Недостиг на зъболекари има в четири области в България, макар че броят им за страната е много висок

Недостиг на зъболекари има в четири области в България, макар че броят им за страната е много висок

© Юлия ЛазароваДенталните специалисти в България са доста над средното ниво за Европейския съюз като брой на глава от населението, но същевременно в някои области на страната има недостиг и особено в малките населени места. Не достигат специалистите в Търговище, Добрич, Разград и Шумен, а в София и Пловдив практиките са толкова много, че на един зъболекар се падат едва по 300 пациенти. За сравнение - нормата на ЕС е четири пъти по-малка - за един специалист на 1200 души.


Това обявиха днес от Българския зъболекарски съюз на пресконференция по повод предстоящия на 20 март Световен ден на оралното здраве.


Броят на зъболекарите у нас като цяло е по-голям от необходимия за населението, като на един специалист се падат средно по 800 души. Повече зъболекари в ЕС има само в Гърция. По думите на Шарков това води до друг проблем - скрита безработица в големите градове или просто недостатъчна работа, която не се отчита от Националния статистически институт.
Предложение, което съюзът има към населените места, където няма кой да инвестира в зъболекарски кабинет, е общините да оборудват такива помещения и в тях да идват специалисти от други градове за прегледи на местните хора и дори да е безвъзмездно за социално-слабите. Засега обаче никоя община не се е съгласила да поеме такъв ангажимент. В България работят 9200 зъболекари, но всички те са частници и изпълняват съвсем малко дейности, платени от здравната каса, затова услугите им са недостъпни за част от населението, обобщи Шарков.


В рамките на кампанията си Световния ден по орално здраве БЗС представи резултатите от анкета, проведена от Световната дентална федерация във Великобритания, Австралия, Египет, Филипините, Франция, САЩ, Мароко, Швеция, Китай и Аржентина, според което само 13% от родителите са завели детето си на преглед още след първия поникнал зъб, каквато е медицинската препоръка, а цели 20% изобщо никога не са ги водили на преглед на зъбите и здравето на устата. Примерът и насърчението на родителите обаче е ключово, още със здравето на майката преди раждането му.


Освен добрата хигиена в детско-юношеската възраст пък се появява и необходимостта от носенето на протектор за зъбите по време на спорт и особено за бойни спортове, защото са зачестили травмите при деца в лицево-челюстната област и чупенето на зъби при тренировки, отбелязаха още специалистите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK