Шефът на агенцията по трансплантации даде да се разбере, че си тръгва заради бюрократични спънки

Шефът на агенцията по трансплантации даде да се разбере, че си тръгва заради бюрократични спънки

© ИАТНад 5 писма и повече от седем месеца. Толкова време и усилия е положила досегашният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова, за да предупреди ръководството на Министерството на здравеопазването, че няма да могат да бъдат извършвани трансплантации на бял дроб на българи в болница във Виена. И на практика няма да могат изобщо да бъдат правени такива трансплантации на българи в чужбина. Забавянето, неразбирането и тези административни трудности са и част от причините на Симеонова да реши да напусне ръководния пост в агенцията, се разбра от думите й по време на двучасова пресконференция днес.


Заради сериозното забавяне и невъзможност за трансплантации вече има няколко смъртни случая на чакащи пациенти, казаха по време на пресконференцията пациентски организации и близки на пациенти. А в момента има и пациенти в критично състояние, чакащи трансплантация.


Симеонова не уточни кой не е реагирал на писмата й и кой конкретно носи отговорност за забавянето. Само заяви, че сегашният ръководен екип на министерството – министър Кирил Ананиев и заместникът му Жени Начева, полагат всички усилия да се преодолеят проблемите. А до тях писмата и предупрежденията й не били стигнали. Когато отидох лично да ги попитам защо се бавят нещата, те се изненадаха, казаха, че не са виждали писмата ми, и веднага задвижиха процедурите, коментира Симеонова.
Договорът с болницата във Виена е изтекъл през май миналата година, когато министър беше Николай Петров, подал оставка през ноември миналата година след информации, че като директор на ВМА е възлагал обществени поръчки на свой близък. Симеонова обаче не го назова лично и уточни, че министрите не могат да знаят за всяко нещо в сектора.


Откъде идва забавянето


През май миналата година изтича договорът с болницата във Виена, одобрен и работещ чрез Евротрансплант. Имахме и два месеца гратисен период заради добрата работа, наши пациенти продължаваха да бъдат трансплантирани и преглеждани там, отбеляза Симеонова. Още през май тя пише до здравното министерство, че договорът изтича, и иска реакция. "Аз не мога да подпиша нов договор без решение на Министерството на здравеопазването. Повече от седем месеца чаках отговор, за да мога да подпиша такъв договор, но не получих. Ако знаех, че ще чакам толкова време, щях да го подпиша. Независимо че щеше да ми коства и обвинения, вероятно и моето освобождаване. Съжалявам, че не го направих", заяви тя днес.


Вместо разрешение да преподпише договора Симеонова получавала нареждания да търси нови варианти, оферти от други държави и клиники. "Не намирам нормално обяснение защо беше тази съпротива за този договор с Виена. Нямам отговор, неясно къде, от кого беше. След като имаме спасени пациенти. Дори един пациент да имаме – този договор е важен и нужен", отбеляза тя.


Коментира, че лично тя е намерила и убедила виенската болница да работи с България, а другите оферти, които била събрала преди това, показвали много по-високи цени – във Виена трансплантациите били около 120 хил. евро, докато във Франция достигали около 320 хиляди, а в Германия – над 200 хиляди.


Симеонова посочи многократно, че на всичките й предупреждения, че неподписването на договора с виенската болница ще доведе до около 8-9 месеца забавяне и чакане, понякога фатално за пациентите, единствената инструкция от министерството била да търси други болници. "Докато търсих, Евротрансплант промениха изискванията си и така се стигна до още по-голямо забавяне", отбеляза тя.


"Трябваше да подпиша и да се самоуволня. Не съм допускала, че ще минат тези седем месеца от изтичането на договора и още осем за новата процедура. Просто трябваше да подпиша, макар и без да имам правото", каза Симеонова.


А кога българи, чакащи за бял дроб, ще могат да бъдат спасявани


През юни, когато се стигна до първата оставка на Симеонова покрай проблемите с невъзможността за белодробни трансплантации в чужбина, управляващите обещаха, че до месец проблемите ще бъдат решени и вече ще могат да бъдат правени операции в болницата в Есен, Германия. "Бях против да се дава тази надежда, този срок, след като не беше ясно колко време ще текат процедурите. Ето и сега – три месеца по-късно, договорите още не са готови", заяви Симеонова.


Тя отбеляза, че все пак процедурите са на финалния си стадий в Германия, където болницата в Есен трябвало да получи одобрение от пет различни институции, за да може да трансплантира българи. Но не можа да каже кога в крайна сметка ще може да замине първият чакащ пациент. След като се получело одобрението в Германия, договорите трябвало да минат и през Евротрансплант, а пациентите съответно да минат прегледи и други оценки, което също отнемало време.


Симеонова каза, че водила многократна кореспонденция и говорила както с болницата в Есен, така и с ръководители от Евротрансплант, за да може болницата да приема българи и преди да завърши процедурата. Това било станало с клиниката във Виена, а Евротрансплант нямали против. В Германия обаче отказали и настоявали да се спазят всички процедури.


Симеонова коментира още, че всъщност е възможно трансплантациите в Есен да са доста по-скъпи от тези, които досега България е плащала във Виена. Тя поискала още с второто си писмо до болницата цени и оферти, но досега нямало финансов разчет. От предишни разговори с клиники в Германия обаче имало информация, че цената може да е над 200 хиляди евро при около 120 хиляди досега във виенската болница.


Оставката


Марияна Симеонова не отговори категорично защо напуска, заяви само, че иска да се развива като лекар. А цялата пресконференция премина по проблемите около белодробните трансплантации в чужбина. От думите й обаче се разбра, че и това е сред причините.


Заговори и за тромава администрация, която не работи в полза на пациентите. За липса на комуникация и координация между различните звена, които да работят за облекчаване на хората.
"Преди два месеца имах мотиви – че работата в администрацията за мен като лекар трябва да се промени, институциите трябва да говорят помежду си, да осигуряват условия за лекарите и за пациентите. Администрацията трябва да се промени. И никой няма право повече от пациента", коментира Симеонова.


Отбеляза, че често пациенти биват насочвани сами да си търсят оферти за трансплантации в чужбина, при положение че реално няма как да получат такива от клиники в Европа заради процедурите. Посочи и случаи, в които се е налагало да върши работата на други звена в сектора, за да помага на чакащи пациенти.


Посочи и че множество законодателни инициативи на агенцията отлежават в министерството вече 4 години. Като например поправка, която ще разреши т.нар. кръстосано донорство. Както и редица промени за отстраняване на несъответствия, забавяния и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK