Почти половината българчета вече се раждат със секцио, здравните власти не виждат проблем

Почти половината българчета вече се раждат със секцио, здравните власти не виждат проблем

© ReutersПочти половината българчета вече се раждат след цезарово сечение. А ако към тази бройка се прибавят и други инструментални лекарски намеси като форцепс, вакуум и епизиотимия, напълно естествено родените бебета без сравнително сериозни лекарски намеси са едва под 40 на сто. Това се вижда от данни, предоставени на "Дневник" от Министерството на здравеопазването.


От отговора на ведомството на поставените въпроси се разбира, че надали ще бъдат предприети мерки и политики, за да отговори страната ни на множеството критики и препоръки на Световната здравна организация към България заради високия процент на родените със секцио бебета.


Според данните за миналата година ражданията в България са намаляли с над 1800 в сравнение с 2016 г. и са били 60 023. В същото време броят на ражданията секцио расте всяка година и за 2017 г. те са били 27 537 или около 46 на сто. През 2016 г., когато са се родили близо 2000 бебета повече, броят на раждания след цезарово сечение е бил с 61 по-малко. Сериозен ръст има и в сравнение с 2015 г., когато броят на родените деца е отново с 2000 повече от миналата година, но направените секцио е бил с 1000 по-малко.
Ако се сравнят данните със статистиката още години назад, тенденцията за увеличаващите се операции е още по-тревожна – при над 65 500 раждания през 2011 г. например, цезаровите сечения са били малко над 23 400 или около 35 на сто. Относителният дял на операциите през 2012 г. е същия, а през 2013 г. е над 38 на сто.


Статистиката сочи още тенденция за намаляване марак и с малко на цезаровите сечения заради спешност и съответно има увеличение на доброволните операции или тези по препоръка на лекарите. Докато през 2015 г. и 2016 г., когато секциото са били по-малко от миналата година, спешните операции са били около 12 200, то през 2017 г. извънредните операции са били с около 400 по-малко или 11 848. Което показва, че повече от половината операции са по избор на родителите или преценка на лекарите.


По-малкият брой на деца, раждани по естествен начин, води до намаляване на използваните други инструментални лекарски намеси – с около 70 са по-малко случаите на приложен форцепс през 2017г. в сравнение с 2015 г., и с около 80 – на приложен вакуум. С 1366 намаляват случаите на приложени епизиотомии, но те запазват сравнително висока честота и за 2017 г. са били 9 474 или в около 30 на сто от естествените раждания.


"Дневник" поиска данните и коментар от здравното министерство заради разпространен наскоро в социалните мрежи доклад, изнесен по време на среща на Euro-Peristat - Международен проект с членове всички страни на ЕС, Норвегия, Исландия и Швейцария, който има за цел да изработи валидни и надеждни показатели, които да се използват за наблюдение и оценка на перинаталното здраве. Според данните от доклада, в който са цитирани статистики за 2015 г., България е на челно място по процент на цезарови сечения, като средният процент за Европейския съюз в изследваните държави е около 28 на сто. А за държави като Финландия, Норвегия или Швейцария е между 16 и 18 на сто.


Последните данни на European Perinatal Health Report за 2010 също показват, че единствено в Кипър броят на секцио е над 52 на сто, в Италия, Румъния и Португалия се движи около 38-36 на сто.


Страните подават периодично доклади и данни към Euro-Peristat. Но на сайта на организацията няма все още обобщени данни за последните години. Статистика се намира само в доклада, представен на последната среща на организацията.


От здравното министерство отказаха да коментират челната позиция на България за броя на раждания със секцио с аргумента, че това не е доклад с аналитична част и в документа няма информация какъв е авторът, как е направил проучването, как и откъде са събирани данните.


На въпроси има ли политика, мерки, планове, за намаляване на секциото и инструменталните лекарски намеси, направено ли е нещо до момента и какво се планира в бъдеще, отговорът показва, че здравните влясти нямат намерения да предприемат нищо за намаляване на тези данни. А това са нормални процеси, които ще се задълбочават.


Отговорът гласи: "Съгласно становище на националния консултант по акушерство и гинекология от 2015 г. честотата на цезаровите сечения е обект на дискусия в акушерството от дълги години, но досега няма задължителна норма, тъй като това не е само медицински въпрос. Според него тя ще продължи да нараства поради редица причини - синдрома на "единственото свръхценно дете" с оглед възрастта на жената, появата на летентни заболявания на бременната в тази възраст, високата честота на бременности в резултат на методите на асистирана репродукция и др. Не е без значение и фактът, че съвременната жена иска безболезнено, без продължително изтощение и травми на перитонеума раждане, бързо и много често планирано, което предполага прилагането на цезарово сечение".


"Дневник" потърси за коментар и националният консултант по акушерство и гинекология д-р Асен Николов, който отказа да говори по въпроса. А на питане не е ли притеснително, че в България процентът на секцио е толкова голам, само заяви: "Не е притеснително, случва се навсякъде по света".


Според многократно изразявани становища на Световната здравна организация в идеалния случай цезарово сечение трябва да се предприема само когато е медицински необходимо, защото няма сведения, които да показват ползите от него за жените и децата, когато процедурата не се изисква. Като всяка операция, отбелязва СЗО, секциото се свързва с множество краткосрочни и дългосрочни рискове, които могат да окажат влияние върху здравето на жената, на детето й и на нейните бъдещи бременности.


Световната здравна организация смята, че идеалният процент за цезарово сечение е между 10-15%. Когато е необходимо от медицинска гледна точка, цезарово сечение може ефективно да предотврати смъртността при майката и новороденото, отбелязват от организацията в свой доклад по темата. Подчертават, че когато секциото е до 10% за цялото население, броят на смъртните случаи при майката и новородените намалява. Когато ставката е над 10% обаче, няма данни, че смъртността се подобрява.


СЗО криткува дори употребата на лекарства по време на нормално раждане. "Нарастващата употреба на лекарства при нормалните процеси на раждане възпрепятства способността на жената да ражда и има отрицателно влияние върху процеса на раждането", се казва в едно от последните становища на организацията.

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Може ли данни за процента на децата, родени със секцио, чиито родители работят в Дневник, за да видим оправдан ли е този назидателен тон?

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Весело

  Крайно време е да заредят супермаркетите с бебета и стига сме се мачили да ги раждаме.

  подпис
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Чисто тлъст проблем. Хората и в България започнаха да стават тлъсти от употребяването на скапаните ГМО-та и разните "хранителни" смески" по магазините, които по времето на бае Тошо присъстваха в салам "кучешка радост" само. Като "светлия" пример който следват - USA. Как да раждат нормално, през тлъстите си дупасрясли. Пък и се разлигавиха женорята, не щат да ги боли естественото раждане по 2-3 часа, или колкото продължава. Искат там една упойка да ги резнат да извадят бебето и после докато зарасне да им изписват наркотици със зелена рецепта. За облекчаване на болките.

  мурзилка
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 280 Весело

  Носят се слухове, че секцио се предпочита от "съвременната жена" не за да избегне "травми на перитонеума" при раждане, а за да запази съответния отвор неразширен. Но- какво ли не приказват хората... (ツ)

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Ами кажете нещо и за цените на секциото? За най-бедните започва от 350 лв., средно 750 - 1500 лв., и за по "префърцунените" 2 500 - 5 000 лв.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Вече няма да се водят родени а извадени !!!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Източване на касата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Не е точно така. Проблема е, че лекарите агитират усилено (разбирай плашат) жените, че имат проблем и не могат да родят по естествен начин. Едно секцио е в пъти по—доходоносно от едно нормално раждане. Друг е въпроса, че секциото е сериозна операция с възстановителен перуод в който майката за себе си ли да се грижи или за детето. Отделно, ако не се лъжа, може да се роди само два пъти със секцио —така се получава, че някой и да иска трето—няма. Неприятна история с преиграване и малко измама понякога, но това е за сега положението.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  като се има в пред вид ,че поне половината раждания са на неосигурени циганки ,които няма да ги родят със секцио ,щото нямат пари , излиза ,че ражданията в България са 100% със секцио ,тук там някоя по случайност е без секцио .

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Любопитно

  Поредния пример как НТ прогрес е в ущърб с природните и (съответно) божии закони......

  Bukalemun
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Те някои отдолу са като попски ръкав, от какво се притесняват? То бебето на собствен ход ще излезе.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Коментарите са само от мъже. Но ние все още не раждаме. Затова очаквам смислен коментар от жена, която не е раждала секцио.
  Предполагам, че наближава времето да се храним с таблетки. Така ще се избягват стотици болести. И дилемата ще е същата.

 13. 13 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Етническите малцинства влизат ли в статистиката?

 14. 14 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Зачеват ги инвитро, раждат ги секцио, между 3-8 госишна възраст си избират от кой пол са, на 14 години - първите изкуствени цици, всеки попаднал в периметър под 3 метра около тях е потенциален подсъдим... Не бе, няма никакъв проблем.

 15. 15 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#9] от "edin drug":

  "като се има в пред вид"
  Пише се "като се има из на в пред вид"

 16. 16 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 896 Любопитно

  На мен ще ми интересна една разбивка, колко от ражданията със секцио са в държавни болници, и колко в частни.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Весело

  До коментар [#8] от "DDR":

  След малко темата ще се слее с темата за бежанците и секцио ражданията ще станат едно от спасенията на европейския континент......

  Bukalemun
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#15] от "Неизвестен Извършител":

  Изпуснал си "баш" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Разстроено

  Докторите (някои) обичат парите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Докторите (някои) обичат парите.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Ама разбира се - винаги някой е виновен. Винаги ти в бяло, а целият цирк в ... Все някой хвърля върху вентилатора гърнето с ... И най-важното вина се поема само с мезета, както каза един виден БСП деец

  Докторите, деде, нямат никаква вина, че българите с гьотферени. Деца се разждат така, понеже маса жени не са свикнали чинии да мият, камо ли да се напънат. Освен това ако се разшири ханша, после как ще си търсят нещо по-добро. Не че мъжете са много по-различни де

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е колко пъти може да бъде разрязана една жена?
  Статията показва, защо две деца вече са проблем, за повече няма нужда да се коментира.

 22. 22 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не мислите ли, че това е работа на жената да решава какво да прави с тялото си!

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Докторите също имат и то не само финансов интерес от цялата работа. Вместо да чака и да не спи доктора да си разваля плановете, или да търчи по нощите като изтекат водите, назначава се дата и час за секцио и всичко е точно като във фабрика.

  Умерен толераст
 24. 24 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Проблемът е голям!

  Но раждането секцио е икономически по-изгодно... изгодно... за лечебното заведение...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 25. 25 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Жените раждат със секцио и заради това, че се притесняват да не стане нещо на бебето.
  Да не забравяме, че се вдига и възрастта на родилките- едно е да раждаш на 22, друго - на 42.
  Аз познавам две жени, които избраха да раждат по естествен начин, но получиха усложнения и ги рязаха доста повече, отколкото малкия разрез при секциото, който зараства за 20 дни

 26. 26 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Смятам, че това си е до избор на жената.
  Нормалният начин за раждане си е даденост, но не е нещо задължително.

  Някои жени предпочитат секцио поради лични подбуди, при други е по принуда заради риск при нормалният.
  Има и такива, които си държат на даденият от природата им начин..

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#22] от "true_original":''Не мислите ли, че това е работа на жената да решава какво да прави с тялото си!''

  Там е работата, че в случая не решава само какво да прави с тялото си, но и със здравето на новороденото си.


 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#22] от "true_original":''Не мислите ли, че това е работа на жената да решава какво да прави с тялото си!''

  Там е работата, че в случая не решава само какво да прави с тялото си, но и със здравето на новороденото си.


 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А какво предлагате? Да забранят секциото ли? И татуировките? И дългите коси?

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Ако родилката от Сливен,която почина,беше раждала секцио още щеше да е жива.Жена ми роди първото ни дете естествено и получи травми за цял живот.Другите две със секцио и нямаши никакви проблеми.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Докторите също имат и то не само финансов интерес от цялата работа. Вместо да чака и да не спи доктора да си разваля плановете, или да търчи по нощите като изтекат водите, назначава се дата и час за секцио и всичко е точно като във фабрика.
  —цитат от коментар 23 на Наблюдател


  Ами естественото раждане как става?Определят час на родилката и й дават лекарства,които предизвикват контракции.Но така е по-добре вместо да се роди бебе през нощта на празник,когато някой младок е на смяна.

 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Секциото не било само медицински проблем - ами вярно е, И финансов проблем е, но никъде не видяхме да е засегнат този аспект; нито в статията, нито в т.н. отговор на здравните власти.

  Подобни новини ме навеждат на следните мисли: майките и бащите искат да имат деца на всяка цена, но когато се стигне до раждането и отглеждането им, същите тези родители първо и преди всичко мислят за собственото си удобство, а НЕ за здравето и нормалното развитие на детето. Така е и със секциото, като в случая се намесват ''усложливо'' и лекарите, които едва ли дават пълна и сериозна информация за показанията и рисковете на цезаровото сечение. Както и във всички останали сфери на живота у нас, така и в тази се наблюдава пълно извращение на нормите и практиките.

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1278 Неутрално
 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Това е доста точна статистика за етническия произход на по-малко от половината бебета. По-голямата половина се раждат естествено, от млади майки / до 18 год. / без репродуктивни проблеми.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  От тюрлюгювеча, който си написал, абсолютно нищо не е вярно, но всичко е успоредно Априлската линия.
  1. В Европа ГМО е разрешено да се влага в много малко на брой основни хранителни продукти, използвани главно за храна на животни. Храненетона една крава с ГМО царевица не прави нито нея, нито телето й генно модифицирани.
  2. Няма АБСОЛЮТНО НИКАВА ДОКАЗАНА ВРЕДА - нито като затлъстяване, нито като патогенеза - от консумацията на генно модифицирани храни от хора - това е единодушното заключение на над 1,500 световни експерти, работили над 20 години по въпроса.
  3. Храните в България в момента са несравнимо по-качествени от онези при соца, които се произваждаха в ултрапримитивни условия без всякакъв технологичен и хигиенен контрол.
  4. Червените сте свикнали да лъжете, както дишате, но винаги се намира кой да ви опровергае.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Е налагате всчико да е като на Запад! Там нямат гинеколози и родилни отделения, и си раждат по домовете. Иим илзизаше по-евтинода си доведат за раждането гинеколог от Източна Европа. Всичко, както е на запад-1:1! Правилно-грешно-няма значение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  "избор на екип" и нормално раждане са несъвместими неща... пък хапчетата са несигурна работа и се налагат комбини с колеги... кинтиии, кинти, пиленца... нали требе се роди точно в смяната на доктора, на който се плаща

 38. 38 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Жена ми е родила две деца по естествен път и отворът си е наред, а на мен дори не ми е чак толкова голям.

  Това го пиша за млади булки да не се притесняват, явно природата е помислила достатъчно добре за еластичността на отвора и да се стяга обратно след раждане.

 39. 39 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#29] от "dogwoman":

  Секциото трябва да се ползва само при медицинска необходимост, например раждане след 35 години, а не по желание.

 40. 40 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо, ти не ги ли обичаш?

 41. 41 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Типично за Дневник! Понеже няма някой ревящ еколог, ром или бежанец, трябва да измислите проблем там, където го няма и с манипулативен тон от верни данни да изкарате неверни изводи!
  Не видях статистика за рискове на родените секцио, кото и жените предпочели този метод!!!
  Не знам защо Дневник трябва да принизява жената до машина за производство на деца!!!
  Секциото не се препоръчва за няколко раждания едно след друго. Ако една жена роди две деца през живото си с разлика от поне 5 г. проблем няма!!!
  Дори е много по-безопасно за жената и плода да бъде определен ден и час на раждане, когато да е подготвен екип и съответно бъдещата майка, отколкото да се чака да изтекат води и да се действа като на пожар!!!
  С любопитство чакам отговора на въпроса на коментар #1: "Може ли данни за процента на децата, родени със секцио, чиито родители работят в Дневник"

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Не е източване,наистина са много такива процедури,и се доплащат солидно и от пациенткитеСтава по тяхно желание.За да не си развалят "отвора"... По-скоро е бедата в Бг-Мама културата..

 43. 43 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Чисто тлъст проблем. Хората и в България започнаха да стават тлъсти от употребяването на скапаните ГМО-та и разните "хранителни" смески" по магазините, които по времето на бае Тошо присъстваха в салам "кучешка радост" само. Като "светлия" пример който следват - USA. Как да раждат нормално, през тлъстите си дупасрясли. Пък и се разлигавиха женорята, не щат да ги боли естественото раждане по 2-3 часа, или колкото продължава. Искат там една упойка да ги резнат да извадят бебето и после докато зарасне да им изписват наркотици със зелена рецепта. За облекчаване на болките.
  —цитат от коментар 3 на Маршалов


  Личи си че си лаик. Първо това че само в кучешката радост са слагали само "хранителни смески" е абсолютна лъжа. Работил съм в бранша по това време. Химия имаше и в кремвиршите и в "камчия" да не говорим за пастета . Да не говорим че дълбоко замразено месо се внасяше и тогава за колбасите, защото прясното поемаше с тирове и самолети към арабите и "гладния" запад. А кои са сега собствениците на предприятията в хранителната промишленост: синчета и дъщерички на бившите директори от тошово време. А и още нещо, кокошките например бяха от известна американска порода.

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всички,и не само доктори обичат парите.Ти не ги ли обичаш,или си червен идеалист-Като Кирчо Добрев,а?!Секциото е пожелание на бъдещите майки.Искат на определена дата,искат да не им се разширява вагината и други "модерни"щения.

 45. 45 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  И трите ми деца са родени със секцио - първия път по спешност, след това по преценка и съвет на гинеколога. Родени са през 2 години и трите.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#22] от "true_original":

  Ако сеотнасяше само до нея,да,ама раждането не се отнася само до майката.

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Истината е грозна и плашеща, но се премълчава, въпреки че този синдром е обхванал цялото ни здравеопазване. От едно нормално раждане, лекарите печелят много малко, но виж при едно секцио има серизно плащане. Затова и "лекарите" масово препоръчват секцио, затова и отказват коментар по въпроса или обясняват колко нормален бил този процес, въпреки че къде къде по-развити държави от нас са открили че нормалното за секцио раждания е много по-малко и е само в ситуации при които наистина има риск за живота на майката или бебето.
  Това е, здравеопазването ни е бизнес, голяма часто от лекарите са бизнесмени без никакъв морал и са склонни да те оперират и лекуват без да имаш нужда от това само за да ти вземат парите или тези на здравната каса.

 48. 48 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Мда... Това са предимно глезотиите на родния егоцентричен курвор.

  Жизнь или Life - избор има.
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#25] от "taratanki":

  09:21, 16 сеп, '18 / Неутрално
  Жените раждат със секцио и заради това, че се притесняват да не стане нещо на бебето
  ========
  Точно при секцио раждането, у бебето остават трайни негативи до края на живота му......
  При раждането с напън, от плода към плацентата се изцеждат всички вредни ензими.......

  Bukalemun
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  ГМО,моето Момче,има още по времето на НРБ.Тогава нямаше недоволство,щото незнаещите няма как да са били недоволни...

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#16] от "alchemist":

  Няма значение, и държавните и частните имат финансова облага от секциото

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#29] от "dogwoman":

  Нерде секцио,нерде татуоровки..

 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#22] от "true_original":

  Когато засяга морала на лекарите, не е само жената дето ще ражда тази дето трябва да се изказва.

 54. 54 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Това, което сте написала е пълна глупост. Кажете името на един от тези вредни ензими, моля.

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#54] от "taratanki":

  В момента не мога да цитирам, но може би по късно.
  Не съм специалист..... една позната акушерка ми го каза на времето.
  "естественото раждане е предпоследната доброта на майчиното тяло към бебето. Последната е кърменето"...... и бяха думите.

  Bukalemun
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#42] от "yanne":

  Аз бих обобщил: ОПГ - лекар и пациент, всеки със своя интерес, взаимно подкрепящи се в страхове/финансов интерес. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#8] от "DDR":След малко темата ще се слее с темата за бежанците и секцио ражданията ще станат едно от спасенията на европейския континент......
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ефенди, ти що си вреш гагата навсякъде? Я, като си толкоз компетентен по медицинско-финансовите въпроси, обясни що в Турция над 50% от жените раждат секцио (над 65% в частните болници), въпреки че султанът забрани това? Май нещо не му работят забраните, каква ще е следващата стъпка, да стои сам самичък пред всяка една турска жена и да собственоръчно да я изражда?

 58. 58 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Според мен секцио си е специфична операция, само ако краят на бременността крие рискове за родилката и бебето. Ако и двете са здрави няма никакво основание, освен цитираните вече икономически облаги и евент. егоизъм на майката.

  E PLVRIBVS VNVM
 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 856 Неутрално

  не са проблемът лекарите, никой вервайте ми не втурва да те убеждава да те реже, вкл. и че ще вземе да му излезе име. и от вагиналното се възстановява човек, има такива вагинални, че после не са трето ами иза второ не помисляш. жените искат да раждат секцио, имат си причини. айде стига с тези глупости. и мен ми писна в капитал и дневник да се появяват такива статии и разни мъже под тях да се изказват комптентно. да ражда който как иска.


 60. 60 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 467 Неутрално

  аз не съм раждал, разбира се, но жена след раждането по естествен път в майчин дом заяви, че ако искаме второ, то трябва да е със секцио в частна болница. в подробности не ми се влизат, но бЕгайте далеч от майчин дом за раждане по естествен път (самата статия не съм я чел).

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 61. 61 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ashiata Shiemash":

  ами това не е вярно. ако искаш някой лекар да стои с теб през цялто време, плащаш за вагинално, колкото и за секцио. така че стига с това те лекарите те принуждават. лекарите са виновни за много неща покрай цялата бременност раждане и т.н. но те не те принуждават да раждаш секцио.

 62. 62 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 434 Весело

  Когато българите започнат да раждат със секцио, тогава ще бъде повод за притеснение.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Весело

  До коментар [#57] от "morf":

  Май нещо не му работят забраните
  ========
  Е как да не работят, бе Доминик.....нали беше диктатор....?
  Я си научи домашното и тогава се доизказвай....!!!

  Bukalemun
 64. 64 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  На съседното легло до мен в болницата имаше бебе, което бе родено по нормален начин.Но!Излизайки от майка си, беше налепило някакви бактерии от нея и още от първите му часове на този свят го започнаха с антибиотици.Очичките му се бяха възпалили...Няма само добри бактерии на изхода - има и много кофти такива...Това при ‘изкараните’ бебета се спестява.

 65. 65 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#58] от "PavelCZ":


  Защо егоизъм?Възстановяването при секцио е минимум 6 месеца.А ако си мислите, че не боли, сте в огрооомна грешка...

 66. 66 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#22] от "true_original":

  не разбира се. в българия по принцип да ти оставят правото на избор е недопустимо, камо ли когато става въпрос за раждане. ти си обща собственост. пък като ги родиш после какво става, малее, няма човек, който да не разбира по-добре от теб какво им трябва на тези деца...
  но да, ако просто се оставим на мира, може би страната ще стане малко по-приятна за живеене

 67. 67 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Всяко секцио е приход за лекаря! Това е простичката причина за над днвойно по-високия процент на секциата.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#64] от "sn0wflake":

  Ок мадам......
  Никой няма намерение да ви отнема правата за свободата на раждане. Дискутираме си тука......
  Ако желаете си оплодете яйцеклетката и я пренесете в изкуствена утроба...... чух че вече са създали нещо подобно.....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Поредния пример как НТ прогрес е в ущърб с природните и (съответно) божии закони......
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Ефенди, според божиите закони, ти си пътник при всяко едно заболяване, което изисква лекарска намеса и употребата на медикаменти или оперативно лечение. Да не би да казваш, че си се отрекъл от каквато и да е лекарска подкрепа и разчиташ единствено на Бог? Между другото и компютрите са плод на НТ прогрес, но гледам си доста активен в използването им. Или някой неща са в ущърб с природните закони, а други неща не са, и това се определя единствено от твоята лична философия за света, с която трябва ние да се съобразяваме?

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3331 Любопитно

  До коментар [#69] от "morf":

  За мен НТ Прогрес е нужда, а не средство.
  А ти ако си аптекар, моите почитания.....
  Само не продавай на кило.....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Повечето коментари обясняват, че причината за секциото била материалната изгода на лекарите. Първо това може да е вярно за столицата, но за провинцията не важи. Второ Всички частни болници без изключение, ако имат и най-малък проблем с родилката я насочват в държавната. Трето във всички частни болници без изключение се ражда със секцио. И последно - замислете се колко родилки отиват без да са навредили на тялото си? Не, не ме апострофирайте. Просто се разходете край някое родилно и пребройте родилките излезли навън само "да си дръпнат веднъж"!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Ей, много компетентни мъже по въпроса за ражданията, които даже и не са лекари. Гледали са раждане на филм и вече знаят всичко по въпроса.
  По мое време, което беше преди много години, секциото беше по медицински показания или за родилки над 35 години с първо дете. Имам три раждания, при едното бебето почина, защото беше с деформации. И трите бяха естествени, сравнително бързи, без обезболяващи и минаха без всякакви усложнения (млада майка, благоприятна конструкция на тялото тип пясъчен часовник). От опита си в родилните отделения мога да кажа следното: аз бях с късмет по гореизброените физиологични причини и въпреки болката всичко мина успешно, но имаше жени, които се мъчеха по 2-3 дена с непоносими родилни болки докато родят. Такива глезотии като обезболяващи нямаше, което е нечовешко. Не мога да разбера защо в статията се отричат медикаментите по време на раждане като епидуриална упойка, например.
  Дъщеря ми роди две деца нормално и с такава упойка ражданията й са били много по-поносими, а и двете й деца бяха сравнително едри: 3,700 и 4,000 кг.
  Така, че нормалното раждане е за предпочитане, но не и да оставят жените да се мъчат като животни без никакви упойки.

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Повечето коментари обясняват, че причината за секциото била материалната изгода на лекарите. Първо това може да е вярно за столицата, но за провинцията не важи. Второ Всички частни болници без изключение, ако имат и най-малък проблем с родилката я насочват в държавната. Трето във всички частни болници без изключение се ражда със секцио. И последно - замислете се колко родилки отиват без да са навредили на тялото си? Не, не ме апострофирайте. Просто се разходете край някое родилно и пребройте родилките излезли навън само "да си дръпнат веднъж"!
  —цитат от коментар 71 на Вятър

  Това не е вярно. Дъщеря ми роди два пъти в Токуда, където осигуряват и нормално раждане. Имали са и екип за секцио ако се е налагало.
  Доколкото ми е известно, държавата плаща едни и същи пари, но естественото раждане може да се проточи дълго време, а на лекарите не им се чака, особено при избор на екип.

 74. 74 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко,което се случва по естествен начин е за предпочитане

  В България властва беззаконието!
 75. 75 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#64] от "sn0wflake":

  Спестяват се и добрите бактерии. Може би след предишна подобна статия бях търсил какви са предимствата на естественото раждане и помня две - пренасяне на бактерии, които са важни за бебето, и изкарване на течността от дробовете, защото е тесен каналът.

  Възрастта на родилките много се повиши и вероятно има повече рискове. Търпимостта към болка и трудностти също, така нареченото изхабяване на нервите.

 76. 76 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#65] от "sn0wflake":

  Наистина, като мъж не съм раждал. Но съм присъствал на раждания. Но като лекар чувам какво ли не от хората (не съм гинеколог), включая от бременни. Идеята за "раждане без болка" и че "нямало тя да се мъчи" е доста разпространена и доста жени го искат. Мъжете им, не по-малко егоистични, искат жена им след раждането "да н била разширена" и други подобни тъпизми, показващи пълно непознаване на тялото и неговите функции.

  E PLVRIBVS VNVM
 77. 77 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 542 Любопитно

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Това със зелената рецепта от личен опит ли го споделяш ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 78. 78 Профил на Ивелина Митева
  Ивелина Митева
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Проблемът е повече от сериозен. От една страна е напълно естествен страхът от нормалното раждане, от друга страна изборът на екип в повечето случаи предопределя изхода на раждането със секцио. Причините варират от това, за да се случи всичко по време на смяната на екипа, през повечето пари, които ще се усвоят, до по ниския моментен риск за майката и детето. Много е трудно да си намериш лекар, който да иска да те изроди нормално и често след такава уговорка в деня на раждането те разкандандисват, а и колко ѝ трябва на една уплашена родилка, за да се поддаде. А ако не си избереш (платиш) екип, рискуваш да попаднеш във враждебна среда в момент, в който си най-уязвим и не можеш да защитиш правата си. Родих преди три месеца естествено, на 31 години съм и всички около мен ми казваха, че трябва да родя със секцио. Като казвам всички, имам предвид дори приятели и роднини... всичките ми приятелки родиха със секцио. Почти не познавам момичета от моето поколение, които да са родили нормално. Необходима е много голяма обществена подкрепа за нормалното раждане, защото секциото днес е новото естествено. То се е превърнало в норма, а не операция при абсолютна необходимост. От друга страна според мен трябва да се уважава и правото на личен избор на родилката, но е напълно престъпно, ако тя иска да роди естествено, екипът да се възползва от ситуацията и да я убеждава в обратното.

 79. 79 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Как ще роди една жена е напълно нейно, и в частност, на мъжа ѝ, решение.
  Що си блъскате главите с неща, които не ви засягат?!?!?

  До коментар [#46] от "yanne":
  "Ако сеотнасяше само до нея,да,ама раждането не се отнася само до майката".

  А до кой се отнася?! До теб ли? Или до комшиите? Или до правителството?!?
  Абе я си ЕПМ.... Комунистическото желание да контролират всеки аспект в личния живот на хората още не сте жо надживели май...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 80. 80 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#73] от "pamela":

  Кое не е вярно?! Това, че в София си плащаш, а в провинцията не? Мислиш ли, че неосигурените циганки отиват в Токуда и им осигуряват екип и за секцио, а те си раждат нормално, защото държавата плаща едни и същи пари?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Един куп глупости изчетох в коментарите . Между другото процентът на секцио в Германия е 32.1 % ,а в България 33.1% за 2010 г = 1(един) % разлика

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555060/

  Така ,че незнам за какво е този шум вместо да се коментира ,че след 10 години всички жени (ако има останали в гетото) ще раждат съвсем без медицинска помощ където сварят, щото гинеколози и анестезиолози няма да ви дойдат и негри от Африка.
  Показанията за извършване на секцио могат да са заради медицински причини от страна на майката или от страна на плода и са толкова многобройни и специфични ,че са от компетенцията единствено на лекарите , а не за коментар от тълпата ,която изобщо не може да ги разпознае като наличен риск .
  Някои от тях:
  Абсолютна диспропорция: Малък таз ,тесен таз , което наличие прави вагиналното раждане невъзможно

  Хормоамионит (синдром на амниотична инфекция):
  Инфекция на плацентата и вероятно на плода, изискващи незабавно раждане на плода

  Маточна тазова деформация: Анатомична малформация, което прави вагиналното раждане невъзможно

  Еклампсия и синдром на HELLP: Живото застрашаващи усложнения на бременността, обикновено водещи неизбежно до цезарово сечение

  Фетална асфиксия или фетална ацидоза: Живото застрашаващи ситуации за плода, които могат да доведат до фетална хипоксия

  Пролапс на пъпната връв: Пролапсът на пъпната връв между главата на фетуса и вагиналния отвор, което може да доведе до асфиксия на плода

  Placenta previa: Аномална плацентарна позиция, възпрепятстваща вагиналното раждане

  Аномалия на позицията на плода, която прави вагиналната доставка невъзможна

  Руптура на матката: Остра ситуация, застрашаваща живота на майката и на плода, изискваща незабавна раждане с цезарово сечение
  Евентуалната критика за по-големия процент секцио може да бъде единствено при тези случаи когато жената си избира произоволно начинът на родоразрешаване без да има наличен риск. Всичко станало като коментари е профанско мнение и е все едно да станете от мястото си на пътник в самолета и да отидете да кажете на пилота как да ‘кара’ самолета …..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Един куп глупости изчетох в коментарите . Между другото процентът на секцио в Германия е 32.1 % ,а в България 33.1% за 2010 г = 1(един) % разлика

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555060/

  Така ,че незнам за какво е този шум вместо да се коментира ,че след 10 години всички жени (ако има останали в гетото) ще раждат съвсем без медицинска помощ където сварят, щото гинеколози и анестезиолози няма да ви дойдат и негри от Африка.
  Показанията за извършване на секцио могат да са заради медицински причини от страна на майката или от страна на плода и са толкова многобройни и специфични ,че са от компетенцията единствено на лекарите , а не за коментар от тълпата ,която изобщо не може да ги разпознае като наличен риск .
  Някои от тях:
  Абсолютна диспропорция: Малък таз ,тесен таз , което наличие прави вагиналното раждане невъзможно

  Хормоамионит (синдром на амниотична инфекция):
  Инфекция на плацентата и вероятно на плода, изискващи незабавно раждане на плода

  Маточна тазова деформация: Анатомична малформация, което прави вагиналното раждане невъзможно

  Еклампсия и синдром на HELLP: Живото застрашаващи усложнения на бременността, обикновено водещи неизбежно до цезарово сечение

  Фетална асфиксия или фетална ацидоза: Живото застрашаващи ситуации за плода, които могат да доведат до фетална хипоксия

  Пролапс на пъпната връв: Пролапсът на пъпната връв между главата на фетуса и вагиналния отвор, което може да доведе до асфиксия на плода

  Placenta previa: Аномална плацентарна позиция, възпрепятстваща вагиналното раждане

  Аномалия на позицията на плода, която прави вагиналната доставка невъзможна

  Руптура на матката: Остра ситуация, застрашаваща живота на майката и на плода, изискваща незабавна раждане с цезарово сечение
  Евентуалната критика за по-големия процент секцио може да бъде единствено при тези случаи когато жената си избира произоволно начинът на родоразрешаване без да има наличен риск. Всичко станало като коментари е профанско мнение и е все едно да станете от мястото си на пътник в самолета и да отидете да кажете на пилота как да ‘кара’ самолета …..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#56] от "penetrating":

  Така излиза

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#83] от "Dr_Doolittle":

  От целия ви пост само последния абзац има смисъл.Рочно за това става дума.Иначе,едва ли някой е против секцио при поспчените по-горе от вас случаи.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#79] от "Athanatos":

  Имах предвид детето,разбира се.Другитв ви глуппсти в поста ще пропусна

 87. 87 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 410 Неутрално

  като се има в пред вид ,че поне половината раждания са на неосигурени циганки ,които няма да ги родят със секцио ,щото нямат пари , излиза ,че ражданията в България са 100% със секцио ,тук там някоя по случайност е без секцио .
  —цитат от коментар 9 на edin drug


  Много точен коментар

 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#80] от "Вятър":

  Не е вярно това, че в частните болници ражданията са само със секцио.
  Държавата плаща едни и същи пари за раждане в държавна болница, обаче за избор на екип се плаща допълнително от пациентките и при това положение жената ще не ще ражда със секцио за да й насрочат раждането за смяната на екипа.
  В големите частни болници пациентките имат по-голям избор след като си плащат или личните им осигуровки покриват цялата цена на раждането.

 89. 89 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 610 Неутрално


  До коментар [#88] от "pamela":

  Разбира се, че има и някое и друго изключение което потвърждава правилото. В частните болници избягват всякакви рискове. Затова и се използва толкова много. Това, че Вие сте настоявали за естествено раждане заслужава похвала, но не променя правилото. Коментираме общата картина, а не изключенията..........А това където личните осигуровки покривали цена на раждането ще го оставя без коментар.
  И ако си платиш и в частната и в държавната болница ще ви гледат като писано яйце. А под каква форма ще е плащането ......мога да ви изброя поне десет начина от избор на екип, през дарение, до подарък струващ К евро.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Що им се бъркате на жените? Много е гнусно някой да има претенции как да ражда жена, която не е свързана с него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#89] от "Вятър":

  Става въпрос за допълнително осигуряване в частен фонд, което покрива разходите за раждане в частна болница. Никакви пари на ръка, пациентката проверява и подписва всички документи за разходи, болницата си получава парите от осигурителя.
  НЗОК плаща определена и еднаква за всички болници сума за раждане, осигурителят покрива другите разходи, включени в пакета.

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  А ако става въпрос откъде пари за частна осигуровка за половината българи изборът е очевиден: спирате цигарите и алкохола и парите ще ви стигнат. Въпрос на приоритети.

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#91] от "pamela":

  Има ли частен фонд, който покрива раждане? Преди нямаше.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  А знам за жени с по 3 - тесен таз, няма разкритие, режат. 3 деца, живи и здрави и майката и тя. Сега е въпрос на избор дали родилката да се мъчи 12 до 24 часа.

  Жената е покана за щастие
 95. 95 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 610 Неутрално


  До коментар [#91] от "pamela":

  Като човек длъжен да осигурява такива неща на работниците си ви уверявам - пакета допълнително здравно осигуряване което правим, повтаря това на здравната каса със съвсем малки изключения. Така, че не ми го пробутвайте.

  До коментар [#92] от "pamela":

  Решихте да превключите на лични обиди?!
  УВЕРЯВАМ ВИ НЕ ПУША.
  Алкохол когато се налага, и винаги е качествен.

  И защо си мислите, че само Вие имате внуци и внучки родени по естествен път?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 96. 96 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#85] от "yanne":

  последния, но и първия коментар е важен , че от псуване на лекари накрая в БГ само полицаи ще останат

 97. 97 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Покрай цялата мания за здраве, еко, био, натурел, липса на ГМО, оцветители, ароматизатори и прочие, да се чуди човек защо тендецията за секцио е такава, след като би трябвало да е точно обратното: био модерните еко-майки да искат да раждат по естествен път, вместо да се упояват и режат. Първо естествено раждане (особено без предизвикване) е дългичко, и 24 часа може да откара, но лекар не е нужен, ако няма усложнения, може да се случи и само с акушерка. Доктор със сигурност все се намира в болницата, ако толкова зазлеят нещата. Следващите нормални раждания, след първото, обикновено са значително по-кратки от първото. Секциото се препоръчва по медицински причини, включително и спешни, а извършването му по "желание" е ненужно.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK