Американски учени откриха неизследван досега орган в човешкото тяло

Архив

© Reuters

АрхивСлоеве, смятани досега за плътна съединителна тъкан в човешкото тяло, представляват всъщност мрежа от кухини, пълни с течност, които формират самостоятелен орган, свързан с лимфната система. Това твърдят лекари от Медицинския център Mount Sinai Beth Israel в Ню Йорк в нов научен труд, публикуван в журнала Scientific Reports и разпространен от световните медии тази седмица.


Учените нарекли "новия" орган интерстициум. Освен под най-горния слой на кожата се оказва, че такива серии от кухини с течност има и в цялото тяло и те са свързани помежду си - около червата и белия дроб, около кръвоносните съдове и мускулите. Това на практика прави интерстициума един от най-големите органи в човешкото тяло, но не е бил изследван досега заради спецификата му, поясняват учените.


Причината да остане незабелязан е, че когато се анализира тъкан, от нея се отстраняват течностите. В случая на интерстициума така напълно се разрушава структурата му и той заприличва на обикновена съединителна тъкан. Лекарите от "Бет Израел" успели да забележат системата, докато изследвали жлъчните канали на пациент за рак и понеже не разпознали тъканта, се допитали до изследователи от Университета в Ню Йорк. След това взели биопсии от още 12 пациенти, като веднага замразили пробите, за да запазят течността вътре и да анализират структурата.


Течността, която се съдържа в слоевете на интерстициума, се оказала ключова. Благодарение на нея цялата мрежа действа като "антишоково" средство, предпазвайки останалите органи и тъкани от наранявания. Самата течност се влива в лимфната система, затова изследователите смятат, че това може да се окаже мрежата, по която се разпространяват например раковите клетки в тялото, формиращи метастази. Така освен вълнуваща новост в анатомията откритието дава и нови насоки и надежди за онкологичните изследвания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK