Здравната система е консервативна и промяната трябва да е постепенна, обяви Кирил Ананиев

Здравната система е консервативна и промяната трябва да е постепенна, обяви Кирил Ананиев

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравната система е изключително консервативна и чувствителна и демонополизацията на здравната каса трябва да стане постепенно. Това мнение изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в "Седмицата" на Дарик радио в разговор за предлаганите от него варианти за промяна. Ресорното министерство организира дискусия по темата през седмицата. Коментарите четете тук.


Независимо кой от двата предлагани варианта се избере, гражданите ще плащат по-малко под масата отколкото в момента, увери министърът като напомни, че изчисленията показват, че в момента нерегламентираните плащания в системата са около 1.7 млрд. лв. годишно.


Посочи, че се въвежда качествено нов контрол върху системата, който ще обхваща здравната каса, пациента и съответното застрахователно дружество, в което се предвижда всеки да се осигурява допълнително. Сегашният контрол показа, че е неефективен – разделен е на финансов и медицински, сега се предлага да се интегрират, обясни министърът. Освен това се предлага да бъде предварителен, текущ и последващ.
Предлага се избраният след дискусии модел да влезе в сила от началото на 2020 г., когато се предвижда и всеки гражданин да разполага с електронна карта за идентификация в системата, за която се говори от години.


На въпрос как гражданите ще бъдат принудени да правят профилактични прегледи, министърът посочи, че се предлага тези, които не го правят, да имат по-висока вноска като процент от заплатата им.


Предлаганите в един от моделите допълнителни вноски от около 12 лв. на човек, които да отиват в застрахователни компании, ще се поемат лично. Държавата ще ги плаща само за пенсионерите, децата, безработните и социално слабите. Идеята е тези пари да постъпват по индивидуални партиди, които да могат да се ползват и от близки на осигурения.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  К'ва промяна бе?
  Освен търтеите от НЗОК - да захраним и застрахователите ли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Време е да сдава. Изложи се много.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  Ананиев е Капо ди тути капи на здравната мафия!
  За него само едно - физическо отстраняване! Безжалостно!
  !

 4. 4 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Точно щото е консервативна първо трябва да се извърши промяната пък после да се увеличи вноската бе, льольо канцеларски. По-тъп си и от дебилния си племенник от Дъбник.

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Този има за цел да счупи здравеопазването кардинално. Ама като посегнеш и на здравето и достъпа до здравеопазване на малкото здрави хора останали на територията, кой ще ви работи бе Ананиев? Кой ще пълни хазната, кой ще мародерите? Явно мислите в много къс хоризонт, или сатрапа Борисов вече е решил да ни види сметката и да му се махаме от главата.

 6. 6 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 462 Неутрално

  всяка крадлива система е консервативна и не иска да се променя.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Здравната система е пълен леш!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Колкото операции ме се наложи да ми правят, винаги си плащах на ръка, така че не вярвам в никакви здравни пътеки и никакви реформи в здравеопазването. Ако имаш пари, ще живееш,ако ли не,господ да ти е на помощ.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  В тази система се краде ...мамси джейс...

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тоя човек нали преди вече почти година е министър, а обеща до няколко месеца да си предложи новия модел? Засега има идеи, върху които ще се помисли дали може нещо да се измисли.

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Вече не се споменава за редуциране броя на болниците, за изграждане на модерни центрове на "Спешна помощ", оборудвани и с модерни реанимобили. Защо неколкократно се анулираше общ. поръчка за доставката на онези 400, даже щяха да се закупят със средства от ЕС? Необходима е значителна реформа в здравеопазването ни, но първо да се започне от неефективните болници и от служителите на НЗОК; сега, каквито и суми да наливаме...ще е като вода в каца без дъно.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблема в контрола на здравната каса,към лекари и здравни заведения е само документален.Дали са попълнени правилно документите,които се подават към Здравната Каса,нищо друго не е важно за тях.
  Докато не се започне реален контрол,на самото лечение към пациентите,и тяхната защита от това да бъдат изнудвани,по един или друг начин,за доплащане.Няма да се оправи здравеопазването ни.
  Да не казвам,колко лекари правят фиктивни прегледи,на пациенти с направления,защото им се вижда малко заплащането през направленията.А и някой си позволяват,да карат пациента,да си доплаща при самия преглед,защото изследванията с апарат в кабинета им,не влизали в прегледа с направление.

  sdg
 14. 14 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Може би работещата система е : ниска всеобща и задължителна вноска ,срещу която се осигурява солидарното медицинско обслужване до ниво -личен лекар ,оттам нататък изцяло доброволно допълнително застраховане С ИНДИВИДУАЛНА ПАРТИДА и свободен избор на лицензирани фондове. Значителните фалшиви разходи в болниците ще се окажат под частен контрол от застрахователя или директно от пациента и пазара сам ще направи регулация.
  P.S. Естествено тук не става дума за спешна помощ и някои национални програми за редки и специфични заболявания.

  Не отговарям на хейтъри.
 15. 15 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От министерството на здравеопазването,и НЗОК,упорито искат да доплащаме на ръка.
  Ако може да дадат един пример,в коя държава на ЕС има такъв модел на доплащане,какъвто пробутват в България,откакто ни пробутаха тази здравна система,от 2000 хил.година?!
  Защо само в България е измислено доплащането на ръка,от целия ЕС??????????!

  sdg
 16. 16 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И най дразнещото е,че се изтъпанчва някой лекар.И започва да ни обяснява,колко високо било заплащането в Германия.
  Чакай бе,ти не живееш в Германия,за да получаваш техните възнаграждения,както пациентите ти,не са в Германия.
  Защото ако беше,ти щеше да си наказан лекар,за неморално държание,можеше и да те накажат с отнемане на правата ти,и щеше да се усмихваш и да се подмазваш на всеки пациент,защото щеше да знаеш,че от него ти зависи заплатата!
  А не както тука,в голямата си част от лекарите и мед.персонал,да се държат като най големите селяни.Сякаш пациента е някакъв боклук и досаден нахалник,който те притеснява!

  sdg
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Хайде да не преоткриваме топлата вода! Нека споделя как работи моят частен здравен фонд. Фондът има договори с болници от цял свят. Списъкът е на сайта на фонда. В София са Токуда, Окръжна, Пирогов и някои по-малки. В тези болници аз плащам 20%, а останалото те фактурират на фонда. При нужда от планова операция съм длъжен да попитам фонда в коя болница да я направят. Фондът плаща 80% от цената, а лимитът е $250 000 (за стоматология е $2500) на година. Плащат се 80% от цената и на лекарства и дори на диоптрични (не слънчеви) очила веднъж на 3 години. Застраховката ми важи в цял свят и има ограничения за САЩ заради безумните цени там. Когато пациентът плаща нещо (20%), той самият контролира донякъде разходите! Топлата вода е отдавна открита!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Сегашното здравеопазване е силно влошен вариант на социалистическото здравеопазване.Няма как да не е консервативно.На повече от 70 години е.

 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Постепенно,постепенно от 90г до 2050г ще завършим един пълен цикъл.

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Болката в България е, че лекари се опитват да правят организация, за която трябва да си учили нещо друго!
  Това е все едно някой инженер да се опитва да лекува!
  И в двата случая резултата е на лице!
  Системата е недофинансирана, защото много се източва (краде)!
  Затова да съберем по още 12 лв. от всеки човек!
  Много умно!

 22. 22 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Болката в България е, че лекари се опитват да правят организация, за която трябва да си учили нещо друго!Това е все едно някой инженер да се опитва да лекува!И в двата случая резултата е на лице!Системата е недофинансирана, защото много се източва (краде)!Затова да съберем по още 12 лв. от всеки човек!Много умно!
  —цитат от коментар 21 на ПАСТОРА


  Извинявайте , ама това не е сериозно. Сегашния министър е финансист и е най-лошия министър от доста време насам. Преди него също имаше здравен министър който не беше лекар / Славчо Богоев / и резултатите бяха трагични. В цялата система отдавна се знае че човека, който знае как да оправи системата и има волята да го направи е Илко Семерджиев. За съжаление никой няма да го допусне да направи необходимите промени(изключвам президента който го пусна за служебен министър за три месеца , че да си направи пиар, не знам Илко как му се върза/

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Постепенно, не бързайте! Преди да се усетите и няма да има кого да лекувате, и от кой да вземате вноски. Постепенно ребята!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  с по 10-20 лв месечно вноски ,няма как да си събрал пари за първата си операция в последните 18 г на осигурителния модел , така ,че нищо не си плащал ,а просто си хвърлил някой лев , я да си в нормална система , да видиш как ще те обезкостят ,тук ревете като хвърлите по 100 лв на някой беден хирург.

 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

  системата е недофинансирана не защото се краде много , а защото се източва от пациенти ,които в 80% нямат нито един лев здравно осигуряване ,поемала го била държавата ,но и тя не го плаща ,няма как докторите да ви източат системата ,защото в доболничната помощ до тях стигат след данъци ,разходи и осигуровки най много 100-150 милиона за близо 20000 души , а в болничната , не повече от 1000 лв на човек , източването става от неосигурени пациенти ,които уж плащат за 5 г назад ,почват да се лекуват за 100-200000 без да доплащат нищо , след това са пак неосигурени , същото важи и за инвалиди ,пенсионери ,деца и 9 групи освободени от вноски и такси ,незнайно защо , за тях не важат никакви правила и сега няма да плащат и застраховки ,не знам защо аз трябва да доплащам и да ми вземат от данъците и за тези групи .

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":

  е да ,ама средната вноска в семейството ти не е 20-30 лв на месец ,нали така , а тук смятат без да дават осигуровки , без да плащат такси ,че докторите са им задължени постоянно ,безплатно , трябва да им купят и лекарствата и консумативите ,а не дай боже да ги накара някой да доплатят ,става чудо ,хули и плюене , правилното е ,както добре сте описали правата си ,да напишете колко ви е месечната и годишна застраховка на човек , за да се светнат другарите ,че без пари няма как да стане .

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "...... гражданите ще плащат по-малко под масата отколкото в момента, увери министърът като напомни, че изчисленията показват, че в момента нерегламентираните плащания в системата са около 1.7 млрд. лв. годишно."

  Данък "здраве" плюс 1,7 млд нерегламентирани, плюс 144 х7 млн = 1 млд! Ами за скъпите лекарства?

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А какво е обяснението, че в болниците попадат хора без здравни осигуровки?

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Защо все още не се закриват лазаретите в малките градчета, наречени "болници"? Нека никой да не си мисли, че тях ги издържат венерианците?

 31. 31 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin drug":

  Извинявай,но ти каквато и вноска да плащаш,към здр.каса,е плюнка по отношение,на едно влизане в болницата за нещо по тежко от апандисит.Всичките твои лични вноски не могат да го покрият.За това в българското здравеопазване,се нарича СОЛИДАРЕН МОДЕЛ.
  М/у,както е навсякъде в ЕС,но само тука е навлязло и това че пациента трябва да доплаща някакъв процент от лечението си.
  Никъде в Европа,не съм чувал,пациента да си доплаща лечението.
  И в Европа,когато един от членовете на семейството е здравно осигурен,то значи,че всички в семейството се ползват от неговата здравна осигуровка.А тука на всеки поотделно.Няма такива неща.Мъжът осигурен,жената не плащала,я марш в касата,иначе няма да те лекуваме.

  sdg
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drug":

  Основната идея на поста ми е, че когато има регламентирано самоучастие от пациента, има повече контрол над разходите! А месечната вноска е процент от дохода и при мен е малко под $500 за четиричленно семейство. Ползвам отстъпка, защото осигурявам цялото си семейттво. Но жена ми е инат, че ме кара да и плащам и в НЗОК.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  ...както добре сте описали правата си ,да напишете колко ви е месечната и годишна застраховка на човек , за да се светнат другарите ,че без пари няма как да стане .
  —цитат от коментар 27 на edin drug


  Само че това как да стане, след като нашите им бъркаш не занм къде, когато трябва нещо да платят, и вкупом следващата година удвоят застраховките?
  Малък пример, който е далеч от здравеопазването. Миналата година един туроператор фалира (разбира се със собственици червени другари), разбира се с валидна туроператорска застраховка. Застрахователите платиха нещо, и ореваха вселената, в резултат на което за 2018г. туроператорската застраховка се удвои.

  Та застраховката е хубаво нещо, но зависи много от манталитета на застрахователите.

 34. 34 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Може би пъ во трябва да вкарате агенти под прикритие в болниците...

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А какво е обяснението, че в болниците попадат хора без здравни осигуровки?
  —цитат от коментар 29 на historama


  Не разбрах защо ми сложиха (-) на поста? При положение, че студенти от чужбина ги преследваха като врагове на нацията задето не си били платили здравните застраховки, как в болниците попадат на стационарно лечение хора без такива?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":

  И кой ще извади 50 хил., ако му се наложи да се лекува от рак при такава застраховка?

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#35:"historama"][/quote]

  публична тайна е че става дума за гарнтирания електорат на ГЕРБ и БСП. Категорията, която решава кой ще властва

 39. 39 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Сбогом на идеята за реформа до 2020 година. Истината е , че трябва да се разбие монопола на НЗОК, здравната вноска е по принцип ниска и не се контролират парите от пациентите, да не говорим за освободените от здравна осигуровка. Като всяка висококвалифицирана услуга, качественото лечение е скъпа инвестиция. Не виждам, обаче, смисълът от толкова на брой зле екипирани болници , ''специалисти '' извън болничното заведение , без необходимата апаратура , че и знания и умения на такива. Примерно в ОК специалистите са само в болниците и са квалифицирани да извършат целият спектър от необходими манипулации.

 40. 40 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#37] от "smeshko":
  На когото му се живее?

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Доколкото разбирам, имаме екип в МЗ които получават заплати, ползват служебни автомобили и телефони, пътуват поне 4-5 дена до Брюксел с подобаващите командировъчни, и последната им грижа е как да осигурят здравеопазването на българина. А преди това тези тембели са се кълняли в Конституцията.

  Чл. 52. от Конституцията на Р. България
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
  (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.

  Наша работа ли е да даваме акъл на калинките от МЗ?

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Ма вие на това, дето го готвите , промяна ли му викате. Само вече официално ще доплащаме и ще ни крадат.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Извинявай,но ти каквато и вноска да плащаш,към здр.каса,е плюнка по отношение,на едно влизане в болницата за нещо по тежко от апандисит."
  До коментар [#31] от "Svetlio":

  Има една разлика в стандартите, която е 3-5 пъти. Нашата НЗОК яко се издънва да плаща за хора, които се лекуват на запад. Другото е, че голяма част от докторите искат да си осигурят западен стандарт на родна почва. При това няма опашка пред кабинетите им, а и лечението им не струва.

 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  От номенклатурния дядо на снимката не може да се очаква нищо свястно. Щяло да стане през 2020, постепенно, бавно и т.н.

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Не мога да забравя, че същите сладки приказки имаше при вдигане на здравната вноска от 6 на 8 %, резултатът не го виждаме заедно.
  А Ананиев, който има изключително висока репутация като професионален бюджетар, хабер си няма от управление и реформи. Чудя се само с какво Боко го прилъга да ходи да се излага на стари години и да дрънка глупости.
  Както се казва - едно е да подреждаш числа, друго - хора, а трето и четвърто - система.
  /по Н. Хайтов/

 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 732 Неутрално

  ами тез, дето не получават заплата?
  сбогом и благодаря за геноцида.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  С малки изключения, повечето коментарии са откровено политически ( не че това е непременно лошо) или хейтърски, лаф да ства.
  Първо бих казал, че наличната здравна система, не е най-лошата в сравнение с много страни в Европа и това, все си мисля, че може да бъде потвърдено от много българи живеещи в тези страни. Разлики разбира се има, най-вече в материалната част ( вида на сградите, оборудването в тях и обзавеждането на болничините стаи и помещения), но това е абсолютно нормално и обснимо, ако се сравнят разхдите и бюджетите разпределни на глава от населението и разходите разпределени на брой болници и легла
  Иначе чакането за планирани операции, зависимостта между получавано обслужване и размер на индивидуалната вноска, възможността за избор на болница и екип, не са българско изобретение- има ги и там и са далеч от идеалното.
  Това което ми направи впечатление от думите на министъра е, че към сумата на бюджетните разходи за здраве, трябва да се прибавят 1.7 млрд плащани под масата, като има вероятност тази сума дори да е по-голяма. Очевидно контрола над разходването на такива громни по отношение на нашия БВП суми го няма никакъв и вероятно голям или поне значим процент от тези милиарди потъват в известни на всички, включително на т.н. органи джобове, имам предвид големите роизводители и дистрибутори на лекарства, оборудване и консумативи, собтсениците на частните болници, склонните към далавера ръководства на болници и лекари от държавните болници. За съжаление тези огромни за нашата страна откраднати средства дават възможност на крадците да упражняват силно влияние над органи, съд и законодателна и изпълнителна власт.
  Другото в думите на министъра, което може би е най-непритното, че поради консервативността на системата, промените ( и това при условие че ще имат положително влияние върхи системата) ще трябва да започнат след 2020 - т.е. ние ще мислим ( какво ще измислим друг въпрос), а работата ще оставим за по-късно и за други хора. Това е типично нашенско решение и очевидно се предлага, в близките години промени да няма, т.е. групата на облагодетелстваните от здравните разходи да е спокойна за близкото си бъдеще. Нещо повече, предлага се общата разходна сума да се увеличи с 12 лева на човек, без значение кой ще ги плати, всеки от нас директно от джоба си или през бюджета за пенсионери и деца. Това е една чудесна добавка, която ще се влее в техните джобове.
  Доста неутешително.

 49. 49 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Предложение към всички коментиращи тук:Имате кола-таралясник на 15+ години,всяка година му плащате данък, ГО,винетка,КАСКО (евентуално),техническо обслужване, ремонти,зимни/летни гуми.Направете си поне груба смет коло ви струва това на семейния бюджет.После сравнете колко плащате за Здравно осигуряване!Видяхте ли разликата?Разберете-няма безплатно здраве,винаги някой плаща!АЗ НЕ ИСКАМ да плащам солидарно за гяволите с автомобили на 15+ години,които оревават орталъка,че трябвало да доплащат при преглед и лечение!комунизмът няма място в здравеопазването,НЯМА!Не искам и да пълня джобовете на собственици-тарикати на частни болници "ПО ПЪТЕКА"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK