Акушер-гинеколог: Вместо доверие - страхове. Това е големият проблем пред лекари и пациенти

Акушер-гинеколог: Вместо доверие - страхове. Това е големият проблем пред лекари и пациенти

© Капитал, Надежда ЧипеваДва случая на починали родилки в последните няколко месеца провокираха отново напрежение срещу системата, медицинските практики и грижи към раждащите жени в България. "Дневник" потърси мнението на акушер-гинеколог с дългогодишна практика както в държавни, така и в частна болница, с множество квалификации и специализирани курсове в страната и в чужбина. Лекарят пожела да запази анонимност най-вече заради напрегнатата ситуация:


Пациентите ни идват със страх, не търсят мнението на специалистите


Работим в невероятно сложна обстановка, а натрупваните през годините проблеми и недоверие водят до още повече абсурди. Пациентите ни идват със страх, все едно на заколение. Постоянно са в отбранителна позиция. Четат каквото намерят в интернет, взимат мнения от роднини, познати, приятели, слушат всякакви истории. И идват в кабинета с готово мнение какво точно трябва да им се случи през бремеността и най-вече при раждането.
Не искат да чуят никакъв съвет, консултация. Все едно лекарят е просто изпълнител на взетото по интернет решение. Учене, компетенция, години практика, остават на заден план. Лекарят едва ли не няма право на преценка. На него се гледа на враг, който само цели да облекчи своята работа, без да го интересува пациентът.


Ние сме склонни да се съобразим с желанията на пациентите, те, разбира се, имат право на мнение, но понякога ситуацията стига до абсурди. Понеже някой чел или чул, че даден медикамент е опасен, някоя процедура би могла да доведе до проблеми, те веднага биват отричани. Независимо от ситуацията, независимо, че са прилагани с години и че в даден момент могат да се окажат неизбежни.


Случвало ми се е например жена да е с много слаби контракции, тоновете на бебето падат, то очевидно се мъчи и става все по-критично, а майката е убедена, че вливането на медикаменти няма да помогне и отказва всякаква интервенция. Настоява да се чака, защото някъде прочела, че родовият процес при първо раждане продължава дълго. И отказва намеса, трябвало да мине времето. Накрая едва я убедихме, че трябва да предприемем нещо, но тогава вече се наложи спешно секцио.


Защо България е сред лидерите по раждане със секцио


В България процентът на бебетата, родени със секцио, е много по-висок от средния за Европа и затова често страната е критикувана от Световната здравна организация. Но нека ви опиша и някои от причините да се стига до това. Лекарите се опитваме да се предпазим, да се застраховаме, да минимализираме всички рискове. При всяко минимално опасение, дори да има 0.01% риск при нормално раждане, предпочитаме да не го поемаме. И се предприема секцио. Защото не дай си Боже да има някакво усложнение, да се случи нещо, ще бъдем до абсурдност остро критикувани.


Толкова ни е страх от проблемните раждания, не заради самите проблеми, те са нормална част от практиката ни. А от реакцията след това – на пациенти, на роднини, на медиите. И опитите да се застраховаме водят понякога до абсурди. И до такъв висок процент на секцио.


В същото време и множество жени сами решават, че искат секцио, решават и с каква упойка ще бъде – обща или локална. И настояват. А световните практики и препоръки не забраняват секциото по желание. Ние как да принудим една жена да роди нормално? Някои лекари обясняваме, че това е операция, която носи след себе си и рискове. Но тъй като за много колеги това наистина е по-лесният, по-безопасен, вариант, те без съпротива се съгласяват с родителите.


И ето до какви абсурди се стига – млади, здрави жени, които могат без проблеми да родят нормално, раждат секцио по тяхно желание. За други пък лекарите се презастраховат – и пак секцио.


А кой ражда нормално – пак по желание на пациентите? Понякога оказва се това са жени, които са били убедени от роднини и приятелки, че е много хубаво да се роди нормално. А всъщност нямат условия за това – например са на възраст, бебето е твърде голямо, имат някакви заболявания и др.


Така допълнително се увеличават рисковете. Които и без това са сериозни поради обективни фактори.


Статистиката и рисковете


Сякаш никой не забелязва, че възрастта на жените, раждащи за първи път, сериозно се увеличава през годините. Все по-често са жените, които раждат първото си дете над 35 години. Това изобщо не е млада жена за раждане. Към това прибавете качеството на живот, начин на хранене, затлъстяване, пушене, сърдечни или съдови проблеми.


И въпреки тези фактори всъщност ние бележим сериозен напредък. Вижте статистиката – през последните години има немалък спад на смъртните случаи по време на раждане, както и на починалите новородени. Стойностите са под средното за Европа. Но никой сякаш не чете цифрите. Всички се спират на някой трагичен случай. Почват критики, засилват се страховете.


Мога да ви разкажа как екип от вече закрито родилно отделение в малък град в България спаси жена и бебето й от такава ситуация, в която и в "Майчин дом" може би нямаше да мотат да ги спасят. Но никой не разбра за това. А отделението вече го няма.


Кадри, квалификация, стандарти


На много места в страната работят по двама акушер-гинеколози, липсват акушерки...сестри, персонал, условия. Как работят тези хора? При това натоварване на лекарите из страната, остава ли им време, желание, сили за следдипломна квалификация, за курсове и обучения? За да научат, усвоят и прилагат съвременните тенденции и методи. И да, действително квалификацията пада. Прибавете към това и отливът на специалисти, особено в неатрактивните райони.


Сега започват спорове, че няма медицински стандарт за акушерство и гинекология. И да – такъв винаги е имало, трябва да има. За момента няма поради спорове и съдебни решения. Но ще има. И какво от това – 90 на сто от лекарите, съм убедена, че не са го чели. Той е полезен основно при спорове, проверки на медицинския одит и при съдебни дела. Но как би допринесъл той за практиката? Той само допълва учебниците, по които учим, усвоеното в практиката, в следдипломни курсове, световните правила, от които се водим.


И пак – не липсата на стандарт е проблемът, а в цялостната ситуация – страхът, напрежението между лекар и пациент, изострената конфликтна обстановка, натовареността, спадът в квалификацията. Как стандартът ще промени това?


Ето сега, след инцидент с починала родилка, се отрича метода на Кристелер /натиск върху горната стена на матката, с цел да се улесни навлизането на бебето в родовия канал/. Макар и спорен, той не е отречен нито в Европа, нито в света. Но трябва правилна преценка дали, кога и как да се използва. При квалифицирано и навременно прилагане, той спасява, помага. Вземете например и прилагането на форцепс – то не е отречено, нали? Но пак ако не се приложи правилно, биха могли да настъпят сериозни проблеми и за бебето, и за майката.


И отново се връщаме на квалификацията, напрежението, времето, осъвременяване на практическите познания.


А след всичко това – къде нишката се къса?


Какво би могло да бъде решението?


Една добре работеща система за женска консултация с добре подготвени акушерки би подобрила значително ситуацията. По време на редовни срещи, без да бъдат пришпорвани, с нужното време и внимание, бременните жени биха могли да отправят всичките си въпроси, страхове, да се консултират. И да получават квалифицирани съвети, отговори и насоки.


В общуването да се изгради така нужното доверие. Което е ключово и в процеса на раждане. Да се доверят на екипа, който е там, за да им помогне.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Напълно верни неща, които никой няма да чуе.

 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не искат да чуят никакъв съвет, консултация. Все едно лекарят е просто изпълнител на взетото по интернет решение. Учене, компетенция, години практика, остават на заден план. Лекарят едва ли не няма право на преценка. На него се гледа на враг, който само цели да облекчи своята работа, без да го интересува пациентът.
  —цитат от коментар 0 на акушер-гинеколог с дългогодишна практика както в държавни, така и в частна болница, с множество квалификации и специализирани курсове в страната и в чужбина


  Това е положението, уважението не може да се изиска административно, нито даже да се изпроси с жално хленчене.

 3. 3 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Чудесен материал. Единствено с плановото секцио не съм на 100% съгласен. В голяма част от случаите, самите колеги-гинеколози подкокоросват бременните за секцио. По-доходно е, а отнема по-малко време: Отиваш 30-40 минути манипулация и се прибираш пак у дома, иначе при нормално раждане висиш там с часове. Това е положението.

 4. 4 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Чудесен материал. Единствено с плановото секцио не съм на 100% съгласен. В голяма част от случаите, самите колеги-гинеколози подкокоросват бременните за секцио. По-доходно е, а отнема по-малко време: Отиваш 30-40 минути манипулация и се прибираш пак у дома, иначе при нормално раждане висиш там с часове. Това е положението.
  —цитат от коментар 3 на hipocrat20060


  Ти не беше ли ОПЛ?
  "Една добре работеща система за женска консултация с добре подготвени акушерки би подобрила значително ситуацията."
  Тази консултация на бременната жена е най-добре да се води от личния лекар. Той най-добре би трябвало да познава пациентката. Пък и самата пациентка би трябвало да има по-голямо доверие именно в него. Все пак го е избрала лично и продължава през годините да му се доверява.
  Иначе статията е много добра. Личи си болката на авторката от несправедливите обвинения към цялото съсловие заради арогантността и високомерието на някои отделни негови представители.
  Но това е проблем на съсловието и то (Лекарският съюз) трябва да се впрегне и да го реши. Доверие се печели трудно и бавно, а се губи лесно и бързо.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 5. 5 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Още съм ОПЛ. Принципно си прав за ЖК, но още сме много далече от там. Проблемите при нас се решават все още не на базата на медицинската целесъобразност, за съжаление!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Весело

  Истините - анонимно. Хубава държава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Статията доста добре показва вредната страна на интернет пространството - да там може да се намерят всякакви материали, по всички теми и при това, не малко от тях са полезни.
  Но успоредно с това, има и маса чисто клюкарски и с много ниско качество форуми, където обаче се разпространяват категорични и като че ли доказани мнения. Ясно е, че мнозинството от хората приемат тези неща безкритично, добиват самочувствие, че са наясно с тематиката и често сами си причиняват проблеми.
  Но тук му е мястото и особено по толкова важна тематика, каквато е бременността и раждането, лекарския съюз, тази на много ниско ниво профсъюзна от казионен тип организация, покрай безкрайните си жалби само и единствено за повече пари и никакви реформи, да вземе да направи една официална страница в интернет по този проблем. Там може да се изнесе ( желателно е коректно и откровено), всичко - статистика ( по болници и региони) типични за някои места или професии или възрасти проблеми, успехи където има такива, рейтинги на отделения, лекари и сестри, информация за възможни усложнения и проблеми, съвети и т.н. Само с помощта на реална и достоверна информация може да се бори дезинформацията и простотията.

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Весело

  Парен от каша и разсол духа...

 9. 9 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Този човек изглежда обиден, че родилките искат да определят как да им се случи раждането. Докато преобладава това мислене сред лекарите, ще има и проблеми, и страх. Родилките са в центъра на нещата, свиквайте.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#3] от "hipocrat20060":

  Не съм съгласен, жена ми имаше сериозни проблеми при първото естествено раждане и въпреки това всички се чувстваха длъжни да ни притискат и при второто отново за естествено. И се наложи да упражним доста натиск за да си остане с неотлепени ретини например.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#3] от "hipocrat20060":
  Вярно е. Дъщерята искаше да роди нормално и си търсеше специалист и екип. Няколко лекари й казаха: "Планирано раждане със секцио". Иначе нямало как да се избере екип.
  Накрая роди нормално и двете си деца в Токуда и беше много доволна от лекарите и акушерките.


 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Много истини казва тази лекарка. И аз се страхувам, защото опитът ми с доста лекари е показал, че не са подготвени или пък не им се занимава. Моето ДжПи, например искаше да ме лекува от диабет само при едно показание на кръвна захар над нормалното, та трябваше аз да искам да ме изследва допълнително. После се оказа, че лабораторията не е читава, защото този резултат не се потвърди и то вече години наред. Оттогава ползвам само авторитетни лаборатории. И това е просто един малък пример от моя живот, иначе имам бол такива. Ако някой лекар се опита да се обиди, мога да му ги разкажа. Просто тук всичко е под знака на корупцията и некадърността. Като Диоген със свещ търся лекари от специалността, която ми трябва в момента. Това ми коства и пари и време. И, разбира се, постоянно проверявам в итернет - не във форуми и научно-популярни сайтове, а в сайтовете на сериозни институции.
  Трудно се живее тук и няма да става по-лесно.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Докато парите са преди здравето на пациента тук все ще е така!

 14. 14 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Големият проблем е, че превърнаха лекарите в търговци!!! Вече никой лекар няма интерес да те излекува, имат интерес само да те размотават, за да точат касата с клинични пътеки!

 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Не знам дали лекарите следят новостите в специалността си, но въвеждането в практиката отнема години. Пример - мазнините и холестерола и определянето на сърдечно-съдовия риск. Друг пример - физиологичната фимоза при момчетата. Трети пример - ранното захранване на бебето. Все неща, за които световните практики проникват тук поне с 10 години закъснение. И лекарите много се дразнят, че четем за тях в интернет и оспорваме остарелите им протоколи. И за трите неща вече се актуализираха практиките в България, но повече от 10 години бяхме в зоната на здрача.

 16. 16 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#3] от "hipocrat20060":Не съм съгласен, жена ми имаше сериозни проблеми при първото естествено раждане и въпреки това всички се чувстваха длъжни да ни притискат и при второто отново за естествено. И се наложи да упражним доста натиск за да си остане с неотлепени ретини например.
  —цитат от коментар 10 на m17

  Твоите наблюдение за от един случай, моите от цяла практика с над 2000 пациента за почти 20 години.

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#2] от "usero":

  Това е пресилено. Да, има хора (не само родилки), които действат по описания начин. Но според те не са чак толкова много, нежели пък вскички, както се разбира от думите на акушер-гинеколожката.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Какво доверие? Изнудване за избор на екип и снасяне на кеш, просташко отношение от помощния персонал и въобще мъка

  malart.blog.bg
 19. 19 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Бг мама субкултурата е пагубна. Освен това, социализмът още вирее в някои мозъчета.
  После, втора природа на българина е да се оплаква от всичко, само не и от себе си, да изисква като малко дете и да си мисли, че всички, особено лекарите, са му длъжни.
  Не, не са ви длъжни с нищо.
  И не, родилката не е в центъра, в центъра на събитията са акушерите в случая, лекарите като цяло. Разразява се патологична, нискостеблена истерика, особено в полето на социалните мрежи, които са трибуна на плебса.

  И накрая, народ, който ходи по врачки и иска да му се развалят магии, полудява по алтернативни измислени лечения и ню ейдж манджи, няма думата.

 20. 20 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Престанете с тази тъпотия, че пациентът бил в центъра. В центъра е този, който е дефицитен. Пациенти бол, лекарите сме кът.

 21. 21 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Прав си бе докторе,( или докторке), ама защо стана така?! То не е само при гинеколозите, а на всякъде. Но кой е виновен?! ЗАЩО, КАК, загубихте доверието на пациентите?! Защо в САЩ официалната статистика сочи 250 хил. жертви годишно от лекарски грешки, а у нас нито една?! По бездарни ли са американските лекари или по безотговорни или просто у нас "гарван, гарвану око не вади". Хората не са слепи, за доверието на хората трябва да се работи всяка минута с откровение, съпричастност, последователност и упоритост. То няма да падне от небето.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#16] от "hipocrat20060":

  Възможно е да е така но пък замислете се, мен вълнува ли ме вашата статистика ако моето дете има травми от раждането или моята жена остане с 10+ диоптъра или с отлепена ретина ?!? И въпреки всички медицински показания и съветите от няколко гинеколози за секцио, други акушери, вманичачени да борят планираните секцио се опитваха да ни притискат дори в последния момент.

 23. 23 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Прав си бе докторе,( или докторке), ама защо стана така?! То не е само при гинеколозите, а на всякъде. Но кой е виновен?! ЗАЩО, КАК, загубихте доверието на пациентите?! Защо в САЩ официалната статистика сочи 250 хил. жертви годишно от лекарски грешки, а у нас нито една?! По бездарни ли са американските лекари или по безотговорни или просто у нас "гарван, гарвану око не вади". Хората не са слепи, за доверието на хората трябва да се работи всяка минута с откровение, съпричастност, последователност и упоритост. То няма да падне от небето.
  —цитат от коментар 21 на shule


  Дефиницията на лекарска грешка е доста разтеглива. В Щатите това си е цяла индустрия. 1/3 от дохода на колегите там, особено хирургичните специалности, отива за застраховка.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#21] от "shule":

  Тези цифри и дефиницията на лекарска грешка е много, много разтегливо понятие. Отделно юридическа система в щатите е една, в европа е друга и това доста влияе на тази дефиниция. И не на пследно място, ако ви е страх от лекарска грепка, не ходете на лекар.

 25. 25 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Само да добавя, че ловът на вещици води само и единствено до допълнително капсулиране на съсловието.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":

  Само не забравяйте че 1. обществото ви е платило образованието, щото едно е да завършиш 500к заеми, друго е на държавна специализация. 2. Професията ви е регулиране не за да ви гарантира пациенти а за да гарантира минимално качество на услугата. 3. В малайзия/филипините/нигерия има много младежи които са навити да учат без пари срещу ангажимента да поработят на добри заплати и в един момент ще им дадем тази възможност.

 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И сред пациентите и сред лекарите се срещат приблизително равен процент "добри" и "лоши". Произхожда от народопсихологията и съвременното състояние на обществото. Особено ме притеснява:
  1. Експерт, който крие името си - авторът...
  2. Лекар неспециалист прекалява с тясноспециални заключения... "хипократ - wtf"?
  3. Пациентите от кратък контакт с Нет-а, започват всичко да разбират, че и да поучават.
  Прочее, професията изисква освен специални знания, още мъдрост, морал, скромност...
  А пациентите да се ориентират към подходящо поведение и търпение... Нарича се култура. Мечтииии!

  roo
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Родих със секцио и съм доволна, че не съм се напъвала и не съм страдала като животно. Биха могли да поработят повече по методите на израждане, а не да се оправдават с това или онова. Взеха се мнения на водещи гинеколози и акушерки на запад, които заявиха, че методъут Кристалер е отдавна отречен Не знам на кого да вярваме.

 29. 29 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":Само не забравяйте че 1. обществото ви е платило образованието, щото едно е да завършиш 500к заеми, друго е на държавна специализация. 2. Професията ви е регулиране не за да ви гарантира пациенти а за да гарантира минимално качество на услугата. 3. В малайзия/филипините/нигерия има много младежи които са навити да учат без пари срещу ангажимента да поработят на добри заплати и в един момент ще им дадем тази възможност.
  —цитат от коментар 26 на m17


  1. Образованието ми го платиха мама и тате, издържайки ме през годините. Държавата ме изплю на един преситен тогава пазар на труда и ме заряза да се спасявам поединично, като за допълнителен кеф ми направи опциите за специализация илюзорни, та трябваше да се боря със зъби и нокти, че да изплувам на повърхността и да постигна това, което съм сега. Направих това въпреки, а не благодарение на държавата. 2. Пациентите ми ги гарантира само и единствено кадровият дефицит в системата. Признавам, че е голям кеф да работиш без да се страхуваш, че някакъв Ганьо щял дя се отпише. 3. Това последното го приемам като виц някакъв. При трицифрена заплата на хирург в университетска болница и четирицифрена такава на продавачка в Лидл просто няма как да бъде друго яче.
  Като цяло това се едни мантри дето ги редиш, които са изпразнени от всякакво съдържание.

 30. 30 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Колега, тва с трицифрената заплата на хирург в университетска болница да не си го сънувал???

  roo
 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Колега, тва с трицифрената заплата на хирург в университетска болница да не си го сънувал???
  —цитат от коментар 30 на babyroo


  Не, не съм, виждал съм фишовете на колеги. Не че живеят с тези заплати....

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Любопитно

  Анонимния гинеколог няма ли да ни просветли и за исканите рушвети, тръгващи от 350 до над 3 000 лв.?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 33 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Няма вече рушвети, приятел. Има доплащане за какво ли не.

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#16] от "hipocrat20060":Възможно е да е така но пък замислете се, мен вълнува ли ме вашата статистика ако моето дете има травми от раждането или моята жена остане с 10+ диоптъра или с отлепена ретина ?!? И въпреки всички медицински показания и съветите от няколко гинеколози за секцио, други акушери, вманичачени да борят планираните секцио се опитваха да ни притискат дори в последния момент.
  —цитат от коментар 22 на m17


  Съгласна съм с това. Едно тежко раждане може да доведе до непоправили травми и затова много хора избират секциото. Не трябва лекарите да упражняват натиск върху родилката, все пак тя ще ражда, а не те.

 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гле ся hipo...., по скромно, и без обобщения от последна инстанция! Пациентите ще го оценят...

  roo
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  По-корумпирано съсловие от лекарското в обществото ни няма...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Гле ся hipo...., по скромно, и без обобщения от последна инстанция! Пациентите ще го оценят...
  —цитат от коментар 35 на babyroo


  Пациентите вече не ме интересуват. Върша си съвестно и с удоволствие работата. Който ме оценява е добре дошъл, който не..... опашката чака. И става все по-голяма. Тези дни 3 практики удариха кепенците в района та виждам какво става.

 38. 38 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  По-корумпирано съсловие от лекарското в обществото ни няма...
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  Верно??? И от митничари, данъчни и катаджии сме по-корумпирани, така ли?

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#38] от "hipocrat20060":

  Изброените дори да са едно общо съсловие, пак ще ги надминете....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 40. 40 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#33] от "hipocrat20060":

  Станало е не врат, а шия.

 41. 41 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#33] от "hipocrat20060":Станало е не врат, а шия.
  —цитат от коментар 40 на Petia Nikolova


  Аааа, не - вече е регламентирано, плаща се на касата и срещу касов бон и фактура.

 42. 42 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#38] от "hipocrat20060":Изброените дори да са едно общо съсловие, пак ще ги надминете....
  —цитат от коментар 39 на hamiltonf


  Ми отивай те да те лекуват тогава, друг вариант просто не виждам. За лечение в Европа нямаш нито акъл, нито пари.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#42] от "hipocrat20060":

  Акъла и парите се виждат при кого са в недостиг. За лечението се оправям сам, по-грамотен съм сигурно от над 70% от търговците с бели престилки...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 44. 44 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ми оправяй се, както ти казах малко по-рано - опашката чака.

 45. 45 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До там сте загубили доверието и уважението на пациента, че ако се наложи ще се върна в щатите за раждане на трето дете но не и тук. Сори хипо и останалите доктори във форума но разликата в отношението, знанията, способностите на тукашните лекари и тамошните е огромна. Много от лекарите в Бг, като опит и знание са на нивото на медицинските сестри в САЩ.

 46. 46 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Винаги ме е отвращавала тази нагласа на нашенците, че е много лошо да искаш пари за положения медицински труд. Всички други остатъци от социализма успяха да се изчистят от съзнанието ви, но това остана дълбоко забито там. Идва поредния тюфлек при мен и казва със светнали очи: МНОГО ДОБЪР ДОКТОР. И НИКАКВИ ПАРИ НЕ МИ ВЗЕ. Пък на мен ми се гади.

 47. 47 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До там сте загубили доверието и уважението на пациента, че ако се наложи ще се върна в щатите за раждане на трето дете но не и тук. Сори хипо и останалите доктори във форума но разликата в отношението, знанията, способностите на тукашните лекари и тамошните е огромна. Много от лекарите в Бг, като опит и знание са на нивото на медицинските сестри в САЩ.
  —цитат от коментар 45 на Napster


  Принципно е твое право да родиш където искаш и ние нямаме мнение по въпроса. Аз обаче забелязвам обратната тенденция, особено през лятото. Емигрантите се тълпят при нас, зъболекарите и лабораториите, че да се поизследват и консултиратн за това-онова, докато са дошли в отпуска при мама и тате.

 48. 48 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "hipocrat20060": като ти се гади да си станал водопроводчик. С това отношение към пациента си заслужавате и отношението към вас.

 49. 49 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#47] от "hipocrat20060": Емигрантите се тълпят а пък аз се държа с колегите ти като с евтини к...ви. Много е забавно да гледам какви еквилибристики правят българските лекари, за да изкопчат некой лев. И вярвай ми, който има хубава застраховка оттатък океана няма и да помисли да се обърне към вас

 50. 50 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#46] от "hipocrat20060": като ти се гади да си станал водопроводчик. С това отношение към пациента си заслужавате и отношението към вас.
  —цитат от коментар 48 на Napster


  Не можах - вързан съм в ръцете. Използвам основно мозъка си за изкарване на хляба. Затова и станах ОПЛ.

 51. 51 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  българските лекари, за да изкопчат некой лев.
  —цитат от коментар 49 на Napster


  Е, тук без да искаш даде определение за това къде е заровено кучето. Имам предвид това, че доходите и стандартът ни на живот не е гарантиран, както е по белия свят. Трябва буквално да си го изкъртиш, напук на държава, каса и пациенти, които искат да им бачкаш за без пари. Не всички са достатъчно силни духом и професионално етични и много колеги прекрачват границата и минават на другата страна. За тази ситуация лекарите не са виновни.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Всяка страна смята, че е права. Но е факт, че все по-малко са лекарите, които се отнасят с нужното внимание и грижа към пациента.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#44] от "hipocrat20060":

  Като те гледам колко "високо" образован си, без чужд език, предполагам, че 98% от "опашката" са от контингента!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Доста истини и проблеми е споменал доктора. Но когато умишлено се изпускат някои от основните проблеми и жестоките истини, те кара да се замислиш дали всичко останало е вярно? Защо докторе не споменаваш за пияните доктори и по време на нощни дежурства? Защо докторе не споменаваш за това че пациентът е преди всичко ходеща касичка в очите на докторът? Защо?

 55. 55 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#44] от "hipocrat20060":Като те гледам колко "високо" образован си, без чужд език, предполагам, че 98% от "опашката" са от контингента!?
  —цитат от коментар 53 на hamiltonf


  Завършил съм Англиската гимназия с 5,91 в дипломата, владея свободна английски и руски, немски на средно ниво. Медицнският университет с 5,47 от семестриалните изпити и 6.00 от държавните изпити. Да съм образован, колко да съм образован, хайде ти ми кажи, много ти се моля, щурчо такъв:):):)

 56. 56 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Доста истини и проблеми е споменал доктора. Но когато умишлено се изпускат някои от основните проблеми и жестоките истини, те кара да се замислиш дали всичко останало е вярно? Защо докторе не споменаваш за пияните доктори и по време на нощни дежурства? Защо докторе не споменаваш за това че пациентът е преди всичко ходеща касичка в очите на докторът? Защо?
  —цитат от коментар 54 на Таралеж


  Ежко, лекарите не са светци небесни, ние сме хора като всички останали, със своите слабости вкл. Моите скромни наблюдения показват, че процентът на кръглите идиоти сред нас е по-нисък от средния за страната. И знаеш ли защо, приятелю бледен? Защото сме селектирани при постъпване в Университета. Аз лично се борих за едно място с още 20 донаборници навремето. Нали разбираш, че качеството при нас няма как да не е различно.

 57. 57 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  За "ходещата касичка" хвърли едно око малко по-нагоре, там съм писал по въпроса. Коментар №51 по конкретно.

 58. 58 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  [quote#56:"hipocrat20060"][/quote]

  Докторе, не иде реч за професионални качества приятелю не-бледен. Морал, по скоро липса на морал е проблема. За израждане на родилка на две ракии иде реч. За препоръчване на скъпи но ненужни процедури иде реч. За това че хората нямат вече вяра в лекаря иде реч. За комерсиализацията на професията иде реч. И ти, като човек от вътре виждаш нещата много по-добре, но явно не ти стиска да ги кажеш с истинските им имена. Далеч съм от мисълта че лекарите трябва да работят без отлично заплащане, заслужават го. Но прекомерната им лакомия направи думата лекар лоша дума.

 59. 59 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Некъф троли, като за последно? Има няколко възможни диагнози от психопатологичната палитра... Не е лекар с всичкия си, категорично... Рядко, но се среща. Плещи псевдомедицински откровения от помрачения си свят? Бъгната Джипка? До какво води медицината на неправилна почва, малей? 20 и кусур откровения по една тема? Необхванат, (така ги наричат в психиатрията)...

  roo
 60. 60 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Лидер на съсловието? Велик студиозус? Пропусна основното и детската градина? Първата чикия? 20 донаборници? Тооолко велик, баща на медицината? Би ли намекнал само годината и групата, където си изгрял? За да ме занитиш окончателно?

  roo
 61. 61 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  То животът така те е защитил тебе, "колега", че няма нужда аз да се напъвам хич. Такива като теб са причина за сегашния ни хал и ако имаше истински КПЕ, ти трябва да сменяш подлоги в Пирогов до посиняване. Обществото не е истинският враг. Врагът всъщност е сред нас и ти си неговото лице. Пфу.

 62. 62 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Да се чете "занитил", а не "защитил".

 63. 63 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да не си бот, че ти се "мешат" думичките? Или дозата не е прецизна? Та кажи поне къде си учил и кога? С тези флагрантни способности, сигурно много те помнят?

  roo
 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#63] от "babyroo":

  Сигурно си има и име състоянието му, някакъв вид дисордър ще да е. Бас ловя че помни с колко е минал четвърти клас, и как на оная контролна по химия незаслужено са му писали четворка. Ама как да иди на психиатър като знае той какъв доктор е? Ама поне руский ползва, дано на някое руско сайтче да си прочете за симптомите и си постави диагноза.

 65. 65 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Самозванците издъхват в подробностите... Да каже де и кога е учил??? И на english, и на русский, че и на deusch. Все ще го разбера...

  roo
 66. 66 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Хайде стига врели некипели, нямали пациентите доверие! Пациентите не могат да имат доверие на хора, без капка човещина, които гледат само допълнителното заплащане и ги мързи да прочетат какво пише в картона. А виждали ли сте физиономията на такъв "специалист", като разбере че пациентът /пациентката/ е с висше образование? Гледат да опишат "достоверно" случая, защото... може преценения като тъпанар, да вземе да се оплаче в съда!

  Евгения Христова
 67. 67 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#9] от "v.surovina":

  Ти да видиш! Нещо се бъркаш, айде опитай пак - кой да свиква и кой да се превъзпита?? Да се глупав не е лесно , ама ти си счупила глупостомера!

 68. 68 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Винаги ме е отвращавала тази нагласа на нашенците, че е много лошо да искаш пари за положения медицински труд. Всички други остатъци от социализма успяха да се изчистят от съзнанието ви, но това остана дълбоко забито там. Идва поредния тюфлек при мен и казва със светнали очи: МНОГО ДОБЪР ДОКТОР. И НИКАКВИ ПАРИ НЕ МИ ВЗЕ. Пък на мен ми се гади.
  —цитат от коментар 46 на hipocrat20060


  Повечето хора не могат да си позволят доплащанията, и това не е по тяхна вина. Няма нищо лошо в безплатното здравеопазване, стига лекарите да са добре платени, както и няма нищо лошо хората да са свикнали с такава система. Ако пък има - обясни. Но със сигурност ще е нещо от типа на „ми то е соц“, което въобще не е аргумент. На българския лекар това му е проблема - просто е търгаш, само че в две разновидности. Едните са безцеремонни и нагли, другите са по-дипломатични и се оправдават какви специалисти са, но пак си искат доплащане и назначават процедури. И по правило всичките си проблеми ги изкарвате на пациентите. Веднъж не сте се правили на отврени на корумпетата от здравната каса или министерството, защото тогава на някои от вас ще им секне далаверата. А вие нямате навика да се ядете взаимно.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#29] от "hipocrat20060":

  Само за сведение, държаваната субсидия на година за образованието на един медик е средно 10 хиляди лева. Това са 50-60 хиляди без лихвите и то в България. В свестни университети в САЩ са стотици хиляди. Е тези пари сме ви ги подарили всички ние, българските данъкоплатци И според мен трябва да престанем да ги подаряваме. Който иска да узи, да вземе заем и да поеме ангажимент. Или да си плащша и да прави каквото си иска.
  И много съжалявам че дискусията е анонимна, много държа да си маркирам имената на такива самовлюбени личности с мания за незаменимост. Защото живота ме е научил че са пълни некадърници и трябва да бъдат избягвани.

 70. 70 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Държавата ме изхвърли на улицата след Университета, не изпълни задължението си да ми осигури работа и ме остави да се спасявам сам. Практически блокира и системата за специализации, така че не смятам че имам ангажимент към нея. Отделно през цялото следване ме издържаха родителите ми. В Щатите наистина е така със заемите, само не знам дали знаеш какво си пожелаваш, щото ако се въведе тяхната система кръв ще изхождате, вЕрвай ми. В Европа ситуацията е съвсем различна, там завършилите студенти се задържат не с репресии и подписи, а със ЗАПЛАТИ. Ако се въведат лелеяните от всички дървени чутури в татковината ни мерки, просто ще изгоните студентите да учат медицина в чужбина, вече имам доста познати, които изпратиха децата си там, без надеждата да получат грижа от тях на старини, уви.

 71. 71 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Здрасти, "колега", още чакам да намекнеш нещо за битието си? Иначе си самозванец с много профили, дето пишат + и - ? Поне мястото и годината дето си следвал??? После ще те питам за дисциплините и преподавателите. После за хорариума... Щото аз съм вътре, а ти си ??? Бла, бла...

  roo
 72. 72 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако още има хора, дето се връзват на фейковете на "хипо..." мюрето, никой не може да им помогне...

  roo
 73. 73 Профил на IvaHristova92
  IvaHristova92
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 74. 74 Профил на Ралица Кирова
  Ралица Кирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 75. 75 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 14 Неутрално

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 76. 76 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

 77. 77 Профил на Ирен Стоева
  Ирен Стоева
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

 78. 78 Профил на Любомир Калинов
  Любомир Калинов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

 79. 79 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

 80. 80 Профил на Михаела Георгиева
  Михаела Георгиева
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

 81. 81 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не знам как дъщеря ми е попаднала тозно на тази гинеколожка Икономова, но откакто я посещава страда много и се чувства доста подтисната след срещите си с нея. Мисля, че въпросната лекарка я обижда и нагрубява - що за отношение от лекар ? Вместо да ти помогне, тя те кара да се чувстваш още по-зле. Забраних на детето си да я посеща и от скоро ходи при друга гинеколожка и вече всичко е наред.

 82. 82 Профил на Ani Chavdarova
  Ani Chavdarova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

 83. 83 Профил на Борислава Данева
  Борислава Данева
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

 84. 84 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#83] от "Борислава Данева":

  Точно така е ! Любомира Икономова изобщо не трябва да бъде наричана доктор! Тази жена опропастява професията и травмира клиентите си. Много ме е яд, че от всички генеколожки попаднах точно на тази.

 85. 85 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ah kolko me e qd che pratih dyshterq si pri taq Ikonomova :@ Qvno vsichki tuk sa i besni, kak nqma edin dovolen klient. Golqma izpolzvachka e tazi jena da znaete

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK