Здравното министерство депозира в парламента нова "финансова конституция" за болниците

Здравният министър Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Здравният министър Кирил АнаниевМинистър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание документ, очертаващ нов единен стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Според здравния министър, цитиран от БТА, този стандарт и новият цялостен здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват "финансовата конституция за лечебните заведения" и ще са толкова ефективни, че ще се ползват дори и от частните болници.


Това обяви Ананиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание днес. За намерението си да пренапише правилата за финансиране и контрол на болниците той съобщи още след поемането на министерския пост и през февруари си постави срок от няколко месеца за изпълнението на плана.


Основната цел на стандарта, депозиран в Народното събрание сега, е да стабилизира финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., поясни министърът.
Ананиев обясни това в отговор на въпрос от депутат за финансовото състояние на Специализираната болница за белодробни болести в Перник. По конкретния казус той отговори, че ще се срещне с кмета на Перник в понеделник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града и изготвените оздравителни планове за тях.


По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 хил. лв., като от тях 241 хил. лв. са просрочени. До момента от болницата в МЗ са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 хил. лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, изброи министър Ананиев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK