Смъртта на родилката в Плевен през юли била заради недобре планирана интубация

Смъртта на родилката в Плевен през юли била заради недобре планирана интубация

© Капитал, Надежда ЧипеваСмъртта на родилката в Плевен, починала през юли, е заради недобре планирана интубация - изкуствено обдишване през трахеята. Това се разбира от съобщение на здравното министерство във връзка с приключилата проверка по случая. За констатираните нарушения в "диагностично-лечебния процес" ще бъде образувано административнонаказателно производство, а цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен, съобщават от министерството.


На 25 юли жената постъпва в болницата за планово Цезарово сечение. Направена била предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в историята на бременността и раждането няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация, е установила проверката.


По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия. По време на започналата в 9.00 ч. операция са били направени няколко опита за интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. Жената обаче прави тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие настъпва остра хипоксия (задушаване), довела до пренатално страдание за плода.
Реанимационните мероприятия са продължили до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост.


Във връзка с установените проблеми изпълнителната агенция "Медицински одит" е препоръчала на болницата до края на септември да разработи и приложи писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация. Която към момента не съществува там.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Любопитно

  "...но не е извършен преглед"?!


  и впоследствие, жената се задушава до смърт. Та, кой не го е извършил?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Сега, ако беше роднина на депутат, министър или прокурор щеше да има обвинено конкретно лице.

 3. 3 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Така. Разбрахме, че някои хора са работили през пръсти. Въпросът е сега ще може ли да има обезщетения и поемане на отговорност. Ясно е, че делото ще се води 5-6 години с темповете на Темида у нас. Повечето от смъртните случаи на родилки в България са поради подобни причини: неизвършени всички прегледи и оценки, недоизпипване на нещата или казано по български - работа през куп за грош, безхаберие

  malart.blog.bg
 4. 4 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Леле-мале, от описанието бездействията и немарливостта на анастезиолога смърдят на убийство.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Родилка умира едва ли не всеки месец в България! А ние искаме по-висока раждаемост! Отврат!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Интубацията и тя ли трябва да се планира.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  На мен, като на лекар, ми звучи ужасяващо. Как може да се подпишеш под анестезиологичен консилиум, без да си прегледал реално пациента си ?!
  Това е безотговорност.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "shiriru":

  Анестезиологът не е виновен, ти можеш ли да четеш? Работата на анестезиолога е да постави упойката, използвайки правилния медикамент в правилната доза. Работата на някой друг лекар е да я интубира. Той не е прегледал устната кухина преди началото на операцията, поради което след поставянето на упойката, когато трябва да се интубира, не са успели да я интубират. Немарливостта е на този лекар, не на анестезиолога.

  Между другото подобно нещо не става за първи път:
  https://www.24chasa.bg/Article/1123205
  https://www.24chasa.bg/Article/1125455

 10. 10 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Леле какъв ужас?! Да те упоят с усмивка на лице, а ти да не дочакаш събуждането и детето си заради подценяване на ситуацията! Ами убийството е, това е положението!

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Вследствие настъпва остра хипоксия (задушаване)..."

  Сиреч- удушили са я, поради левчоръковщина, не умишлено, де.
  За което обаче законът предвижда все пак наказанийце, или ?!

 12. 12 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Да разбираме ли, че и Москов не си е планирал правилно зимния уикенд?

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  В случая виновен е анестезиолога ,който не е прегледал пациентката и не е преценил възможността за проходимост на дихателните пътища ,тези моменти ги има навсякъде , често се получават екстремни ситуации ,особено при новородени бебета или при по възрастни хора ,вкл и родилки ,когато не може да се интубира или пациента не се е отпуснал от премедикацията вкл се получават и кървене и възможност от масивен кръвоизлив ,всички тези неща се включват в едно усложнение на всяка мед манипулация и всеки трябва да знае ,че има риск и от най малката манипулация ,дори и в болница ,дори и в реанимация ,интересно ,защо не са направили други методи за обдишване ,има може би и още причини за тази ситуация,затова всеки трябва добре да преценява необходимостта от всяка мед манипулация ,лично съм отказвал напр венозен контраст в пред вид алергичните ми реакции и си нося камъните в бъбреците и не рискувам да ме упойват втори път ,след една оперативна манипулация ,но преценката си правя сам и риска си поемам аз за здравето ми ,лошото е ,че хората не винаги могат да преценяват правилно за и против .

 14. 14 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Ако знаеш само как "минах" през различните кабинети за да си подновя шоф. книжка лошо ще ти стане. Хирурга беше с гръб към мен и само си подаде ръката да му дам листа да се разпише. Българска работа!

 15. 15 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1049 Разстроено

  Когато аз ходих за операция под обща анестезия ми правиха куп изследвания преди това, включително и снимка на белите дробове и трахеята! Мислех, че това си е стандартна процедура, но явно не навсякъде важи...

 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  и кой е тоя другият лекар дето интубира ,интубатора ли е

  гошо
 17. 17 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Въпроса ми е, като виждат, че ситуацията се закучва защо не са направили трахеостома? От една страна не можеш да прецениш адекватно дали може да се интубира пациент без вече да е седиран, от друга рядко се случват фрапантни анатомични аномалии и няма как да планираш всичко за тях. Освен това не съм чувала някъде част от прегледния протокол да има обследване на устна кухина преди анестезия за "рутинна" процедура.

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Анестезиологът интубира. Една наркоза започва с увод в анестезия (бързо изпадане в безсъзнание), миорелаксация (при отпуснати мускули се реже по-лесно, а и по-лесно заздравя), в този момент се интубира, защото иначе пациентът се задушава - отпуснатите дихателни мускули сам няма как да диша. След интубацията се продължава с поддържаща анестезия, когато се следи пулс, налягане, мускулен тонус, баланс на газове в кръвта... и после - край на анестезията - спрат се анестетиците, спира се вентилацията, екстубира се. Събужда се и се оставя да си доспи.
  Всичко това е работа и отговорност на анестезиолога. Помага му специално обучена анестезиологична сестра.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#17] от "deadsmurf":

  При нас анестезиологичният консилиум си е цялостен лекарски преглед. Питат ги и за зъби, ако имат съмнения поглеждат, или изискват УНГ консултация.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Искам да попитам, има ли изследване на зависимостта между цезаровото сечение и смъртността, и ако има, уведомява ли някой родилките?

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  сега разбираш ли защо и при последния случай някои споменавахме убийство .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":
  Да те попитам като лекар. Рискът на едно секцио не е ли по-висок, отколкото на естествено раждане? Трябва ли да се оставя на родилката да решава, дали иска секцио, или да се прилага само по медицински индикации? Не е ли безотговорно решението да се предоставя на немедицинско лице? И това не е ли световна практика? Защо го правят?

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално


  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Само ако се досещаш какви глупости си написал, със сигурност ще се гръмнеш!

 24. 24 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Благодаря за поправката. :)

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  По принцип секциото си е по медицински индикации, Sectio caesarea означава, че се е извършвало по изричното позволение на императора (всъщност на неговия висш съветник по здравните въпроси и придворен лекар). От онова време днес е останало това, че трябва изрична медицинска индикация и не се оставя на желанието или нежеланието на родилката.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK