Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

© Георги КожухаровПри положение че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.


При положение че сега държавата дава около 5 млрд. лева, това ще рече още поне 2 млрд. допълнително. Д-р Грозев обаче посочи, че никой не е правил разчети колко точно средства са нужни, а хроничният недостиг на средства започва да се отразява.


Националният рамков договор за тази година е създал по-добри условия за финансиране, но парите отново не стигат, уточни д-р Грозев. "Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда", е неговото мнение.
Председателят на БЛС посочи, че след като с години проблемите се неглижират и "замитат под килима", вече се говори за затваряне и фалиране на болници", допълни той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч.


Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната, Венцислав Грозев изтъкна, че в националната здравна карта е записано, че съотношението лекари - сестри трябва да е 1 към 1, а отдавна става въпрос за съотношение 1 към под 0.9. "Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни", е неговото мнение.


Основната цел на министерството е връщане на доверието


Също по БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни, че предстои приемане на стратегия за развитие на човешките ресурси в системата. Според нея в момента целта на ръководството на министерството е чрез преговори да върнат доверието на работещите към управляващите здравеопазването.


Начева пое ангажимент в областите Враца и Ловеч хората да нямат проблем с достъпа до здравеопазване, а работещите в болниците там скоро щели да започнат да си получават редовно парите. В отговор на въпрос заместник-министърът обяви, че вкарването на финансова инжекция в двете болници не е решение, като се работи за това всички дейности да се плащат навреме, като кредиторите взимат само част от приходите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK