Лекарският съюз е против намаляването на болничните легла

Лекарският съюз е против намаляването на болничните легла

© архив ВМАБългарският лекарски съюз (БЛС) изрази несъгласието си с проекта за нова национална здравна карта (НЗК). Той беше представен вчера на заседание на ресорната парламентарна комисия, като в дебата участваха съсловни организации, пациенти и депутати.


От лекарския съюз уточняват, че несъгласието им идва от предложението за около 6 хил. по-малко болнични легла. Според тях това ще създаде сериозни национални и регионални диспропорции. Освен това от организацията подчертават: "Обсъждане на заложените текстове в здравна карта не е имало, а на единственото заседание на националната комисия за изготвяне на картата е постигнато съгласие само за публикуване предложенията на областните комисии."


"Сериозно притеснени сме по две причини. Първо, така предложеният проект на национална здравна карта е поредният административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, което ще доведе до невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване, и второ – БЛС никога не приемал проекта на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на заседанието", обявиха от съсловната организация.
От БЛС настояват в здравната карта да бъдат взети под внимание становищата на областните комисии, които стриктно спазват начина на изчисление на необходимия брой легла по видове дейности и нива на компетентност.


"Този вариант на национална здравна карта, със заложените легла по ниво на компетентност, ще затрудни крайно болничното лечение по определени специалности и ще наруши правата на здравно осигурените лица за достъп до медицинска помощ", се казва още в позицията на лекарския съюз.


На вчерашното заседание беше представен анализ на болничната помощ, в който са определени потребностите от легла. Той показва, че към момента общият им брой е 38 803 с използваемост 64%. Със здравната карта за тази година се предвиждат с близо 6 хиляди легла за активно лечение по-малко - 32 913.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK