Как надуват цените на лекарствата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (315)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Сатанизъм в действие!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  Преди 40-50 години по аптеките имаше йод, риванол, аспирин, аналгин, витаминчета и два-три антибиотика .............

  [email protected]
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  Не е толкова просто. В себестойността на едно лекарство се включва и цената на разработване и изпетване, което е скъпо. Ако тази фирма нямаше 9 милиарда да купи малката биотехнологична фирма и да инвестира още милиарди, то това лекарство би видяло бял свят вероятно сле 10 години. А и голяма част от печалбите на фармакомпаниите отиват за разработване на нови лекарсктва.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не е морална. Ще продължава, докато гражданите (ерго пациентите) и държавите не си влязат в ролите и не озаптят тези безгранични ламтежи на фармацевтичните концерни за все по-големи и по-големи печалби на гърба на (хронично) страдащите. Убеден съм, че повечето съвременни заболявания могат успешно да бъдат лекувани, но поради горните интереси това не се случва, за да не спира паричният поток и то обилен такъв към съответните компании. Това е като вид паразитизъм, според мен - смучат ни кръвчицата (здравето и парите), докато още шаваме и после се прехвърлят на следващите.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Преди 100 години май е имало само аспирин! И какво от това?

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  А и голяма част от печалбите на фармакомпаниите отиват за РЕКЛАМА, както гледам!
  До коментар [#3] от "vassilun":

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":

  .......поради горните интереси...освен нови лекарства, се разработват и нови болести...............!!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Брей, голямо самарянство пада, ти да видиш! Така като гледам хората стават все по-болни, вместо иновативните медикаменти и терапии да им решават проблемите от корен. Затова и някои хора се обръщат към алтернативни методи на лечение, защото друг шанс за себе си не виждат. Да, вярно е, че някои компании действително разработват нови препарати, по-щадящи или дори напълно безвредни (и се възхищавам, че има такива дружества), но в много други случаи има само промяна в дизайна на опаковката или дори и без това. Сума хора хвърлят огромни средства за лечение и самолечение и в крайна сметка отново са под кривата круша, защото няма достатъчно нови и ефективни медикаменти на пазара, или ако има такива, те са на космически цени, както е посочено в статията.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Неутрално

  "Д-р Дупке се ядосва на ценовата политика на концерна. Според него, производството на този медикамент е значително по-евтино..."  Неграмотни доктори... За създаването на това лекарство са "отишли" над 2 млрд. долара. И естествено, че в началото ще е скъпо. Сега, в момента, двумесечен курс излиза 41 000 лв., не евро., 20690.56 лв. на опаковка, поети на 100% от Касата.

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  А каква беше смъртността, и от един грип по колко милиони умираха?!

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf1":

  Какви милиони, кога !
  В казармата - к'вото и да ти станеше, бацилът ти хакваше една две спринцовки пеницилин и не знам някой да се е гътнал :)

  [email protected]
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  За нови болести не знам, предвид че и старите не могат да бъдат ефективно лекувани и стават хронични. Важното е веригата да не се прекъсва. То и затова има толкова много аптеки и болници (което от друга страна си е удобство, но до определена степен; ако няма ефикасност, все тая).

 13. 13 Профил на vesselin p
  vesselin p
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Не сте прав. Печалбите са им големи, а индустрията е втората по доходност след оръжейната. А в крайна сметка тези 9 млрд., които са платили, са плод на същата спекула, само че от предходния собственик на молекулата. Известни са заплатите на хората, работещи в клинични изпитвания в България примерно. Конкурират и надхвърлят тези в софтуерния бранш. Което само може да подсказва за печалбата на онези, по-нагоре в йерархията.

 14. 14 Профил на vesselin p
  vesselin p
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Темата е дълбока - доколко прогресът е морален и съответно нужен в този си вид и дали той не поражда част от заболяванията.

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  имаше едни рецепти дето ги носиш и в Аптеката ти казват ела утре да ви дадем лекарството като го направим

 16. 16 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Реклама си правят само тия, които не разработват нищо различно от аспирин с вкус на лимон. Когато правиш нещо, което друг няма или го има, но не е толкова ефективно, не ти трябва реклама.

 17. 17 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Това е цената,която плащаме за развитието на медицината и за нови лекарства.Като изтече патента и се появят генерици,цената ще падне сериозно.А и ако човек си даде сметка за алтернативните разходи заподържащо .ечние и лечение на усложненията от хепатит С,както и предотвратяването на инвалидизация,лечението не изглежда никак скъпо в този случай,дори е значително по-евтино от другите алтернативи.Въпроса е за адекватна методика за покриване на реазходите за нови лекарства,защото не във всички случаи ползването им оправдава значително по-високата им цена.Освен това хепатит С се предава само по кръвен път,т.е при излагане на зараза в медицински условия и при венозната употреба на наркотици,като ако се установи,че причината за заразяването е излагане на зараза в медицински условия съответното можеда се осъдиди съответната болница да плати лечението

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей, хубаво нещо е цоциализма... Друго си е да бръкнеш в канчето на предприемача и да го разпределиш според потребностите.
  А, безбройните опити завършили с провал? Неуспешните лекарства? Кой ги плаща?
  От стотици разработки една излиза толкова успешна и печеливша. Затова и в началото на пазара тези лекарства са толкова скъпи...
  Искате меда на пазарната икономика, но той иде с жилото. Иначе, помним цоциализма с празните магазини...

 19. 19 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#16] от "chepokalipsis":


  До коментар [#6] от "karabastun":

  Освен това реламата на лекарства,приемани по лекарско предписание е забранена.А скъпите лекарства в голята си част,да не кажа почти всички са такива.

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "През 2014 година печалбата на "Gilead" само от препарати срещу хепатит С е била 10 милиарда евро."

  А според отчета им това са приходи, а не печалба.
  http://www.gilead.com/news/press-releases/2015/2/gilead-sciences-announces-fourth-quarter-and-full-year-2014-financial-results

  Това, че преводачът на "Дойче Веле" е тъп, не означава, че и вие трябва да повтаряте всяка глупост. Още повече разликата между приходи и печалба се знае от всеки квартален бакалин. Срамота е медия, която пише за бизнес да прави подобна грешка.

 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  да ама в казармата са супер здрави момчета по на 18-19 години.С аспиринче и малко вит С всичко се оправя за 1- 2 дни.А вдигни една баба на 90 дето пие по 5-6 хапчета всеки ден и ги забравя половината,само не забравя да иде да гласува за бьесипьету.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9292 Неутрално

  Основната част от разходите са за откритието и тестовете.
  Производството винаги е горе-долу еднакво. Важно е какво слагаш и как го слагаш :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нема угодия! Ако поддържат с лекарства хронично болнита - фармамафията блокира новите разработки, ако ги лекуват - фармамажията дере кожи. Преди 200 години, когато не е имало фармамафия, верно не е имало такива проблеми, болният си е умирал съвсем по християнски, нито са го излекували, нито са го поддържали.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1706 Неутрално  големият келепир би трябвало да мотивира други биотехн. фирми да създадат конкурентен препарат, както беше навремето с виаграта.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3864 Весело

  Аз предлагам да обявим "Надделяващ обществен интерес" и да започнем производство на цени по себестойност.
  :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3864 Весело

  Има и друг вариант: държавата все едно взема на кредит от производителя, но никога няма да го връща реално.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":

  Създават го, след като изтече патента, т.е. между 7 до 10 години, време предостатъчно фирмата производител да си върне инвестициите доволно. След това идват генеричните фирми, получават формулата и започват да произвеждат и продават на ниски цени. Но фирмата производител въобще не я бърка вече, сваля и изравнява с генериците и тя цените, и продължава да бъде лидер на пазара. Все пак, когато едно лекарство е на една и съща цена,, нормално е да предпочетеш оригинала, вместо генерика...

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 28. 28 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До когато ,всички минат на ПРОСТИ И НЕОБРАБОТЕНИ храни,боб леща,моркови и зеле...ОРИЗ1.

 29. 29 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Може да не знаеш, но се е "гътнал" не един и двама от резистентни на антибиотик бактерии именно от това безразборно боцкане с пеницилин.

 30. 30 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Един от проблемите В БЪЛГАРИЯ е, че лекарствата имат същото ДДС като другите стоки. Едно ДДС от 5% - 7% за лекарства може чувствително да намали разходите на касата.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Никъде не съм споменал "самарянство" и дори не си помислям за това. Тези фирми са търговски дружества и основната им цел е печалба за акционерите. Ако Вие бяхте акционер в такава фирма, вероятно бихте дал дивидента си на бедните болни. Но не всеки е "самарянин" като Вас!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8144 Неутрално

  Това е фармацевтичната мафия. казват, че и против рака са създадени лекарства, но не се произвеждат, за да остава скъпото лечение.

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":.......поради горните интереси...освен нови лекарства, се разработват и нови болести...............!!!
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Аха, хепатитът е изготвен в лаборатории на рептилиите...

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf1":

  значи за разлика от конвенциалните фармафирми, защитени с 25 год. патенти, при биотек отрасъла рецептата на препарата остава в тайна завинаги и за това при тях няма генерика.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Другият голям проблем на комерсиализацията е че се хвърлят много по-големи усилия и пари за борба с маловажни проблеми в богатите страни, от колкото за борба с животозастащяващи болести в третия свят.

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":Създават го, след като изтече патента, т.е. между 7 до 10 години, време предостатъчно фирмата производител да си върне инвестициите доволно. След това идват генеричните фирми, получават формулата и започват да произвеждат и продават на ниски цени. Но фирмата производител въобще не я бърка вече, сваля и изравнява с генериците и тя цените, и продължава да бъде лидер на пазара. Все пак, когато едно лекарство е на една и съща цена,, нормално е да предпочетеш оригинала, вместо генерика...
  —цитат от коментар 27 на hamiltonf1


  Сега са на ръба рашките да минат на индуски генерики, ако наистина праламента им гласува да сложи "санкции" на западната медицина.

 37. 37 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":Създават го, след като изтече патента, т.е. между 7 до 10 години, време предостатъчно фирмата производител да си върне инвестициите доволно. След това идват генеричните фирми, получават формулата и започват да произвеждат и продават на ниски цени. Но фирмата производител въобще не я бърка вече, сваля и изравнява с генериците и тя цените, и продължава да бъде лидер на пазара. Все пак, когато едно лекарство е на една и съща цена,, нормално е да предпочетеш оригинала, вместо генерика...
  —цитат от коментар 27 на hamiltonf1


  Сега са на ръба рашките да минат на индуски генерики, ако наистина праламента им гласува да сложи "санкции" на западната медицина.

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  значи правете разлика между конв.фарм. корпорации, чиито продукти са прости хим. съединения и съответно защитени чрез патент за 25 г. ....и биотек, чиито продукти са доста по-комплексни и съответно са защитени чрез фирмена тайна.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3385 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Може би не е излишно да припомним, че фармацевтичните компании са частни фирми, чиято цел е печалбата, а не благотворителни дружества. Не са длъжни да разработват и произвеждат лекарства. Правят го за да печелят. И то много. Ако не разработват, произвеждат и продават лекарства ще фалират. Какво значи държавите да "озаптят ламтежа за печалби"? Ами като няма печалби ще затворят фабриките и ще си търсят друго приложение на капиталите. Та съвсем да не останат лекарства. Не трябва да се забравя и, че фармацевтичните компании са много големи работодатели, данъкоплатци и износители. А най-вече, че ние всички все някога ще умрем.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Неутрално

  До коментар [#37] от "patilanskomeze":

  Между другото, индийските генерики, най-масовите на света, наравно с израелските с тяхната ТЕВА. В България има и от двете

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Другият голям проблем на комерсиализацията е че се хвърлят много по-големи усилия и пари за борба с маловажни проблеми в богатите страни, от колкото за борба с животозастащяващи болести в третия свят.
  —цитат от коментар 35 на Таралеж


  Ами, това е светът. Господ ни е дал да консумираме ресурси и да увеличаваме или свиваме популацията в зависимост от наличието им. Съвсем като при птичките и пчеличките. Дяволът пък ни дал чувствителност за да можем да спасяваме закъсалите за ресурси. Да разширяваме необосновано популацията. Господ като видял сделката побеснял и ни дарил с бич Божий - войната. За да си знаем мястото. Дяволът пък ни дал ООН.... И така върви светът... докато накрая се появи Танос да събере шестте скъпоценни камъка и отиде да гледа залеза... ;)

 42. 42 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Цените на лекарствата са такива, защото всички плащаме (не само българите) данък евроатлантически либерални ценности. Скоро ще направят и парацетамола с рецепта, че освен фармата и лекарите трябва да зобят.

 43. 43 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 812 Неутрално

  изпълненията на фарма мафията са същите и в България ,не е тайна ,че тук лекарствата са в пъти по скъпи от почти целия останал пазар в Европа ,Азия и Америка , няма никакъв контрол ,а парите от НЗОК ,дето ББ все повтаря ,че докторите ги източват ,се източват най законно ,чрез високи цени на лекарствата ,простата сметка показва ,че за лекарства се дават над 1.8 милиарда ,от която сума поне 30 % е печалбата на фармацията ,а за останалите 1.7-8 милиарда се издържат всички от болничната и извън болничната помощ ,като реалната печалба за основното звено ,лекарите е под 3% от сумата заделяна за здраве ,но законите са в полза на фармамафията ,затова смъртността в БГ е най голяма в света ,скъпи лекарства и малко доктори,които са и много зле платени спрямо останалия свят .

 44. 44 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  изпълненията на фарма мафията са същите и в България ,не е тайна ,че тук лекарствата са в пъти по скъпи от почти целия останал пазар в Европа ,Азия и Америка , няма никакъв контрол ,а парите от НЗОК ,дето ББ все повтаря ,че докторите ги източват ,се източват най законно ,чрез високи цени на лекарствата ,простата сметка показва ,че за лекарства се дават над 1.8 милиарда ,от която сума поне 30 % е печалбата на фармацията ,а за останалите 1.7-8 милиарда се издържат всички от болничната и извън болничната помощ ,като реалната печалба за основното звено ,лекарите е под 3% от сумата заделяна за здраве ,но законите са в полза на фармамафията ,затова смъртността в БГ е най голяма в света ,скъпи лекарства и малко доктори,които са и много зле платени спрямо останалия свят .
  —цитат от коментар 43 на edin drug


  Глупости. Ти знаеш ли колко струват лекарствата в Щатите и колко нормални за нас хапове не ги дават без рецепта, за да те накарат да минеш първо през лекар.

 45. 45 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Господ като видял сделката побеснял и ни дарил с бич Божий - войната... Дяволът пък ни дал ООН....
  —цитат от коментар 41 на puknatastotinka

  Войните не намаляват населението, а точно обратното - увеличават го. След големи кризи винаги има голям скок в раждаемостта.

 46. 46 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf1":


  А каква беше смъртността, и от един грип по колко милиони умираха?!
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf1


  По време на ПСВ - в сравнение с броя на загиналите във войната - има 1 и половина повече умрели от испанския грип. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 47. 47 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Ами, той Господ не е по точните науки. Няма мерки и теглилки при войни и болести. Кара на око и после популацията се възстановява с бързи темпове до нивото на наличните ресурси... ;) Като го прескочи и пак с бича... :D

 48. 48 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Стига с черния хумор. Просто пазарът е особено животно. Когато няма пазар и съответно печалба, няма и финансиране за изследвания и разработка на лекарства. Не само развиващите се страни страдат. Има и болести с малък отпечатък, където никоя компания не може да си позволи да инвестира в разработка на лекарства. Върху тях работят докторанти и то при условие, че пак има финансиране за наука. Не е казано, че няма да има лекарства, просто се отлага във времето. В този смисъл, изкривяването на пазара прави откритията по-нерентабилни. Спасяването на едни се отлага по целесъобразност. По-важно е спасяването на други в момента. Прецакани са и родените, и неродените с по-нецелесъобразната болест, защото на някой социален инженер му е хрумано да се прави на бог или там "спасител".

 49. 49 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  1918 година,но трябва и четене,освен плюене.Измисли си сам лекарство,ако не-ще купуваш това,което ти предлагат.

 50. 50 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#35] от "Таралеж":

  Имаше един филм"История на света"-та там един негър казваше-да го ду..ат бедните.Да си го произведат Третия свят.Бил Гейтс дава милиарди за лечение в Третия свят,но парите потъват,защото са........Трети свят.

 51. 51 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#44] от "Stanko":

  Всъщност, въобще не са глупости. Днес си купих спрей за нос /отривин ментол/ от Грьонинген, Холандия за 3.95 евро. В София не съм го намерил по евтино от 8.90 лв.
  Нямам абсолютно никакво логично обяснение за това. Всички лекарства които са на свободна продажба в супера тук, са по евтини от тези в България. Човека ти говори за Европа, ти му плямпаш за Америка. Чугун си беше, чугун си оставаш.

 52. 52 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Това са тотални глупости. Разработването и тестовете на всяко ново лекарство продължават 12-14 години и струват 2-4 милиарда долара . После компанията има период от 10-12 години в която само тя има право да произвежда лекарството. Затова и цените през този период са много високи.

 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Цитат от статията: "И все пак: излиза, че цената на един човешки живот зависи от това къде живеем."
  Цената на живота от край време зависи от това на кой континент сме, в коя държава и в кое семейство сме се родили. Не е чествно, но това е животът. То не е честно и че трябва да умрем след като сме се родили, но Бог или природата така са решили.

 54. 54 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1880 Весело

  смешен социалистически плач.

  държавата вместо да произвежда медици-мигранти на килограм, да отдели едни 100млн годишно за бюджет за създаването на една научна академия.

  ама ние сме имали такава ?

  колко лекарства е открила/патентовала БАН ?

  0 ?

  ясно къде е проблемът значи - просто социализмът не си е отишъл.

 55. 55 Профил на shok84
  shok84
  Рейтинг: 306 Весело

  До коментар [#44] от "Stanko":Всъщност, въобще не са глупости. Днес си купих спрей за нос /отривин ментол/ от Грьонинген, Холандия за 3.95 евро. В София не съм го намерил по евтино от 8.90 лв.Нямам абсолютно никакво логично обяснение за това. Всички лекарства които са на свободна продажба в супера тук, са по евтини от тези в България. Човека ти говори за Европа, ти му плямпаш за Америка. Чугун си беше, чугун си оставаш.
  —цитат от коментар 51 на nikolay.


  Ами купи си капки с ксилометазолин за 1,5лв.....Защо точно Отривин си взел(най-скъпото заедно с Олинт-а),зариди ментола ли?

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Не е толкова просто. В себестойността на едно лекарство се включва и цената на разработване и изпетване, което е скъпо. Ако тази фирма нямаше 9 милиарда да купи малката биотехнологична фирма и да инвестира още милиарди, то това лекарство би видяло бял свят вероятно сле 10 години. А и голяма част от печалбите на фармакомпаниите отиват за разработване на нови лекарсктва.
  —цитат от коментар 3 на vassilun


  Не е просто, но това, което пишете, не е вярно:
  1. В себестойността не се включва нищо освен преките разходи (суровина, апаратура, заплати) за производство. В продажната цена се отчитат (теоретично) разходите за разработване и клиничните изследвания, но тя, цената, се определя, грубо казано, от "силата на предоставения монопол"-"пробив в лечението", "обществено плащане за значимо заболяване" и "монополна защита".
  В конкретният случай на Харвони (комбинация от 90 mg ledipasvir and 400 mg sofosbuvir), 28 таблетки в опаковка
  http://esofosbuvir.com/harvoni-cost-in-usa-canada-europe-egypt-india/
  няма как да обясните цена:
  – the US ($94,500)
  – Canada ($80,000)
  – India ($900)
  – the UK (£39,000)
  – Germany (48,000€)
  – Egypt ($1200)
  - България (33528.94 лв., от които 5600 лв. е ДДС-то)http://portal.ncpr.bg/registers/pages/register/view-medicament.xhtml

  "цената на разработването" е платена от
  •CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE (CNRS) 75794 Paris Cedex 16 (FR)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CAGLIARI 09042 Monserrato (IT)
  • L’Université Montpellier II 34095 Montpellier Cedex 5 (FR) и
  • IDENIX Pharmaceuticals, Inc. Cambridge, MA 02141 (US)
  https://register.epo.org/application?number=EP03761744

  "Ако тази фирма нямаше 9 милиарда", всъщност никога не ги е имала - емитирала е за 3 млрд. долара акции и е пуснала облигации за 6 млрд. долара
  http://investors.gilead.com/phoenix.zhtml?c=69964&p=irol-fundbalancea
  2017 Form 10-K
  "During 2017, in connection with the acquisition of Kite Pharma, Inc., we issued $3.0 billion aggregate principal amount of senior unsecured notes in a registered offering and drew on a $6.0 billion aggregate principal amount term loan facility credit agreement, of which $1.5 billion was repaid in December 2017. "
  Но придобиването на тази фирма, Kite Pharma, Inc., няма нищо общо с "хепатит С". Придобитата фирма е разработила и пуснала на пазара друго лекарство:
  In October 2017, we acquired Kite, which is now our wholly-owned subsidiary. Through the acquisition, we acquired axicabtagene ciloleucel, a CAR T cell therapy. In October 2017, we received approval from FDA for axicabtagene ciloleucel, now known commercially as Yescarta.

  "Голяма част от печалбите на фармакомпаниите отиват за разработване на нови лекарсктва" и тая "голяма" част се изразява в 12% от продажбите отиват директно за "наука и развитие" (генеричните компании също харчат толкова), 12% отиват за клинични и токсокологични изследвания (тестовете за биоеквивалетност на генеричните се включват в горните разходи) и около 12% за "презентация и обучение" (Рекламата на лекарства с рецепта е забранена в САЩ и ЕС, затова се "презентира" новото лекарство пред лекарите на екзотични острови за да запомнят добре начина на приложение и важността за предписването на това лекарство). Затова повечето оригинални компании се "хвалят", че разходите за "разработване" са между 30 и 40% от продажбата. В случая на Харвони те са под 24% (от равновесната цена, която ще бъде достигната след падането на монопола "data exclusivity" в Европа на 17.11.2025 г. (при условие, че патентът EP2203462 бъде заличен), а в САЩ на патентите US7964580, US8633309, US8889159 (има още шест патента) на 29.03.2029 г.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  "Преди 100 години май е имало само аспирин! И какво от това?"

  Над 500 лекарства, включително НЕОЛГИН (аналгин), ХЕРОИН (диацетаморфин), лидокаин, кофеин, какаин, хинин, инсулин (говежди) на едно с арсена и калая. :)
  Ама някои ги спрели, защото пациентите ставали много "геороични" и си искали хероина. А сега отново го дават - на тия, които не могат да бъдат излекувани по едно или друга причина, за да умрат като Херакъл-и

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Весело

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  "За създаването на това лекарство са "отишли" над 2 млрд. долара."
  Понякога по-малко, понякога повече, но резулатите винаги се позлват за следващата разработка (около една една трета от парите).
  Напоследък "размерът няма значение", защото около 60% от разходите (в САЩ повече) за разработване се покриват от данъците на данъкоплатците (дотации на университети, субсидии на фирми, целево финансиране в едно с болници при клиничните изследвания.)
  Ако знаето колко "редки заболявания" (преди беше един болен на 100 хил., после за да се изкарат редките болести на пазара, критерият се снижи до един болен на 6000 души) се появиха и за всяка "рядка болест" по три лекарства-сираци....за усвояване на грантовете.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Весело

  До коментар [#13] от "vesselin5":

  "Печалбите са им големи, а индустрията е втората по доходност след оръжейната. "

  Всъщност е 20-та по доходност. В публиката остава това легедарно внушение за високата доходност поради по-високите заплати на работещите в сектора. Просто не се наемат "от кол и въже" хора, защото една сбъркана партида (100 хил. опаковки) струва три пъти повече от себестойността на фирмата (изтегляне от пазара, обезщетения и др.).
  Но на първо място по доходност е нефтодобивната индустрия, следва енергодобивната, банковата и след това оръжейната, телекомуникационната. Но милиардери фармацевти или лекари няма, поне в първите 500 олигарха.

 60. 60 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Цените на лекарствата са такива, защото всички плащаме (не само българите) данък евроатлантически либерални ценности. Скоро ще направят и парацетамола с рецепта, че освен фармата и лекарите трябва да зобят.
  —цитат от коментар 42 на Stanko


  парацетамола е с рецепта в някои северни страни. няма лошо в това (самолечението е вредно). бих ви посочил примера на северна корея, но за съжаление и там вече пазарният принцип навлиза. така че, за съжаление, ще трябва да се примирите за краткия си живот с либералните ценности. моите съчувствия.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 61. 61 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "Stanko":Всъщност, въобще не са глупости. Днес си купих спрей за нос /отривин ментол/ от Грьонинген, Холандия за 3.95 евро. В София не съм го намерил по евтино от 8.90 лв.Нямам абсолютно никакво логично обяснение за това. Всички лекарства които са на свободна продажба в супера тук, са по евтини от тези в България. Човека ти говори за Европа, ти му плямпаш за Америка. Чугун си беше, чугун си оставаш.
  —цитат от коментар 51 на nikolay.


  Глупости. Току що се обадих на роднина, който го продава. В най-разпространените аптеки у нас се продава за 7.80 лв., т.е. същото или даже по-евтино от вашата Холандия. Ако не вярвате - гугъл.

  А вече самият факт, че сте съгласен да давате толкова пари за лекарство, което се продава за лев-два, говори за това как сте един от зомбираните от фармата.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Весело

  У До коментар [#60] от "彼得。斯托亚诺夫":

  “самолечението е вредно”

  Затова всеки ден го прилагаме по три пъти, сутрин, обед и вечер в упорита борба с анорексията. И всяка нощ се самолекуваме с по 6-8 часа сън в борба с депресията и безсънието.

 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  И точно с този медикамент двама от РЗОК Пловдив станаха милионери! Вчера ги арестуваха.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на David Wilson
  David Wilson
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Когато открих, че имам хепатит С, генотип 3 и цироза на черния дроб, бях вцепенен. Не знам какво да правя или къде да отида, защото лечението е скъпо, лекарят ми каза, че за $ 14,000 на бутилка epclusa и ние не можем да си позволим тази цена, затова купихме тази индийска epclusa (sofosbuvir + velpatasvir) онлайн https://www.medixocentre.com/product/velpanat-tablets/. Той струва само $ 750 за 12-седмично лечение. Много съм благодарен за техните генерични продукти. Аз съм излекуван. Надявам се, че е еднакъв за всички.

 65. 65 Профил на zkv58683140
  zkv58683140
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Jodhpur escorts agency is top agency, matching and meeting all your carnal needs with its world-class escort services in Jodhpur.

  http://www.abellarora.com/
  http://www.udaipurescortservice.biz/jodhpur-escort-service.php

 66. 66 Профил на yjw36684758
  yjw36684758
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Your body is sumptuous, this is why you should handle it, with utter care, and you also respect and fulfill all the inclinations, of your body, so if your body is demanding, for a mate, to have some intimate fun, then you have no any urge to feel fidgety, as you can get the sheer class services of Escorts in Panchkula, to satisfy all your bodily desires as and when you like. Panchkula is the prominent collocation, for finding a classy and seductive mate for personal fun. Nothing but a classy superior experience that you will find with Panchkula escorts service undoubtedly, as they are well versed in their acts, and they know the peerless manner of saturating all the carnal desires of your body, so get ready to have a bang flush.
  https://www.abellarora.com/sonipat-escorts.html
  https://www.abellarora.com/rohtak-escorts.html
  https://www.abellarora.com/panchkula-escorts.html
  https://www.abellarora.com/karnal-escorts.html
  https://www.abellarora.com/faridabad-escorts.html
  https://www.abellarora.com/ambala-escorts.html
  https://www.abellarora.com/hisar-escorts.html
  https://www.abellarora.com/kurukshetra-escorts.html
  https://www.abellarora.com/yamunanagar-escorts.html
  https://www.abellarora.com/sirsa-escorts.html
  https://www.abellarora.com/rewari-escorts.html
  https://www.abellarora.com/panipat-escorts.html
  https://www.abellarora.com/palwal-escorts.html
  https://www.abellarora.com/mahendragarh-escorts.html
  https://www.abellarora.com/kaithal-escorts.html
  https://www.abellarora.com/jind-escorts.html
  https://www.abellarora.com/jhajjar-escorts.html
  https://www.abellarora.com/fatehabad-escorts.html
  https://www.abellarora.com/charkhi-dadri-escorts.html
  https://www.abellarora.com/bhiwani-escorts.html

 67. 67 Профил на kyp571057496
  kyp571057496
  Рейтинг: 5 Весело

  Change Your Mood For Better Sex Life with Delhi Escorts:
  https://www.missdelhiescort.com
  http://poojaescorts.in

 68. 68 Профил на jru471060827
  jru471060827
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Hello sweetheart, my agency is StreetGirls and I am a 21-year-old independent call girl here to discover a paradise of pleasure with you. A fully enjoyable and genuine lover for warm companionship. I consider myself a very professional lover when providing my services. When you're with me in privacy, I'll show you that I'm quite a sex goddess. I am a delicious lover, fun and ardent, and I love feeling desired and fully involved.
  https://www.streetgirls.in/versova-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/kurla-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/anjuna-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/chhatarpur-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/dahisar-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/pratapgarh-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/satara-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/madhapur-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/azamgarh-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/bhavnagar-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/barmer-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/hooghly-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/gachibowli-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/daman-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/palanpur-call-girls
  https://www.streetgirls.in/south-goa-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/bellampalli-call-girls
  https://www.streetgirls.in/wakad-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/sakinaka-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/bastar-call-girls
  https://www.streetgirls.in/indore-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/bhuj-call-girls
  https://www.streetgirls.in/burhanpur-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/worli-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/nagapattinam-escorts-service
  https://www.streetgirls.in/surendranagar-escorts-service

 69. 69 Профил на jle521068513
  jle521068513
  Рейтинг: 8 Неутрално
 70. 72 Профил на jle521068513
  jle521068513
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I want to make you very relaxed, I will do my best to make love to you.
  https://www.ai.adultchicks.com/
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/agra
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/ahmedabad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/bangalore
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/bhopal
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/chandigarh
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/chennai
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/delhi
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/goa
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/ghaziabad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/kolkata
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/indore
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/hyderabad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/jaipur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/lucknow
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/mohali
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/nashik
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/navi-mumbai
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/amritsar
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/mumbai
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/nagpur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/noida
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/pune
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/raipur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/rajkot
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/surat
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/thane
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gurgaon
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/varanasi
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/vadodara
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/aurangabad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/faridabad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/kanpur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/dombivli
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/mangalore
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gorakhpur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/belgaum
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/sangli-miraj-kupwad
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/jammu
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/asansol
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gulbarga
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gangtok
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/guwahati
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gorakhpur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/sikkim
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/erode
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/rourkela
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/vasai-virar
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/darjeeling
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/delhi/majnu-ka-tilla
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/agra
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/guntur
  https://www.ai.adultchicks.com/call-girls/in/gandhidham

 71. 73 Профил на jle521068513
  jle521068513
  Рейтинг: 8 Неутрално

  We will have a lot of fun together, I know that I will provide you with several moments of relaxation and pleasure.
  https://www.sb.selectbabe.com
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/agra
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/ahmedabad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/bangalore
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/bhopal
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/chandigarh
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/chennai
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/delhi
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/goa
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/ghaziabad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/kolkata
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/indore
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/hyderabad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/jaipur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/lucknow
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/mohali
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/nashik
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/navi-mumbai
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/amritsar
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/mumbai
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/nagpur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/noida
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/pune
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/raipur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/rajkot
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/surat
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/thane
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gurgaon
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/varanasi
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/vadodara
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/aurangabad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/faridabad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/kanpur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/dombivli
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/mangalore
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gorakhpur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/belgaum
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/sangli-miraj-kupwad
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/jammu
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/asansol
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gulbarga
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gangtok
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/guwahati
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gorakhpur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/sikkim
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/erode
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/rourkela
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/vasai-virar
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/darjeeling
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/delhi/majnu-ka-tilla
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/guntur
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/gandhidham
  https://www.sb.selectbabe.com/call-girls/in/ahmedabad

 72. 74 Профил на rit081072678
  rit081072678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I am Shivani Arora a well professional model and also working as an independent call girls in Goa. While I am stunning, very down to earth, and has a lovable girl-next-door vibe to me. You’ll find that I am extremely friendly, has a very positive outlook on life and isn’t pretentious or judgemental. We will have a great time, I am flexible and I adapt to your tastes and needs. My lover service will leave you satisfied to the fullest with caresses, sex and all kinds of mischief. I am very sociable, accommodating and have a very good cultural level, excellent lady-in-company. I am your best choice, we will have a lot of fun together, in the end you will be relaxed and refreshed.
  For More Information Visit Our Official WebSite:-
  https://www.tawkgirls.in/
  Visit Our Important Reference Links:-
  https://eventor.orientering.no/Forum/Thread/2007
  https://sanjose.granicusideas.com/ideas/hire-goa-escorts-authentic-divine-service
  https://members2.boardhost.com/PurgatoryPub/msg/1629891502.html
  https://tawkgirls.qowap.com/62101404/goa-escorts-vip-sex-service-girls-agency
  https://en.serlo.org/user/223338/tawkgirls
  https://forum.alphacool.com/members/tawkgirls.9024/ #about
  https://noti.st/tawkgirls

 73. 76 Профил на drs521073379
  drs521073379
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://www.bustyescorts.net/amravati-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/aurangabad-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/belapur-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/chandni-chowk-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/cumbala-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/dhule-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/girgaon-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/hadapsar-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/jalgaon-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/juinagar-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/karve-nagar-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/kharadi-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/kolhapur-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/latur-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/lonavala-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/mandvi-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/nanded-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/navi-mumbai-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/powai-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/sangli-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/sindhudurg-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/thane-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/viman-nagar-escorts-call-girls-service.html
  https://www.bustyescorts.net/wagholi-escorts-call-girls-service.html

 74. 78 Профил на sheela spa69
  sheela spa69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Hello this is Rithika from Body Massage Spa Near Me. I have 10+ years of experience with customer service and I am passionate about providing an exceptional massage services in a relaxing environment. We offer the latest techniques to help you recover and rejuvenate so you can enjoy life to the fullest! For more info visit here:- https://www.bellaspa.in

 75. 79 Профил на gyg201084638
  gyg201084638
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Izspa is best place known for female to male body massage and body to body massage,Thai massage service in Bangalore.Our motto is giving 100% satisfaction to our customers.We are known for safe and secure service provider among all.
  For More Information Please Visit https://www.izspa.in/

 76. 80 Профил на rati sharma
  rati sharma
  Рейтинг: 5 Неутрално

  You can enjoy the beautiful spa facilities and many other benefits of being a valued member. call me now at 9945553561 Rati Spa centre bangalore.
  for more info visit here:- http://www.ratispa.com/

 77. 81 Профил на yps331084764
  yps331084764
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Our Spa69 most luxurious Spa that you visited under afforadable prices that we bring international body massage service to our customers with there preffered packages.

  For More Information Please Visit https://www.spa69.in/

 78. 82 Профил на sheela sharma
  sheela sharma
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Nalini is a professional masseuse who specializes in therapeutic massage. She has experience with deep tissue, sports and Swedish massage techniques. Nalini offers one-hour sessions that can be done at her spa or on location for your convenience. For more information, please visit
  For more info visit here:- https://www.spaleela.com/

 79. 83 Профил на sumitha sharma
  sumitha sharma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Our flair for showcasing koramangala ingredients shines through in every one of our menus, whether you are looking for a casual lunch or dinner at sutra massage & b2b spa, or a traditional Afternoon sandwich massage. for more info visit here:- https://www.sutramassage.com

 80. 84 Профил на spasweery ban
  spasweery ban
  Рейтинг: 8 Неутрално

  You can get a private room with the hottest ladies at one and only body to body massage near me, i.e. Sweety Spa. Ladies play a huge role while going to a spa parlour and I bet you won’t find better ladies than sweety spa at any other spa for that matter. Visit https://www.spasweety.com/

 81. 85 Профил на ramya escorts
  ramya escorts
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I am a party-friendly masseuse who appreciates all that she has been given by her clients, so she gives back with a grateful heart.Hi, I'm Amina. I do my best to bring the best of myself for my clients. My name means "hope" in Arabic and this is what I hope to provide for you too.https://www.ramyaescorts.com/

 82. 86 Профил на mcl461089686
  mcl461089686
  Рейтинг: 5 Неутрално

  You will love Russian Escort in Delhi. Russian models will arrive at your location shortly after your booking is confirmed. you'll be able to contact us, and we will arrange your appointment with one amongst the best top Russian models. We also have an independent Russian escort in Delhi that provides 24×7 erotic services. https://gurugramescort.com/russian-escort-in-delhi

 83. 87 Профил на chq311090152
  chq311090152
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Hi looking for any Body to body massage spa indhiranagar  then Bella spa is best option for you we are top class thai massage, female to male massage and happy ending massage provider in indhiranagar. We have top class massage therapist across many states.

  жисит https://www.bellaspa.in/body-massage-indirangar.html

 84. 88 Профил на vlf161090259
  vlf161090259
  Рейтинг: 5 Неутрално

  We are Bella spa Jayanagar started our massage service center in this area. Welcome to spa lovers make a visit to our spa enjoy your happy moments with happy ending massages.

  Жисит https://www.bellaspa.in/body-massage-jayanagar.html

 85. 89 Профил на rit081072678
  rit081072678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Goa escorts, A magnificent choice for top Tawk Girls independent Goa escorts service. I am here to give you the finest independent escorts in Goa.
  For More Information Visit Our Official WebSite:-
  https://www.tawkgirls.in/

 86. 91 Профил на lve361093992
  lve361093992
  Рейтинг: 5 Неутрално

  we are схотбластинг мацхине мануфацтуере
  https://shotsblastingmachine.com/

 87. 93 Профил на kgn441094358
  kgn441094358
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://www.vingle.net/posts/4162299
  https://www.vevioz.com/read-blog/36015_what-are-the-important-ways-to-fight-anxiety-in-bed.html
  https://www.zupyak.com/p/2808169/t/what-kind-of-experiences-can-you-expect-from-a-model
  https://bunnymodels.blogspot.com/2021/12/how-do-you-enjoy-with-models-in-germany.html
  https://dailygram.com/index.php/blog/1033484/what-brings-couples-closer-together/
  https://www.bloglovin.com/@guidemylife/what-brings-couples-closer-together
  https://steemit.com/model/@robertjacques/10-tricks-to-help-you-fall-more-deeply-in-love
  https://telegra.ph/How-to-build-a-good-relationship-with-your-partner-12-15
  How can a girl be good at dating? - articlesfactory pending
  https://blogfreely.net/kittentoy5/how-to-build-a-good-relationship-with-your-partner
  https://zenwriting.net/gluegeorge2/how-can-a-girl-be-good-at-dating
  https://squareblogs.net/berrygerman5/10-tricks-to-help-you-fall-more-deeply-in-love
  https://levelsoy9.werite.net/ - pending article
  https://writeablog.net/hockeygerman6/tips-to-date-a-model
  https://postheaven.net/kittengerman1/reasons-why-dating-a-model-is-not-unethical
  https://rossjarvis66oubzxk.wixsite.com/stark/post/what-to-expect-when-booking-a-model-for-the-first-time
  https://bonsaigerman4.wordpress.com/2021/12/15/why-should-you-book-a-model-through-an-agency/
  https://sites.google.com/view/bunnymodels/
  https://www.liveinternet.ru/users/mcnamara_kearney/post488974837/
  https://www.atoallinks.com/2021/how-to-create-a-strong-intimate-relationship-with-a-man/
  http://msnho.com/blog/knowing-about-5-different-stages-dating
  https://blog.storymirror.com/read/bxrnpyxi/12-kinds-of-kiss-that-can-set-the-mood-of-your-boyfriend
  https://writeupcafe.com/14-dating-tips-for-choosing-the-right-model-girl/
  https://theomnibuzz.com/finding-the-perfect-places-to-pull-off-a-quickie/
  https://note.com/jamespatick/n/nc6812ba5095b
  https://www.expatchoice.asia/lifestyle/how-dating-younger-model-can-be-wonderful-choice
  https://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/an-in-depth-guide-to-select-the-perfect-gifts-for-your-model
  https://medium.com/@seomasterexpert/most-romantic-things-to-do-in-dubai-6090cd9baebe
  https://www.bhitmagazine.com.ng/writers/most-romantic-restaurants-in-dubai-2022/
  https://www.skreebee.com/read-blog/70391
  https://neverbroke.club/read-blog/91256
  https://everyonezone.com/read-blog/51602
  https://soc.cungcap.net/read-blog/20399
  http://bunnymodels.canalblog.com/archives/2021/12/18/39267159.html
  https://www.articleted.com/article/453184/68479/Why-Should-You-Choose-an-Agency-to-Hire-Models -

  https://buddymodels.boyblogguide.com/9184322/why-do-men-like-professional-models
  http://independentmodels.aboutyoublog.com/9872283/what-are-the-ways-to-impress-you-date
  http://modelsindubai.arwebo.com/29117192/model-service-can-assist-you-in-realizing-your-dreams
  http://modernmodels.blog4youth.com/9775111/how-dating-a-younger-model-can-be-a-wonderful-choice
  https://www.georgia.travel/community/discussion/general/enjoy-your-trip-with-a-travel-companion-model-in-uae
  http://smartsourcing.ru/blogs/marketing_prodvizhenie_i_prodazhi/5407
  https://trackthattravel.com/travelblog/4040
  https://serviceprofessionalsnetwork.com/what-are-the-top-5-services-that-uae-models-offer/
  https://www.massageinmathura.com/blog/tips-to-impress-a-high-class-model/
  https://www.massageinchandigarh.com/blog/things-to-consider-before-booking-a-travel-companion/
  https://myclc.clcillinois.edu/web/jeff_test/tutoring/-/message_boards/message/31983546/maximized
  https://ebeel.com/blogs/70606/Best-makeup-hair-tips-for-fitness-models
  https://fnetchat.com/read-blog/47627
  https://joyrulez.com/blogs/46804/Plus-Size-Models-are-demanded-in-Fashion
  https://www.xaphyr.com/blogs/65628/What-are-the-4-types-of-models
  https://huduma.social/blogs/92840/What-does-it-mean-to-be-a-model
  https://www.bookme.win/blogs/33351/What-is-the-role-of-a-fashion-model
  https://moodle.recitfga.ca/blog/index.php?userid=46472
  https://wakelet.com/wake/dKXk1l-R4VLtHmrojIXrz
  https://soc.cungcap.net/read-blog/20918
  https://reseau.1mile.com/read-blog/100414
  https://www.wikiful.com/@robtrucker/what-are-the-benefits-of-models
  https://fortunetelleroracle.com/womens/hire-high-class-model-companions-to-travel-with-you-409666
  http://www.mc-escort.com/escort-forum/showthread.php/30148-How-To-Contact-And-Book-A-Model-For-A-Date?p=32913 #post32913

 88. 94 Профил на kgn441094358
  kgn441094358
  Рейтинг: 8 Неутрално
 89. 96 Профил на fel381096803
  fel381096803
  Рейтинг: 5 Неутрално


  In the Pink City, you feel the longing for human companionship, for a beautiful lady on your arm every time you go to a party, or even somebody to spend a night with you and let you grasp the pleasures that often lie just a little out of our reach. for more info visit here :- https://escortservicejaipur.com/

 90. 97 Профил на gov051098223
  gov051098223
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I am Riya working as a call girl in Delhi. I am a very hot and bold Delhi call girl. If you love to be with bold girls who can fulfil all your hidden sexual desires then I am the best for you. Just call me at once to take my escort service in Delhi.
  https://apsaraofindia.com/
  https://www.mayaescort.in/
  http://mexygarewal.in/
  http://lucknowescort.in/
  https://agraescortagency.com/
  https://missmayra.in/

 91. 98 Профил на gov051098223
  gov051098223
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://apsaraofindia.webgarden.com/
  http://apsaramodels01.freeescortsite.com/
  https://apsaramodels.escortbook.com/
  https://sakshisharmaji9.wixsite.com/my-site
  https://apsaramodels.hpage.com/call-girls-in-delhi.html
  https://apsaramodels.bookmark.com/
  http://apsaramodels.moonfruit.com/delhi-call-girls/4595330114
  http://user-sakshisharmaji9.flazio.com/home?r=568685
  http://apsaramodels.website2.me/
  https://apsaramodels.gumroad.com/l/oXyIu
  http://apsaramodels.populr.me/enjoy-with-air-hostess-in-delhi-escorts
  http://user-sakshisharmaji9.flazio.com/home?r=568685
  https://www.fortunetelleroracle.com/fashion/call-girls-service-in-delhi-336018
  https://www.bloglovin.com/@apsaramidels/enjoy-with-air-hostess-in-delhi-escorts-9219107
  https://apsaramodelscallgirlsindelhi.splashthat.com/
  https://sitebuilder139165.dynadot.com/
  https://callgirlsindelhi.mypixieset.com/
  https://callgirlindelhi.sitew.us/
  https://apsaramodels.webgarden.com/
  https://apsaramodels.yolasite.com/
  apsaramodels.bravesites.com
  https://sakshisharmaji9.wixsite.com/my-site
  http://apsaraescort.freeescortsite.com/
  https://apsaraescort.escortbook.com/
  https://norafatai01.wixsite.com/udaipur-escorts
  https://apsaraescort.hpage.com/
  https://apsaraescort.bookmark.com/
  http://apsaraescort.moonfruit.com/udaipur-escort-service/4595336548
  http://user-norafatai01.flazio.com/home
  http://apsaraescorts.website2.me/
  https://apsaraescorts.gumroad.com/l/ytXlx
  http://apsaraescorts.populr.me/udaipur-escort-service
  http://user-norafatai01.flazio.com/home?r=14399
  https://www.fortunetelleroracle.com/science/udaipur-escorts-service-341420
  https://apsaraescort.splashthat.com/
  https://sitebuilder140081.dynadot.com/
  https://apsaraescorts.sitew.us/
  https://apsaraescort.webgarden.com/
  https://apsaraescort.yolasite.com/
  http://apsaraescort.bravesites.com/
  https://norafatai01.wixsite.com/udaipur-escorts
  https://www.evernote.com/shard/s472/client/snv?noteGuid=19551a4c-6c30-5bd9-88f4-cff78721689f¬eKey=5120ac028e3d3b647a8d9a17020a42a2&sn=https://www.evernote.com/shard/s472/sh/19551a4c-6c30-5bd9-88f4-cff78721689f/5120ac028e3d3b647a8d9a17020a42a2&title=Udaipur+Escort+Service
  https://apsaraescort.mystrikingly.com/
  https://sites.google.com/view/apsaraescort/home
  https://apsaraescort.zohosites.in/
  https://apsaraescort.tumblr.com/
  https://apsaraescort.blogspot.com/2021/08/udaipur-escort-service.html
  https://apsaramodels.escortbook.com/
  https://apsaraescort.yolasite.com/
  https://apsaraescort.mystrikingly.com/
  https://norafatai01.wixsite.com/udaipur-escorts
  https://sites.google.com/view/apsaraescort/home
  http://apsaramodels01.freeescortsite.com/
  https://bookme.name/apsaraescort
  https://apasaraescort.business.site/?m=true

 92. 99 Профил на rit081072678
  rit081072678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Greetings, gents, my name is Shivani Arora and I am a 21-year-old independent call girl in Goa by Tawk Girls. My body has the perfect measurements for your pleasure, we will share moments without a match together. Let me pamper you as the real king you are, I want to enjoy having a delicious sex. Strip-tease, bbbj, bj, come on face, completion, daty, dick suckinglips, sex style from behind(doggie), girlfriend experience, hand job, oral sex, 69sex with a condom without condom, come on body, extraball have sex many time. I'm full of hot and crazy to satisfy you between four walls, my service is hot. We Provide best college call girls, housewifes, models, VIP, independent Escorts By Tawk Girls Escorts Agency in Goa
  For More Information Visit Our Official WebSite:-
  https://www.tawkgirls.in/

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK