Наливане на още пари или сериозна реформа - здравното министерство представя визията си

Наливане на още пари или сериозна реформа - здравното министерство представя визията си

© Надежда Чипева, КапиталЩе има ли здравна реформа? И каква ще е тя – просто увеличение на здравната вноска, пълна демонополизация на здравната каса, няколко стълба със задължително здравно застраховане. Ще орежат ли здравното министерство и касата разходите си за сметка на здравните застраховки? Ще има ли реални структурни и сериозни реформи, промени за спиране на течовете от системата, ще се намерят ли механизми неосигурените да започнат да внасят вноски и за реформа в болниците? И в крайна сметка ще се подобри ли здравната помощ в България, която според наскоро излязъл анализ е най-неефективната от изследваните 56 страни?


Това са част от въпросите, чиито отговори се очаква да бъдат получени днес. Здравното министерство


представя официално концепцията си
за здравна реформа. От началото на месеца ведомството води разговори с различни заинтересовани среди от сектора по идеите си – съсловни организации, представители на лекари, стоматолози, фармацевтичния бранш, на болници и др. И сондира мнения. Министерството отказа да оповести намеренията си с аргумента, че първо иска да чуе мненията, да направи промени, да се спре на безспорните елементи. А всички идеи са неокончателни, първични. Едва след представянето на първоначално одобрените идеи ще започне работата по конкретни законови текстове и промени.


Въпреки това част от документите, представяни на срещите, вече изтекоха към медиите. А представителите на сектора изразиха сериозни критики и притеснения към готвените промени.


Едно от най-обсъжданите и критикувани предложения е за въвеждане на тристълбов модел на осигуряване – осигуровка в здравната каса,


задължителна здравна застраховка


и доброволна здравна застраховка. Разиграният от министерството вариант е здравната каса да плаща болнична дейност до 700 лв., като тя ще поема 85% от цената, или максимум 595 лв., а пациентът ще плаща в брой или чрез доброволна застраховка 15 на сто за всяко лечение в болница. При цена на лечението над 700 лв. средствата ще се допълват от задължителната здравна застраховка.


Застрахователният бранш остро възрази срещу идеите, които не са обсъждани с тях първоначално и ги изненадаха. Отбелязаха, че така те ще трябва да покриват най-скъпоструващите терапии. Попитаха и как е изчислен прагът, до който касата ще плаща, след като според документите не се вижда, че ще бъдат правени промени в цената на клиничните пътеки.


В същото време документите не посочват например


как ще става плащането на лекарствата


като пред представителите на сектора е било съобщено, че най-скъпите медикаменти — за лечение на рак и редки болести, ще бъдат включени в цената на клиничните пътеки и ще се покриват от застрахователите.


Според предложението застрахователите няма да имат право да събират премиите съобразно дохода на пациентите, но могат да съобразят цените с пола, възрастта и региона, в който живее техният клиент. Няма и да могат да отказват застраховка независимо от здравословното състояние на човека.


Ако пациентът или застрахователят не могат да покрият плащането, за това ще бъде създаден специален пул на здравните застрахователи, който да го направи. В проекта е записано още, че задължителната застраховка може да се преотстъпва и наследява. В същото време застрахователите ще работят на солидарен принцип.


За да увеличи приходите в системата, другият лансиран вариант е здравната вноска, която сега е 8% от заплатата на работещите,


да се увеличи и да стане 10%


като увеличението от 2% отива в застрахователните компании.


Впоследствие се появи и трето предложение, този път от министъра на финансите Владислав Горанов, което предвижда избор за осигурените лица къде да внасят цялата или част от осигуровката си – в частен осигурителен фонд (каквито към момента няма) или в държавната НЗОК, без допълнителна финансова тежест за пациентите. Горанов възрази срещу идеите за допълнително наливане в системата на здравеопазването, докато няма реална, голяма реформа, която да спре течовете.


Идеите правят изчисления за допълнителни постъпления в системата, но ги базират на всички, които трябва да се осигуряват. Макар че на практика има близо 1.5 милиона неосигурени. И не е ясно как ще бъдат събрани техните основни вноски от 8 на сто. А и планираните допълнителни задължителни застраховки.


Съсловните организации


пък възразиха срещу идеите за намаляване на тяхната роля. В някои от вариантите за промени вече няма да има национален рамков договор, а цените и обемите на услугите ще се определят от здравното министерство. Според идеите съсловните организации ще имат право да договарят с НЗОК условията и реда за оказване на медицинската помощ и за сключване на договори за съответната финансова година. Но правилата ще се променят само при необходимост и не по-често от веднъж на три години.


Друго намерение, което се стори опасно на експертите, е здравното министерство централизирано да поръчва и доставя медикаментите на болниците, които се плащат от бюджета. При предишни подобни практики се стигна до


недостиг на лекарства


а пациенти осъдиха държавата заради липса на лекарства и спряно лечение.


По време на разговорите ставало и дума за преструктуриране на болниците, за да може държавата да поема техните задължения, без да търпи критики за нерегламентирана държавна помощ. Не е ясно обаче как точно и в какво ще бъдат преструктурирани те.


В реформата заляга и обявеното намерение лечението в чужбина да премине към здравната каса и тя да поеме функциите на комисията за лечение в чужбина и на фонда за лечение на деца.


В сега лансираните идеи не се включват намеренията на директора на здравната каса Дечо Дечев за реформа, според които вече касата ще покрива основно най-базисното лечение за всички болести и най-евтините медикаменти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  "пълна демонополизация на здравната каса"

  Кой ще събира здравните вноски? НАП както го прави сега и за честните частни пенсионни фондове или всеки ще си сключва Договор както е при мобилните оператори?
  Неплащането на здравна вноска/застраховка или какъвто там данък в полза на частен субект се сътвори как ще се преследва от Закона? Сиреч ще може ли конкуретна здравна каса/застрахователно дружество или друго търговско дружество да налага запор на доход/имущество с цел да си гарантира печалбата? Както и обратното - умрелия в следствие дейността на търговското дружество да си търси парите или обезщетение, ако е лекуван с цел печалба, а не за да оздравее?

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Лекарите си пазят направленията за роднини и познати. Трябва да им се молиш да те изпратят при специалист.

  В болниците пък се чудят какво да ти оперират, за да усвоят по-доходоносна клинична пътека. В крайна сметка всички се чудим пари ли ще крадат или искат да ни помогнат.

  Лекарите пък са претоварени, изнервени, неприятни за комуникация. Личната лекарка на децата преглежда по 30-40 деца на ден....

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Лекарите си пазят направленията за роднини и познати. Трябва да им се молиш да те изпратят при специалист. В болниците пък се чудят какво да ти оперират, за да усвоят по-доходоносна клинична пътека. В крайна сметка всички се чудим пари ли ще крадат или искат да ни помогнат. Лекарите пък са претоварени, изнервени, неприятни за комуникация. Личната лекарка на децата преглежда по 30-40 деца на ден....
  —цитат от коментар 2 на hope


  Дай предложения.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  Идеята е ясна - крадене !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#3] от "4ort":

  Вие сте умниците - мислете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "Реформаторите", трябва, длъжни са да знаят, че човек по- лесно се разделя с живота си, отколкото с парите и имуществото си. В края на краищата животът му е подарен, а за всеки лев, за всеки един предмет се е блъскал зверски до изнемога и за това му е по- мил. От друга страна за какъв гр-й ни е държавата, ако не е в състояние да ни осигури безплатно, финансирано от бюджета здравеопазване. Друг е въпросът колко болници може да си позволи държавата да подържа в добро състояние, при отлично заплащане на персонала. Обикновено в една бюджетно финансирана болница заплатата на лекарите е най- малко 3х по- висока, отколкото в частните болници. Който иска да ползва частния сектор в системата на здравеопазването, да се осигурява или плаща кеш, когато му се наложи. Колкото повече задължнителности има в една система, толкова по- големи възможности за крадене предоставя!

 7. 7 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Очаквам поредната стратегия, след която нищо няма да се промени. Ще продължат да се наливат и крадат едни пари, ромите ще продължат да се лекуват безплатно и да бият лекари, а персоналът ще продължи да намалява.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Като не работи съдебната система какви предложения да дам.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Здравната реформа не може да се разглежда изолирано от цялостната реформа в управлението на държавата, което изцяло е подчинено на корупционни схеми. Например: независимост на медии. Разследващ журналист разкрива как се източва здравната каса, но е поставен в невъзможност да публикува разследването си, защото медията е под контрол на скрития властови център, който определя кой да е шеф на здравната каса, какъв да е състава на надзорния съвет, на парламентарна комисия по здравеопазване, на комисията по ценообразуване на лекарствата, на повечето браншови организации и т.н. Ако случайно се стигне до изнасяне на факти, доказващи причинно-следствени връзки за организираност на източването, съд, следствие, прокуратура приключват случая тихомълком с констатацията, че няма доказателства. Т.е., необходима е съдебна реформа първоначално, за да се гарантира ефективна защита на разследващите и ефективно наказание на виновните. Но това няма как да се случи, защото в затвора трябва да влязат повечето от гореизброените структури и връзката им със скрития властови център да се разкрие схемата на зависимост от скрития властови център, съставен изцяло от ДС, който си има и партия, през която си постига интересите чрез политическо инженерство. Коя е тази партия? Обърнете се към сегашния америкщански посланник. Доскоро спазваха някакви принципи и избягваха работни срещи със московско-ДС организации, но при явлението Тръмп тези принципи изчезнаха. Така, че има да чакате здравна реформа. Прахта в очите ви никога няма да може да я изчистите.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#8] от "hope":

  Иска да им дадеш това, което нямат. Те ако го имаха нямаше да сме в това окаяно положение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Много екзотични идеи с нереални прагове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Точно така определените прагове доказват по безспорен начин нечистоплътните намерения на герб и патериците им в управлението в сферата на здравеопазването.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Признавам си, че нямам големи, да не кажа никакви очаквания от т.н. визия на МНЗ.
  Пари ще се наливат, под каква форма е друг въпрос, но реформи...та нали тези дето и сега крадат яко от системата имат желязно лоби, имат и пари ( нашите де) с които да си го захранват и как тази работа ще се промени...не ми е ясно.
  Всеки който се опита да бръкне в схемата гори - виж Москов, очаквам и за него КОНПИ и бухалката Пламен ( то на него толкова си му е и акъла:)) се изцепи за поредния запор.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Наливане на още пари - кацата няма дъно. Важното е грабежът да продължи - на цената на първокласна медицинска помощ да получаваме такава от Третия свят.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3802 Разстроено

  Ако някой си мисли, че ГЕРБ - независимо кой е министър - някога ще направят здравна реформа, значи е изключително наивен.

 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Тристълбов модел? Браво! Със стълбове пенсиите цъфтят, сега ще върже и здравеопазването. Първо, какво се прави с тези, които не плащат, няма и да плащат, защото няма с какво да плащат? Второ, какво се прави с държавните хранениците на държавна служба, които са освободени от всякакви модели за "давания", а отработват само "вземания"? Трето, докога държавата ще търпи 30-40% "цветна" икономика, която плаща 0 (нула) по всички линии? Четвърто, кога държавата ще реши проблема с осигуряването върху минимална, а не върху реална база - любим похват на българските бизнесменчета? Пето, какво става с ръководители на болнични заведения, нагло източващи и малкото бюджетни ресурси, с които разполагат? Шесто, какво става с отделянето на клинични отделения, работещи с най-скъпите клинични пътеки, в самостоятелни здравни заведения, обикновено в същата сграда? Какво става с пазара за лекарства (елементарен "златен" пример - "Аспирин-протект", за около години от 2.50 лв. до 5.50 лв.)?
  Какви стълбове, какви 5 лева?!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  в най-изостаналата здравна система в Европа НЯМА и няма да има, защото интересите на бизнеса в този бранш са по-важни от живота и здравето на българите!!!

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 358 Неутрално

  След като счетоводителят-здравен министър на всеослушание се учуди, какво още искали медиците в болниците, дето държеше от месеци без заплати, доверието ми към визиите му е под санитарния минимум!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1146 Разстроено

  28 години рИформа значи само едно:
  "повече пари за СЪЩОТО"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Разбиване на монопола на НЗОК е истината. Държавата управлява зле парите ни за здраве.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":Иска да им дадеш това, което нямат. Те ако го имаха нямаше да сме в това окаяно положение.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Самите лекари няма как да спрат кражбите без работеща съдебна система.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "Едно от най-обсъжданите и критикувани предложения е за въвеждане на тристълбов модел на осигуряване – осигуровка в здравната каса, задължителна здравна застраховка
  и доброволна здравна застраховка. "
  *
  Откъде ли им идват наум подобни тъпотии? То и сега има частни здравни фондове и който иска може да се осигурява в тях. Не виждам защо трябва да правят осигуряването в тях задължително.
  Ако се отиде на демонополизация на НЗОК, то тогава всеки ще може да си избира осигурител и план според специфичните си нужди и според цената, а не според доходите на плащащия. Искаш повече екстри - плащаш по-висока вноска. Разбира се, трябва да има базов план с най-ниска цена и всеки да е задължен да си избере осигурител. Държавата да плаща само базовия пакет на осигурените от нея. Който иска повече да си доплаща.

  Проблемът е какво да се прави с неплащащите. Единият вариант е осигурителите да отчисляват част от постъпленията си в специален фонд, който да покрива разходите за бърза помощ на неосигурените. Другият е за тях да плаща държавата ако болният няма доходи и имущество.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Демонополизация на касата и здравно застрахователен модел, подобен на задължителната застраховка "гражданска отговорност". Осигурителен модел е глупост като ДЗПО-то. Формира "лични партиди", които не са достъпни лично. :) Достъпни са обаче за служителите на олигархията от ПОК-овете.

  За подробности за успешни здравни модели - Георги Ангелов от Институт Отворено общество – София:
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054845

 25. 25 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Върти го сучи го, ще се стигне до заобиколно повишаване на данъка (под формата на осигуровки и такси) на обикновения българин. Вече минахме 50% завоалирана данъчна ставка и продължаваме нагоре.
  Между другото това е процес навсякъде по света. Отстъпките в данъците за едрия капитал, които всъшност не му и трябват, защото ползва офшорки и данъка може да му е 1-2% или даже 0, нещо което обикновения човек не може да направи. Това правят всички национални и международни компании, а действащита на наша почва, вкл. често афишираните Лукойл, Дънди, Тецове Марици и т.н. не са някакъв заговор срещу страната, а част от световния тренд. Когато правителството не може да събере данък от големите, то увеличава данъчната тежест на малките. Това с данък печалба (доход). Решение - облагане на оборота, а не на печалбата. И 2 % данък върху оборота са достатъчни. Проблем - ще избягат инвеститорите. Решение - свободен пазар, който ще запълни дупката с други инвеститори, които ще имат печалба при този данък. В пазара и при потребление празно не остава. А стане ли световна практика, инвеститорите ще се наложи да се съобразят.
  Другия данък - добавена стойност, е отново предимно за и плащан от бедните, както все по-често ще наричаме бившата средна класа. Този с 10 млн $ нема да си купи 1000 къщи и коли, както биха направили 1000 души от средната класа имайки по 100 000$. Това също е проблем на икономиката и обществото. Решение - диференцирани ставки за стоки от първа необходимост 1-2, 5% данък, плащани от всички, но основно от бедните като количество и увеличени за стоки на лукса, плащани от богатите.
  Данъчната тежест за първо жилище и първи автомобил не трябва да се увеличава, за второ и следващо да нараства прогресивно.
  Акцизите, които плащаме пак всички косвено да не споменавам.
  Осигурителните вноски (здраве, безработица, пенсия), които представляват прикрити данъци издържащи други лица и пълнещи бюджета, да преминат в по-големия си размер в частни, лични партиди и да бъдат неприкосновенни. Как ще се направи това е въпрос на техника. Да се комбинира солидарния подход с инвестиционно-застрахователния. И двата са важни за модерното общество и двете крайности са опасни. Частни здравни партиди в момента няма. От пенсионните едва 5% са частни, а другите 14.8% отиват за ... знаете там. (Когато тихомълком вдигнаха тази част от 12.8 на 14.8%, някой изрева ли? Еми ще вдигат докато не се ревне, сега със здравните, после с друго).
  Безработица - когато декември 2017 отмениха възможността (ПРАВОТО) при получаване на 4 заплати обезщетение от работодателя за предсрочно (без предизвестие) уволнение на работника, последния да отиде на бюрото на труда (правен абсурд), пак никой нито разбра, нито възропта. Плащаш и получаваш нищо!
  Сега реват, че майчинството им е проблем, утре ще е друго. Данъците ще са за бедните, които скоро ще сме всички ние. Това е тренда, ако не се промени модела на световната икономика.

 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Каква реформа, бе ??? В момента се строят най-малко три нови частни болници ! И причината за това не са болните, а ЗДРАВНАТА КАСА !!!

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Цялата им постановка е грешна. Целта не е оцеляването на болниците и касата ,а оцеляването на болните.
  Колко плаща държавата за безбройните чиновници , децата ,пенсионерите и безработните.
  Всички висят на вноските на осигуряващите се.
  Населението намалява , парите се увеличават ,а здравеопазването става все по-трудно достъпно.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Цялата им постановка е грешна. Целта не е оцеляването на болниците и касата ,а оцеляването на болните.
  Колко плаща държавата за безбройните чиновници , децата ,пенсионерите и безработните.
  Всички висят на вноските на осигуряващите се.
  Населението намалява , парите се увеличават ,а здравеопазването става все по-трудно достъпно.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#21] от "Aldi Mitov":

  Тя, така наречената държава не е някаква абстракция...! Тя се управлява и представлява от точно определени хора. Каквито си изберем, това е...! Няма на кого да се сърдим или да обвиняваме държавата.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#21] от "Aldi Mitov":Тя, така наречената държава не е някаква абстракция...! Тя се управлява и представлява от точно определени хора. Каквито си изберем, това е...! Няма на кого да се сърдим или да обвиняваме държавата.
  —цитат от коментар 29 на tww09306483


  И това не е напълно вярно. При модел, при който представителната демокрация свършва в деня на изборите и няма механизми за контрол и отзоваване на "представители на народа", ролята на лобистите, които се появяват след изборите е по-голяма от ролята на гласоподавателите. Това обрича демократичните процеси на безсмисленост, тъй като системата обслужва интереси, различни от тези на народа. Можем да обвиняваме системата и трябва да я променим от представителна демокрация към реално народовластие със засилаване на елемента на пряка демокрация, заместване на принципа на оперативна самостоятелност на избанниците с обвързана компетентност, обществен контрол и прозрачност на всички нива, по-голяма тежест на приходите да остава в общините по места, където хората гласуват за хора, които познават. Изграждане на национална стратегия за следващите 50-100 години, която да е ограничена до няколко важни пера от национален интерес, а другото да се решава на местно ниво. С две думи федерализиране и засилена (автономна) местна власт и създаване на конкуренция между местните власти в областта на стимулиране на местната икономика. Това са постулати на анархизма, ще са все по-необходими.

 31. 31 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Ако за всички "здравната каса да плаща болнична дейност до 700 лв., като тя ще поема 85% от цената, или максимум 595 лв., а пациентът ще плаща в брой или чрез доброволна застраховка 15 на сто за всяко лечение в болница.", за какъв дявол ЗОВ ще са 8% от заплатата? Да изравнят и вноските в НЗОК!
  Истината е в демонополизацията на НЗОК, но за това ще е нужен преходен период и ясна визия с точен финансов план. За днешното представяне министърът беше направил бакалска сметка как 6 млн здравно осигурени внасят по 12 лв/мес., при положение, че реално внасящите осигуровки и вноски у нас са под 2 млн.
  Да перифразирам Клинтън - Реформата, глупако, реформата!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Що пари се наляха в здравеопазването през годините, що пари доплащат и гражданите, а качеството, все същото. Само дето някои доктори станаха милионери.

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Разстроено

  Всички лъжат и грабят пари от касата. Преди месец отиваме със съпруга в софийска б-ца с направление, оставят го за два дни и на третият го изписват сутринта. Изследвания, скенер, консултация подпиши и довиждане. В епикризата е записано.."след проведена химио терапия..."

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#33] от "Peni Nikol":

  погледнато от обратната страна , съпруга ви е също с мижави вноски ,които ако бяхте в чужбина ,щяха да ви допускат само до болничната тоалетна безплатно , а да не говорим ,че за да стигнете до фиктивната химиотерапия , навсякъде по света щяха да ви я поемат касата и застрахователите срещу 100% извършени профилактични прегледи и изследвания и консулти за поне 10 години назад ,а знаете ,че тук не е така и вие не сте ги направили и затова сте в това положение , което значи ,че е излишно да лицемерничите на фона на това ,че не плащате нито лев това скъпо лечение .

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  навсякъде по света докторите са милионери и не работят безплатно като тук ,трябва да свиквате ,докторите са елите на нацията ,също трябва да свикнете и с това .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK