Когато родилките умират, а историите се повтарят

Когато родилките умират, а историите се повтарят

© Валентина ПетроваАдвокат Мария Шаркова е управляващ съдружник на "Шаркова и партньори". Работи като адвокат основно в сферата на медицинското право и проблемите, свързани с управлението и функционирането на лечебните заведения, обществено здраве, анализ и приложение на здравното законодателство, процесуално представителство. Тя е редовен автор в сайта "Майко Мила!", а текстът ѝ е свързан със смъртния случай на родилка в Сливен. "Дневник" публикува мнението с разрешение на "Майко мила!":


В последните седмици новините по телевизията на два пъти започват с трагична вест: смърт на бременна жена по време на раждане. Обикновено репортажите представят съсипаните безпомощни близки и телеграфните, предпазливи становища на институциите, очакващи "резултатите от проверката и аутопсията". Задължителни са и изявленията, които съвсем правилно ни напомнят, че всеки е невинен до доказване на противното. Не мога да не бъда по-съгласна.


И все пак какво прави впечатление във всички тези истории, които се разказват през различни погледи? Това, че се повтарят.
Повтарят се твърдения за:

 • прилагане на различни методи, които не са утвърдени от науката и практиката, каквото е изискването на Закона за здравето;


  за здрави жени, постъпили да раждат чрез планово Цезарово сечение (честотата на ЦС в България е около 45% при препоръки на СЗО за 20-23%) ;


  за незачитане на правото на информирано съгласие, включително когато жената ясно и недвусмислено е заявила, че не желае извършване на конкретна манипулация (което представлява нарушение на Закона за здравето);


Намирам за напълно справедлив и обоснован апелът да не се създават правила от един трагичен случай, да не се обобщава и насажда ненавист към дадено съсловие или група от хора.


В същото време, когато периодично и за кратко чрез гласа на тежко увредени бременни и раждащи жени или техните близки, се повдигат отделни въпроси, не бива да скриваме главите си в пясъка, под предлог, че очакваме резултат от проверкаили влязло в сила съдебно решение.


Каквото и да установят тези проверки или решения, те ще отразяват само причината за една поредна човешка трагедия, но няма да ни дадат отговори на въпросите:


Защо в България специалността "Акушерство и гинекология" е втората "най-съдена" специалност по граждански дела за медицински грешки (данните са публикувани в изследването "Медицинският деликт", издадено през януари 2018г.)?


Защо една трета от тези дела са провокирани от сериозни пропуски в комуникацията между лекар и пациент?
Защо онлайн проучване, проведено сред близо 4000 раждали жени, показва, че спрямо всяка втора раждаща жена е прилаган методът Кристелер?


За да не бъда атакувана, че правя заключения, изискващи медицинско образование, ще добавя: в базата данни Cochrane се посочва, че няма доказателства за ползите и станичните ефекти от прилагането на този метод. В съдебно решение от миналата година по дело за смърт на новородено, пет вещи лица са дефинирали прийома Кристелер като "остарял и отречен".


Защо съществува напрежение между раждащите жени и персонала в лечебните заведения, а оплаквания от грубо отношение, незачитане на информирания избор на жената и извършването на ненужни манипулации и дейности са много чести?


Отговорът на тези въпроси няма да се появи като коментар във Фейсбук, разговор в сутрешен блок или в съдебно заседание. Моят коментар може би ще бъде посрещнат с негодувание от лекарите-специалисти и акушерките, но целта ми не е да обвинявам или да раздавам он лайн правосъдие.


Просто бих искала да съобщя някои факти:


В България вече поредна година няма действащ стандарт по "Акушерство и гинекология". Не са приети критерии, чрез които да се измерва качеството на родилната помощ в България. Поради тази причина не се води статистика, включително за обикновени неща, като брой епизиотомии, брой на раждания с приложен форцепс, брой на регистрирани сериозни нежелани събития в акушерството и други.


Не се правят анализи на причините за настъпване на сериозни нежелани събития в лечебни заведения, поради което не разполагаме с почти никакви данни, които да помогнат за подобряване на пациентската безопасност.
Липсата на данни означава, че нито едно твърдение не може да се отрече или потвърди. С един и същ успех някой може да твърди, че родилната помощ в България е отлична или трагична.


Предвид обстоятелството, че майчината грижа е приоритет в нашето здравеопазване, създаването на гаранции, че се практикува медицина, базирана на доказателства, е крайно наложително.


В дискусията за повишаване на качеството на родилните грижи и създаването на конкретни стандарти, програми за повишаване на качеството и контрол на риска, е необходимо да участват всички: професионалисти, политици, активисти, пациенти.


Това е крайно наложително, ако не желаем след няколко месеца отново едните да (се) обвиняват, а другите да (се) оправдават!

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Мдаа, мнението е в основата си "няма данни". Само, че броят на смъртните случаи сред родилките е висок, децата, родени с травми - също, броят на лекарите и болниците намалява, а средната им възраст расте.
  Лошо бъдеще ни чака...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Нещата са си точно такива каквито са ! Каквито майките - такива е бизнес екипите по израждането!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Адвокат по медицинско право да си в България....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  В България въобще няма стандарти за медицинско и административно обслужване.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Няма осъдени лекари за смърт на родилка или бебе. Научихме, че безотговорната гинеколожка от Тетевен, която беше причина за смъртта на едно бебе, сега успешно продължава дейността си в София. Такива случаи напоследък бол. За отношението на персонала в гинекологичните клиники да не говорим. Те се отнасят с родилките като с говеда. Като родиш веднъж, повече да не повториш. Всичко е много долнопробно и нецивилизовано, жалка картинка.

 6. 6 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Жена ми роди децата ни в САЩ. Няма сила, която да ме накара да се съглася на раждане в Бг! Разликата в отношението към пациента, методите на лечение, медицинската техника и професионализма на лекари и мед сестри е поне 30год...
  Изключително безхаберие от страна на държавата към тези случаи. За тези “лекари” присъди от 15-20 год затвор са задължителни.

 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3098 Весело

  ,,Когато родилките умират, а историите се повтарят,,

  Мария Шаркова, адвокат по медицинско право

  Докторете са невинни

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 904 Любопитно

  "за незачитане на правото на информирано съгласие, включително когато жената ясно и недвусмислено (понякога на висок глас) е заявила, че не желае извършване на конкретна манипулация "
  Е това някак си не ми е ясно Означава ли че пациента, като изрази не съгласие ,примерно да му се бие инжекция , трябва да се повери на несъгласието му да го лекува

  гошо
 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3098 Весело

  До коментар [#6] от "Napster":

  ,,Изключително безхаберие от страна на държавата към тези случаи. За тези “лекари” присъди от 15-20 год затвор са задължителни. ,,

  Прав сте, но да си спомним един случай с едни доктори от Горна Оряховица заради които един министър за малко не си отиде. И от този случай вече бивш мивистър същият господин казва със сарказан ,,докторете са невинни,,

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#6] от "Napster":

  знаеш ли често си задавам тоя въпрос, те там в щатите мрът ли изобщо ?

  гошо
 11. 11 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#10] от "гошо":

  От време на време се случва, но не и при раждане. Напстера е прав, жена ми също роди в САЩ и отношението и цялостния процес беше като на почивка в "ол инклузив" курорт.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#6] от "Napster":

  Пропускаш обаче да споменеш колко излиза раждането в САЩ. Към днешна дата, в Калифорния между 70К и 100К доларчета. Лично видях сметките на приятел който след години в Сан Хосе, се премести в Стокхолм заедно с жена си и невръстния си син в края на миналия месец.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan": Сметката я остави. Важно е колко плаща пациента. Моята сметка беше над 20к (не помня точно) но ние платихме 0 (нула) $ и за двете раждания. Не смятам 4д скенер и даун сидром тест, който ние поискахме. При пациентки над 35 е задължителен и... безплатен. Цената зависи от куп неща - застраховка или не, работа или безработен, работодател, семейна или сингъл и т.н и т.н
  Явно, че ни делят десетилетия от съвременната медицина но защо при толкова платени пари за здраве от всеки българин, няма почти никакъв прогрес. Сигурно хиляди са случаите на сгрешени диагнози и грешни манипулации. Друг ужас е, когато не може да се проведе някакво лечение и пациента е оставен да се оправя вкл. финансово както може. Това е геноцид хора!

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#11] от "smeshko":

  копентара под твоя е обяснил що е така То ако става на въпрос и при нас има такива болници дето са "ол инклузив"

  гошо
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#13] от "Napster":

  ти нещо го изкара много соц това Все пак тия 20 к ,като се изразяваш ,кой ги плати ясно не си ти, а кой тогава

  гошо
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Решението е просто, тест за алкохол преди работа, и изненадващи тестове по време и след приключване на смяната. Ще уволнят пияндетата, които са поне половината от лекарите, убийствата от лекари по време на работа ще намалеят с 90%.

 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Годината с най нисък брой родени тук е 2017 - 56 436. Колко жени и роднините им са добили здраво поколение, без усложнения? Те явно много си харесват медицинския екип и по тази проста причина не стават публични. Някой да ги е питал за мнение???
  Нещастни случаи има, но не са толкова много - това за пострадалите не е утеха, аз дълбоко съчувствам и се гневя на нещастието! Виж за тълпата жадна за омраза и агресия е просто поредното зрелище. А причини бол - от некомпетентност и липса на мотивация, през лоши материални условия, до просто мал шанс. Да не пропусна и откровено кретенско поведение на пациенти и роднини!!! Прочее тенденцията е пълно обезлюдяване на клиниките - от лекари, сестри и акушерки, до санитари и охранители. Няма сила, която да държи способните при тази всенародна любов... Така подготвените изчезват, некадърните остават, а доставката на нови, неопитни кадри не решава проблема.
  И ура - нова система - направи си сам...

  roo
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Адвокат по медицинско право да си в България....
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Случайно да си чувал, че бургазлийки тичат да раждат във Варна?

  Ще допълня - напоследък е модно младите бременни дами с малко по-добри финанси ( "бг елит") малко преди прогнозната дата за раждане (термина) да си правят екскурзия в Западна Европа, за да родят в западноевропейски болници, ползващи българската си здравна карта.

  ГЕРБ нямат нищо общо с това! :-)

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  ...Пропускаш обаче да споменеш колко излиза раждането в САЩ. Към днешна дата, в Калифорния между 70К и 100К доларчета. Лично видях сметките на приятел който след години в Сан Хосе....
  —цитат от коментар 12 на tsyrvulan

  Сигурно има подобни случаи, най-вече за хора без застраховки, и разни подобни. Иначе нали си даваш сметка, че в Калифорния не са много, които биха платили подобни суми? Не всечке там са като Илон Мъск, Джулия Робъртс или Брад Пит.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  На фона на подобни статии добре ще е г-жа Шаркова и екипът й да се позаинтересуват какви стотици хиляди ЗК плаща за лечението на онкоболни! От мои близки съм чувал за умопомрачителни суми, и дори да не е 100/% истина говори за диви злоупотреби със средствата от ЗК!

 21. 21 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "гошо": Ако си беден в Илиной има специална застраховка медикейд, ако си с хубава застраховка държавна работа или хубава компания те осигурява плаща застрахователя (или поне 2/3 от цената), ако майката е самотна с ниски доходи също щата и т.н Тогава аз все още не бях женен официално и моята се водеше сингъл мама с ниски доходи. Кандидатства за медикейд и я одобриха. Така е в Илиной, за други щати не знам. Също хубаво нещо на тази медикейд застраховка е, че до пълнолетие на детето (21год) щата плаща спешен случай, болници, лекари и много лекарства. Е не всички болници и лекари работят с медикейд но има. Друг е въпроса че заради тази застраховка бюджета на щата е с много милиони назад...

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  Какво значение има колко струва раждането в САЩ и в България. И на двете места има определена цена, която е платена. Нима ако в България плащаха на болниците по 100к за раждане персоналът щеше да се отнася по-добре с родилките? Съмнявам се! Това е до манталитет и възпитание, не е до пари...

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":Какво значение има колко струва раждането в САЩ и в България. И на двете места има определена цена, която е платена. Нима ако в България плащаха на болниците по 100к за раждане персоналът щеше да се отнася по-добре с родилките? Съмнявам се! Това е до манталитет и възпитание, не е до пари...
  —цитат от коментар 22 на lz73


  Абсолютно съм съгласен! По-добре финансирани болници могат да си позволят по-добра техника и условия, съответно и цената за пациента ще е по-висока. Но манталитета и възпитанието не зависят от цената. Изродът си е изрод независимо дали е доктор или има друга професия. Но като е изрод-доктор цената е здравето и живота ти.

 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#22] от "lz73":

  мога ли да те попитам ,ти какво работиш или си работил

  гошо
 25. 25 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#6] от "Napster":

  Сравнете цената на медицинското обслужване тук и там. Но и САЩ не са най-добрият пример - изсипват най-много пари със спорни резултати. В една фалирала Гърция средната продължителност на живота е по висока.

 26. 26 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Редовите доктори са обезверени и озлобени. Шефовете им взимат/изкарват луди пари, за справка тези дни излезнаха декларациите на шефовете на болници - няма един, който да не е милионер, и това официално, неофициално със сигурност са повече парите. На този фон една медицинска сестра взима 700лв, една акушерка малко повече, като се има предвид, че ако всичко е нормално акушерката изражда бебето. Е, при тези контрасти(касиерка в ЛИДЛ взима същите пари), как да са щастливи и любезни. Дълбоко е сбъркана системата, която обгрижва малко лоби от шефове. За злоупотребите пък въобще няма смисъл да коментираме !!!

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#26] от "john_law":

  Озлобени казваш, а? И за да си изпуснат “парата” скачат върху родилките? И ги умъртвяват!Е, щом са озлобени, може, а? Ти като идеш да си купиш фафлички от ЛИДЛ и някоя озлобена касиерка ти скача на корема, и ще е ОК, а?

 28. 28 Профил на dr.m
  dr.m
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Словения -два милиона население - пет милиарда евро за здравеопазване .
  България- седем милиона население -около милиард и половина евро за здравеопазване
  Липса на ред и правила.
  Липса на нормални условия за квалификация на медицинския персонал.
  Какво друго да бъде за съжаление.И нещата ще се влошават

 29. 29 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  Не казвам, че това ги оправдава в отношението им, изтъквам причината. "Скачането" върху корема е най-малкият проблем. Масова практика е в БГ, даже и по частните клиники - школата е такава. Проблема е недофинансирането и кражбите в колосални размери.

 30. 30 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#28] от "dr.m":

  В една държава има три стълба върху които се гради обществото - здравеопазване, образование и сигурност. Кой от тях работи в България ?

 31. 31 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#13] от "Napster":ти нещо го изкара много соц това Все пак тия 20 к ,като се изразяваш ,кой ги плати ясно не си ти, а кой тогава
  —цитат от коментар 15 на гошо


  Човекът в прав текст си призна, че е получили услугата като натурализиран лузър, т.е. - платили са американските осигурителни фондове за бедни. Такива хора обичат да съдят "тези лекари" на по 15-20 години затвор, просто лузърска особеност...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Какво значение има колко струва раждането в САЩ и в България. И на двете места има определена цена, която е платена. Нима ако в България плащаха на болниците по 100к за раждане персоналът щеше да се отнася по-добре с родилките? Съмнявам се! Това е до манталитет и възпитание, не е до пари...
  —цитат от коментар 22 на lz73


  Страхотни аргументи! Изхождащи от човек, който няма как да си представи като как биха работили американски лекари, ако бяха платени по българските стандарти....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Статията е пореден пиар, който някой си прави на гърба на хорското нещастие...Жалко, много жалко...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 34. 34 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Решението е просто, тест за алкохол преди работа, и изненадващи тестове по време и след приключване на смяната. Ще уволнят пияндетата, които са поне половината от лекарите, убийствата от лекари по време на работа ще намалеят с 90%.
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  Колко простички изглеждат нещата на особено информираните интелектуалци!....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Манчо, ти да не се уплаши че ще те чакам с дрегера преди дежурство? Всички сме се напатили, Манчо от пияните и безчовечни лекари, затова ви плюем. И бой ядете, и пак сте си същите.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  При сбъркана в самата си същност система резултатите не могат да бъдат други. Но за истинските причини оглушително се мълчи, а катастрофалните последици се неглижират, докато лекарското съсловие целокупно се изнсе от БГ. Някой да ми посочи страна в европа, където болниците да са търговски дружества? И се уморих да питам, ама никой не ми отговаря. Вярно ли е, че болниците трябва да лекуват безплатно здравно неосигурените? Вярно ли е, че държавните чиновници нямат здравни осигуровки, т.е.болниците трябва да лекуват и тях безплатно? Ако да, що за търговско дружество е това, дето трябва да поеме БЕЗПЛАТНО социалните функции на държавата? И най-голямата недомислица:клиничните пътеки. Кой измисли този бисер на абсурда? Със сигурност не е лекар! Как можеш да натикаш в рамки една специалност като медицината, където има толкова много неизвестни на човешкото познание. Двама души с едни и същи симптоми могат да страдат от коренно различни неща. И двама с едно и също заболяване могат да теагират коренно противоположно на терапията. А самата диагностика може да бъде дълъг и сложен процес. А всичко това някой умник го натикал в “клинична пътека”! И за капак счетоводителя здравен министър, дето просто рязва заплатите на медиците, когато не му излизат сметките и го оставя с месеци на фотосинтеза! Хайде някой да ми каже, при такива дадености какви резултати изобщо могат да се очакват? И защо всички в хор мълчат?

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Здравеопазването беше една от главните причини да напусна държавата.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#36] от "султана глаушева":

  “Вярно ли е, че държавните чиновници нямат здравни осигуровки”

  Не е вярно. Всичките осигуровки, включително здравната, се плащат на 100% от “работодателя” (държавата-бюджета на съответното ведомство). Същото важи за съдии, прокурори, полицаи и военни - други 140 хил. души, приравнени към държавния служител.
  Не бъркайте държавната субсидия (годишен трансфер към бюджета на НЗОК в размер на 1.4 млрд. лв.), с която държавата “си измива ръцете” по здравното осигуряване на 4 млн. души (пенсионери, деца, “вечни студенти”, “месионери” зад граница, безработни и други “социални включвания”).
  Дори от последните 2-3 години МФ почти регулярно превежда начислените здравни осигуровки от държавните ведомства.

 39. 39 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Супер трудно е да осъдиш болница или лекар.Доколкото си спомням на един пловдивски адвокат му забравиха компрес микулич и даже той беше загубил делото на районен съд и окръжен съд и чак на върховен го спечели.Хем той е адвокат и жена му е адвокат.Правете сметка за другите хора.Трудното е,че основния въпрос се решава от други лекари-вещи лица.А те не искат да ощетят "колегата" с цената на фалшиви експертизи.

 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":
  А това как би ми го разтълкувал?


  https://www.dnes.bg/politika/2015/01/30/nai-nekorektniiat-platec-na-zdravnite-vnoski-e-dyrjavata.252924

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Значи според авторката смъртните случаи на родилки се дължали на липсата на акушерски стандарти и емпирични данни?! Ти да видиш!

 42. 42 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  Това не е вярно за 100к, ако е редовно раждане и не в някоя специална частна болница.и поискани екстри. Освен това има застраховка. И никакви крясъци по време на раждане каква лигла си и колко си мързелива и отпусната, че не се напъваш. Само успокояване и заедно с теб показно дишане. Случаят за раждане със секцио е краен, не като тук 40%. Но аз друго си мисля- смятате ли, че отношението ще се промени ако парите се увеличат неколкократно? Защото напоследък се сблъсках с нехуманно отношение и в частна болница. Има нещо сбъркано в самото обучение на медицински кадри в България. Описал ли ви е лекар стъпка по стъпка какви манипулации, или какво лечение ще се прилага при вашия случай? Не! Пълно мълчание! Дори имат наглостта да ти кажат- прочети си го в епикризата, там е написано? Питам се това някаква съветска школа на обучение ли е- да подминаваш пациента и да пазиш табу какво се случва с него - може би за да го "пощадят" от жестоката диагноза? Знаете ли какво означава визитация сега в Бг? Подминават те без дума- вероятно всичко ти е наред, но поне това да се каже- не , мълчание! Не искам да обиждам, но спрямо животните е по-хуманно отношението- скоро оперираха кучето ми и вет.лекар ми обясни подробно какво ще правят с него, как ще протече лечението, т.е. имам много положително отношение към ветеринарните доктори- дали не е друга школата на обучение? Казвам това защото съм имала "късмет" да се лекувам по време на соца в Ленинград и след соца в САЩ. Няма място за сравнение. А уж девизът ни беше човек за човека е брат. Тези, които се лекуват в Германия (та дори и в Турция) могат да ви кажат, че минимум прегледа е 30-40 мин, , а тук и на частно е 10-15 мин. Е, как ще помогнат парите?

 43. 43 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#28] от "dr.m":

  Не са 1,5 милиарда - за 2017 около 3,4 милиарда, за 2018- 3,860милиарда: "от които 2.556 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1.262 са трансфери за здравно осигуряване (т.е. държавата довнася)." Както и да е- нека направят 10% здравните вноски, но пак ще има несправедливо разпределение по клинични пътеки, много крадене и неефективно харчене. Крайно време е за поне още 3-4 каси, защото ако е само още 1, ще има картел. Застрахователите (касата) стриктно ще си следят за излишните процедури и надписвания.

 44. 44 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":Това не е вярно за 100к, ако е редовно раждане и не в някоя специална частна болница.и поискани екстри. Освен това има застраховка. И никакви крясъци по време на раждане каква лигла си и колко си мързелива и отпусната, че не се напъваш. Само успокояване и заедно с теб показно дишане. Случаят за раждане със секцио е краен, не като тук 40%. Но аз друго си мисля- смятате ли, че отношението ще се промени ако парите се увеличат неколкократно? Защото напоследък се сблъсках с нехуманно отношение и в частна болница. Има нещо сбъркано в самото обучение на медицински кадри в България. Описал ли ви е лекар стъпка по стъпка какви манипулации, или какво лечение ще се прилага при вашия случай? Не! Пълно мълчание! Дори имат наглостта да ти кажат- прочети си го в епикризата, там е написано? Питам се това някаква съветска школа на обучение ли е- да подминаваш пациента и да пазиш табу какво се случва с него - може би за да го "пощадят" от жестоката диагноза? Знаете ли какво означава визитация сега в Бг? Подминават те без дума- вероятно всичко ти е наред, но поне това да се каже- не , мълчание! Не искам да обиждам, но спрямо животните е по-хуманно отношението- скоро оперираха кучето ми и вет.лекар ми обясни подробно какво ще правят с него, как ще протече лечението, т.е. имам много положително отношение към ветеринарните доктори- дали не е друга школата на обучение? Казвам това защото съм имала "късмет" да се лекувам по време на соца в Ленинград и след соца в САЩ. Няма място за сравнение. А уж девизът ни беше човек за човека е брат. Тези, които се лекуват в Германия (та дори и в Турция) могат да ви кажат, че минимум прегледа е 30-40 мин, , а тук и на частно е 10-15 мин. Е, как ще помогнат парите?
  —цитат от коментар 42 на zara09


  Цитирам сестра от коремна хирургия на Пирогов, лично на мен казано. На наш коментар, че се отнасят с нас като в казарма, отговорът беше: "Ами да, иначе няма да ни имате страха!" А сестрата беше около 30-35 годишна. Тоест до скоро е учила, как да се държи с болни хора.
  Тааа ... да, по Макаренко ги учат да са ... "лекари".

 45. 45 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 399 Любопитно

  Според мен в едно родилно отделение трябва да има по-голям екип и опитни лекари. Какво ще се случи в един малък град като Карлово, искаха да закрият аг отделението, но обществото и кметът след героична борба успяха да го запазят.
  Имат ли капацитет да овладеят тежките случаи.

 46. 46 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Не бях чувал такъв дял в правото.

 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#6] от "Napster":

  Защо лекарите да са ти виновни за безхаберието на държавата и за случаите с усложнения , жена ти в САЩ е осигурявана години от работодателя си предполагам на няколко хиляди долара нали , а не като тук на 20 лв месечно ,а поне 50% от родилките и изобщо не се осигуряват ,защото били бедни, в САЩ раждането не го плащат на болницата по 200 долара ,тук дават толкова ,щото докторите крадяли ,източвали касата и трябвало да работят от хуманност без пари , там няма такива неща ,нали , за 200 долара не те пускат и до вратата на болницата ,ама това не си го описал ,нали , по лесно е така , да критикуваш .Апропо да не пропуснем и факта ,че от родилките над 99% не желаят никакви изследвания ,предложени от лекарите в доболничната помощ ,не ЖЕЛАЯТ НИКАКВА ПРОФИЛАКТИКА ,която да установи и регистрира евентуални други заболявания , не приемат никакви съвети относно правилната насока за водене на женска консултация от даден доказан АГ специалист ,вкл неглижирайки мнението на лекари със същата специалност и над 25 години стаж и без нито едно усложнение или грешка в работата си ,тоест пациента знае повече от лекаря ,той определя тук всичко ,щото имал права,но не и задължения ,от които да се консумират тези права ,за което също няма медицински стандарт и великата адвокатка никога не коментира задълженията на пациента и ролята на всеки един потърпевш да стане спешен и критичен и кой е бил виновен за това ,щото в 90% това не са лекарите .Всичко това накуп води до пълно безхаберие ,неизпълнение на елементарни правила и изисквания и до сигурна смърт ,вкл и от простотии , защото масата пациенти изнагля , до толкова не се съобразяват с мнението на лекарите ,че просто ги броят за едни боклуци и неграмотници събрани да ги трепят по болниците -справка след всеки пост на въпросната адвокатка .Можеш ли напр в САЩ да си адвокат и да напишеш публично след смърт или усложнение в публични медии и форуми ,че лекарите в цялата страна били неграмотни и не спазвали никакви правила и това го пише адвокат ,който претендира за вещ и с международни дипломи ,знаеш ли какво ще му се случи ,ще плаща цял живот милиони ,защото ще го осъдят за думите му без никакви доказателства,тук обаче не е така , всеки може да си пише каквото иска , а масата другари после свободно с имената си да сее закани за смърт и линч на всички лекари , я го напиши това в САЩ и чакай да не те вкарат в затвора за закана за убийство , ама тук няма такива неща , никой не се интересува от това . ОТ всичките тези приказки ,извода е ,че САЩ и България нямат нищо общо , а да практикуваш лекарска професия тук и особено АГ си е чист мазохизъм и брутален риск за живота на всеки един лекар и пациент.

 48. 48 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#36] от "султана глаушева":

  абсолютно точен анализ на нещата ,само дето министъра ,адвокатката по медицинско право и пациентите изобщо не се интересуват от тези факти ,а искат всичко да било като в САЩ ,ама докторите да са виновни ,че нямат видеозон за 300000 долара и не гледат бременната по 256 показателя ,както там ,а не само по 4 -5 като тук ,но там видеозона е няколко хиляди ,а тук за 20 лв оплюват и охрачват всеки специалист ,че бил мародер ,видиш ли пациента бил рекетиран ,той си е платил осигуровките от 20 лв и му се полага здравеопазване като в САЩ и ЕС ,нищо ,че парите за осигуряване му са 5% от реалните осигуровки в останалия свят ,а министъра и касата са определили цена на раждане ,колкото са пакет памперси в САЩ или ЕС ,но те нямат вина ,виновни са мародерите доктори и сестри ,скачат върху болните ,бият ги за да родят .

 49. 49 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Изрод си ти , на кого си помогнал в живота си ,за да наричаш друг човек изрод ,дето е спасил повече хора в живота си ,отколкото ти можеш изобщо да и представиш в съзнанието си с кухата си кратуна .

 50. 50 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#21] от "Napster":

  то и тук така бе ,за спешна помощ на уж бедните дават от мин на здравето по цели 10 долара , а те искат да им правиш процедури за поне 100000 и пак докторите са виновни .

 51. 51 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#13] от "Napster":

  В България ,като им кажат ,че трябва да платят 20 лв за преглед ,го смятат за мародерство и геноцид , а иначе неосигурени или пък супер осигурени на 20 лв месечно и чакат докторите и сестрите да ги обслужват денонощно и безплатно на цената на кутия цигари ,да не говорим за таксите от 1 лев в доболничната помощ ,дето даже в тоалетната няма да те пуснат за толкова , здравеопазването в БГ е приравнено на един кенеф и няма защо някой да очаква да го посрещнат като в Спешно отделение с всички екстри .

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  ЮДо коментар [#48] от "edin drug":
  Знам го. Медицинската помощ навсякъде става все по-катастрофлна. Била съм касова пациентка. Била съм и частна. В средна европа. Яка разлика! Просто да се каже: искашл ли добро обслужване, плащаш! ОК, ама това в бг не помага. Все си плащаш и все си е кофти. Сигурно не знаем кому да плащаме?

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1971 Весело

  Манчо, ти да не се уплаши че ще те чакам с дрегера преди дежурство? Всички сме се напатили, Манчо от пияните и безчовечни лекари, затова ви плюем. И бой ядете, и пак сте си същите.
  —цитат от коментар 35 на Таралеж


  Какъв героизъм тресе виртуалните юнаци, просто не е истина - с дрегери се разкарват, лекари пребиват, присъди от по 15-20 години раздават...
  Славна работа е да си виртуален юнак, славна!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#40] от "султана глаушева":

  Статията не казва как държавата е некоректен платец. Просто е поредното вайкане на празноглавци как хората без доходи, в случая безработни без право на обезщетение, държавата не била плащала за тях. Ама в Закона за здравето си го пише ясно: здравни осигуровки се дължат при наличие на трудови доходи. Сиреч ако рентиер се издържа само от рентиерски доходи, няма задължение за здравно осигуряване.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#43] от "zara09":


  “Крайно време е за поне още 3-4 каси,”

  Ами има - цели 16 частни здравни застрахователи, на доброволен принцип.
  За да се разбие “монопола” на НЗОК, трябва да се отмени задължителното здравно осигуряване; да се разтовари НАП от задължението да събира осигуровки в полза на трети лица (НЗОК или частни застрахователи); да се определи нов ред на осигурявана на неосигурените лица (пенсионери, деца).
  С една дума - нова здравна реформа, с която да се изключи сегашното “публично-частно партньорство” - загубите (на НЗОК) са публични; печалбите приватизирани от частните партньори (търговските дружества “Болница” ООД, “Аптека” ЕТ, “Фармация” АД и др.).
  Или публично здравеопазване - без формиране на печалба и всеки гражданин е с персонална здравна карта (с история на заболяванията и осигуряването);
  Или частно здравеопазване - всеки е свободен да бъде “изманипулиран” в името на максималната печалба. И свободна реклама на елексирите на младостта и безсмъртието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK