Само 6 на сто от хората са склонни да плащат повече за здравна осигуровка, сочи проучване

Само 6 на сто от хората са склонни да плащат повече за здравна осигуровка, сочи проучване

© Юлия ЛазароваСамо 6 на сто от хората са съгласни лично да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка. Съществува огромно недоверие, че вдигането на осигуровката ще реши въпроса с доплащането. Българинът предпочита да има средства и да доплаща, вместо да дава допълнително за осигуровка.


Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването и представено днес на конференция, на която ведомството обявява идеите си за реформи в здравния сектор.


81% от хората искат повече контрол в изразходване на средствата и повишаване качеството на лечението. Желанията са допълнителни фондове да се конкурират помежду си, да има лични електронни карти, участие на пациентите при плащането на дейностите от Здравната каса и др.
Хората са склонни да приемат здравна застраховка (изследването не отчита задължителна или доброволна застраховка), но при гарантирано премахване на доплащането, сочат данните. Няма склонност да има нова застраховка, ако не се премахне доплащането.


Само 6 на сто от хората са склонни да плащат повече за здравна осигуровка, сочи проучване


Тези, които най-малко вярват в системата и не мислят, че властите са способни да премахнат нерегламентираните плащания - около 18 на сто, искат легализиране на доплащането.


Обществото е на ръба на крехкия оптимизъм – 51% още вярват, че може да има нов модел, който да е от полза за общество и съсловие, отбеляза директорът на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. И призова да бъде използван този крехък оптимизъм, който лесно може да се разпилее.


Хората очакват обвързване на личните вноски с обема здравни услуги, които ползват. Ако не се постигне такова обвързване, отсега може да предвидим, че и един друг здравен модел би довел до подобни неособено добри показатели, които имаме, коментира Димитрова.


Какво искат пациентите


Нова тенденция, която отбелязват социолозите, е желанието за по-съвременно, високо специализирано лечение, с модерна апаратура и добре обучени качествени специалисти. Ако допреди години акцентът беше в искания за повече болници и пряк достъп, в момента желанието е за иновативна, високо специализирана помощ, отбеляза Боряна Димитрова.


Второто настояване на хората е да имат възможността да използват съвременни лекарства, като самите те настояват да се проследява ефектът върху лечението.


Социолозите събират и анализират данните както от свои проучвания, така и на Евростат. И отбелязват, че България е с един от най-високите дялове на доплащане – смята се, че е около 47 на сто, за разлика от средното за ЕС от 15 на сто. Годишно българите дофинансират системата с около 2 милиарда лева при 4.7 млрд. лв. публични разходи от бюджета. Това прави около 30 на сто пряко финансиране, отбеляза Боряна Димитрова.


Само 6 на сто от хората са склонни да плащат повече за здравна осигуровка, сочи проучване


Според цифрите България е на първо място с най-висок брой хоспитализации за ЕС, значително над средното. Причините за смъртност са същите като в ЕС, но е много по-висок дялът на сърдечно-съдовите заболявания, следвани от онкологичните. Така че високият процент на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност.


Българите са най-критични по темата за равен достъп до качествено здравеопазване, осигуряване на добро качество на лечението, стимулиране на хората да се осигуряват върху реалните си доходи. Солидарното осигуряване и осигуряване на достойни доходи за медицинските специалисти също са сред темите, по които има силно негативни становища.


"Проучването и много изследвания и публикации преди него показват едни и същи проблеми, разнобоят е в предлаганите решения. Решенията рядко са сходни, има огромна палитра от противоречиви идеи. Така че от полза за всички би било да се формулират и да се търси обединение около сходни решения", отбеляза Боряна Димитрова.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Осигуровката е лична, това което предлагат е данък.
  Данък, който ще бъде погълнат от голямата уста на здравната ни система.
  Истината е, че не може 1.5 милиона работещи да плащат за цялата държава.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Който иска да плаща повече може и сега.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Защото знаят, че в тази черна дупка, наречена здравеопазване, колкото и пари да се налеят, услугите ще са същите и само кражбите ще се увеличат.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3092 Весело

  И аз искам да плащам повече , че да могат докторята да тургат вместо по пет , вече по десет и повече стенда на бай Манго и да точат парици ...

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  В пробита държава без доверие в институциите не може да има солидарност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Безработните също са длъжни да си плащат осигуровките. Толкова за социалната държава у назе.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Демонополизация на касата и здравно застрахователен модел, подобен на задължителната застраховка "гражданска отговорност". Задължителен осигурителен модел е глупост като ДЗПО-то. Формира "лични партиди", които не са достъпни лично. :) Достъпни са обаче за служителите на олигархията от ПОК-овете.

  За подробности за успешни здравни модели - Георги Ангелов от Институт Отворено общество – София:
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054845

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Най-после и ти да си на правилната страна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Толкова е просто... Трябва здравната и пенсионна осигуровки да влизат в специална сметка, която да се използва при определени условия - при болест или след определена възраст. Тогава човек ще гледа на тези пари като спестявания и няма да има нищо против да се увеличават.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  няма как да иска някой да доплаща за нещо ,за което е свикнал да не плаща нищо , да не спазва никакви правила и предписания ,защото не плаща нищо , да не изпълнява нищо , да не взема предписаните лекарства и консумативи ,щото трябвало да доплаща на 0 лв здравни осигуровки ,както са над 4.5 милиона в България , а и няма как да са доволни от здравната система , при заплащане на лекарите в болница ,колкото чистачка в районния съд или милиционер с 10 клас и 6 месеца школа ,при това милиционера е първа група по осигуряване .Разбира се ,че ще се източва касата , след като тя плаща на действащ лекар на първа линия по 1-2лв за преглед ,след данъци и разходи , за тежка операция по 400 лв средно , а за новородено недоносено ,отглеждано в болница над 6 месеца в хотелски условия и интензивни грижи по 2000 лв , след като над 80% от тези деца са и на родители без никакви здравни осигуровки ,или такива плащани незнайно защо от държавата ,тоест разбирай от останалите дето си плащаме данъците ,няма как да стане тази система , единствения работещ вариант е както във Франция ,кешово заплащане и всеки осигурен си търси след това сумата от застрахователя , а доктори нямат никаква връзка или отношения със каквито и да е каси и застрахователи , за да не ги източват или лъжат ,така ,всеки ще е сигурен къде му отиват парите и за какво ,а като се нуждае от скъпо струваща операция или лечение ,нали ще събирате в частен фонд по още 20 лв ,ще почака 40 години да му се събере сума за лечение ,щото сега всички искат веднага ,не дават нищо и са безкрайно недоволни от............. здравната система и докторите ,крадяли ги били и на 0 лв осигуровки пак ги крадяли и били доплащали .

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Въпросът е неправилен. Трябваше да питат "Искате ли здравеопазването да е безплатно?"

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  шизофрения неква... преди седмица Блумбърг писа, че България е топ в разходите на фона на никаква ефективност, а тая тръгнала да проучва как да се вдигнат още повече разходите

  и що се отнася до качеството, драги ми пенсии, нека ви напомня онова за новия бардак... и тройно да платиш на старите чанти, пак същата ще е

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Толкова е просто... Трябва здравната и пенсионна осигуровки да влизат в специална сметка, която да се използва при определени условия - при болест или след определена възраст. Тогава човек ще гледа на тези пари като спестявания и няма да има нищо против да се увеличават.
  —цитат от коментар 9 на Lazarus


  а не може ли просто да си ги държим в собствените сметки и да закрием най-накрая тая смрадлива дупка е умник

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Из изследването на Алфа Рисърч:
  Възможни подходи за подобряване на здравеопазването - СИЛЕН КОНТРОЛ - 81 %.
  https://alpharesearch.bg/post/941-zdravno-osiguritelniat-model-ot-problemi-kum-reshenia.html

 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Грешна ти е сметката. На работещите. Вероятно в нея си сложил и т.нар. "държавни служители", които не плащат нищо за здраве, а се осигуряват от бюджета на минималната работна заплта.
  По данни от 2017 година държавните служители в България са 132 648.

 17. 17 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз като плащащ осигуриовки искам ЧАСТНИ ЗДРАВНИ КАСИ. Долу пробитата каца НЗОК!!! Но не дал богг, олимпик и цеко и меко, а свястни нормални (да не кажа западни) здравни каси. Такива които ще контролират какво се случва с парите и няма да плащат за щяло и нещяло...

  www.soundcloud.com/x2805
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Само о.1 % от робите си искат комунистическото робство, но за това мрънкат БАЯ!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Аз не мога да се начудя на едно нещо - защо сме седнали да измисляме топлата вода? Защо се балтавим толкова години? Какво умуваме като имаме толкова примери на здравеопазване в Европа? И на големи страни като Германия, Франция, Англия, Италия, Испания, и на по-малки като Австрия, Белгия, Дания, и на бивши социалистически страни като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, дори и на страните от бивша Югославия дето не беше съвсем социализъм, ама не и баш капитализъм. Защо се мъчим да измисляме неща, които отдавна са измислени и проверени? Защо?

 21. 21 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 221 Гневно

  Нацьоналната ЗдравоОграбителна Каца !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 22. 22 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Весело

  И кой е виновен че здравеопазването е зле въпреки наливаните милиарди ...?!
  Пак българите, които участват в разграбването!
  Шефката на Здравна каса я фалира веднъж, но още е шефка, нали ?
  И е сестра на вицепрезидента Йотова :)))
  Слагайте комунисти да управляват пари и - капут ;)

 23. 23 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Е каква осигуровка като вече плащаме милиарди годишно по всякакви здравнои осигуровки и като се разболееш трябва да плащаш още кеш защото се краде като за световно? Корупцията е тотална и никой не иска да налива още пари след като е ясно че те ще отидат във влоговете на някой на офшорните острови а тук ще става все по-зле и зле всяка година...

 24. 24 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Естествено, че не искаме! Защо да плащам осигуровките на всякакви МВР служители и други освободени и накрая когато искам да ползвам някаква услуга всеки път да ми казва 'ами то не се покрива от нзок'. Досега сигурно в 20% от случаите нещо ми се е покривало. А вноски плащам всеки месец. Но те се ползват от другите, а не от мен?!? Че аз роб ли съм на някого, че да го осигурявам задължително?

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Данък БЯЛА МАФИЯ - престанете с това "осигуровки". Няма нищо осигурено, осигуряващо и въобще СИГУРНО в скапаната система.

 26. 26 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  При положение, че повечето българи, така или иначе доплащат огромни суми за здравето си е напълно нормално да са скептични към по-исоки осигуровки.

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Нямам доверие на нашата държава в сегашния момент, че може да реформира здравната система, а и управляващите откровено не го искат, само хвърлят пепел в очите на заблудените. Аз лично, докато
  1. държавата не почне да плаща нещо за тези, които се осигуряват за сметка на работещите и
  2. има друга каса, а не НЗОК, на която алтернативно да поверявам здравната си осигуровка
  не бих им дал и стотинка отгоре.

 28. 28 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Абе я аз да попитам:
  Какво стана с двата милиарда, които Дянков щипна от здравната каса, за да закърпи бюджета преди няколко години?
  Защо тези пари не са върнати още?
  Няма ли пак след някоя друга година друг "гениален" финансист да щипне от добълнителните здравни осигуровки я за саниране, я за дотации на земеделските производители, например?

 29. 29 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Може би тия 6% са истински верните фенове на ГЕРБ.

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Причината за това е ,че хората масово нямат пари и всички допълнителни разходи им затрудняват допълнително бюджета!

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да добавим,че парите в здравеопазването се управляват безобразно!

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Когато в БГ имаше по един ЯМР в окръжен град, цената на преглед бе 150 лв. Сега във всеки град има по 3-5-10 ЯМР и цената е 350 лв! В Турция цената на ЯМР е 21 лева!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  .. преди седмица Блумбърг писа, че България е топ в разходите на фона на никаква ефективност
  —цитат от коментар 12 на extraCACA


  Директно пред нас са САЩ , къде за 9500$ на година получават същия резултат като у нас за 570$. Наравно със САЩ пък е Азърбайджан, където харчат само 370$

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-19/u-s-near-bottom-of-health-index-hong-kong-and-singapore-at-top

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  .....Истината е, че не може 1.5 милиона работещи да плащат за цялата държава.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Не си убеден, че Горанов прави вноските за хората на бюджетна издръжка?
  Може и да си прав?
  Аз пък съм убеден, че Горанов не плаща ни здравни, ни пенсионни осигуровки на бюджетните служители. Включ. и на тези, на които се плащат 20 заплати при пенсиониране.

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Българите почнаха да се усещат, засега усещането е че ако плащат повече за здравна застраховка няма да имат пари да дадат под масата на доктора (или бутилка и бонбони). Чудя се кога ли работодателите в България ще почнат да помагат на работниците в плащането на здравните сметки? Уж казват че имало недостиг на работна ръка? Щото парите за здрави са си добра част от компенсационния пакет, другари работодатели. В Америка например като си търсиш работа наред с заплатата гледаш и неща като здравна застраховка, пенсионна застраховка. Някои фирми предлагат безплатно здравно осигуряване за работещия, други много евтина застраховка за цялото семейство, трети правят фонд от който може да плащаш здравни услуги. И най важното е че застрахователните фирми предлагат различни пакети застраховки, ако си хронично болен се нуждаеш от едно, ако активно спортуваш от друго, ако имаш голямо семейство от трето. И "държавно" е само социалното осигуряване за възрастните, така наречената Медиккеър. Светът е голям, идеи може да се вземат, само чиновниците трябва да ги потърсят вместо да обикалят по моловете докато са в командировка.

 36. 36 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Когато в БГ имаше по един ЯМР в окръжен град, цената на преглед бе 150 лв. Сега във всеки град има по 3-5-10 ЯМР и цената е 350 лв! В Турция цената на ЯМР е 21 лева!!!!
  —цитат от коментар 32 на chichka


  Това се нарича невидимата ръка на пазара.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Когато в БГ имаше по един ЯМР в окръжен град, цената на преглед бе 150 лв. Сега във всеки град има по 3-5-10 ЯМР и цената е 350 лв! В Турция цената на ЯМР е 21 лева!!!!
  —цитат от коментар 32 на chichka


  21 лв посмъртно не може да е. Само консумативите (контраста) са около 60 евро.
  За сведение ПЕТ скенер в Аджибадем (Истанбул) е 750 евро, само процедурата и контраста. С диагнозата върху картината към 1000 евро, или дори повече.
  Допреди 2-3 месеца ПЕТ скенера във Варна (с всичко), без направление струваше 2000 лв. В интерес на истината, поне допреди 2-3 месеца той бе най-модерния в България, и по-добър от истанбулските. Издействан е от д-р Анелия Клисарова, а екипът й е фантастичен.

 38. 38 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Частни здравни фондове, но без задължителни вноски към тях. Който иска да се осигурява. НЗОК финансира само държавните болници при строг контрол и оптимизация. Престоят в частните болници да си го заплаща пациента- или от джоба си, или чрез застрахователя си, което пак е почти едно и също. Да се предложат няколко здравни пакета от застрахователите и всеки според индивидуалните си възможности и потребности. Така ще има истинска конкуренция и съм сигурен, че и хора които сега са против допълнителното застраховане ще си изберат някакъв здравен пакет от застраховател. Лошото е, че частните болници са все на мастити хора и едва ли ще го допуснат.
  Просто няма логика при близо 5 млрд. бюджет парите да не стигат при положение, че на територията реално живеят малко над 5 млн. души. Краде се като за световно.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До 35
  "...Светът е голям, идеи може да се вземат, само чиновниците трябва да ги потърсят вместо да обикалят по моловете докато са в командировка...."


  Така е, да не забравяме, че поне 10 календарни дни, често и до 20 държавните чиновници са командировани в Брюксел ими в някой друг голям западноевропейски град (по-рядко в САЩ, Австралия, Япония).
  Със сигурност процентът на съгласните да плащат повече значително ще се увеличи, ако вноските им не отиват в голямата кошница, а в персонални сметки.

 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Системата е крива. На крива система нищо не помага. НЯМА държава в Европа, дето болниците да са търговски дружества! Няма държава по света, дето искаш да натикаш най-креативната дейност - медицинската - в абсурда, наречен “клинични пътеки”. Медицината НЕ е точна наука и точно за това трудът на месиците е толкова сложен, висококвалифициран и неподлежащ на стандартизиране! При един ациент така, при друг иначе. Единия един хап го лекува, друг го мори.
  Резюме:болници-търговски дружества, абсурдни клинични пътеки и счетоводител-здравен министър, за какво си чешете изобщо езиците? По-голям абсурд да е познат някъде, някога и т някого?

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До 38
  "...НЗОК финансира само държавните болници при строг контрол и оптимизация. Престоят в частните болници да си го заплаща пациента- или от джоба си, или чрез застрахователя си, което пак е почти едно и също...."

  В Западна Европа чрез НЗОК в частната клиника можеш да си осигуриш лечението и разни процедури, но престоя се заплаща допълнително. Чрез допълнителните осигуровки се поемат и разходите и за престоя (говорим за частната клиника), около 70-100 евро на ден в самостоятелна стая с храна и денонощно наблюдение.

 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Частни каси или застраховане + солиден контрол, за да няма дисриминация най-вече здравен статус и възраст.


  Вън мошениците от НЗОК. Да се погнат тези, които не се осигуряват или не желаят да го правят. С данъци да се финасират общински болници за бедни, деца и пенсионери, но само за спешни случаи, и да се спре масовото ползване от тъмнозелени на здрвната система за щяло и нещяло.

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Тези , които не искат да плащат, сигурно или и до сега не са плащали или просто повече се нуждаят от ПИЕНЕ и ПУШЕНЕ отколкото от здраве , пък макар и на "ниско " ниво от "мафиоти с бели престилки "! Само Корнелия може да лекува "БЕЗПЛАТНО " , по "системата Семашко" - за сега само овце и кози , но колко му е ! Нали проф Иво Христов обясни , че 80 % сме ДЕБИЛИ т.е. - интелект на нивото на овце и кози ! А Мая Ма се лекува В СТРАНСТВО !

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Султана, частните клиники в Западна Европа са търговски дружества. Които работят чудесно с НЗОК. И системата на клиничните пътеки най-вероятно е взета оттам, защото функционира много добре.
  Самата клиника е здравно учреждение, което осигурява мястото на работа на лекарските екипи кабинети под наем, както и някои други помещения (напр. операционни) също под наем (1 път седмично напр.)
  Частната клиника получава един път цената на стаята за престоя и кетъринга, второ наем за помещенията, в които се провежда лечението, а пък самите лекари получават парите си за лечението точно по тези клинични пътеки, и те се разплащат с екипите, с които работят.
  Със сигурност има детайли, които са ми убягнали, но това което съм го написал е от лични наблюдения, което съвсем не е тайна за хората от МЗ.

  При нас усвояването на парите от клиничните пътеки бе комбина между държавните болници и лекарите. вероятно подобни неща се случват и на Запад, но със сигурност там контролът (или отчетността) е на много по-високо ниво.

 45. 45 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  ...А Мая Ма се лекува В СТРАНСТВО !
  —цитат от коментар 43 на doroteus

  И Стефан Данаилов също, въпреки специалната правителствена болница.

 46. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Мистерия е как неосигурените римляни у нас пълнят болниците?

 47. 47 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#27] от "boevbisser":
  “Нямам доверие на нашата държава...”

  Значи нямаш доверие във всички граждани на тази Държава, ‘щото държавата е отражение на гражданите си :)))
  И си прав.
  С такъв калпав народ няма да стане добра държава.
  От мухлясало брашно не става хубав хляб, нали така ;)

 48. 48 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":


  Защо ще се увеличат кражбите, Роси ,,,?
  Защото българите са крадливи, нали?
  Тогава защо се сърдите на друг?
  Сестрата на Йотова е шеф на Здравна Каса.
  И веднъж вече я е фалирала. С помощта на крадливите лекари.
  И сега ли ви е виновен Бойко, че целия народ краде и лъже ;)

 49. 49 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Ще има да търсим д-р Москов - с "белото " под носа , с "хашлашкия " тон , "високомерието " , "убиецът " на БЪЛГАРСКИ ДЕЦА с един лоши ТУРСКИ ВАКСИНИ , произведени във Франция , но с 2000 ПЪТИ по-голяма токсичност от допустимото ! Ще го търсим , защото беше приел здравеопазването като КАУЗА , а не като ПОЛИТИКА ! Те и за това го свалиха - и свои и чужди !

 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#47] от "mop36557620":

  А "държавата " е мухлясала ,т.е всички ние , които сме държавата , защото родителите ни и ние сме хранени предимно с МУХЛЯСАЛ комунистически хляб , който ни ДАВАХА ,колкото да не умрем от глад !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK