Ново изследване връща червеното месо и сиренето в менюто всеки ден

Ново изследване връща червеното месо и сиренето в менюто всеки ден

© Fred Prouser, Reuters



Сиренето и червеното месо отново влизат в менюто след като международно изследване показва, че тези продукти може да се консумират в двойно по-големи дози от препоръчваното от здравните експерти в момента, съобщава британският "Телеграф".


Изследването, проведено сред 220 хил. души, открива, че изяждането на три порции от млечни продукти и една и половина червено месо на ден може да намали риска от ранна смърт с една четвърт.


Учени казват, че изводите от това изследване се противопоставят на общоприетата към момента истина след десетилетия, в които хората са съветвани да намалят консумацията на пълномаслени продукти и червено месо.




Изданието цитира препоръките на най-големия здраве сайт във Великобритания, според които млечните продукти трябва да съставят не повече от 8% от калориите, приемани от един човек на ден, което означава едно кисело мляко или две малки парченца сирене. За червеното месо се препоръчва ограничаване до 70 гр. на ден.


Новото глобално изследване, проведено от университета "Макмастър" в Канада показва, че доста по-големи количества от тези продукти са свързани с много по-нисък риск от ранна смърт.


Участниците в изследването, които приемат по три порции млечни продукти на ден, което може да означава две парчета сирене, пълномаслено кисело мляко и около 250 мл обезмаслено мляко, както и порция и половина червено месо са оптималното дневно количество от тези продукти. То се равнява на около 20-25% от калориите, идващи от млечните продукти.


При хората, консумиращи тези количества, случаите на ранна смърт са с 25% по-малко от тези при хората, които консумират по-малко. При тях също и с 22% по-малко са случаите на сърдечни удари.


Д-р Ендрю Менте, който представил изследването пред конференцията на Европейското общество на кардиолозите в Мюнхен, обявил, че изглежда наситените мазнини, съдържащи се в месото и млякото защитават сърцето.


В допълнение, хората, приемащи повече мазнини, е по-вероятно да приемат по-малко въглехидрати, повечето от които обикновено са допълнително обработвани и съдържащи захар.


"Това явно поставя под въпрос общовъзприетото схващане, че трябва да се ограничи консумацията на пълномаслени млечни продукти", коментира д-р Менте. Според него хората трябва да заложат на разнообразното хранене, в което преобладават необработените храни.


Проучването не обхваща бялото месо, като пилешкото, но д-р Менте обяснява, че отделно проучване показва, че неговата консумация също носи ползи като тази на червеното месо при предпазването от ранна смърт.


"Да се храниш добре означава да имаш предвид целия си режим, а не да се фокусираш твърде много върху отделните елементи. Месото и млечните продукти могат да допринесат за добро здраве и балансирано хранене, ако те се съчетават с много плодове, зеленчуци, въглехидрати и ядки", казва проф. Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор в Британската кардиологична фондация.


Допреди 2 г. Британската здравна служба съветва хората, че до около 15% от дневно поеманите калории трябва да идват от млечни продукти. След това намалява процентът до 8 и препоръчва да се набляга на нискокалоричните продукти, припомня изданието.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Jesuit
    Jesuit
    Рейтинг: 1799 Любопитно

    Тия учени на луди калинки ни правят вече с тия изследвания. Днеска така, утре иначе. Аре да се кротнат вече и да вземат окончателно решение, че грам вяра в науката няма да остане.

  2. 2 Профил на xox55541929
    xox55541929
    Рейтинг: 1508 Неутрално

    Големият проблем са въглехидратоте. От тях ядем прекалено много. Много повече отколкото трябва. Вторият проблем са млечнитв продукти. Те съдържат хормон на разстежа и докарват рак. Месата и зеленчиците са най бевзвредни, въпреки че едните са бъкани с антибиотици, а другите а нитрати. Най-вредно обаче е преаждането. Стандартно изяждаме 2 пъти повече храна, отколкпто но е необходима. Орагнизмът ни се задръства и не успява да изчости отровите от нея. Количествените натрупвания, водят до качествени изменения. :-)

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 1393 Весело

    Аз пък понеже ги бях "изключил" след последното "изследване"...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  5. 5 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 2631 Неутрално

    До коментар [#2] от "xox55541929":

    Количествените натрупвания, водят до качествени изменения. :-)
    —цитат от коментар 2 на xox55541929


    Така е. В каква посока са измененията обаче не е еднозначно. Дали човек се адаптира или ерозира зависи от много фактори.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  6. 6 Профил на zhivko6461
    zhivko6461
    Рейтинг: 1963 Неутрално

    Тия учени на луди калинки ни правят вече с тия изследвания. Днеска така, утре иначе. Аре да се кротнат вече и да вземат окончателно решение, че грам вяра в науката няма да остане.
    —цитат от коментар 1 на Jesuit

    Вярвайте в науката. Но не и във всичко казано от учените.
    Отдавна е известно, че най-предпочитаните храни са вредни или най-малкото от тях се пълнее. Аз обичам храна, която има аромат и вкус на холестерол.

  7. 7 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2854 Неутрално

    Утре ще изкарат друго дето казва, че сиренето е вредно, примерно. :)

    Между другото оня ден бяха изкарали че чаша вино е полезна (ама тоя път наистина, не било като предния път).

  8. 8 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4048 Неутрално

    "Ново изследване връща червеното месо и сиреното в менюто всеки ден"

    Никога не съм ги спирал, особено сиренето.

  9. 9 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 1033 Неутрално

    Много ми харесва името на доктора. :)

    Като цяло, всички препоръки за "здравословно хранене" са една глупост.

  10. 10 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 6938 Неутрално

    Не вярвайте на никакви проучвания. Яжте каквото ви се яде и ще сте здрави. Организма дава сигнал какво му трябва, трябва само да го изядете. И все в някакво изследване ще прочетете, че се храните правилно!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  11. 11 Профил на Roni
    Roni
    Рейтинг: 802 Весело

    Прочетох "порция месо" и докато се чудех що е то-прочетох че било 70 гр. РАЗСМЯХА МЕ!!! 70 гр. е порция месо в Биафра/Бангладеш....не помня къде гладуват напоследък вече. Всичко умерено, и съобразено с личните здравословни проблеми и метаболизма, НЕ Е ВРЕДНО!!!

    Като бях 30-40-50 годишен с активен живот и лека физическа работа- 1/2 кг антреко вечер ( 5 см. дебел, състарен, алангле, и на два пъти за да не изстине) пак ме оставяше леко гладен, та си дояждах със сирена и с допиване на виното. След 10 г. (и без физическа работа) стандартната 250-300 гр. пържола ми беше таман. След още 10 г' 150-180 гр' пържола ми е таман. Като стана на 80 май ще сляза на "една/една и полвина" такава порция :)

    Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
  12. 12 Профил на Jesuit
    Jesuit
    Рейтинг: 1799 Весело

    Утре ще изкарат друго дето казва, че сиренето е вредно, примерно. :)Между другото оня ден бяха изкарали че чаша вино е полезна (ама тоя път наистина, не било като предния път).
    —цитат от коментар 7 на realguru


    Ако учения е веган, науката ще каже нещо друго.
    Ако учения е въздържтел, науката пак ще каже друго.
    Нема вече оправия.

  13. 13 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1224 Весело

    Добре де, последно - Ядем или не ядем? Това е въпросът както казваше датския принц Хамлет.

  14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3913 Неутрално

    ''Пан метрон аристон'' са казвали древните гръцки философи. Всичко с мярка !
    Иначе аз следвам сердиземноморската диета.Риба, пресни зеленчуци и плодове, зехтин, ядки.....месо макс два пъти седмично !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  15. 15 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1126 Весело

    До коментар [#13] от "koko65bg":

    Няма последно. Знаете ли колко още дисертации трябва да се напишат? Как така ще искате науката да спре да се развива? Затова днес едно изследване ще твърди, че не е вредно, утре друго ще установи, че е вредно, вдругиден трето изследване ще уточни, че зависи от "дозата", и после пак наново.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  16. 16 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Тия учени на луди калинки ни правят вече с тия изследвания. Днеска така, утре иначе. Аре да се кротнат вече и да вземат окончателно решение, че грам вяра в науката няма да остане.
    —цитат от коментар 1 на Jesuit


    Затуй яж каквото ти се яде, пий каквото ти се пие и вярвай само на вкусовите си рецептори. Той, Господ, си знае работата.

  17. 17 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Ако учения е веган...
    —цитат от коментар 12 на Jesuit


    Аааа, не! Веганите са много лоши хора! Дерат картофите живи и ги хвърлят нажеженото олио! Хладнокръвни убийци! А инак, какъв живот има например в едно кюфте?

  18. 18 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1133 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jesuit":

    "Тия учени на луди калинки ни правят вече с тия изследвания."

    Не мисля, че учените ни правят на луди, а журналята, които чели-недочели, разбрали-недоразбрали пишат разни глупости. Неведнъж ми се е случвало в научната статия да пише доста различни неща от изводите, които са си изсмукали от пръстите журналята, ама е трудно за неспециалист да се оправи с твърденията на учените. Най-често те съвсем не твърдят това, което им приписват.

  19. 19 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2452 Неутрално

    Полека лека ще захладява и ще преминем на есенно зимен порцион-топли супи и готвени манджи. В големи количества консумация на люто, лук и чесън. Не само като прибавка към храната, а ядене натюр, подправено със сол и оцет. Казват, че са полезни храни за здравето, вероятно е така, но за мен лично са много вкусна добавка към основното ястие. Веднъж през седмицата си позволявам два три сандвича, които са:
    царевичен хляб, сланинка, изкиснато сирене и глава лук, шарена сол. Сланинката се нарязва на тънко, сиренето се намачва с малко зехтин да стане като извара, лукът се нарязва на кръгчета. Върху едната филия се нарежда сланинка, върху нея лук, втора филия. Другият сандвич е със сирене, намазано върху хляба, пак лук и пак хляб. Поръсва се с шарена сол и се пече леко в партигрила да хрупка. Благодариш на Бог за благата на масата и почваш. Поливаш с червено вино, лично аз пелинче.

  20. 20 Профил на Г.Е.М.
    Г.Е.М.
    Рейтинг: 1273 Весело

    Ям и пийвам от всичко, умерено и съм си ок. Другото важно е да се движи човек, заседи ли се - проблеми. А тия статийки се пишат за запълване на времето...

  21. 21 Профил на Боби Бобев
    Боби Бобев
    Рейтинг: 893 Неутрално

    До коментар [#19] от "man_un":

    Ама не е хубаво да си толкова обстоятелствен!... :) Чак слюнки ми потекоха! :)

  22. 22 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1224 Весело

    До коментар [#19] от "man_un":

    Ама вие да не смятате да я карате с орлите? А пелинчето домашно ли е?

  23. 23 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 2125 Неутрално

    Цял живот съм консумирала много сирене и млечни продукти и сега се оказва, че костите ми са много по-здрави от тези на по-младите ми познати. Вярвам в това, че организмът сам си определя от какво се нуждае и от какво не. Прекаленото въздържане от това или онова не е препоръчително.

  24. 24 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2595 Неутрално

    Който е глупак, да ги следва тези глупости. Яж, каквото ти е вкусно и изобщо не онръщай внимание на посанията на журналята!

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  25. 25 Профил на svetlana  velkova stankova
    svetlana velkova stankova
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Човек трябва да си хапва от всичко,но умерено без да преяжда и акцентира само на един вид храна.

    solaris
  26. 26 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    Добре де, последно - Ядем или не ядем? Това е въпросът както казваше датския принц Хамлет.
    —цитат от коментар 13 на koko65bg


    Тъкмо Саркис научил магарето си да не яде, и то взело че умряло

  27. 27 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2365 Неутрално

    До коментар [#2] от "xox55541929":

    Всичко може да се ограничи, но стига да не се стига до крайности. Елементарни познания за калориите и гликемичния индекс могат да ориентират всеки. А преяждането си е проблем на преяждащия.

  28. 28 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    Хайде пак стандартните клишета за това как тялото знаело какво иска. Сякаш тялото е еволюирало при такова изобилие на храна...

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  29. 29 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    Aз пък ще се доверя на изводите на д-р МентЕ:)

  30. 30 Профил на velikobb
    velikobb
    Рейтинг: 221 Весело

    По принцип това "откритие" ми харесва, но как да вярваш на Д-р Менте....

  31. 31 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#29] от "тулса":

    Ауу, какво невероятно чувство за хумор. За третокласник.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  32. 32 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1374 Неутрално

    Връщане към нормалната традиционна кухня и от всичко с мярка. Направо ми бяха смешни специалистите по "правилно хранене" и техните български последователи.

  33. 33 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9792 Неутрално

    Яжте и пийте от ВСИЧКО по малко и ставайте леко гладен от масата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  34. 34 Профил на vesela
    vesela
    Рейтинг: 469 Неутрално

    А бе аз си знаех, че като следвам препоръките на дъщеря ми и ям постно, нещо все не ми достигаше. Имах чувството, че ям само гарнитурата. И се наяждах, без да прекалявам, с телешко задушено. Ама то си е истинско червено месо. Така че, според моят организъм, тези учени са прави. Сега знам как да се боря с дъщеря си.

    vesela
  35. 35 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 2631 Неутрално

    Няма универсална диета.
    Хората са с различна генетика, раса, кръвни групи и т.н. Северните и някои други раси например могат да консумират мляко и млечни продукти и в зряла възраст, докато при останалите раси това поражда проблеми.
    Някои култури са се адаптирали към местните хранителни продукти и кухни, които при други народи биха били нездравословни.
    Някои хора са слаби, колкото и да ядат и имат либерален хранителен режим, докато за останалите се съобразяват.

    Всичко е относително и вече правят диети според ДНК. Доколко са подходящи, не знам.

    Като цяло трябва да се яде разнообразна и качествена храна. Всяка храна може да бъде и отрова. Имаше един документален филм как един ядял само моркови и умрял от натрупване на някакво вещество в морковите.
    Колкото се може по малко химия, хормони и ГМО.

    И, разбира се, спорт.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  36. 36 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Любопитно

    До коментар [#31] от "I":Ауу, какво невероятно чувство за хумор. За третокласник.
    ..>> Радвам се, че ме оценихте. Вие в... "четвърти клас" ли сте вече, правейки подобни забележки?:)
    п.п. И защо забравихте колегата-съавтор от трети клас след мен? Ще вземе да ви се обиди, че сте го пренебрегнал.:)

  37. 37 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Любопитно

    До коментар [#35] от "Боян Таксиров":Няма универсална диета...Хората са с различна генетика, раса
    ..>> В тази светлина ми е интересно как установяват диапазона на нормалното за ред медицински показатели. Единствено афроамериканците са удостоени с честта да имат малко по-различни показатели от ...сивата маса.:)

  38. 38 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 2631 Неутрално

    До коментар [#37] от "тулса":

    Въпросът не опира до това какво е да си здрав, а как да си здрав.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  39. 39 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8232 Неутрално

    Айде разберете се, веднъж завинаги, че ни писна да сменяме постоянно диетите.

  40. 40 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    До коментар [#38] от "Боян Таксиров":Въпросът не опира до това какво е да си здрав, а как да си здрав.
    ...>> А като не знаем какво е да си здрав, как да решим дали се движим в .."здравословната посока"?:) Да ви питам тогава, дали е било здравословно да се яде мазна храна в определени исторически периоди( от гледна точка на изживяването на популацията ) и дали сега значителния процент диабетици на някои тихоокеански острови не е ...наследство от прадедите им, нагласяващи начина си на живот и хранене към тогавашните условия?

  41. 41 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 2631 Неутрално

    До коментар [#40] от "тулса":

    До известна степен науката знае какво е да си здрав - тези параметри са като цяло универсални.
    Как да бъдеш здрав сякаш е по относителен въпрос. Ако сравним храната и кухните на отделните народи, начинът им на живот и всичко останало ще видим много вариации, но предполагам, че процентът на здравите хора ще е сходен навсякъде.

    Примерът с тихоокеанските острови и диабета е измислен и тенденциозен :)

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  42. 42 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Любопитно

    До коментар [#41] от "Боян Таксиров":Примерът с тихоокеанските острови и диабета е измислен и тенденциозен
    ...>> Да се разберем първо, защо бил "измислен".После ще обсъдим и защо бил "тенденциозен".

  43. 43 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1346 Неутрално

    Утре ще изкарат друго дето казва, че сиренето е вредно, примерно. :)Между другото оня ден бяха изкарали че чаша вино е полезна (ама тоя път наистина, не било като предния път).
    —цитат от коментар 7 на realguru


    Колега, отдавна се знае че алкохола в малки дози е полезен във всякакви количества. 😁

  44. 44 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 2433 Весело

    До коментар [#10] от "lz2":

    "Не вярвайте на никакви проучвания. Яжте каквото ви се яде и ще сте здрави. "

    Аз съм на същата позиция. Като ми попадне статия с подобно съдържание, неизменно се сещам за героя на Дж.К.Джером от "Трима в лодката", който започнал вечерта да чете медицинската енциклопедия и на сутринта с ужас установил, че единствените симптоми, които при него отсъстват, са тези на родилната треска.

  45. 45 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 2631 Неутрално

    До коментар [#42] от "тулса":

    Съжалявам, бях ви разбрал погрешно.
    Ако сегашните жители на тихоокеанските острови страдат от диабет поради преминаване от традиционната си към съвременната, нехарактерна за техните традиции диета, то това подкрепя моята теза, че това, което е добре да яде един, може би не е добре за друг. Т.е. начините да останеш здрав са различни, но здравето е отсъствие на болест, което състояние е по лесно установимо и универсално.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  46. 46 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#36] от "тулса":

    Не, маалко по-голям съм. Но си спомням в кой клас правехме такива гениални шеги. Бих ги нарекъл sophomoric, но мисля че ще е обида за подрастващите.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  47. 47 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

    Интересното е, че диетите трябва да се правят не само по ДНК-то на хората, но и по това на микрофлората в хранителната им система.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  48. 48 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1126 Весело

    До коментар [#43] от "foxa5":

    В грешка сте. Не следите модните тенденции в изследователските резултати 🙂

    2014 г.
    И умереното пиене на алкохол е вредно за здравето
    https://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/i-umerenoto-piene-na-alkohol-e-vredno-za-zdraveto-6017108

    2017 г.
    Дори умереното пиене може да увреди мозъка - твърдят изследователи
    https://www.theguardian.com/society/2017/jun/06/even-moderate-drinking-can-damage-the-brain-claim-researchers

    2018 г.
    Най-безопасното ниво на консумация на алкохол е нулевото, показва световно изследване
    https://wapo.st/2MEb72R

    и на български:
    Жив и здрав = нито грам алкохол
    https://frognews.bg/novini/jiv-zdrav-nito-gram-alkohol.html

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  49. 49 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Весело

    До коментар [#46] от "I": Но си спомням в кой клас правехме такива гениални шеги
    ....> О минало незабравимо, о пресвещенни старини:)Аз пък си спомням, че мноого отдавна се заяждахме така агресивно с другите дечица по повод и без повод.

  50. 50 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#49] от "тулса":

    Do you need a safe space? :)

    Каквото почукало, такова се обадило.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  51. 51 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 602 Неутрално
  52. 52 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Весело

    До коментар [#45] от "Боян Таксиров":начините да останеш здрав са различни, но здравето е отсъствие на болест, което състояние е по лесно установимо и универсално.>>> Аз имах предвид първоначално диапазона на параметрите в лабораторните изследвания на кръвта, в частност на глюкозата... Едно на ум, че например в последните години намалиха горната граница на здравословното( на нормата..) с едно десет единици, друго- че тази граница варира и с расата( пример скоростта на гломерулна филтрация eGFR). Често се говори, че българите сме доста ..карашик от генетична гледна точка и някакъв параметър може и да е малко по-висок от утвърдените в щатите за т.н. ..кавказци:)).
    Иначе за примера с островите..Цитирах по памет пример от книгата на д-р Ш.Моалем : "Survival of the sicest"(Оцеляването на най-болните). Там имаше и друг, по-подробно анализиран пример, защо закрепено в гените еволюционно приспособяване( при потомците на викингите например) се проявява днес кат сериозното заболяване на кръвта хемохроматоза(патологично натрупване на желязо в различни органи)
    Навремето хемохроматозната мутация е повишила съпротивлъемостта на организма на населението в Северна Европа към Черната смърт(чумата). Днес обаче последствията от еволюционното приспособяване са много неприятни ...един вид това , което е довело до оцеляване от непосредствената заплаха днес се е превърнало в сериозна заплаха за здравето... Зa диабета намирам данни, които са в подкрепа на и на тезата ви от първата част на постинга ви:
    Am J Epidemiol. 1978 Dec;108(6):497-505.
    "Diabetes incidence and prevalence in Pima Indians: a 19-fold greater incidence than in Rochester, Minnesota.", Knowler WC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/736028/
    High-Risk Populations: The Pimas of Arizona and Mexico
    Leslie O. Schulz, Ph.D
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418458/


  53. 53 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    До коментар [#50] от "I":Do you need a safe space? :)
    ..>> Не.Необходим ми е смислен диалог с лишени от прекалена агресивност и недостатъчна култура на общуване съфорумци. Много ли искам?
    На вашата врата не съм чукал и май както е тръгнало, няма скоро да се изкуша.

  54. 54 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2592 Неутрално

    До коментар [#3] от "niakoi_si":

    Доктор Менте си е менте!
    Какво да очакваш от него?

    Да разлая троловете!!
  55. 55 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2592 Неутрално

    До коментар [#40] от "тулса":

    Тихоокеански острови и диабет...
    Не знам по каква програма, но веднъж ни изпратиха група от Вануату!
    Захарта я ядяха със шепите, и вдигнаха голяма аларма, когато им ограничиха достъпа до големи количества захар!

    Да разлая троловете!!
  56. 56 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3099 Неутрално

    Винаги съм знаел, че пържолката е много полезна. Особено след ракийката, шопската салати и с две чаши червено вино. Наздраве!

  57. 57 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1224 Весело

    До коментар [#56] от "Judjuk":


    Винаги съм знаел, че пържолката е много полезна. Особено след ракийката, шопската салати и с две чаши червено вино. Наздраве!
    —цитат от коментар 56 на Judjuk


    Не заблуждавайте по-младите съфорумници. Много е полезна когато е част от мешаната скара. И мерната единица за червено вино е бутилка.

  58. 58 Профил на Roni
    Roni
    Рейтинг: 802 Весело

    До коментар [#57] от "koko65bg":


    [quote#57:"koko65bg"][Не заблуждавайте по-младите съфорумници. Много е полезна когато е част от мешаната скара. И мерната единица за червено вино е бутилка./quote]

    Мешаната скара...мешаната скара...What the f**k was мешаната скара...

    А, да, прегоряла пържолка 200-250 гр. + 2 кебапчета и едно кИфте, и пържен черен дроб/няква наденица, полвината от съставките хладни (приготвят се на различни места в кухнята), МА НА КОЙ му пукаше:) Ооо, и класическата гарнитура: боб с лютеница (+кромид лук) и студени варени картофи. Ама като бяхме млади плюскахме всичко, и се радвахме ако бирата не беше топла (и без "парцали" в дъното на бутилката)!

    Както е казал поетът:

    А бяхме млади...
    бяхме много млади...

    Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
  59. 59 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3099 Неутрално

    "Не заблуждавайте по-младите съфорумници. Много е полезна когато е част от мешаната скара. И мерната единица за червено вино е бутилка."
    До коментар [#57] от "koko65bg":

    Бутилката 750 грама е за двама. Ти нали не си егоист?

  60. 60 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Весело

    До коментар [#11] от "Roni":
    До коментар [#33] от "penetrating":

    Ами “Рони” ( който беше “Моше” :-)) ти е описал превъзходно по възрастовата си таблица как си е оставал малко гладен. Каква по-добра рецепта?
    Да си оставим сиренето и виното ли?

  61. 61 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 1242 Неутрално

    Само глупаци вярват на тези диетични препоръки, дето се сменят на всеки 1-2 седмици.

    Един богаташ попитал Сократ:
    - Сократе, ти като мъдрец, кога ще ме посъветваш да ям - сутрин или вечер ?
    - Богатият яде когато иска, бедният - когато може, му отговорил мъдрия философ.

    Яденето по 3 пъти на ден възниква много по-късно.

  62. 62 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Весело

    До коментар [#11] от "Roni":


    Разкрит си с 5-сантиметровия отлежал говежди стейк ( исках да напиша антрекот, но поне три пъти редакторът го поправяше на “антирекорд”, @а виж в скоби можело)

  63. 63 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1224 Весело

    До коментар [#59] от "Judjuk":


    ":Бутилката 750 грама е за двама. Ти нали не си егоист?
    —цитат от коментар 59 на Judjuk


    Разбира се, че не съм егоист. Бутилката е за двама - все пак както се казва - Сговорна дружина и в петък блажно руча.

  64. 64 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Весело

    До коментар [#55] от "lone wolf":

    Май съм споделял че преподавах по линия на Фулбрайт в Африка преди 27-28 години. Към вилата в която бях настанен имаше прислужник, е и градинари, и готвачка.
    Както и да е, най-близък ми беше прислужникът, той беше нещо като Бътлър. Най-обичаше привечер след работа да седне с чаша чай с поне 100 грама захар в нея (захарта беше дефицит). От време на време му давах и бутилка уиски, което той продаваше за да помогне на семейството си, но никога не я изнасяше вечер като си тръгва. Попитах го защо не я взема, каза ми “могат да ме заколят за нея”. Та с африканските диети и болести съм внимателен. Съседът ми беше лекар, от Полша. Веднъж му докараха селянин с разпран корем. Носили го два дни. Той го заши, би му една инжекция морфин и го изпрати с тълпата роднини да умира, поне така ми каза, че няма надежда. След шест месеца пациентът му донесе коза подарък и каза че третата му жена е бременна. :-)

  65. 65 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Весело

    До коментар [#63] от "koko65bg":


    Една бутилка от .75 литра на двама с добро ядене и добра беседа? Хайде да сме реалисти , в българския случай е “по една”.

  66. 66 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Весело

    До коментар [#53] от "тулса":

    След подобни “диалози” по незнайна причина си спомням вица за японската секретарка на българския директор на фирма в Токио.
    Понеделник сутрин. Българският директор идва на работа. Японската секретарка се покланя и пита:
    - Чай, кафе, или да си е@а мамата?

  67. 67 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1224 Неутрално

    До коментар [#65] от "daskal1":


    До коментар [#63] от "koko65bg":Една бутилка от .75 литра на двама с добро ядене и добра беседа? Хайде да сме реалисти , в българския случай е “по една”.
    —цитат от коментар 65 на daskal1


    Абсолютно имате право. Обаче се сервират една след друга а не заедно.

  68. 68 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4167 Неутрално

    До коментар [#67] от "koko65bg":

    Е, нали сме културни хора. Но, забележката Ви не е лишена от смисъл, на много места в Щатите сервитьорите, най-често студенти, биха ви донесли и салатата, и второто ядене заедно с аперитива. Затова не е лошо да им се каже предварително за реда и времето след което искате да е донесено следващото. За пиенето обикновено не е проблем, дори подканят за следващото (също може да е досадно защото нашето разбиране за темпо и време на вечерята е коренно различно, за тях всеки следващ клиент е допълнителен бакшиш от 18-20% от сметката).

  69. 69 Профил на snk22555877
    snk22555877
    Рейтинг: 373 Неутрално

    Днеска ядох свинска вратна пържола и салата със сирене и яко чесън.

  70. 70 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    До коментар [#69] от "snk22555877":...и яко чесън
    ...>>> и всички вампири наоколо се разбягаха в ужас?:)

  71. 71 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#53] от "тулса":

    Ако искаше смислен диалог, нямаше да се подиграваш с имената на хората.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  72. 72 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2397 Весело

    До коментар [#66] от "daskal1":След подобни “диалози” по незнайна причина си спомням вица за японската секретарка
    ....>> Както можеш да забележиш от постинг №71 съфорумецът продължава "диалога", опитвайки се да получи в отговор от рода на...последната част от въпроса на японската секретарка.:)
    Какво ли не правят някои хора, за да получат малко внимание, ама аз нека да напомня какво казал садиста на мазохиста в известния виц: "Няма, нямааа:).."

  73. 73 Профил на I
    I
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    До коментар [#72] от "тулса":

    Хехехе, особено са ми забавни екземпляри, които водят индиректен диалог с опонентите си, правейки се че пишат на някои от другарчетата си. :)

    Жалка история, но първоначалния коментар с "шегата" беше показателен за "високото ниво на общуване" на съотвения екземпляр. :)

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  74. 74 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    Бутилката от 750 мл е за двама. Проблемът е кой е втория? Жена ми трудно се справя и с 1 чаша,

  75. 75 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    Ето рецепта с червено месо и червено вино:
    Между 800г и 1,2 кг червено месо на хапки.

    1. 2 глави лук нарязан на ситно, няколко скилидки чесън, 3 моркова на рязан, задушавате ги в олио, зехтин.

    2. Месото го запържвате в дълбока тенджера с олио или зехтин, запечатвате го, добавяте малко сол, черен пипер. Изливате в тенджерата цяла бутилка червено вино, не най-скъпото, но не и най-евтиното (за чашата за вдъхновение отваряте втора бутилка), добавяте половин до едно кубче тел. бульон, мащерка, риган, розмарин, 1 дафинов лист. .

    3. Намаляте степените на котлона, добавяте запържените зеленчуци и една лъжица горчица, и оставяте да къкри около2 часа.

    4. Отделно задушавате в крафе масло (маргаринът е вреден) 500г гъби, нарязани, и малко преди да свърши виното, ги добавяте в голямата тенджера, и след 15-20 мин. яденето е готово..

    За гарнитура може да добавите картофи на фурна, може и без тях. Червеното вино е задължителен приятел на това ядене- напр. бургундско, но става и каквото имате под ръка.

    Прилича на винен кебап, но е малко по-пипкаво и богато - това е опростения вариант на говеждо по бургундски (Boeuf Bourguignon). Класическата рецепта е със сотирани лукчета, гъби - ама става много сложно.

  76. 76 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    До коментар [#75] от "historama":

    забравих за 1, 2 лъжици доматен кетчуп - без домати не става

  77. 77 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 870 Неутрално

    Медицината, освен някои области като clinical technology, които прилагат методи на точните науки физика и химия, не e наука. Добре, да добавим и хирургията, която освен касапската част, прилага и прекия описателен метод на анатомията. Можем да изсмучем от пръстите си и още някоя и друга област и да я припознаем като научна, но, като цяло медицината и осбено в частта ѝ изучаваща ефекта на храненето върху метаболизма, цялата тази биохимия на човека, още не се е е докарала да я наречем наука. Това, че медицината не е наука, въпреки че за престиж се пробутва като наука, е много важно да се разбере от обществото, защото, както всичко опиращо се на статистика, дава единствено някаква вероятност за нещо, когато се отнася до голяма извадка. Може да се разпрострем и към добрия лекар-диагностик, който открива симптома, за да го лекува, но самата причина едва ли е така ясна и за него, но да не се отвличаме. Тази вероятност в медицината, когато се отнася до голяма група хора, е толкова неправдоподобна, че рядко може да ѝ отдаваме повече значение като твърдо знание, отколкото отдаваме значение на разни забавления. Представянето на медицината за наука, съчетано с демонстративната несигурност на изводите, присъщи на области, които не са наука, мигрира в общественото съзнание и му придава необоснована обърканост, която е в услуга на обществените манипулатори. Специална цел на такова разстройство са елитите, които трябва да бъдат объркани и несигурни, за да не могат да се обединят и да изградят монолитна стена срещу корупцията и безобразията. Всеки ден им четем за неразбориите. Тази обърканост идва и от това, че, човек започва да си мисли -- ами щом науката (нали и медицината била наука), призвана да е последният пристан на разума насочван от фара на истината, е толкова несигурна, то, какво да говорим за всичко останало клатещо се и корумпирано.

    Най-добрата наука е онази, която се позовава на дедуктивни заключения, когато всички заключения следващи от дадена предпоставка са верни. Такава възможност обаче се предоставя много рядко в науката. В повечето случаи заключенията са индуктивни, основани са на наблюдения, от които се правят генерални изводи, чрез създаване на теории, отнасящи се до всички наблюдавани и ненаблюдавани обекти от този клас. Сега, пробутва се, че, видите ли, когато се установи индуктивно зависимост, то тази зависимост вече могло да я разглеждаме като начална предпоставка, за да вадим дедуктивни изводи за всичко останало от класа.

    Може да се дадат примери от точните науки за такъв подход, но той опира на камък, когато изводите се правят на основата на статистика, както е в случая с нашата статия, обект на обсъждането тук. При един истински научен експеримент, когато се изследва дадено явление, то се изследва при контролирани условия и така, че да се докаже възпроизводимостта му. В случая, извадката от хора има най-различен начин на живот, консумира какво ли не, а някои даже успяват да преживеят душегубката на зимна София, която едва ли е по-незначителен фактор от пушенето, като причина за рака на дроба. Тъй че, такава статистика допира много до стъкмистика.

    Статистическите методи никога не могат да предвидят какво ще се случи с отделния конкретен индивид. Така е при диетите, при пушенето или при ваксините.

    Пушенето причинявало рак на белия дроб. Като че ли от това следва очевидното предсказание, че, ако някой пуши, то ще се разболее от рак. Това, разбира се, е погрешно заключение, предвид на вероятностния характер на твърдението, че пушенето причинява рак. Пушенето единствено увеличава вероятността за цялата извадка да развие рак, но това едва ли може да се твърди за дадения конкретен индивид. Нещо повече. Няма как логически да заключим, че и извадка от пушачи ще е по-вероятно да получи рак от извадка на непушачи. Може да е, но може и да не е, поради най-различни други причини, както казах.

    За абавление може би са леко интересни подобни изследвания, но някои намират и хороскопите за интересни. Обаче, никой не бърка хиромантията с наука. Макар тук и там медицината да се подоближава до науката доста повече от хиромантията, нека не се облъчва народа, че е истинска наука и така да му се разклаща доверието в разума. Иначе, не е лошо да прочетем така, малко за повече вяра в утрешния ден, как майката на Макейн го докара до 106. Да не говорим, че ми се къса сърцето, когато видя майка да надживее детенцето си.

  78. 78 Профил на Партийна секретарка
    Партийна секретарка
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    [quote#26:"historama"][/quote]

    добре че не е провел експеримента с тъщата!

  79. 79 Профил на Партийна секретарка
    Партийна секретарка
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    До коментар [#75] от "historama":

    ще опитам рецептата ти, но 25 лв дали ще стигнат?

  80. 80 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3099 Неутрално

    Бутилката от 750 мл е за двама. Проблемът е кой е втория? Жена ми трудно се справя и с 1 чаша,
    —цитат от коментар 74 на historama


    Намекваш за другата женаааа!

  81. 81 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 2585 Неутрално

    Простичко казано, режимът при който са живеели хората в древността, включващ червеното месо и млякото, не е толкова противопоказен, както се опитваха да ни убеждата предишните изследвания с купища научни термини и обяснения за казеина, за неговата вредност и пр. и пр. Разнообрязното и балансирано хранене си остава ключът към здравете, а фиксациите и мантрите срещу това и онова се оказват вредни не, а направо опасни за здравето ни. Нищо ново под слънцето, както би казал Еклесиаст....

  82. 82 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4224 Неутрално

    Най-много вреди хляба, по-точно ниското му качество вследствие на пренаторяваните масиви, химически защити, в последствие влагането на на най-различни "добавки" при производството му.
    Единственият вариант е, висококачествена домашна хлебопекарна и био брашна, и ще имате истински хляб.

  83. 83 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4224 Неутрално

    До коментар [#75] от "historama":

    Остави го това бургундско. Пробвай тази проста рецепта (и после ми се обади) - месото на хапки, доста лук нарязан на едро, сол и черен пипер, с които предварително овкусяваме месото, 10 минути преди да започнем да готвим. Задушаваме месото до почервеняване, прибавяме лука, задушаване на слаб огън, прибавя се една лъжица качествено масло, задушаваме. Поръсва се с чубрица, задушаваме, изкл. котлона, добавяме червен пипер, разбърква ме и на финала магданоз.
    Добре е свинското да е от домашни прасета, по възможност свободно пуснати, от Странджа, хранещи се със жълъди.

  84. 84 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3348 Весело

    До коментар [#11] от "Roni":

    Ех, просълзи ме, 1 фунт прайм рибай и 1 бутилка ми беше дажбата и на мен. Преди време, сега вече по-кротко.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  85. 85 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1706 Неутрално

    Хубаво, че са изследвали 220хиляди човека, но в продължение на КОЛКО години са го правили? Това е важното, иначе как ще разберат дали се намалява рискът за ранна смърт. Едва ли е продължило 50+ години.
    Другият проблем е, че днешното червено месо съвсем не е същото като някогашното, което не беше натъпкано с хормони, нитрати и какво ли не още.
    Според мене всички подобни изследвания, които се появяват всяка година и някои от които са поръчани и платени от заинтересуваните индустрии, трябва напълно да се пренебрегват и да се следва правилото - да се храним колкото е възможно по-натурално и умерено.

  86. 86 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1706 Неутрално

    До коментар [#2] от "xox55541929":

    Недоумявам защо са ти сложили толкова минуси,когато написаното от тебе е съвсем валидно.

  87. 87 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1706 Неутрално

    До коментар [#2] от "xox55541929":

    Недоумявам защо са ти сложили толкова минуси,когато написаното от тебе е съвсем валидно.

  88. 88 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    Никога не съм спирал да си ям конско и телешко-кравешко месо и собственото ми кисело мляко с масленост над 4%.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  89. 89 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#7] от "realguru":

    Червеното вино е доказано полезно.

    Мога да вляза в подробности. Личен опит. Не само инфото от Франция. Страната с най-малко инфарки и инсулти точно, заради червеното вино.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  90. 90 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#83] от "hamiltonf":

    Това го правя често.
    Лука първо го запържвам и после слагам месото. Сол НАКРАЯ. И без чер пипер противно на логиката. Опитай без чер пипер и ще останеш доволен, особено, ако го правиш за мезе.
    Не мога да си обясня как лука издържа повече пържене (практически е повече) от месото.

    И разбира се литър и половина червено домашно вино.
    Оказа се, обаче, че с вино или без не мога да изям повече от 300 гр. месо. То това е добре де.
    На следващата сутрин 600, 700 грама от моето кисело мляко и животът е прекрасен.

    Малкият син...то вече как да ги обявам не се сещам....тоя дето е на година и 10 месеца вече си хапва от киселото мляко и е видимо доволен. Маслеността е някъде към 4,5%. Краве кисело мляко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  91. 91 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#83] от "hamiltonf":

    Черни прасета. Има ги във Веселиново и Риш. Села в началото на Рижкият проход.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  92. 92 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4224 Неутрално

    До коментар [#91] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Не, белички са, розови прасета, хрупащи жълъди до когато завали сняг. Скъпички са, но месото, и особено сланината, са със сигурност топ 3 във света...

  93. 93 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4224 Неутрално

    До коментар [#90] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    "Лука първо го запържвам и после слагам месото.."

    Грешка, голяма...

  94. 94 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#93] от "hamiltonf":

    Грешка не е. Обичам полу стопения лук.

    Иначе твоята рецепта е общо приетата.
    http://recepti.gotvach.bg/r-46969-Бързо_свинско_с_лук_в_тиган

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  95. 95 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#92] от "hamiltonf":

    Тук няма откъде да се намерят бели.
    Черните са по-евтини, защото дават по-малко месо, но са по-вкусни.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  96. 96 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4224 Неутрално

    До коментар [#95] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Намират се, приготви 8 лв. на живо тегло, и да почустваш вкуса на жълъдова сланина...

  97. 97 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#96] от "hamiltonf":

    Няма начин да дам 1 000+ лева за 140 кг. прасе.
    Конското ми излиза около пет лева килограма, а е здравословно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  98. 98 Профил на Roni
    Roni
    Рейтинг: 802 Неутрално

    До коментар [#97] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":


    До коментар [#96] от "hamiltonf":Няма начин да дам 1 000+ лева за 140 кг. прасе.Конското ми излиза около пет лева килограма, а е здравословно.
    —цитат от коментар 97 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


    Ял съм магарешко (ВКУСНО смлянои на скара) и конско САМО в салам (Унгарският ХЕРЦ преди бая години-СУПЕР!!!

    ЗАЩО конското е толкоз евтино (или е купено без посредници и ветеринар?). Как ядеш конското? Смляно на скара? В салами/суджуци? Готвено "БАВНО ГОТВЕНЕ"? Не е ли прекалено твърдо/жилаво това мускулесто месо?

    П.с. След 3 мин. ти пращам ЛС.

    Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
  99. 99 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#98] от "Roni":

    Конското на кюфтета. Рецепти много за смесване с друго месо.
    Също така на суджук, но задължително поне 30% свински гърди на 70% конско.
    При желание пращам рецептата с подправките.
    Годишно изяждахме по около 100 кг. конско под формата на кюфтета, суджук и пастърма. Сега по-малко купувам, защото по-малко пари изкарвам.
    И на пастърма. 4 дни в морска сол парчета около 5 сантиметра дебели. Един ден миене, смяна на водата в коритото на час, два и пет, шест часа във вино. Може и магазинско менте да е виното. Овалваш в чубрица и червен пипер и на терасата да съхне. Изсъхва различно бързо. Пипаш да не стане камък. Стане ли готова увива се в торбички и във фризера. Чудо е.

    Готвено конско веднъж съм ял. Като кебап приготвено. Не е лошо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  100. 100 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#98] от "Roni":

    И магарета съм купувал, но пред мен се колят и конете и магаретата.
    Веднъж ходих в ХЕИ-то да изследвам месото. Искаха нещо от главата. Казвам, че съм я хвърлил. Питат защо. Чак тогава им казвам, че става въпрос за кон/магаре.
    По-възрастният се замисли и ми каза, че не помни да е имало болест по конете на Балканският полуостов през последните 35 години.

    Коня не можеш да го накараш да яде нещо, което е кофти. Това е разликата със свинята.
    Коня е като козата.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK