В новата здравна карта е предвиден резерв при 100% използваемост на болничните легла

В новата здравна карта е предвиден резерв при 100% използваемост на болничните легла

© Надежда Чипева, КапиталВ новата Национална здравна карта (НЗК) е предвиден резерв при 100% използваемост на болничните легла. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол. Повод за коментара му стана продължаващото недоволство от Българския лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините, които излязоха с обща декларация, че не подкрепят новата здравна карта, одобрена от правителството.


В НЗК за 2018 г. са заложени 33 421 болнични легла, което е с 608 повече спрямо първоначалното предложение те да бъдат 32 873. Според Ананиев тази бройка е пресметната при 70% заетост на леглата. От лекарския съюз обаче се притесняват, че може да се стигне до връщане на пациенти, тъй като леглата не са достатъчно.


По думите на здравния министър с броя на заложените болнични легла могат да се направят 2.45 млн. лечения, което е с 40 хил повече спрямо предходната година. Той подчерта, че 1/3 от леглата обаче така и не са били използвани през 2017 г.
"При 100% използваемост не леглата имаме заложен резерв, като ще може да се направят още над 800 хил. хоспитализации", уточни Ананиев.


Той допълни, че чрез НЗК нито се закриват, нито се откриват болнични легла. Здравният министър каза още, че болниците се финансират не на база бройката легла, а за извършена медицинска дейност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK