Електронното здравеопазване може да е факт в средата на следващата година, смята министър Ананиев

Електронното здравеопазване може да е факт в средата на следващата година, смята министър Ананиев

© Цветелина Белутова, КапиталЗа Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка, каза днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с депутатите от парламентарната здравна комисия, информираха от пресслужбата на здравното ведомство.


"Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване", коментираха от ръководството на Министерството на здравеопазването на срещата. Министър Ананиев посочи, че до края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта.


Държавата ще плаща за специализацията на бъдещите лекари


Ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот на бъдещите лекари да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България, каза Ананиев. Според него вече са водени разговори с министъра на финансите и това може да стане възможно с бюджета за 2019 година.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Може да е готово АМА може и да не е готов. Пак отвориха фабриката за илюзии за балъците.
  Крадците и ромите не искат тази система и тя няма шансове при ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Проверките в болниците и течовете в касата трябваше да приключат в средата на тази година.
  Е ,има още 20тина дена....

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ко речи? Нещо като електронното правителство, където олетяха 200 000 000, а реално го няма....Некадърници и крадци безобразни!!!

 4. 4 Профил на Lutz
  Lutz
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Толкова е нагло, че чак е трагично!

  Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.
 5. 5 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Да. Ще. Ще. Ама друг път. Видимите резултати на ГЕРБ.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  При толкова регистрации, за щяло и нещяло, такова размотаване може да се случи и ТЪРПИ само в родината ни. Поредните напъни за оправдание, и поредните фантазии за правене на нещо.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Само да попитам пишещите преди мене и оплюващи всичко, ако стане, ще се извинят ли за написаното.
  Много разумно е, цитирам " Ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот на бъдещите лекари да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България, каза Ананиев. "

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  това за електронното здравеопазване го слушаме от 20 години , все ще влиза следващата година ,а на всички е ясно ,че няма да влезе ,защото това значи електронна карта за пациента , в която няма да има нищо друго освен 2 лв за изследвания на година и 1 направление годишно , другите пари просто ги няма ,защото са източени от бюджета от свободния достъп на пациента до безлимитно и безплатно здравеопазване ,без над 65% от пациентите да внасят нито лев здравна осигуровка -тези ,на които им плаща уж държавата здравното осигуряване ,с парите на останалите данъкоплатци.Системата няма как да издържи на тези харчове ,при все ,че всичкото мангал откри ,че в западна Европа може да се лекува безплатно и да си трансплантира всичко безплатно ,за което после сметката се представя на НЗОК в България , разбира се същите тези пациенти със скъпото лечение на запад ,нямат и почти никога не са имали никакви здравни вноски в същата тази НЗОК ,само тази година са се натрупали 270 милиона само по това перо , за което никой нищо не казва ,още по малко ББ , за него е по лесно да каже ,че докторите са източили касата ,което също става ,но най много да са няколко милиона годишно .

 9. 9 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всяка година слушам обещания,всяка година.Обещавайте ми още!

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "SaveBG":

  тази сума одавна е подминаха, в момента гонят 700 мил+

 11. 11 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  тия покрай високотехнологичния гьол Белене, ще ни направят виртуално здравеопазване и авиация. Полицията няма да е виртуална, тя ще бъде биещото сърце на народната власт :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  А вече сурията чиновници от МЗ и НЗОК побързаха да се похвалят ,че имаме 'елетронни рецепти'. Писането на компютър вместо на ръка било ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА. Как искате от такива простаци да правят реформа. Електронна рецепта е вкарването на терапията в базата данни на сървърите на НЗОК и/или личната електронна здравна карта откъдето всяка аптека да получава информацията и да обработва отпускането на медикаментите . Не е писане на компютър ,отпечатване на хартия по 10-20 листа А4 ,записване в рецептурна книжка и носене от пациента в аптеката където тези хартии отново се вкарват в компютър. ТОВА НЕУВАЖАЕМИ МАНИУЛАТОРИ НЕ Е ЕЛEКТРОННА РЕЦЕПТА. И няма как да правите електронно здравеопазване ПРЕДИ да отпечатате и раздадете на пациентите тази електронна лична здравна смарт карта. Все едно да осигурявате на жилище електрически ток без жици, само с налична електроцентрала . Имаме си работа или с уникални тъпаци или с уникални лъжци ,че се прави реформа, а най-вероятното е че са и двете категории
  А Бочко Тиквето е доволен ,че реформата върви ха-ха-ха

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално
 14. 14 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 685 Весело

  Е,този министър е от бспето ,така че тролите да отчитат този факт.А иначе кражбите от здравеопазването са бели на цвят,/съгласно законите на физиката белият цвят е съчетание на всичко от светло синьо,зелено,жълто,оранжево,червено и т.н/

  Ръй! Ръй!
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Най-вече здравните работници се съмняват в това, защото ще се затворят повечето кранчета за кражби, злоупотреби, присвоявания и корупция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Според мен по-вероятно е дотогава този кабинет да падне...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#15] от "neut":

  корупцията ,присвояванията и източванията са най много от страна на пациента , общо взето колкото източва един болен от артрит или хепатит с с по 10-20000 на месец при 20 лв осигуровки месечно или0 както са пенсионерите ,да си скъсат задниците ,цяла болница лекари не могат да надпишат толкова фалшива дейност ,не че няма надписване .

 18. 18 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Електронно здравеопазване означава единна система вързана в която Всеки един гражданин вижда и събира вноските си за здраве в Банка в лична банкова сметка по ЕГН и по свое усмотрение сам определя доставчикът на пакети здравни услуги .
  Електронно здравеопазване означава закриване на Цялата здравна каса и МЗ некадърните калинки и прехвърлянето на цялата отговорност към сметна палата Одит и прокуратура и МВР При доказани злоупотреби с пари за здраве -Затвор като за довършено убийство в троен размер поне.Пълна либерализация на пазара на лекарства и здравни услуги и пълно изтегляне на държавата от всички болници .

 19. 19 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 297 Неутрално

  А г-н министърът може ли да се ангажира със срок кога ще имаме реално здравеопазване? Много от добрите специалисти са вече в чужбина. За всичко, свързано със здравето ми през последните две години получавам отговор - това не се покрива от нзок. А съм сравнително здрав човек. Не знам дори защо внасям здравни осигуровки, при положение, че не мога да ги ползвам за почти никакви изследвания и процедури. Да не говорим, че ако искаш да ти се свърши работа трябва да ходиш в частна болница почти винаги за по-сериозните неща.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Да видим. Австрия я въвежда с години. Първо пробно на един лекар. След това на повече. И когато всичко беше изчистено, се въведе за всички и заработи без проблвм. Както се прави. Нали и тук имаше здравни карти? На външен вид 1:1 като европейските. До там. Никое устройство извън бг не можеше да ги чете. Знам от опит. И на този въпрос може да отговори човек, наясно със здравната система, а не счетоводител!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Ами хората, просто са се наслушали на обещания от ГЕРБ и имат сериозни основания да са скептични.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  Наскоро на един мой близък му се случи средно сложна хирургична интервенция, поета от ЗК. Плати си само консумативите - 7 000 лв.!

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3146 Весело

  А дано да е готово, ама надали...Интересно как един разумен човек като Ананиев започва да прилича на глупак на този стол. Не вярвам на нито 1 обещание на ГЕРБ в зрдавеопазването, те не могат и не искат промяна и само съсипват репутациите на смислени хора, като ги издигат за министри.

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Наскоро на един мой близък му се случи средно сложна хирургична интервенция, поета от ЗК. Плати си само консумативите - 7 000 лв.!
  —цитат от коментар 22 на historama


  а ако нямаш стотинки за консумативи? Пак ли се ходи в Страсбург?

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#15] от "neut":

  за здравните работници няма да се затвори нищо ,защото все още са с 20 пъти по ниски доходи от същите извън България ,дори в РУМЪНИЯ ,осн заплати на лекар в болница са вече над 6000 лв ,за разлика от тук дето са 1000 максимум , така ,че по скоро електронното здравеопазване ще попречи на пациентите да имат вече огромни претенции ,защото в ъв всяка електронна карта ще има приходи и разходи ,тоест колко здравни вноски си платил и колко пари имаш право да харчиш ,това обрича масата от неплащащи нищо ,на празна карта ,с която можеш само да си показваш ЕГН ,ама не и да минеш на безплатен преглед при джипито , на 100 прегледа при специалист ,щото си решил така ти , а ти се полага 1 преглед в годината ,като вземеш да плащаш реално , ще има реални прегледи , а не обратното и да се повтаря как докторите източвали касата и рекетирали пациентите ,а българина бил доплащал ,какво доплащал като 65% нямат нито един лев здравна вноска от собствени доходи , на 0 лв няма доплащане ,а трябва да почне да се плаща , както е в целия останал свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK