Да се облекчи достъпът до новите терапии при рака на гърдата поискаха участници в дискусия

Хората често не си дават сметка колко зловещо се отразява ракът на гърдата не само на болните, но и на техните близки, семейства, приятели. А често нямат и подкрепа както в семейството, така и на аботното място, отбеляза Нана Гладуиш, ръководител на фондация "Една от Осем"

© Велко Ангелов

Хората често не си дават сметка колко зловещо се отразява ракът на гърдата не само на болните, но и на техните близки, семейства, приятели. А често нямат и подкрепа както в семейството, така и на аботното място, отбеляза Нана Гладуиш, ръководител на фондация "Една от Осем"12 на сто от всички новодиагностицирани жени с рак на гърдата в България са в последния – метастатичен стадий. И този дял непрекъснато расте. С новите терапии обаче това не означава сигурна смърт – те дават време, а времето носи още нови терапии и нова надежда. Така е възможно болестта да бъде превърната в хронична, а животът на пациентите удължен значително. Въпросът е обаче те да имат достъп до новите формули, да могат да сменят лечения и да комбинират между новоткритите молекули.


Това бяха основните изводи и послания по време на конференция "Животът с рак – предизвикателството метастатичен рак на гърдата". През октомври, Световния месец за информираност и борба с рака на гърдата, вестник "Капитал" и фармацевтична компания Novartis решиха да наблегнат на нещо, за което не се говори и обсъжда толкова много, колкото ранната диагностика, превенция – на последния, метастатичния стадий на болестта.


Макар да няма мораториум върху новите европейски терапии, на практика такъв има, отбеляза в изказването си д-р Антоанета Томова, началник-отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Тя отбеляза, че одобрени в света и Европа молекули, въвеждащи нови терапии, всъщност могат да бъдат прилагани в 8-9 онкологични центъра в България от общо 25. Така пациентите или нямат достъп поради липса на възможности да пътуват до тези центрове, или трябва да плащат значителни суми за транспорт, настаняване и др. Отделно всеки лекар извън тези онкологични центрове трябвало да търси връзки с колеги от съответните звена, който ще е склонен да приеме техните пациенти, да ги лекува с новите молекули и няма да ги върне.
А експертите посочиха, че тези нови молекули всъщност са шансът за живот на болните в метастатичен стадий на рак на гърдата. Така можело да се контролира достатъчно добре болестта, така че хората да могат да живеят пълноценно. А ако нещо не действа – да се смени или комбинира с друго. "Нали сме в Европейския съюз, защо да нямат и българските пациенти достъп до това, което тези в ЕС ползват", попита д-р Томова.


Участниците в дискусията наблегнаха още на нуждата от повече подкрепа, включително психологическа и дори взаимопомощ, както за пациентите, така и а техните семейства, роднини, близки приятели. Много от пациентките с метастатичен рак споделяли, че докато в начална фаза на болестта са получавали голяма подкрепа, то при връщане на заболяването, подкрепата в семейството и на работното място пада.


Много жени биват отритнати, отхвърлени, включително от най-близките си, понякога диагнозата вече става "досадна" за околните, разказа Нана Гладуиш, ръководител на фондация "Една от осем", създадена за подкрепа на жените с рак на гърдата. А тези близки, които остават до болните, преминават през истински личен ад, които дори са принудени да крият, да спестяват, за да не натоварват околните, допълни тя. И рядко получават разбиране.


Затова в световната практика има много нови методи и похвати, както и цяло едно направление по онкологична психология. На лекарите им се обяснява как да общуват с пациентите и семейството, а на болните и близките им се дават насоки, идеи как да подходят към деца, към роднини. И макар в българското законодателство също да има възможности към болниците да бъдат назначавани специализирани психолози, това на практика не работи, отбеляза Евгения Александрова, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.


Освен статистиката, че в световен мащаб една от шест жени с рак на гърдата ще бъде диагностицирана за първи път вече с метастази, д-р Ася Консулова от Българското онкологично научно дружество отбеляза и че 50 на сто от пациентите имат нужда от повече, по-съвременна, коректна и ясна информация по въпроса.


В отговор на тази необходимост, българи са създали и специален сайт – CancerCare. Платформата работи като наръчник, пътеводител на пациенти с различни видове рак. Може да бъде намерена информация както за различни специалисти медици, да бъдат гледани клипове с пациенти, психолози, съвети за самопомощ, за "живот след болестта", информация за новостите и др.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Разстроено

  "Да се облекчи достъпа до новите терапии при рака..."


  През 2018 год, в държава член на ЕС, подобно искане не трябваше да съществува.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Що ми се струва, че сте объркали члена в заглавието и, за да не остане незабелязана грешката, сте го написали с главни букви.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Този разговор въобще не трябва да се води в страна на ЕС през двадесет и първи век.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо само при рака на гърдата?
  Другите раково болни нямат ли право на същото?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK