Кабинетът увеличи броя на болничните легла в здравната карта, но пак не получи подкрепа от лекарския съюз

Кабинетът увеличи броя на болничните легла в здравната карта, но пак не получи подкрепа от лекарския съюз

© Георги КожухаровНа днешното заседание на Министерския съвет правителството одобри и прие Националната здравна карта (НЗК). В нея са заложени 33 421 болнични легла, което е с 608 повече спрямо първоначалното предложение те да бъдат 32 873. Според здравния министър Кирил Ананиев тази бройка е пресметната при 70% заетост на леглата.


Експерти от министерството са направили анализ за 2017 г., според който за осъществяване на медицинските дейности в страната са били нужни 24 723 легла. Това означава, че с новата НЗК здравната каса ще сключва договори с болниците за допълнителни близо 8700 легла.


При изготвянето на проекта за Национална здравна карта беше отчетено, че има около 5800 излишни болнични легла. Това предизвика реакция от пациентските организации и лекарското съсловие, които се обявиха против идеята за намаляването им. Те поискаха НЗК да бъде преработена така, че да гарантира достъп до лечение във всички областни градове.
"В областите, в които броят на болничните легла надвишава потребностите на населението, Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори с лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването", уточняват от правителството.


След решението на кабинета от Българския лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините излязоха с обща декларация, че не подкрепят новата здравна карта. Според съсловната организация "философията на новата карта е объркана и съществуват реални предпоставки вместо тя да изпълни функцията си на подпомагащ здравната система стълб, да се окаже поредният финансов инструмент за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата".


"В дългосрочен план на изпълнение този вариант на здравна карта ще доведе до крайна невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване", допълни председателят на БЛС Венцислав Грозев, като уточнява, че картата все още не е напълно завършена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK