Извинителните бележки за ученици да са част от амбулаторен лист, обмисля здравното министерство

Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Кирил АнаниевИздаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни причини, не е включено в пакета от медицински дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари. В тази връзка се обсъжда възможността лекарското становище за необходимостта детето да отсъства по здравословни причини да се осигури чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия на болничния лист, като чрез софтуерно решение ще се попълват автоматично всички необходими за целта данни.


Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.


"Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторния лист - отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторния лист", поясни Ананиев.
Причината да се търси подобно решение е, че в момента на личните лекари не се плаща за дейността да издават бележки на учениците, но законодателството им позволява да определят такса до 3 лева за издаването на такава, което е в конфликт с правилото, че детското здравеопазване в България е безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК. Идеята отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист се обмисляше и в Министерството на образованието през 2016 г. като мярка срещу фалшифицирането на бележките.


Как да се подобри системата за спешни повиквания


Със заповеди на министъра на вътрешните работи и на министъра на здравеопазването е създадена междуведомствена работна група, чиято задача е изработване на концепция за изграждане на нова система за приемане на спешни повиквания и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране, базирана на единна платформа, обяви още Кирил Ананиев пред депутатите. Целта е да се подобри услугата на единния европейски номер 112 на територията на България, която многократно е показвала проблеми в миналото.


За създаването на концепцията работната група обсъжда всички възможни варианти, които ще доведат до подобряване на дейността по приемане и предаване на обажданията за спешни повиквания. Предложение за закриване на районните координационни централи и съкращаване на диспечерските екипи не е обсъждано, увери министър Ананиев.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Това ще е добре, защото много се злоупотребява с тези отсъствия!

 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Po-dobre globi na lekarite.

  Каква е разликата между Запада и България?На запад тези с анцунзите работят за костюмара , а при нас е обратното.
 3. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#1] от "hope":Po-dobre globi na lekarite.
  —цитат от коментар 2 на Tru Soulja


  На кои точно лекари, драги колега? Дали правите разлика между ученически извинителни бележки и болничен лист за работещите?

  За факирчетата с Фотошоп е детска играчка да си напишат една бележка без да раберат ни родители, но лекари.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  " което е в конфликт с правилото, че детското здравеопазване в България е безплатно"

  Бележките не са здравеопазване!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 5. 5 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1404 Весело

  До коментар [#1] от "hope":
  А депутатите които отсьстват непрекъснато от заседания,злоупотребяват ли?Какво решение взехте за тях?

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Какви пак бележки, листи, простотии, тия кога ще минат онлайн??? Доктора сяда на компютъра, пише разни неща, отпечатва ги на хартия, пациента ги мъкне нанякъде, като през това време може и лекичко да ги фалшифицира, и в крайна сметка пак някой ги вкарва в някой компютър. А може просто доктора като вкара заболяването на детето и колко дена му е болничния, от училището да проверят онлайн и туй то.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 459 Неутрално

  А дали не може да ги записват в някакъв сайт на минестерство на Здравеопазването, а учитилите да имат право да си гледат здравния статус на своите учинице?
  Кви са тез бележки, кочани, подписи, печати?!?

 8. 8 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Това с амбулаторния лист отдавна се практикува в много училища. Нищо не се променило.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#3] от "Milva":

  Всяка бележка се заверява при медицинската сестра на училището. Тя трябва да проверява дали номера на бележката съответства на номера на амбулаторния лист.
  На мен ми се е случвало дъщеря ми да я боли корем и да си тръгне от училище, на следващия ден личната лекарка не може да даде бележка за предишен ден, защото няма номер на амбулаторен лист. И тук веднага възниква въпроса какво ще се случи, ако лекарката е била първа смяна, а разболяването след обяд същия ден.

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Този мистЕр просто си решава по бюрократичен начин вътрешните, за системата му проблеми. Целта е да узаконят вземането на пари. И пътьом да харачат още за разни хартийки, печатане, издаване, регистрация, проверка, верификация,.....
  Абе, Ананиев, тебе до кога всички трябва да те носим на гърба си?
  Ти май си мислиш, че сме забравили, дето ТИ се обяви за Господ, който ще решава кой да живее и кой да умре! Лекарствата, новите..
  Та сега и с тези бележки! Що не оставите учителите да си вършат пряката работа - ДА ОБУЧАВАТ УЧЕНИЦИТЕ - вместо да се разправят с медицинската ви бюрократщина. Щото искате те да ви вършат работата....
  !

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  И друг път сме коментирали - има нещо сбъркано с цялата тази отчетност на отсъствия на учениците.
  Знаете ли че за 15 /петнайсет/ неизвинени отсъствия се ИЗКЛЮЧВА от даскалото?
  Знаете ли колко са 15 отсъствия? ТОЧНО два дни по седем часа.
  А сега си помислете какво става в ПЕТЪК. В големите градове. Всички тръгват да пътуват за курорти и села. А ДЕЦАТА ИМ НЕ ОТИВАТ НА УЧИЛИЩЕ.
  Е, какво става след два или три петъка?
  Има и други празници. Добре че сега е ваканция щото още от днес маса платежоспособни се отправиха на "празник".
  Сбърканата работа е в Образователното министерство.
  Ако всичко е стриктно на маса маминки и тетнца децата трябва вече да са изключени. И като ги изключат къде ще отидат.
  В Друго училище нали? Да.
  Иначе казано министерските експерти организират ВЪРТЕЛЕЖКА между училища. РУЛЕТКА. Поне не е руска...:)
  Да де, ама маминките и татенцата дали са съгласни?
  Ми неса! Следователно бележка при личния лекар. Истинска, но фалшива. С пари.
  А "тъпите" даскали после нека се зверят да броят бележки и да се чудят как да се оправдат, че искали присъствие от типа "нито част загубен" Щото от министерството яко ги гонят - "защо ви отсъстват учениците, А? Не сте даскали на място, не се правите на интересни на децата, не ги привличате в училище..."!!!
  Добре министЕрчета, КОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ученици искате да изключите, та да ги преместите в съседното училище. До края на годината. А след това пак да ги върнете обратно. Въртележка, А?
  До попитам и друго. В ЕДНО СРЕДИЩНО училище, навсякъде извън петте големи града, като изключите някого за отсъствия, ТОЙ на осемедесет кишлометра в другата област ли трябва да се премести. Или просто повече няма да ходи на училище.
  И какво, на другата година ще го търсите пак с учителите. Дето им вменихте поличейски функции да ви издирват загубените ученици?
  МНОГО Е СБЪРКАНО С ТЕЗИ ОТСЪСТВИЯ!
  !

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  абсолютно вярна констатация ,откакто въведоха таксите за бележки , отсъствията на учениците спаднаха с 80% , а писането при лекарите се намали поне с 10 %, разбира се това бръкна в задника на много хора , че докторите могат да покрият част от разходите си за безплатното лечение ,което никой не поема ,а то е свързано и с писане ,което никой не признава за работа , но само писането на такава бележка ,лист ,набирането на информацията за пациента , за болеста и за документа е 15 мин труд на една сестра или секретарка ,при средно 15 мин за този труд и разход за него над 2.50 в което се включва и консумативи и компютри и софтуери и ток и губенето на време и логистика на кабинета , се пита кой поема този разход , ако никой не го поема ,както е сега ,с безплатното свършва .Сега нови евродерективи предполагат усложняване работата и с личните данни ,което предполага човек занимаващ се с наблюдение и защита на данните ,намаляване достъпа на хора до помещенията в които се работи с данни ,което значи още назначения във всяка практика ,заплати и разходи,които пак никой не поема .Лекарите в момента провеждаме в нашите си форуми обмяна на мнения и най вероятно ще се въведе западната система ,при която за да има достъп пациента до медицински и административни услуги ,ще минава през система на записване на час , осигуряване на достъп и то в точното време ,предварително записване и заплащане на тази услуга ,която няма да има нищо общо с медицинските и навсякъде ще бъде организирана от външни фирми за лекарите ,което значи и деца , и инвалиди и пенсионери и държавни служители и тем подобни групи освободени от всички такси и заплащания ,ще започнат да дават несимволични суми ,за да влязат при лекар по линия на държавното здравеопазване в България , многото усложнения ще доведат само до поскъпване на здравните услуги за населението и драстично намален достъп до лекарите ,защото държавата не се умори да въвежда промени ,промени ,изисквания ,разходи ,а за приходи никой не приказва ,още по малко за реално остойностяване на услугите ,които иначе добре и точно са описани в множество нормативни документи .На свободното влизане и достъп се слага край ,защото населението прекалено много изнагля ,ако лекарите не постигнат този път консенсус да се уважават и техните права и искания ,ще се стигне до масово напускане на държавното здравеопазване в посока Западна Европа ,където същия труд е многократно по добре организиран и заплатен ,тук населението остава в ръцете на аптекарите и бутиците ,от които ще си купуват скъпи и прескъпи лекарства и ще се консултират само с тях , а смъртността ще се запази на първо место в света поне още 30 години напред .

 13. 13 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Парите следват ученика - при това положение за неизвинени отсътствия няма да изключват, а което е практика - просто няма да ги отразяват в дневниците. Тогава за какво въобще са извинителните бележки?

 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Аз просто в повечето случаи не им пиша отсъствията, колегите също, или ги извинявам без бележка, защото ще настане драма.

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#14] от "malart":

  Но сигурно се възмущавате от корумпираните политици, или не? Удобно си живеете в тази разложена среда. Защо да предизвиквате драми?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK