Здравни каси към синдикати и партии обмисля ресорното министерство

Здравни каси към синдикати и партии обмисля ресорното министерство

© Цветелина Белутова, КапиталРаботна група в Министерството на здравеопазването е обсъждала създаването на частни здравни каси към синдикатите и политическите партии по белгийски модел. Това е било съобщено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на участващите в срещата, като представителите на синдикатите не са се обявили против. Това съобщава capital.bg.


Изданието припомня, че в момента на политическите партии е забранено да извършват стопанска дейност. Самите синдикати обаче се занимават с такава.


Здравният министър Кирил Ананиев обеща през юни да представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Според програмите на повечето политически партии през следващите години ще започне процесът на демонополизация на здравната каса.
Ако бъде приет белгийският модел обаче, допълнителните вноски за здраве ще бъдат управлявани и от компании на политическите партии и синдикатите. Самият министър потвърди по време на пресконференция, че е поискал анализ на всички модели на здравната система в останалите 27 европейски страни.


Социалното осигуряване в Белгия, което включва покриване на рискове от болест и пенсионно осигуряване, е с модел от 19-и век. Според сайта на една от най-големите европейски финансови групи ING обществените фондове, в които гражданите се осигуряват за здраве (mutuelle), в основата си са собственост на синдикати и на белгийските политически партии и така съществуват фондове, които са например филиал на социалистическата или либералната партия.


Отделно от това работят и частни застрахователи, които предлагат различни пакети, които покриват доплащането за различни здравни услуги.


В момента в България само здравната каса в момента плаща здравни услуги за 3.8 млрд. лв., отделно от това гражданите доплащат за здраве същата сума по изчисления на Световната банка. Така в здравеопазването има плащания за лечение, лекарства, медицински услуги и др. в размер на 8-10 млрд. лв. годишно.


Промяната в модела цели да намали доплащането за здраве и да изсветли парите, които се дават извън здравната каса. Въпросът при предишни дискусии за промяна в модела на финансиране на здравните услуги е бил вторият и третият стълб да бъдат стабилни. Именно като подготовка за това бяха поставени високи изисквания към всички около 30 застрахователя, които сключват медицински застраховки, независимо дали в общото или в животозастраховането.


Синдикатите за разлика от партиите през годините са били собственици на различни търговски дружества – като приватизационни и пенсионни фондове, стопанисвали са почивни станции, обекти за търговия и т.н., като в повечето случаи са се разделяли със собствеността си, защото не са имали капацитет да я управляват, припомня изданието.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Гневно

  поредната управленака недоносена рожба на управляващите калинки. к'во рАЗБИРА ТОЗИ ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНИ МОДЕЛИ И КАСИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Допълнителни хранилки за бюрократи

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Гневно

  А така ! Малко са им субсидиите на партиите! Да направят и по една лотария!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Този Ананниев е пълно недоразумение

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Тва ли измислихте бе !!! сладури.

 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  В Белгия не знам, но в доста страни хората си имат индивидуални партиди. Защото не е все едно да внасяш 8 % върху МРЗ и 8 % върху всичките си доходи, а да имате еднакви здравни права. Една ЕДНАКВА част от вноските на всички (примерно вноската върху една МРЗ) трябва да отива за осигуряването на един минимум пакет "солидарност" за хората с ниски доходи и за спешната помощ. Платеното отгоре обаче трябва да ти е в личната партида и да можеш да го използваш при нужда или желание. Така мисля, че е в Италия, поне до неотдавна.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  А иначе ако направят "допълнително задължително" ЗО, ще стане като с пенсионните фондове - мижи да те лажем и 30 лв на месец пенсия, а НОИ ти намалява държавната с 20 % или 40 лв при сегашния мин. размер от 20 лв. Т.е. ти си на минус поне с 10 лв на месец, а фондовете - повечето на олигарси и трибуквенки, гепват милиарди.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  С една не могат да се оправят, а искат да отворят още няколко "кранчета"

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#7] от "gun":

  Взе ми думите от клавиатурата!
  Абсолютно същото като пенсионните фондове!
  Я да се намесят застрахователите.

 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Извинявам се за грешката - сегашната минимална пенсия е 200 лв. НОИ ти намалява пенсията с 20 % заради участието ти в пенсионен фонд. От минималната пенсия това прави 40 лв, от полагаща ти се примерно 300 лв пенсия - 60 лв. А от пенсионния фонд ще 55 % от хората ще получат, както бе обявено официално оня ден... 30 лв. Т.е.на минус си от 10 до 30 лв. Както се казва, честито на печелившите. Кои се те ли? Ами вижте на кого са 9-те, ако не се лъжа, пенсионни фонда и ще разберете.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Неутрално

  И откъде накъде към синдикати и партии?
  Аз ако не искам да членувам нито в синдикат нито в партия ще трябва да събера 5 роднини и да си направим партийка със съответната здравна каса ли?

 12. 12 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Апропо - при една по-голяма инфлация тези 30 лв стават на нищо - те не се индексират! Да не говорим, че УПФ-тата едва ли ще ти ги дадат и тях. Защо ли - ами защото са "инвестирали" в свои си фирми и "доходността" на УПФ-тата е манипулирана. Всички инвестиции на фондовете извън дъжавни ценни книжа и депозити са прехвърляне от левия в десния джоб на собствениците на фондовете, за което прехвърляне удържат по 4-5 % от всяка вноска на бъдещ пенсионер! Схемата е толкова дълбоко измамна, че ако сега тръгне и със здравното осигуряване, ще стане страшно.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Всички частни застрахователи, които предлагат различни пакети нямат интерес веднъж взели парите да ги връщат за разточително здравеопазване!
  С други дими ще много либерално да плащаме повече и да гледаме да живеем по-малко за да заздравим пенсионното и здравното осигуряване на заинтересуваните корпорации и партии които сложат ръка на проекта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Леле, какви глупости. По света има здравни каси по отрасли ,например в Германия има на металурзите ,на горските работици, на дърводелците и така нататък синдикатите обаче не са решаващия в управлението н фонда, отделни градове също имат свои общински здравни каси. Тези каси имат бордове на директорите , надзорни съвети , а членовете им едва ли са от една партия. И излиза, че досега народът си внасяше на правителствената каса НЗОК , а Киро Тефтера иска сега директно на ГЕРБ да внасяме ха-ха-ха ...или на БСП все тая- комунисти наглеци ха-ха-ха ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Това че някакви партийци в Белгия са се застраховали групово в някаква застрахователна каса не значи ,че здравното осигуряване е партийно насочено и още по-малко притежавано от партии. Излиза ,че ако си безпартиен или с непоносимост към партийния боклук няма да можеш да си здравно осигурен ли ? Ето такива комунета като Киро така интерпретират всичко от запада – класово подковано и с партиен подход. И след това се чудим, че нищо не се възприема от нормалните европейски държави и нищо не върви, а на всичко отгоре ватенките дори ти викат –ето какво стана , видяхте ли като слушате запада. Всъщност Ганю комунето всичко си изкривява и нагажда според неговата си партийка и за по-голяма достоверност лъже ,че така било и на запад..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Аз само не разбрах , кой го твърди това ,че ING са едва ли не партийна фирма защото е потресаващ гаф, обида и очерняне . Ако е някой като Киро, то добре,че на Киро никой от Нидерландия и Белгия няма да му чете глупостите , защото и дело ще заведат срещу този манипулатор . Ако видите биографията на CEOто на ING никъде няма да намерите и най-малък намек за партийна принадлежнсот, още по-малко влияние и собственост. Нормалният бизнес на Запад бяга от такива етикети, зашото са вредни за бизнеса. Само комунистическите перачи като у нас изтъкват близостта си мутрите от властта били те сини или червени.
  https://www.ing.com/About-us/Corporate-Governance/Executive-Board/Members/Ralph-Hamers.htm

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Пуснете западни застрахователи в България и им дайте право да правят здравни застраховки! Стига с тия административни събирания на пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е как ще си делим Специалистите, с бой ли ?

 19. 19 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тоя чòвек съвсем изпуши. Май така става с всеки заел се с тази служба.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Само се чудят, откъде колко да вземат.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Още държавни служители на хранилката, източване на здравната каса със синдикални дейци.

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 470 Весело

  Тука немската здравна каса яко ме е подгонила, за към 180€. за месец и половина, където заради агентурата за работа не ми плаща. Напуснах с уволнение от моя страна работата и заради това получавам наказание, 2 месеца без право на АЛГ2, тоест и здравните вноски към здравната каса. Те пък са 120€ месечно, изчисляват ги на някакъв твърд доход от 880€+, независимо дали ги изкарваш или не. Мога да искам кредит от агентурата за работа, ще е безлихвен, но все някога ще трябва да го плащам обратно.
  Не мога да кажа, през този период не съм бил в Германия, ще ми искат пътните билети за доказателство, и тъй или иначе съм бил няколко пъти през този период в бюрото по труда.

  Добре, че бях подготвен ...

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  кополета мръсни!
  Веднъж вече окрадохте натрупаното за здраве - царските партиди. Втори път окрадохте чрез дянков 2 милиарда лева от сегашната здравна каса....
  КВОТО И ДА ПРЕДЛАГАТЕ: НЕ ВИ ВЕРВАМЕ И ЗНАЕМ, ЧЕ ИСКАТЕ САМО ДА КРАДЕТЕ.
  НАПРАИ ГО КАК ИСКАШ....ОБАЧЕ, НАРОДА ИЛИ БЕГА, ИЛИ КАРА ДЕН ЗА ДЕН, БЕЗ ДА СЕ НАПЪВА. И ВИ ЕБАВА МАЙКАТА НА "СТРАТЕГИИТЕ И ЗАКОНИТЕ, ЧЕ И ПРАВИЛНИЦИТЕ".
  БРАВО! БОРБА ДОКРАЙ. НЕПОБЕДИМИ СМЕ В ОТЦЪСТВИЕТО, БЕЗРАЗЛИЧИЕТО И ЛИПСАТА НА УТРЕШЕН ДЕН. По-добре да се мре, отколкот да се оставим роби на плановете и кроежите ви. ПОКНЕТЕ!

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":

  Тегавото в тези индивидуални схеми е модела на потребление на здравните услуги - а именно рядко ( спрямо целия живот на индивида ) но с потенциал да е много, много скъпо. А именно повечето хора, особенно докато са млади и здрави ползват евтини услуги - една настинка, някое профилактично изследва, едно-две раждания и т.н. И съответно им се струва че плащат много а ползват малко и то наистина си е така. Обаче в един момент един се разболява от някакъв рак и едни 100-200 хиляди си отиват за него. Друг има сърдечни проблеми или някакво рядко заболяване. И в този момент вноските му са безпредметни щото и за 100 живота не може да покрие разходите. И тогава всички ревват - ама касата да покрива и това и онова. И пак са прави щото това смисъла на солидарното, внасяш според доходите пък ползваш когато ти трябва.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  И какво очаквате да стане - всеки може да види какво е в САЩ с напълнозастрахователен модел, без солидарна система. А тук ще е много по-зле щото доходите са ниски а разходите за модерни лечения са същите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK