от нас".


Според него трябват рекламни кампании и образователни предавания по националната телевизия. "Ако се влезе в съдействие с други институции – университети, армия, полиция, спортни центрове, защо не и с Българската православна църква – ще се постигне много по-голям резултат със сигурност".


Той разказва, че условията на кръвните центрове в София му харесват - лекарите и персоналът са почти във всички случаи безукорни. По-лошо е положението обаче в провинцията.


Ако човек се нуждае от кръв в Ямбол, не може да я получи от София


"Човек умира от липса на кръв в Ямбол, но от кръвния център там приемат кръв само от региона на Ямбол. Не може да дарим за него тук, в София. И ако не се намери кой; и ако роднините не намерят начин да набавят кръвта, пациентът е обречен. Не от липса на кръв, а от липса на кръв точно в този район", обяснява Дичев.


Посочва и причините за това - ако се дари другаде, някой трябва да обработи, съхрани и транспортира кръвта до мястото, където има липса, което е свързано с пари. "Наскоро в Русе имаше случай - четири банки АБ+ за тежко болен човек. От центъра са искали донорът да бъде само от Русе, не дори и от региона. Вдигна се един наш член, отиде там, разпита каква е работата. Той е активист на Червения кръст. На него, разбира се, медицинските лица му бяха разказали съвсем друга история. Допускам възможността в тези случаи да се действа неофициално, само от определени хора, но това не може да става без знанието на ръководството на тези институции", казва още Дичев.


Част от служителите на кръвния център в София вече са чували за групата и разпознават представителите ѝ.


Групата има най-много хора в София, Варна и Пловдив. От Стара Загора, Русе, Търново, Бургас и Сливен са по десет-дванадесет души и ако се случи например търсене на кръв от Монтана, става много трудно, ако търсенето не обхваща целия кръводарителен регион, в който е градът, допълва Дичев.


"Срещали сме случаи с много особени изисквания: болницата приема бележки само от кръвния център в същия град. Не е законно, не е морално, но се е случвало. И то въпреки заповедта на министъра на здравеопазването от началото на есента на миналата година до всички кръвни центрове в страната да приемат кръв, предназначена за всякакви места. Но болницата като каже "не" - толкова. Или пък търсенето обхваща целия регион, в който е градът на болния човек, но се търси рядка, минусова кръвна група и не приемат кръв, дарена в други градове извън свещения им регион. За каквито и трудности да говорим по отношение на липсата на безвъзмездни кръвни донори, най-големите трудности ни ги създава системата на здравеопазването и безумните ѝ бюрократични постановки", казва Дичев.


Най-тъжно по думите му е, когато групата не може да помогне за някой случай и членовете и знае, че


човекът ще се насочи към черния пазар за кръв


или още по-лошо - няма да се спаси.


Групата има нужда от нови членове - "нямаме достатъчно членове от малките градове и с редки кръвни групи. Друг е въпросът, че разрастването на групата води до затруднения в нейното администриране", казва Дичев и накрая посочва и изискванията към желаещите да станат членове на групата - посочване на профила им в социалната мрежа "Фейсбук", кръвна група, резус-фактор, град по местоживеене, телефонен номер и дата на последно кръводаряване. Както и колко пъти годишно бехя ескяле да даряват.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  Браво! Полезна група е малко да се каже, в доста случаи е и животоспасяваща...

  скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10360 Неутрално

  Отлична идея на самоорганизирани хора с благородна цел опитваща се да се бори с тъжна действителност и бездушни бюрократи.
  Държава без приоритети създава ядра на отговорни граждани, които за съжаление са по-малко от престъпниците, създадени от същата тази държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на lzg11555160
  lzg11555160
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Приветствам инициативата! Браво !
  Но тава не е решение на проблема.
  В продължение на 3 години всеки месец давам по 300 лв за две банки кръв,които преливат на майка ми, която е онкоболна. От няколко месеца и свекърва ми има нужда от кръв. Сумата ще нарасне явно двойно. От къде мислите ,че я взимам. Това е потресаващо, това е обично, това е нещо,което ме кара да съм отчяана. Всеки месец половината от заплатата ми отива за кръв, а да не говорим за дургите разходи!
  Трябва да се промени законодателстата. Трябва да се разбере ,че по този начин ,както сега функционира- кръвта не е безплатна, а доста скъпа. Майка ми отдавна нямаше да е жива,ако не можех да закупувам тази кръв. Кръвната мафия е доста силна- мисля,че за да не искат да променят законодателството- от нея се хранят и доста високопоставени лица. Нямам дурго обяснение. Моля ви нека повече хора се съберем и да повдигнем този въпрос пред медии, правителство - не знам пред кой! Ходила съм да гоовря с предишни директори на Центъра по кърводаряване. Отоговярт ми,че кръводаряването и кръвополучаването е безплатно! Предстаявте ли си какво лицемерие! А за всяко преливане ми искат бележка! Колко приятели да намериш за всеки месец от три години по две банки! ? Трябва държавата да направи така,че който иска да дарява да отива в центъра , да му се плаща някаква прилична сума,а нуждаещите се,които искат да купят- да отиват там и да го правят, а не да търсят дилърите-роми.

 4. 4 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Боги, ти си просто чудесен учител и човек!

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Дарявах редовно кръв понеже съм универсален донор :-)
  Викали са ме на 30-31 декември да дарявам.
  Спрях когато установих че в кръводарителските центрове работят мошеници.
  На някои места има презапасяване с кръвни продукти, които после отиват за преработка. А на други места няма. Доставката на кръв момента на 100 км е възможна за 1 час. но кръв не се обменя. Системата е на нивото от 1960.
  Хората които я администрират си имат собствени интереси.
  на кръводарителите се дават пакет с продукти които като излезеш ги изхвърляш в кофата - абсолютно ниско качество. По-добре да се дава ваучер за покупки по супермаркетите. трябва да има и подвижни лаборатории за вземане на кръв. Едва ли ще струва много да се оборудват 10 микробус с по 2 легла и да се организират кампании.
  Но работещите в кръвните центрове не се интересуват от работата интересуват се ден да мине друг да дойде.

 6. 6 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Браво, поздравления към хората за това, което правят. Аз никога не съм дарявала кръв, но ако се наложи за някого винаги бих помогнала. Не разбрах каква е тази драма с регионите, които си "бранят " кръвта, защо ако в град Х спешно потрябва кръв от еди коя си кръвна група не може да се вземе от близкия регион да кажем. Нали човешкият живот е най-ценното, или нещо се е променило тихомълком?!? Когато един известен мафиот имаше нужда от кръв обраха тази в региона им и призоваваха и другите региони да дадат, тогава нямаше проблем, че кръвта идва от друго място? Или и с кръвта положението е според зависи за кого е предназначена.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 7. 7 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Въпреки че съм Б+ която е що годе доста срещана дарявам на всеки 4-6 месеца кръв (да не говорим за бонуса в почти всяка страна от безплатни пълни кръвни изследвания). В България, Германия, Холандия и сега съм в Швеция пред всеки център е почти винаги пълно с цигани. И то български цигани, които говорят малко чужд език и си продават кръвта на хора в нужда, даже не я даряват... Дано има повече такива инициативи и да се спре с тая черна практика...

 8. 8 Профил на Анета Саманлиева
  Анета Саманлиева
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "lzg11555160":

  Групата може да ви е от помощ.

 9. 9 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#3] от "lzg11555160":

  Здравейте, моля свържете се с мен - профилът ми във фейсбук е същият и съм администратор в тази описвана в статията група, благодаря.

  Милена (Меми)
 10. 10 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЙЕИ":

  Здравейте, аз съм един от споменатите администратори в тази група. Леко се обидих от твърдението Ви, че "Хората които я администрират си имат собствени интереси.". Но то всъщност е вярно - имам собствени интереси и те са да помагам на хората и да се чувствам наистина добре. И дарявам, и администрирам и чувството е страхотно.
  Да бъдеш герой е в кръвта ти! :)

  Милена (Меми)
 11. 11 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЙЕИ":

  Аааа, но Вие може би имате предвид администрирането на системата, не на групата... Възможно е, системата има много недостатъци и сякаш действително няма особено желание да ги преодолее сама.
  Значи, трябва да ѝ се помогне ;)

  Милена (Меми)
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Браво. Това е начинът за борбата срещу черната борса за кръв. В една стая бяхме с човек от Плевен за който от там дойдоха 3 трима кърводарители и дариха кръв в София! Зная този човек как се чувстваше. Бяхме трима за операция но ни отложиха за следващия ден, защото Кръвния център в София нямали отрицателна!!! Тогава цената на черно е била около 500 лева за банка. Това безумие трябва да се изкорени и това е път в правилната посока въпреки Държавата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK