Здравната система е консервативна и промяната трябва да е постепенна, обяви Кирил Ананиев

Здравната система е консервативна и промяната трябва да е постепенна, обяви Кирил Ананиев

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравната система е изключително консервативна и чувствителна и демонополизацията на здравната каса трябва да стане постепенно. Това мнение изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в "Седмицата" на Дарик радио в разговор за предлаганите от него варианти за промяна. Ресорното министерство организира дискусия по темата през седмицата. Коментарите четете тук.


Независимо кой от двата предлагани варианта се избере, гражданите ще плащат по-малко под масата отколкото в момента, увери министърът като напомни, че изчисленията показват, че в момента нерегламентираните плащания в системата са около 1.7 млрд. лв. годишно.


Посочи, че се въвежда качествено нов контрол върху системата, който ще обхваща здравната каса, пациента и съответното застрахователно дружество, в което се предвижда всеки да се осигурява допълнително. Сегашният контрол показа, че е неефективен – разделен е на финансов и медицински, сега се предлага да се интегрират, обясни министърът. Освен това се предлага да бъде предварителен, текущ и последващ.
Предлага се избраният след дискусии модел да влезе в сила от началото на 2020 г., когато се предвижда и всеки гражданин да разполага с електронна карта за идентификация в системата, за която се говори от години.


На въпрос как гражданите ще бъдат принудени да правят профилактични прегледи, министърът посочи, че се предлага тези, които не го правят, да имат по-висока вноска като процент от заплатата им.


Предлаганите в един от моделите допълнителни вноски от около 12 лв. на човек, които да отиват в застрахователни компании, ще се поемат лично. Държавата ще ги плаща само за пенсионерите, децата, безработните и социално слабите. Идеята е тези пари да постъпват по индивидуални партиди, които да могат да се ползват и от близки на осигурения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK