Само наливане на пари, без детайли, няма да спре доплащането – реакциите по здравната реформа

Само наливане на пари, без детайли, няма да спре доплащането – реакциите по здравната реформа

© Цветелина Белутова, КапиталИдеите на здравното министерство за промени в модела на здравно осигуряване са твърде първични, няма яснота за детайлите. Не се разбира как ще се постигне обещаното спиране на доплащанията. Как ще се завиши контрола. Няма оценки кое колко струва, какви са реалните харчове и така не се разбира какво ще се плаща с допълнителните пари, които ведомството си поставя за цел да събере. Просто наливане на допълнителни пари без реална реформа.Това бяха основните коментари на представители на здравния сектор – болници, лекари, застрахователи, пациентски организации, омбудсман, по време на дискусия днес, на която здравното министерство представи вижданията си за реформа в модела за финансиране на здравеопазването /подробности за визията на министерството вижте в прикачения файл/.
От началото на месеца ведомството води разговори с различни заинтересовани среди от сектора по идеите си. И сондира мнения. Министерството отказа да оповести намеренията си с аргумента, че първо иска да чуе мненията, да направи промени, да се спре на безспорните елементи. А всички идеи са неокончателни, първични. Едва след представянето на идеите ще започне работата по конкретни законови текстове и промени.


Всички участници в дискусията днес поздравиха министър Кирил Ананиев за това, че започва дискусия. И обещаха конструктивен диалог, отбелязаха острата необходимост от промени. В същото време те изказаха редица забележки към идеите.


"Много са верни принципите и целите, които си поставя здварното министерство – да се признае, че системата е недофинансирана, и да се потърсят начини за набавяне на средства с увеличение на публичния ресурс. Да се потърсят нови играчи, конкуренция и така да се повиши качеството. Но така представените модели са по-скоро идеи, а не толкова модели", заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.


Тя коментира основната идея, която от здравното министерство дадоха да се разбере, че ще се опитат да прокарат –


въвеждане на задължителна здравна застраховка


с примерна стойност 12 лева на месец за всички. С тази крачка от министерството изчисляват, че ще привлекат около 860 милиона лева за финансиране на системата. И обещават така да отпаднат различни доплащания от страна на пациентите.


"Питат ме 860 милиона лева ще бъдат ли достатъчни и как с тях ще се напълни дупка от около 3 милиарда и половина, колкото според различни изчисления доплащат пациентите в момента. Не можем да отговорим. Защото всъщност не знаем какво трябва да платим с тях. Не е известно кое колко струва, трябва да се направи такова остойностяване. Защото сега не е ясно за какво е достатъчен публичният ресурс, кое е онова, което гражданите ще купуват с допълнителните средства", заяви Несторова.


От КТ "Подкрепа" отбелязаха, че нищо не се споменава за системата за финансиране на болниците – за клиничните пътеки. Говори се


само как да привлечем ресурс


и как част от него да го дадем на частни агенти, отбелязаха от синдиката. От КНСБ също попитаха как да убедят хората, че трябва да платят още пари и то неясно за какво. Твърди се, че 4 милиарда лева доплащат пациентите, как с 800 милиона ще решим проблема, не го виждаме, допълниха от там. И отбелязаха, че не се вижда как ще се повиши контролът, как ще се премахнат доплащанията.


Калоян Стайков от Института за пазарна икономика също отбеляза, че няма остойностяване на това кое колко струва и кой колко плаща. Трябва да разберем какви са разходите, да се види къде могат да се намалят и чак тогава да си говорим за повече приходи, отбеляза той. Посочи, че се говори само за реформа за болничната помощ, а са изключените останалите подсектори. Не виждам как предложените модели ще помогнат за нерегламентираните плащания, те са основно при лекарствената политика и извънболничната помощ, където реформи не се предвиждат, посочи Стайков. "Ще налеем още пари в нереформирана система и ще се чудим защо не достигат", смята той.


Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че


някои от идеите са противоконституционни


тъй като никъде в основния закон не се говори за задължителна застраховка. Добре е, че ще бъдат осигурени повече пари в системата, но не става ясно как тези повече пари ще повлияят на подобряване на достъпа, качеството, контрола и за решаване на съществуващите проблеми, допълни тя.


От фармацевтичния бранш пък видяха желание за абдикиране от скупоструващата терапия от страна на НЗОК и това не трябва да бъде допускано.


От Световната банка и Световната здравна организация също приветстваха инициативата на здравното министерство, но предупредиха, че предстои много тежка работа, трудно администриране на идеите и необходимост от много регулации.


Предложенията са насочени повече към финансирането и създаването на пазар, ще са необходими много регулации, предупредиха от Световната банка. И отбелязаха, че здравната система е болна, нуждае се от лечение, което трябва да стане прозрачно. За да се осигури ефективност, качество, равенство на достъп.


Ако се съсредоточим само върху финансирането


може да пропуснем други парчета от пъзела. Преди да направим промяна в модела на финансиране, трябва да направим анализ на промените, застоя, причините да има проблеми и да се спират промените", отбелязаха от Световната здравна организация. Техните представители посочиха, че има множество политики и програми, които министерството може да въведе за намаляване на смъртността в България. Докато се обсъждат моделите за финансиране.


Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че до края на следващата седмица ще бъде направен


анализ на всички предложния


по време на днешната дискусия. И министерството ще изпрати покани за сформиране на конкретни работни групи. Отбеляза, че има доста идеи за завишаване на контрола на харчовете, но вероятно не е бил разбран. Ананиев посочи още, че няма противоконституционни елементи в идеите за задължително здравно застраховане.


Работим комплексно, не подхождаме само с идеи за промяна във методите за финансиране на системата, заяви Ананиев. И обеща в най-скоро време секторът да разполага с цялостните виждания и за допълнителни реформи, споменати днес.


Здравният министър отбеляза, че няма да се бърза с промените. А идеята е от 1 януари 2020 г. моделът, около който ще се обединят специалистите и работните групи, да влезе в сила.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Тея пак отидоха на ма.ната си! Никой не споменава лични партиди (същият е проблема с пенсионното осигуряване). Всичко отива в един чувал, при едни хора и те го разпределят. Кой плаща осигуровки и кой не, няма никакво значение!!!

  Много ми е чудно що не оставят в сектора да има свободна конкуренция (моделът на Холандия), а пък РЗИ и ИАМО да имат контролират само качеството на услугата и тн, без да определят цени на клинични пътеки и не знам още какво. Това е работа на застрахователни фондове, здравни заведения и пациенти!

 2. 2 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Подготвя се нова кражба - подобна на Задължителното пенсионно осигуряване. Съчетана с доплащане от всеки на сумите над 700 лв и на 15 % под 700 лв - суми, които ще се определят от болниците и фармацевтите. Интересно къде в схемата са ромите, които се лекуват и раждат в спешната помощ, без да плащат и лев. Ако тази схема за насилствен грабеж се приеме, ще има нова 2013 г. по улиците.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 3. 3 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 496 Неутрално

  И защо, г-н Ананиев, не прегледахте схемите с десетките здравни каси в Германия или с личните партиди в Италия? Защо трябва да пълните гушите на застрахователи и са-фармацевти, вместо да осигурите достойно здравеопазване на онези, които и сега си плащат вноските, за да се раждат ромчета.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtzvetkov":

  Добър коментар! Мисля че причината е не глупост или незнание. Причината е че основната цел на държавния чиновник е да не отреже клона на който е седнал. За държавния чиновник милиардите потънали народни пари и неработешщата здравно осигурителна система не са важни. Важно е да си вземе заплатката, и да я взема до пенсия.

 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  След имуществените декларации на водещи медици директори на болници видяхме как стават милионери. Сега повече хора бързо ще станат милиардери!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  "някои от идеите са противоконституционни тъй като никъде в основния закон не се говори за задължителна застраховка."

  Никъде в Конституцията не се говори и за задължителна здравна осигуровка.
  Но тя се прибира от джоба на българите вече 20 години.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  "Всички участници в дискусията днес поздравиха министър Кирил Ананиев за това, че започва дискусия."

  - Дано тази дискусия не е като за "отпечатъка на Москов".

  Щото Москов беше прав и идеята му за физикален идентификатор отговара на масовите нагласи за силен контрол на харчовете в здравеопазването.

  Из изследването на Алфа Рисърч:
  Възможни подходи за подобряване на здравеопазването - СИЛЕН КОНТРОЛ - 81 %.
  https://alpharesearch.bg/post/941-zdravno-osiguritelniat-model-ot-problemi-kum-reshenia.html

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  И защо, г-н Ананиев, не прегледахте схемите с десетките здравни каси в Германия или с личните партиди в Италия? Защо трябва да пълните гушите на застрахователи и са-фармацевти, вместо да осигурите достойно здравеопазване на онези, които и сега си плащат вноските, за да се раждат ромчета.
  —цитат от коментар 3 на gun  До коментар [#3] от "gun":

  Демонополизация на касата и здравно застрахователен модел, подобен на задължителната застраховка "гражданска отговорност". Задължителен осигурителен модел е глупост като ДЗПО-то. Формира "лични партиди", които не са достъпни лично. :) Достъпни са обаче за служителите на олигархията от ПОК-овете.

  За подробности за успешни здравни модели - Георги Ангелов от Институт Отворено общество – София:
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054845

  п.с. Това го писах по-рано днес.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Нашите кухи Застрахователни дружества веднага ще изгърмят като почнат да плащат за лечението на хронично болни. Или пък на болни в последен стадий от болестта им.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  И как ще бъдат накарани циганите да плащат здравни застраховки не е ясно.

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Неотдавна : ЗК "ОЛИМПИК" - Сикаджийска офшорка - БУМ !!!
  Пак ли ???

 12. 12 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ножът явно е опрял до кокала, щом почнаха да говорят и за реформи.
  Досега беше достатъчно Помпиера да излезе, да надуе мускули и да каже с ъгълчето на устата как "съм дал Х милиона" и всички се счупваха да му се кланят и да обясняват колко е велик. Реформите обикновено се изразяваха или в предната куха структура, генерираща отчети, или в поредните отчети по веригата.
  Нататък си знаем - поредното изливане на едни милиони, прибирането на стабилна част от тези милиони от едни определени хора и накрая пак всичко се дозабатачва.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Бюджетът трябва да финансира изработването на нов здравно осигурителен модел.Значи трябва да се види дали частна компания не би могла да свърши тази работа.Този модел се е изчерпал.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  костов направи тая Здравна каса за по-лесно крадене и сега и Господ Бог не може за я реформира, защото веднага среща зверския отпор на облажилите се, които печелят не от лекуване на болни а с химикалките!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 991 Разстроено

  Повече пари НЕ ДАВАМ, ако ще с полиция да ми ги искат! Аман от крадци, легални, законни крадци! Няма да се лекувам и отказвам да се лекуват ЦИГАНИ с моите пари!

 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  И сега какво – до 1 януари 2020 г. ще има плямпане до изприщване на езиците и обезводняване на устите на специалистите и работните групи, белким успеят да се кандардисат за модел, около който да се обединят, така ли? Ами гарантирам на 200% още отсега, че моделът, върху който всички ще работят е „И вълкът сит, и агнето – цяло“! Да, ама няма как да стане! Засега единствено Калоян Стайков от Института за пазарна икономика отбелязва, че няма остойностяване на това кое колко струва и кой колко плаща. Трябва да се разбере какви са разходите, да се види къде могат да се намалят и чак тогава да си говорим за повече приходи! Това е крайъгълният камък! Няма как да има клинични пътеки, които да имат цена, дадена от потребителя, сиреч няма как купувачът да влезе в магазина за обувки и да каже: „Тези обувки струват 40 лв., ето ви парите, дайте ми обувките“! Да не говорим, че никой, повтарям АБСОЛЮТНО НИКОЙ не си пречупи езика да каже, че болниците трябва да се приватизират най-сетне! Да не би цените в ресторантите, хотелите, магазините да станаха непосилни от това, че са частни? Или само ще си говорим за пазарна икономика и конкуренция и ще се бием в гърдите до посиняване колко сме напреднали? Напреднали сме – да, ама в приближаването на такава кризисна ситуация, че зимата на 1997 г. ще ни се види като детска пързалка на Витоша! Но нищо – има специалисти, нека плямпат, резултата се знае отсега! А всъщност има начини, има изградени стратегии, има куп възможности, открити вече от други нации, но не – ние тепърва ще откриваме топлата вода, колелото и огъня! Честито!

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#16] от "Santos":

  ти хубаво приказваш и сладко за приватизиране и частни болници и много каси ,само забрави да ми кажеш ,в приватизираните магазини и ресторанти и хотели ,дали обслужват здравно осигурени безплатно , инвалиди безплатно , 4.5 милиона безплатно , дали карат персонала им за 1 левче да слугува и мие гъзове на всеки желаещ в голяма нужда денонощно и след това да се обясняват ,че бил освободен от такси ,от осигуровки , има ли такава манджа ,сготвена някъде по света , на това отгоре всеки долен изрод с журналистическа диплома се разпенва от кеф ,не дай си боже ,накой пациент да загине поради грешка или недобросъвестно лечение и да обобщава как всички лекари са изроди и мародери .Както винаги съм казвал здравната реформа може да започне в момента ,в който на държавна ясла останат деца до 18 години ,които да имат безлимитен достъп до здраве ,само ако двамата им родители внасят реално здравни вноски ,всичко друго е на минимален пакет ,но не безплатен ,защото става чудо ,всеки циганин влиза при докторите с ритник и нарежда как и къде да бъде лекувано детето му ,а доктора роб му е длъжен безпрекусловно , каква ще е реформата ,същото , само ,че тези дето плащаме вноските ,ще ни изръсят още 900 милиона , раздели го на 2.4 плащащи си вноските и се получават по 400-450 лв още данъци и застраховки на реално плащаш човек ,останалите пак нямали да плащат ,тоест държавата ,ама от нашите пари пак.Това е пореден абсурд и няма как да стане ,нито медиците са съгласни на модел ,при който фармацевтите като продадат лекарство стават милионери , а медиците с по 20 години подготовка и учене и стрес , да подлизват и да чакат някой да им плати курс или семинар от търгашеските фирми ,дето продават най скъпите лекарства в света ,на това също не се предлага да се сложи ред ,затова тази реформа е обречена предварително .

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вячеслав Атанасов":
  частна компания ще ти изработи модела ,като почне всеки да плаща не по 400 евра средно на месец като в цял ЕС , а поне по 40 евра на месец на калпак , тогава може да се започне с наченки на реформата ,защото ако я вкарат в този вид ,може да се наложи да лекувате всяко заболяване вече в чужбина ,където ще бъдат всички тези лекари ,лекуващи днес на първа линия в болници и в извън болнична помощ ,тук ще останат само частните собственици на болници и центрове,дето източват сега касата като за последно и бат ви ГЕНЧО , да ви лекуват срещу 10000 с касова бележка от апарата , само че ,бая ще се чака .

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Реформите са сложна работа, не са като за ГЕРБ. Виж, пилеенето на пари им се отдава най-добре.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Българите "АКЪЛ НЕ ЩАГ, ПАРИ ИМ ДАЙ", дай им пари и власт и им гледай сеира. Нашите родни управници ни е-ха м-ката и продължават да ни затриват, докато изчезнем напълно от картата на света, както вече ни се е случвало за 500 години под турско робство и 200 години под византийско управление, а независими политика изобщо не сме имали през най- новата ни история. Не е само от алчност и простотия, а най- вече от незнание, от невежство, не могат да създадт един удобен, ефективен действен модел в ссистемата на здравеопазването. Просто трябва да се ръководят от конституцията, в която ясно и точно е записано, че държавата е длъжна да осигури за всички граждани безплатно, финансирано от бюджета, здравеопазване; т.е. държавата трябва да финансира толкова държавни болници, колкото и позволява бюджета. В тези държавни болници всички нуждаещи ще ползват безплатна медицинска помощ от "А" до "Я". Разбира се натоварването на лекарите ще бъде огромно, но затова и заплащането им трябва да бъде високо според европейските стандарти. В тези болници ще има големи опашки, но от другата страна ще са частните здравни заведения, където ще се получава здравна помощ- диагностика и лечение на свободен пазарен принцип: ЩЕ СЕ ПЛАЩА В БРОЙ, А ИЗРАЗХОДВАНИТЕ СРЕДСТВА ГРАЖДАНИТЕ МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЧРЕЗ ОСИГУРОВКИ (АКО СА СИ НАПРАВИЛИ ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА РАЗБИРА СЕ). Няма задължителности и принудителности; няма доплащания; няма извъникономическа принуда! Българският лекарски съюз ще си влезе в ролята да подържа перманетна следдипломна квалификация на лекарите, лицензиране на всички лекари желаещи да практикуват в България, РОЛЯТА НА КОНТРОЛЬОР И РЕГУЛАТОР НА ПРОДАЖБАТА НА МЕДИКАМЕНТИ САМО СРЕЩУ РЕЦЕПТА ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ЛЕКАР; отчитане на продажбите на медикаментите срещу изписаната рецепта!

 22. 22 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Може още да се добави... Темата е безгранична...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK