Националната здравна карта предвижда 6 хил. легла за активно лечение по-малко

Националната здравна карта предвижда 6 хил. легла за активно лечение по-малко

© Георги КожухаровПроектът за Националната здравна карта (НЗК) е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството на здравеопазването. Той е изготвен съобразно изискванията на Закона за лечебните заведения, съгласно който се определят и планират нуждите на населението от медицинска помощ, включително и спешна. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.


Преди изготвянето на НЗК са изготвени 28 областни здравни карти, показващи използваемостта на болничните легла и необходимия брой лекари, лекари по дентална медицина и професионалисти по здравни грижи, каза още министър Ананиев. Според данните от тях за тази година на 1500 души трябва да има един лекар, а на 1000 души - един лекар по дентална медицина.


Анализ на болничната помощ, в който са определени потребностите от легла, показва, че към момента общият им брой е 38 803 с използваемост 64%. С НЗК за тази година се предвиждат с близо 6 хиляди легла за активно лечение по-малко - 32 913.
По думите на Ананиев над 8 хиляди легла са оперативен резерв, който ще се използва при необходимост.


"Целта на НЗК е структурите в здравната система да бъдат най-близо до пациентите и да осигурят най-ефективна медицинска практика, за да може населението да получи съответното качествено здравеопазване. Тя е необходима и за планирането на дейността на НЗОК в рамките на бюджета ѝ", каза още министър Ананиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK