Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

© Георги КожухаровПри положение че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.


При положение че сега държавата дава около 5 млрд. лева, това ще рече още поне 2 млрд. допълнително. Д-р Грозев обаче посочи, че никой не е правил разчети колко точно средства са нужни, а хроничният недостиг на средства започва да се отразява.


Националният рамков договор за тази година е създал по-добри условия за финансиране, но парите отново не стигат, уточни д-р Грозев. "Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда", е неговото мнение.
Председателят на БЛС посочи, че след като с години проблемите се неглижират и "замитат под килима", вече се говори за затваряне и фалиране на болници", допълни той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч.


Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната, Венцислав Грозев изтъкна, че в националната здравна карта е записано, че съотношението лекари - сестри трябва да е 1 към 1, а отдавна става въпрос за съотношение 1 към под 0.9. "Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни", е неговото мнение.


Основната цел на министерството е връщане на доверието


Също по БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни, че предстои приемане на стратегия за развитие на човешките ресурси в системата. Според нея в момента целта на ръководството на министерството е чрез преговори да върнат доверието на работещите към управляващите здравеопазването.


Начева пое ангажимент в областите Враца и Ловеч хората да нямат проблем с достъпа до здравеопазване, а работещите в болниците там скоро щели да започнат да си получават редовно парите. В отговор на въпрос заместник-министърът обяви, че вкарването на финансова инжекция в двете болници не е решение, като се работи за това всички дейности да се плащат навреме, като кредиторите взимат само част от приходите.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  "каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система" - как са се знае, след като от "смятане" не им остава време за човешко отношение? Когато всичко се върши професионално, с любов към пациента, с любов към работата, а не с мисъл как да е по-евтино или как да се вземе нещо отгоре, все ще се изясни, и то не колко струва, а какви да са взаимотношенията - към работата, към хората. Тогава всички ще са доволни, а не подозрително и задължително отговорни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  А някой знае ли изобщо как става ценообразуването?
  Защо болниците са търговски дружества?
  Как се формират цените на лекарствата?
  Кой вярва, че пътеката трябва да е точно..... 7 дни? Нали старите хора възстановяват по-бавно, а младите понякога предсрочно?

  Еретик
 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Системата НЕ Е недофинансирана, а ГРЕШНО финансирана. Цялата финасова рамка и правилата, по които болниците сключват договори със здравната каса са сгрешени /нарочно разбира се/. Няма друга държава с толкова много малки частни болници на хранилката. За истинските болници не остават пари.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Никой не знае и колко пари се източват от тая система.

 5. 5 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Чел съм, че в белите държави съществува медицинска застраховка за определена сума и срок. Минаваш обаче на пълен медицински преглед и вноската ти зависи от това дали пушиш, пиеш, наркотицин на каква си възраст и т.н. Един вид имаш стимул да спреш пороците, за да плащаш по-малко. Ако някой знае повече, нека каже, да коментираме и знаем повече.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Москов беше единствен до сега,който можеше и знаеше как да пребори до известна степен корупцията в здравеопазването по простата причина,че знаеше номерата на мутрите а ла Дечо Дечев отвътре.Затова го и свалиха!Ако имаше електронни рецепти едва ли др.Десподов от Пловдив щеше да краде толкова на едро.Най-добре е да няма министър и министерство,а да приложим КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРИНЦИП - "от всеки лекар - според възможностите - всекиму от мутрите - според НУЖДИТЕ "!

 7. 7 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 876 Неутрално

  След като в системата действуват пазарни механизми, няма как да се мине без закриване на болници и намаление на болничните легла.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Да, но всеки знае колко плаща и "данъците" към касата на всеки платец са под 30% от разходите на конкретния човек...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Много!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 710 Неутрално

  аз знам.
  0 лева. Край на "здравната каса" и секи да си плаща. И без това геноцидират българите, измамата "здравна каса" на сапун!

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Много лекари работят в държавна и частна болница и основната дейност в държавната болница е да пренасочат пациенти в частната. Това е пътя към фалит на държавните болници. Изпитана практика е да стоиш на входа и на изхода на държавна фирма и да пълниш гуша.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Проблемът е в чувството за безнаказаност и лекарската мафия. Има ли досега поне един осъден за злоупотреба и разхищение ... за делаверите с патеките да не говорим

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  ри положение, че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.
  —цитат от коментар 0 на БЛС


  Bullshit, така деликатно би го характеризирал един приятел от Америка. На бас, че да им дадат двойно финансиране пак няма да им стигне и пак ще искат още. Защото апетитът им да Крадат, Лапат и Пилеят е Безграничен!

  Системата не е недофинансирана, тя е Неефикасна! А е неефикасна защото няма външен независим контрол който да действа и защитава интересите на клиента, т.е. на болният. БЛС искат да действат в ситуацията на монопол, сами да определят каква цена за услугата си да искат. При всички останали има пазар на услугата и конкуренция, при тях го няма.

  Оставени са сами да определят колко им е необходимо и естествено те искат още и още. По същият начин по който един милионер иска да има 10 милиона, след това 100 а после милиард, апетита е безграничен. Все едно мен да ме питат каква заплата искам и да няма ограничение на горната граница. Нито конкуренция която да я смъква надолу. Това искат от БЛС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  ДНЕВНИК любезно пропуща, че Борисов е изпратил Теменужка Петкова на изложението на Росатом в Сочи. Активирането по АЕЦ Белене е впечатляващо! какво ли пак ще подписва тази дебела герберастка?

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#1] от "3аНиЗа":


  "каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система" - как са се знае, след като от "смятане" не им остава време за човешко отношение? Когато всичко се върши професионално, с любов към пациента, с любов към работата, а не с мисъл как да е по-евтино или как да се вземе нещо отгоре, все ще се изясни, и то не колко струва, а какви да са взаимотношенията - към работата, към хората. Тогава всички ще са доволни, а не подозрително и задължително отговорни.
  —цитат от коментар 1 на 3аНиЗа

  На доста хора ще им се стори гадно ,
  но в това отношение според мен не трябваше да се пипат социалните осигуровки от соца !
  Социалните осигуровки ИЗЦЯЛО СЕ ПОЕМАХА ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ ! ! !
  И имаше ТРИ варианта на РАЗМЕРА :
  1. 30 % върху БРУТНОТО месечно възнаграждение работодалят внясяше за тези служители от трета категория труд- т.е. тези които се пенсионираха на 60 г.- м. и 55 г. - ж.
  2. 50 % върху БРУТНОТО мес.в-е за втота категория труд
  3. МИНИМУМ 70 % върху БРУТНОТО мес.в-е на работещите първа категория и пенсиониращи се най-рано ! ! !
  - = - = - = -
  А колко са сега процентите , че ги внасят СОЛИДАРНО работодател и работник ! ? ! ? ! ?
  Движат се между 16 и 20 % от мес. брутно възнаграждение и то разпределени по схема между работодател и работник ????????

  Да не говорим , че има работодатели дето начисляват , ама НЕ ВНАСЯТ в НОИ социалните осигуровки !

  И как ще има пари, и за здраве и за пенсии ! ? ! ? ! ?

  Стара шопска разговорка гласи :
  - За да стигне -
  требе да има и да остане ! - т.е. да има резерв !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Здравна каса (касичка за някой), пенсионно-осигурителна система, ниско-платени здравеопазване и образование - всичко това са митове и легенди... За едни са мръвките , за други боба... Справедливост - никога няма и да има при каквато и да е система, защото при нас хората, това не е заложено като принцип на живота ни... Основния принцип е един - безплатен обяд няма! Въпроса е кой колко може да плати за обяда!

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Чел съм, че в белите държави съществува медицинска застраховка за определена сума и срок. Минаваш обаче на пълен медицински преглед и вноската ти зависи от това дали пушиш, пиеш, наркотицин на каква си възраст и т.н. Един вид имаш стимул да спреш пороците, за да плащаш по-малко. Ако някой знае повече, нека каже, да коментираме и знаем повече.
  —цитат от коментар 5 на pbdan


  Освен това обаче има и периодичен превантивен мониторинг. Минаваш пълни обследвания така че да хванат болестта Преди да е стигнала опасни граници. Тогава лекуването и ще по-евтино. Това е защото застрахователите са заинтересовани да си здрав за да им излезеш по-евтино. Понеже парите от застраховката са ограничени те са заинтересовани да ги харчат ефективно. И не могат безкрайно да ги увеличават понеже има конкуренция.

  В момента това го няма, държавата по никакъв начин не я интересува твоето здраве. Заинтересована е по-малко да харчи но ограничава разходите тъпо, просто режейки парите и достъпа до здравеопазване без никаква връзка със здравето ти. Или натискайки лекарите.

  Болниците пък са заинтересовани не от твоето здраве, да го имаш и да не е много скъпо а да получат повече приходи. Най-лесният начин е да ти наслагат излишни операции, да им заемаш леглата без нужда.

  Здравето е превърнато в нещо което получаваш от идеализъм, цялата идея на системата е насочена в обратната посока. Просто не е предвиден показател "здраве на пациента и разходи за постигането му". Обратното е, приходи от пациента макар и косвено, през държавата. Естествено, че така формирана системата ще се стреми да "изтупа" джобовете на пациента до максимум.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Последните години на соц-а, Партията много говореше, че въвежда "новия икономически механизъм". Оказа се, че Партията (заради изконния грях на комунизма - монопол на държавната собственост) не е в състояние да създаде нито "нов", нито "икономически", нито "механизъм".
  Сегашният модел на финансиране на здравеопазването никога няма да доведе до резултати, принципно различни от сегашните, докато има монопол на държавната здравна каса. Учудвам се на идиотията на иначе интелигентни и образовани мъже (вкл. Петър Москов) да разчитат на тъпия комунистически подход: "контрол", "контрол" и пак "контрол", упражняван от хора на държавна длъжност, на заплата. Въведете конкуренция между (т.е множество) платци за здраве (вкл. частни фондове), за да се задействат: на първо саморегулацията, а чак след това - ще дойде мястото и на истинския контрол...

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#1] от "3аНиЗа":
  —цитат от коментар 15 на Чардо


  "...Да не говорим , че има работодатели дето начисляват , ама НЕ ВНАСЯТ в НОИ социалните осигуровки !..."

  Чардо, няма частен работодател, който да не внася в НОИ социални осигуровки!
  НЯМА! Тази фирма ще бъде съсипана на мига.
  Освен ако не е партийна (Ковачки, Пеевски), или публичните дружества.
  Но замислял ли си се, дали твоята, и моята пенсия нямат нищо общо с енергийните инициативи на ГЕРБ и БСП?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  А българите знаят ли, че могат да се лекуват и в чужбина?

 21. 21 Профил на Breadfan
  Breadfan
  Рейтинг: 8 Гневно

  Българинът както винаги, единственото което знае да прави е да дава акъл, да показва "велика" култура във всички области на живота и да се прави на жертва. В нормалните държави в Европа - плюс такива като Япония, Канада, Австралия, Израел!- нещата в системата на здравеопазването, е измислени отдавна и РАБОТЯТ. Факт! Българинът обаче, понеже винаги се прави на голЕмата работа и много умен, си измисля някакви "невероятни" нововъведения , смятайки ги за "върха на сладоледа". И точно за това, ще страдат обикновените хора- защото, експериментите върху тях датират от 1989 година. Защо не направите здравеопазването като в САЩ, Израел или Австралия? Ама, не можело... И, що да не може? Ми, щото не може да се краде. Е, за това.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Здравна каса (касичка за някой), пенсионно-осигурителна система, ниско-платени здравеопазване и образование - всичко това са митове и легенди... За едни са мръвките , за други боба... Справедливост - никога няма и да има при каквато и да е система, защото при нас хората, това не е заложено като принцип на живота ни... Основния принцип е един - безплатен обяд няма! Въпроса е кой колко може да плати за обяда!
  —цитат от коментар 16 на antons73


  Някои се лекуват в бг болниците, други по-наши хора в правителствената, а най-нашите в западноевропейските (напр. Стефан Данаилов)

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Може да има много причини за недъзите на бъгарското здравеопазване. "Майката" обаче на всички нередности е една - краде се. Иначе българското здравеопазване съвсем не е за подценяване - то е добро. Не са ви шинирали навехнат пръст (две "трески" плюс 2 метра бинт) за 500$, за да оцените това, което имаме.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Сегашният модел на финансиране на здравеопазването никога няма да доведе до резултати, принципно различни от сегашните, докато има монопол на държавната здравна каса.
  —цитат от коментар 18 на inn

  И как точно когато са повече здравни каси /естествено частни/ това ще е по-добре? Те ще защитават собствените си интереси. Т.е. повече приходи по-малко разходи, в тях вашето здраве не е заложено като параметър. Единствено ще се увеличи администрацията която се издържа от здравните вноски.

  Сега в момента има много частни болници, усетили ли сте някакво подобрение? Частните болници станаха ясни на всички със стремежа си да вземат добре пратените дейности и да прехвърлят останалото някъде далеч от себе си. Същото ще е и със здравните каси.

  Истината е, че за всички в здравната система пациента е чувал с пари който трябва да бъде добре изтупан. Здравето му въобще не влиза като параметър, интересни са само парите му. А е така защото няма мощна организация която да защитава интересите на пациента, оставен е беззащитен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#19] от "historama":


  Чардо, няма частен работодател, който да не внася в НОИ социални осигуровки! НЯМА! Тази фирма ще бъде съсипана на мига.
  —цитат от коментар 19 на historama

  А какво ще кажеш за Ковачки ?
  Съсипан лие ?  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Е как колко ?
  Много !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#19] от "historama":


  Но замислял ли си се, дали твоята, и моята пенсия нямат нищо общо с енергийните инициативи на ГЕРБ и БСП?
  —цитат от коментар 19 на historama


  Аз съм пенсионер вече над 12 години .
  Енергийните проекти са част от цялата икономика на страната
  и икономиката трябва да се разглежда в цялост според мен, а не отделни части от нея.
  Аз ти предлагам за размисъл случая с моята пенсия:
  Имам близо 43 години трудов стаж и толкова осигурителен, все най-ниската трета категория труд.
  Признават ми и над 10 години доста високи осигуровки - поне три пъти по-високи от средните за този период!
  И какво се оказва:
  нормалната ми пенсия за навършени години и трудов стаж е доста по-ниска от инвалидната ми ! ? ! ? ! ?
  Тя пък е по-висока заради многото ми трудов стаж и високи осигуровки !
  А обясни ми го ?
  Бих го приел , ако инвалидността ми е следствие на професионална причина ,
  ама не е !
  Активния спорт който съм практикувал след работно време ми износил ставите на опорно-двигателния апарат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Да кажем, че на мен не ми е ясно.
  Но много държа да развиеш известни подробности около твоята теза: "А е така защото няма МОЩНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПАЦИЕНТА". (как само звучи „мощна“). Интересно ми е да ми обясниш:
  Какъв ще е статутът на тази организация: юридическо лице на каква издръжка?
  Как ще се формира съставът ѝ?
  Какви ще са правомощията ѝ и най-вече с каква принудителна санкция ще се ползват актовете ѝ?

  Имам очакването, че ще формулираш горе-долу следните правила на статута и правомощията ѝ (предлагам ти помощ):

  „ ….. (мощната организация…) се състои от 9 членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите“.
  „ ….. (мощната организация…) …
  - одобрява годишния финансов отчет, годишния отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК и годишния отчет за дейността на НЗОК;
  - осъществява контрол върху оперативната дейност на управителя по изпълнението на бюджета, на НРД и по дейността на НЗОК, както и върху дейността на директорите на РЗОК и
  - утвърждава годишна обща стойност на разходите за здравноосигурителни плащания за всяка РЗОК в съответствие с бюджета на НЗОК за съответната година;
  - утвърждава стойности на разходите, разпределена по месеци и по изпълнители на болнична медицинска помощ, по предложение на директорите на РЗОК в съответствие с бюджета на НЗОК за съответната година.
  - и пр. и пр.“

  Добри ли са тези правила? Бих казал: много добри.
  И сега - изненадата. Виж действащия ЗОЗ - чл. 13 и чл. 15, и ми кажи какво ново си измислил – това са част от правилата относно статута и правомощията на Надзорния съвет на НЗОК. Връщам се на изходния си въпрос: защо този модел не работи?

  Впрочем и частните застрахователни компании (напр. по застраховката ГО, която е задължителна) също са търговски дружества, работещи за печалба. Само че колкото и мутренски да се държат застрахователни компании (от което съдът хич не се впечатлява, а си ги осъжда да плащат, и още как), две неща за тях няма как да се случат:
  - да бъдат монополисти (а това е особено важно за дисциплината на капиталиста) и
  - НЕ СЪМ ЧУЛ ДА СЕ ИЗТОЧВАТ. За разлика от продънената каца НЗОК...

 29. 29 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Za syjalenie niama prevencia i profilaktika, zashto Kotlarska i Maeva ot SRZI sa korumpeta.

 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Взимаш първите 10 страни по качество на здравеопазването, правиш едно средно аритметично от разходите на калпак, коригираш с индексите за цени на труд, лекарства, апаратура, ниво на злоупотреби, качество на мениджмънт на болници и т.н. , умножаваш по броя на населението с демографска корекция, плюс такава за ниво на профилактиката, плюс още туй-онуй в този дух, което съм пропуснал, и- готово.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Да бе, не се знаело...! Знае се само, че никога не стигат? Естествено, тия приказки перфектно устройват лекарите и е напълно разбираемо, но дали устройва тия, дето трябва да плащат, ама не се знае колко?!
  Здравната система е отдавна издънена и крайно неефективна, защото финансите се поверяват на лекари. Контрола е символичен, да не кажем, че хич го няма... В резултат, парите все не стигат и услугата здравеопазване, от година на година, е все по-калпава.
  Както за всяка една друга реформа, трябва политическа воля, ама такава няма...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  не знае ама за "Началника" и други глупости ще се намерят по някое милионче, а току виж и някое милиардче още за АЕЦ.

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Никой не знае колко пари са необходими в здравеопазването,защото никой не иска да реформира системата и да направи анализ къде потъват парите,а това е работа на Министерството на финансите. Един министър не е добър само,ако може да изработи бюджета на държавата,а трябва да може да направи анализ къде и защо се губят парите,къде трябва да се направи промяна...

 34. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Три правителства на Герб и никое не иска реформи,заради страха си,че ще изгуби електорат за следващите избори и държавата потъва надолу и в дългове. Да му мислят другите,които ще дойдат след тях и данъкоплатците,защото тези няма да са вечни.

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#11] от "korc":

  много пациенти ползващи държавна болница ,никога не са плащали нито лев здравни осигуровки ,питам какви вноски плаща пенсионер ,който е бил такъв и преди 1999 ,от когато почна здравното осигуряване , кога пенсионера е плащал здравна вносска за след пенсиониране ,а ако е плащал или сега плаща ,защо аз като не си платя сега 3 месеца ,ставам неосигурени ,да ми обясни някой колко от данъците ми отиват за здравната ми осигуровка за след пенсиониране и защо аз с данъците си трябва да нося на гърба си здравната помощ за 2 ма пенсионери ,2 деца и 2 ма цигани или неосигурени , а за мен да няма пари ,тоест да има толкова малко ,че да си плащам всяка оперативна дейност в семейството ми ,при все ,че данъците ми са петцифрени всяка година ,а на тези ,дето ползват здарвните услуги и лекарствата им са по 20-30000 лв ,щото не са спазвали никакви правила на поведение и опазване на здравето си ,са без доплащане ,безплатни са им медицинските услуги и някакъв дебил избран за лекарски председател незнайно как и по какви критерии има смелостта да каже ,че населението плащало 40 % доплащане ,как го изчисли ,като аз плащам огромни суми данъци ,а пенсионера 0 лв ,а на това отгоре си плащам и всички здравни услуги ,а пенсионерите ,децата ,социалните и държавните служители и инвалидите са освободени от всякакви доплащания , как се формират тези 40% ,от това ,че аз плащам 100 ,а всички останали групи освободени 0 ли ,това ли е солидарната система ,или ни управляват идиоти .

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Абсолютно и не само здравеопазването. Всички държавни сектори са така.

  Някой да има случайно доволен от образованието. :)

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Колкото и да са парите, то ще ги усвои. Без даже и да си мръдне пръста. Парите от касата са само 5%. Другите са от скритите бели пари за черни дни.

 38. 38 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  В повечето страни има повече от една здравна каса заради конкуренцията, пробелма с разходите се решава лесно - фиксиран процент такса за администрация + % от печалбата като бонус за касата.

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  виж сега ,понеже съм от лекарите ,които работят със здравната каса ,само да ти кажа, че от опита ми ,който включва работа с поне 17000 души годишно в дейността си и това от поне 18 г ,изводите ми за източване на здравната каса са ,че тя е източвана от няколко групи пациенти ,1 . инвалиди с права за безплатно лечение по рождение , безплатно обслужване във всяко здравно заведение ,безплатен достъп до лекарства без лимит до 50 -100000 лв годишно .
  2.пенсионери ,които са напълно безплатно обслужвани от лекарите , без никакви ангажименти към здравната система от тяхна страна ,липса на каквито и да е вноски ,безлимитен достъп до здравни услуги ,което устройва и лекари и болници с излишни прегледи и дейност , безлимитен достъп до каквито си искат скъпи лекарства ,поради липсата на всякаква профилактика и спазване на каквито и да е било изисквания , ами като е безплатно ,за какво да спазват ,така се източва 80% от ресурса на касата
  3 Обслужването на децата ,за които също никой не плаща нищо е безлимитно ,което е поето от педиатри без лимит за броя на платените при тях прегледи ,което пък се ползва успешно от всички родители , които от своя страна в 70% от случаите нямат също нито един лев здравна осигуровка в цялото семейство , а по голямата част от останалите се осигуряват на най много по 20 лв месечно , ползват многократно повече средства на касата .
  4.Обикновени неосигурени пациенти ,които са тук или в чужбина , идват ,плащат едни 1000 лв ,доскоро бяха 300 лв , влизат безлимитно в болници ,операции ,скъпи лечения напр на хепатит б по 20000 лв месечно ,при все ,че никога не са внасяли нито лев редовно в нашия бюджет ,но видиш ,ли ,срещу 1000 лв са осигурени на ниво като мен ,дето плащам 20 години и то несимволично .
  5. другата огромна група ,която източва тотално касата е на тежко увредените от хронични заболявания ,някой от които много тежки ,които са мнооого недоволни от системата ,само дето пропускат ,че за разлика от всички останали страни ,тук никой не ги търси за ненаправени профилактични прегледи преди да се разболеят и защо се появявят изведнъж в системата в 2-3-4 стадии на заболяванията си ,което вече изисква скъпо и продължително лечение ,за което с тяхните 20-30 лв вноски ,те изобщо не могат и да помислят ,че са платили даже първия месец на терапията си .
  Така за информация на всички другари и другарки ,които обвиняват докторите ,че източвали касата да кажа ,че до тях от ресурса 3.7 милиарда ,достигат едва под 3 % от парите за здраве , при което докторите в частните си структури издържат поне 40-50000 души персонал и от тези пари се връщат като осигуровки и данъци , вкл и ДДС ,на което докторските фирми дори нямат право да връщат най малко 60% от тези 3 % от ресурса за здраве в държавата ,тоест докторите практически в най добрия случай могат да източат само 1 % от бюджета на НЗОК и то в случай ,че са крали 100% от парите отпуснати за тях , а не са прегледали никого ,но истината е ,че е точно обратното ,държавата краде от труда на лекарите при краен финансов резултат след данъци от 2-3 лв за прегледан пациент в доболничната помощ и 1 лев за нощен труд на лекар на първа линия , зза сестри и персонал не коментираме цената на труда ,това са истините за източването на касата от докторите .

 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  4 милиона нямат нито лев осигуровка ,а частната структура няма откъде да вземе пари ,кой ще плаща .

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#21] от "Breadfan":

  не забравяй ,че страните които си описал със здравеопазването си се основават на поне 300 -400 евра средномесечна здравна осигуровка от бебето до стареца ,която всеки си плаща несимволично ,там държавата не им поема разходите ,а разликата тук е ,че средното плащане е по 20-30 лв ,ама само от 2.7 милиона ,останалите са с 0 лв , та няма как да няма разлика в здравните системи там и тук ,а погледнато реално ,за това ,което се плаща тук като вноски ,нашето здравеопазване е поне 10 пъти по добро и достъпно от страните ,които си описал .

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  Защото никой не може да предположи , колко пари ще се откраднат.

 43. 43 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#39] от "edin drug":

  Това, което казваш, важи преди всичко за т. нар. "джи-пи"-та, "индивидуални практики" по смисъла на ЗЛЗ. Естествено, че с двете си ръце, няма да откраднеш, или поне - не толкова. Което по никакъв начин не изключва, че болниците (БАЛ, МБАЛ) - и частни (най-вече), но и държавни, точат жестоко системата, със съдействието (не безплатно) на чиновници от Здравната каса. Т.е. на генерално ниво разговорът е за модела, при което - дълбоко убеден съм - докато НЗОК е монополист - резултатите ще са винаги толкова плачевни...

 44. 44 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "edin drug":
  Защото същият този пенсионер преди да се пенсионира е работил и внасял вноски за майчинството на майка ти и да те обслужват безплатно до 18-тата ти година!Ама,когато си тъп,то си е до края на живота....

 45. 45 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Нищо не знаеше Москов. Пълно парвеню е той, само пози и чупки в кръста...

 46. 46 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#35] от "edin drug":


  ............,питам какви вноски плаща пенсионер ,който е бил такъв и преди 1999 ,от когато почна здравното осигуряване , кога пенсионера е плащал здравна вносска за след пенсиониране ,а ако е плащал ............ .
  —цитат от коментар 35 на edin drug

  1. Осигуряването и преди 10.11.89-та и преди 09.09.1944п-та , както и се га ВИНАГИ Е БИЛО ЕДНОВРЕМЕННО , И ЗА ПЕНСИЯ И ЗА ЗДРАВНА ! ! !
  2.


  До коментар [#1] от "3аНиЗа":

  На доста хора ще им се стори гадно ,
  но в това отношение според мен не трябваше да се пипат социалните осигуровки от соца !
  Социалните осигуровки ИЗЦЯЛО СЕ ПОЕМАХА ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ ! ! !
  И имаше ТРИ варианта на РАЗМЕРА :
  1. 30 % върху БРУТНОТО месечно възнаграждение работодалят внясяше за тези служители от трета категория труд- т.е. тези които се пенсионираха на 60 г.- м. и 55 г. - ж.
  2. 50 % върху БРУТНОТО мес.в-е за втота категория труд
  3. МИНИМУМ 70 % върху БРУТНОТО мес.в-е на работещите първа категория и пенсиониращи се най-рано ! ! !
  - = - = - = -
  А колко са сега процентите , че ги внасят СОЛИДАРНО работодател и работник ! ? ! ? ! ?
  Движат се между 16 и 20 % от мес. брутно възнаграждение и то разпределени по схема между работодател и работник ????????

  Да не говорим , че има работодатели дето начисляват , ама НЕ ВНАСЯТ в НОИ социалните осигуровки !

  И как ще има пари, и за здраве и за пенсии ! ? ! ? ! ?

  Стара шопска разговорка гласи :
  - За да стигне -
  требе да има и да остане ! - т.е. да има резерв !
  —цитат от коментар 15 на Чардо


  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#21] от "Breadfan":

  “ и РАБОТЯТ. Факт! ”
  Тц, реформират се. факт - Обамакеър, фалиращи немски каси (от 167 през 2004 г. са останали 104 г., заместване на лекарства с генерични във Франция ине само там)

  “Българинът обаче, понеже винаги се прави на голЕмата работа и много умен, си”
  Може и да се прави на умен, но здравната система го е превърнала в глупак, солидарен глупак - НАП му събира осигуровките вместо сам да си ги внася (както подобава на един умен човек); НЗОК разполага с парите му за да гарантира печалба на търговските дружества “Болница” АД, “Аптека” ЕОД, “Фармация енд ко.”(вместо той като умен човек да се грижи за печалбата си); и ако все пак влезе при някой от тия търговци, остава излъган - вместо безсмъртие са му продали хронично “джебене”/заболяване.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#7] от "dlagnikov":

  “След като в системата действуват пазарни механизми”
  Не знаех, че “солидарност”, “субсидии”, “реимбурсация, “капитация”, “рецепта” (еле пък зелените) са механизми на пазара.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#43] от "inn":

  “докато НЗОК е монополист - резултатите ще са винаги толкова плачевни...”

  НЗОК не е монополист:
  - има 17 честни частни здравни застрахователи;
  - Не събира пари (като ЧЕЗ), НАП ги събира);
  - всеки свободен да отиде при дру търговец (и да си плати) за разлика от ЧЕЗ.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Впрочем и частните застрахователни компании (напр. по застраховката ГО, която е задължителна) също са търговски дружества, работещи за печалба. Само че колкото и мутренски да се държат застрахователни компании (от което съдът хич не се впечатлява, а си ги осъжда да плащат, и още как), две неща за тях няма как да се случат:- да бъдат монополисти (а това е особено важно за дисциплината на капиталиста) и- НЕ СЪМ ЧУЛ ДА СЕ ИЗТОЧВАТ. За разлика от продънената каца НЗОК...
  —цитат от коментар 28 на inn

  Ах тази наивна вяра, че частника ще работи за ТВОИТЕ интереси. Може и да е вярно но ТАМ, далеч на запад от нас. А при нашият МУТРЕНСКИ капитализъм реалността е съвсем друга, частника се стреми с всички сили да те изтупа - по-примитивните с бухалки, по-умните с по-ефективни средства. И са много енергични. Държавата също те изтупва но като по-мързелива е по-слаба в това.

  Конкуренцията казваш. Помогна ли ти конкуренцията когато КТБ ти ограби вноските? Когато КТБ даваше заемите които прекрасно знаеше че няма да се върнат на своите фирми. Или това не е източване? А за родният съд който героично се грижи за интересите ти мога да кажа само "хахаха". И да напомня широко известното "Ти си го назначи".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":4 милиона нямат нито лев осигуровка ,а частната структура няма откъде да вземе пари ,кой ще плаща .
  —цитат от коментар 40 на edin drug


  С това съм съгласен. Затова и казвам, че при сегашната система частните здравни каси нямат голямо бъдеще, единствено ще се накачат още по-лакоми лапачи. Може би колегата inn има тънката идея е да разграничи плащащите от неплащащите. То и сега е възможно, просто отиваш в частната болница и на частен прием.

  Но тази огромна маса неплащащи така или иначе ще трябва да бъде поета по някакъв начин. Най-малкото защото огромна част от тях /пенсионери и т.н./ са хора вече нетрудоспособни които съвестно са плащали докато работят. И много по-важно, защото са избиратели които едва ли ще гласуват за политици които ги захвърлят на бунището, всеки политик има това на ум.

  Така че като първи етап по-реално е друго нещо, да се ограничат кражбите в системата. Които наистина са ГРАНДИОЗНИ. Главно от болниците особено частните, те източват с всички възможни средства. Предписват напълно ненужни лечения и процедури за да попълнят леглата.

  Конкретен пример с мен, лежах 5 дена в болница за едни изследвания, отнеха 2-3 часа. Макар че живея на 100м от тази болница и им предложих да отида само за изследванията те категорично отказаха. Колко са взели от НЗОК по тази клинична пътека те си знаят. Почти същите изследвания после си направих в частна клиника за по-малко от час, излязоха ми 60лв.

  Основната причина я казах, системата е оставена сама на себе си, сама си определя колко да си отреже от баницата и колко голяма да е тя. Прекрасни условия за разхищения и корупция. Необходим е външен контрол и затягане на гайките. Но в момента в който някой здравен министър набере смелост да почне да го прави мигновено системата скача и почва със зъби и нокти да брани интересите си. Това трябва да имаме предвид когато се намери такъв министър, не да заставаме на страната на мафията защото видите ли той бил от друга партия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Ах тази наивна вяра, че частника ще работи за ТВОИТЕ интереси.
  —цитат от коментар 50 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Приеми, че се касае за вярата ми, че частникът ще работи за НЕГОВИТЕ интереси.
  Приеми, че вярвам , че интересите на частника и моят (респ. твоят) интерес може да са взаимно изгодни.
  Приеми, че вярата ми е в това: ролята на държавата е да създава и налага правила да се случва второто, но ролята на държавата да организира и осъществява икономически дейности (широко застъпени и в здравеопазването) е по правило плачевна.
  Приеми, че от много години сам си плащам здравните осигуровки: 8 % върху МАКСИМАЛНИЯ осигурителен доход за съответната година, но ИЗОБЩО НЕ РАЗЧИТАМ на услугите, които задължителното здравно осигуряване би ми дало (монополиста НЗОК).
  Приеми, че видяното по телевизора "ти си го назначи" изобщо не помага на застрахователите в съда, които неоснователно отказват застрахователни плащания.

  На мен ми е трудно да приема, че комунизмът ще си отиде лесно от главите на хората, вкл. и твоите идеи потвърждават песимизма ми...

 53. 53 Профил на valdes2010
  valdes2010
  Рейтинг: 5 Неутрално

  На този посредствен и ограничен човек ще му кажа няколко неща
  1. Ти май все още незнаеш че се намираме в 21 век и си далеч от понятието ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ.
  2. Вече ДОКТОР преглед НЕ ПРАВИ а компютъра - питам те - ТОВА СЛОЖНО ЛИ Е - НЕ не е сложно. Лицето което върши тази дейност се нарича - ОПЕРАТОР
  3. Доктор не лекува - Той предписва лекарство - ами ако не се случи това което се иска- или в затвора или отнемане на правата му.
  4. Иследванеията излизат от принтера - готови като стойност или характериститка - ТОЗИ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПРОЧЕТЕ - да си хвърли дипломата
  5. В 21 век понятието ДОКТОР - май вече е антика.
  6. Задължително ли е като си престоял няколко години в твоето медицинско училище - да правиш това - НЕ - не е задължително
  7. Видимо е че към този момент се плаща само за ТИТЛАТА - ДОКТОР . Знаеш ли колко некадърни персони има в системата.
  8. Над 85 % - всички персони ВЪРШАТ ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП дейности. Изключват елемента - трансплантация.
  9. Добре че има техника иначе .....Реално повечето изследвания са на цена - ЕДИН ЛЕВ.......оператор на машина и нищо повече. Познаването от всеки "специалист" на десетина лекарства се раздават ей така.
  Ти си тръгнал да ми говориш глупости.......Кажи в кой век си завършил - какви книжки си чел и колко са вярни . Виж си компютъра - разгладай разните там неща и си задай въпроса как се правят ............................Аман от ограничени хора с медицински дипломи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK