Зам.-министър увери, че ТЕЛК ще отчита всички, а не само най-тежкото заболяване

Зам.-министър увери, че ТЕЛК ще отчита всички, а не само най-тежкото заболяване

© Министерство на здравеопазванетоЗаблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще се отчита само основното заболяване на пациента, но не и придружаващите. В това увери зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия.


По думите й пациентите са разбрали превратно наредбата, "консултирани от хора, недобронамерени към промените", които "гонят свои цели".


Йорданова каза, че целта на измененията е да се преодолее субективността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) - досега комисиите са имали свободата субективно да преценят степента на увреждане - от 30 до 90%. Занапред процентът няма да зависи от членовете на ТЕЛК, а само от медицинската документация, подчерта тя.
За да не се разкарват пациентите, се дава възможност документите да се пращат в ТЕЛК по пощата. По същия начин ще се получават и решенията на комисията. Все пак при нужда ще има и медицински прегледи, каза тя.


На няколко пъти зам.-министърът повтори, че целта на измененията е "хората, които наистина имат нужда от подкрепа, да бъдат максимално осигурени" и че "хората с най-тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин". Ще бъдат засегнати само тези, на които "неправомерно са били издавани" по-високи проценти в разрез с медицинската документация, се разбра от думите на зам.-министъра.


Вчера в министерството са постъпили 12 жалби срещу наредбата, добави тя.


Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от 3 август и пациентски организации обявиха, че ще я обжалват, защото не е консултирана с тях. Йорданова отрече наредбата да е приета тихомълком и увери, че в писането й са участвали лекари от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и националните консултанти по различни видове заболявания, както и общопрактикуващи лекари.

Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти

Какво казаха пациентски организации, четете тук.
Какво точно пише в наредбата


Новите правила в наредбата за медицинска експертиза действително предвиждат да се взимат предвид съпътстващите заболявания при определяне на нетрудоспособността. Но само ако водещото заболяване води до над 80 на сто нетрудоспособност. И само ако всяко от съпътстващите заболявания е оценено с над 50 на сто неработоспособност. Ето какво казват текстовете, публикувани в Държавен вестник:

- Когато са налице няколко увреждания, независимо дали са за заболявания от общ характер, или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент, оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане се определя, като се взема най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат предвид при оценката, но се изписват в мотивната част на експертното решение.


- За лицата, при които най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане е 80 % или над 80 % (и ако той не е 100 %) и които имат едно или повече съпътстващи заболявания, за всяко от които е посочена отправна точка от над 50 процента, общата оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане се определя, като за основа се вземе най-високият процент (80 или над 80) и към него се прибавят 20 процента от сбора на процентите на останалите увреждания.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 286 Любопитно

  "Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще се отчита само основното заболяване на пациента, но не и придружаващите. В това увери зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия."

  ЗАБЛУДА Е ТОВА КОЕТО КАЗВА ЗАМ. МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !!!!!!

  КАК Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ: ЗА ВТОРО И ВСЯКО СЛЕДВАЩО СЪПЪТСТВАЩО ЗАБОЛЯВАНЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМА В ПРЕДВИД ДАДЕНИТЕ ТОЧКИ АКО ТО ИВА ТЕЖЕСТ НАД 50% И ТЕЗИ ТОЧКИ ЩЕ СЕ РЕДУЦИРАТ С НОВИ 20% КОИТО ЩЕ СЕ ДОБАВЯТ КЪМ ТОЧКИТЕ ОТ ОСНОВНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ И ТАКА ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ ОБЩИЯ БРОЙ ТОЧКИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПЕНСИЯ.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Любопитно

  Да направи сравнение на един човек с две съпътстващи основното заболяване по старата и новата наредба и ще стане ясно кой кого заблуждава ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  дори Николаев успя да обърка министърката ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Като няма информация, всеки си говори, каквото му дойде наум.

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Разбира се че трябва да се отчита тежестта на всяко едно заболяване.Причината за това е, че те допълнително усложняват допълнително усложняват състоянието на болния.

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Примерно пациент с диабет,кардиомиопатия,ИБ на сърцето...Представете си ако се отчете само кардиомиопатията без диабета?
  Това е все едно да свършиш работата на половина..демек нищо не си свършил.

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  Или примерно остеохондроза,инсулинозависим диабет и рак.Кое от трите ще отчитат като тежко и кое като НЕ тежко,след като и трите са толкова сериозни че и трите водят до инвалидизация и то всяко едно по отделно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK