Парламентът задвижи мерките за спиране на износа на лекарства

Парламентът задвижи мерките за спиране на износа на лекарства

© Associated PressКогато наличностите от дадено лекарство са недостатъчни за потребностите на българския пазар, ще може да бъде спиран паралелният износ. Лекарствата от позитивния лекарствен списък ще бъдат наблюдавани през електронна система за това в какви количества се внасят и как се движат по веригата - производители, дистрибутори до аптеките. Когато се установи, че наличните количества от някой лекарствен продукт са по-малко от 65 на сто от необходимите, медикаментът ще влиза в забранителен списък за износ.


Това решиха днес депутатите с приетите на второ четене промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С мерките се цели да се спре паралелният износ на лекарства, когато има недостиг в България. В момента е практика медикаменти от България, която е с едни от най-ниските цени на лекарствата в ЕС, да се препродават на други пазари на по-високи цени.


Промените бяха приети от правителството още в края на миналата година. И бяха допълнително редактирани в парламентарната здравна комисия.
С промените се изпълнява намерението, обявено преди доста време от здравния министър Кирил Ананиев, всички лекарства от позитивния лекарствен списък да попадат в електронна система и да се знаят пътят и количествата им - от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека.


Системата ще се поддържа, а данните ще се анализират от Изпълнителната агенция по лекарствата. Информацията за потребностите пък ще се събира от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.


Когато се установи, че наличните количества от даден лекарствен продукт са по-малко от 65 на сто от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности, износът му ще може да бъде спиран.


Медикаментите, за които се установи недостиг, ще влизат в забранителен списък за износ, който ще се актуализира всяка седмица или при промяна в обстоятелства.


Санкциите за нерегламентиран износ ще са глоба от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно нарушение - глоба от 100 000 до 150 000 лв.


Електронната система трябва да бъде изградена в срок от 4 месеца след влизането на закона в сила.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Това е добре, стига да се изпълнява.
  .

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Историята е доказала - всяка намеса на държавата на пазара води до дефицит или до покачване на цените. Най-често и до двете...
  Следователно - лошо решение!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  По просто би било да се забрани изцяло реекспорта !

  Т.е. да се изнасят единствено произведените в страната илачи ...

 4. 4 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Историята е доказала - всяка намеса на държавата на пазара води до дефицит или до покачване на цените. Най-често и до двете... Следователно - лошо решение!
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  Хайде помисли пак. България може да се похвали с едни от най-ниските цени на лекарства и то не само в Европа. Често става въпрос за в пъти по-ниски цени.
  Паралелния износ е една от причините производители да спират лекарствата си за българския пазар, тъй като така подбиват цените им за други пазари.
  Не забравяй, че ниските цени у нас са се случили не защото производителите са ни съжалили, че сме много бедни а точно заради държавна намеса. Единствения начин да се запазят ниските цени е отново намеса на държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK