Парламентът задвижи мерките за спиране на износа на лекарства

Парламентът задвижи мерките за спиране на износа на лекарства

© Associated PressКогато наличностите от дадено лекарство са недостатъчни за потребностите на българския пазар, ще може да бъде спиран паралелният износ. Лекарствата от позитивния лекарствен списък ще бъдат наблюдавани през електронна система за това в какви количества се внасят и как се движат по веригата - производители, дистрибутори до аптеките. Когато се установи, че наличните количества от някой лекарствен продукт са по-малко от 65 на сто от необходимите, медикаментът ще влиза в забранителен списък за износ.


Това решиха днес депутатите с приетите на второ четене промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С мерките се цели да се спре паралелният износ на лекарства, когато има недостиг в България. В момента е практика медикаменти от България, която е с едни от най-ниските цени на лекарствата в ЕС, да се препродават на други пазари на по-високи цени.


Промените бяха приети от правителството още в края на миналата година. И бяха допълнително редактирани в парламентарната здравна комисия.
С промените се изпълнява намерението, обявено преди доста време от здравния министър Кирил Ананиев, всички лекарства от позитивния лекарствен списък да попадат в електронна система и да се знаят пътят и количествата им - от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека.


Системата ще се поддържа, а данните ще се анализират от Изпълнителната агенция по лекарствата. Информацията за потребностите пък ще се събира от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.


Когато се установи, че наличните количества от даден лекарствен продукт са по-малко от 65 на сто от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности, износът му ще може да бъде спиран.


Медикаментите, за които се установи недостиг, ще влизат в забранителен списък за износ, който ще се актуализира всяка седмица или при промяна в обстоятелства.


Санкциите за нерегламентиран износ ще са глоба от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно нарушение - глоба от 100 000 до 150 000 лв.


Електронната система трябва да бъде изградена в срок от 4 месеца след влизането на закона в сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK