За една инвалидна количка, за усмивката и от какво да се пести

За първи път за 16-те си години Пасионария може да седи с изправен гръбнак, без да се наклонява на една страна, без главата й да клюма, без някой прешлен да притиска болезнено вътрешен орган. Без майка й да се чуди как да я нагласи, за да е позата й близо до естествената. Пасионария има нова инвалидна количка. Която не е просто удобство. Това помощно средство я намества така, че да коригира многото й изкривявания и дори предотвратява бъдещи сложни и опасни операции.


За една инвалидна количка, за усмивката и от какво да се пести

© личен архив


След 16 години опити да се пребори със системата в България преди по-малко от година майката на Пасионария Красимира Обретенова взима дъщеря си, която е с множество увреждания, и заминава в Холандия. Където, макар и емигранти от България, веднага влизат в системата за подпомагане на деца със сериозни увреждания – специализирано училище, рехабилитация, съвременни и лесни за употреба медикаменти за овладяване на епилептичните припадъци на детето, подкрепа на детето, подкрепа на майката. И лично отношение, подход към конкретните проблеми на Пасионария.


"Дори не знам какво да кажа. Просто ви изпращам сърцето си, на всички. Една количка само. Която......", написа преди дни във "Фейсбук" Красимира. И публикува снимка на дъщеря си в новата й количка, предоставена безплатно от холандската страна. А познаващите детето бяха истински шокирани от коренната разлика как изглежда в новата придобивка.
Извън поздравленията за новата количка и за това колко е променена Пасионария някои приятели на Красимира също с деца с увеждания, живеещи в България, изразиха и "благородна завист". "Изпитвам благородна завист! Ах, да имам и аз такава количка! Просто мечта!", написа Кристиян Йовчев. "Бях направила хиляди приспособления на количката на моята мама, включително дунапренени пришити отдолу и обвиване с чорапогашници на ръбовете на поставките за краката, за да не й режат кожата на краката, отзад минава артерия и имахме инцидент...... и ...", написа пък Димитрина Цачева.


Така изглеждаше българската количка на Пасионария, купена със социална помощ и още толкова средства от дарения

© Личен архив

Така изглеждаше българската количка на Пасионария, купена със социална помощ и още толкова средства от дарения


От няколко месеца Красимира разказва за количката и какво са направили холандските власти, за да осигурят на дъщеря й най-доброто помощно средство. Още с пристигането им в Холандия социален работник видял количката от България, която Красимира купува с пари от социалното министерство и додава още половината – общо около 2000 лв., за да може да вземе нещо по-добро, по-удобно. "Но това не е подходящо за дъщеря ви, откъде я имате", възкликнал социалният работник с тон, даващ да се разбере, че изключва вариант холандските власти да са предоставили подобна количка. И без да трябва Красимира да ходи където и да било, да посети каквато и да било институция, задействали процедурата по получаване на нова количка. А преди това пригодили за Пасионария друга, оборотна.


"Три дни по няколко часа за нея, за дъщеря ми! - българската бежанка, се гъзурчиха ерготерапевт, рехабилитатор, техник - зяпат в един монитор с рентгеновите прелести на сколиозата й преди и след имплантите, въртят някакъв шублер по таз, стави, сухожилия и сглобяват и разглобяват. Колани през таза, каишки за където трябва, докато й натаманят жизнеутвърждаващото помощно средство", разказа Красимира. "Заветната цел на тея, гъзурчещите се, е да направят количката така, че да изправят на дъщеря ми всички криви чаркове, от врата до петите, включително според посоката на гравитацията, че да не играе скалпелът... пак".


За една инвалидна количка, за усмивката и от какво да се пести

© личен архив


Разказвам ви това, защото ви прахосват бюджета, отбеляза Красимира. И това изглежда наистина така, ако се погледнат сметките.


Пасионария беше оперирана преди около две години за пореден път. Операцията, направена в българска болница, се наложи, тъй като гръбначният й стълб беше толкова изкривен, че притискаше вътрешни органи и сериозно застрашаваше живота й. Първоначално фондът за лечение на деца отказваше да финансира операцията за поставяне на импланти за изправяне на гръбнака, като твърдеше, че е твърде рискована. А Красимира заплаши, че ще се пренесе да живее пред Министерския съвет, докато не получи финансиране. И понеже държавата е длъжна да й го осигури, няма да търси средства от дарители.


След множество скандали, като случаят стигна до най-високо държавно ниво, все пак фондът отпусна пари. 36 000 лева. Без допълнителните нужди от лекарства, рехабилитации и множество съпътстващи разходи.


Сметнете, дори само елементарната финансова сметка не излиза – тази количка, която я изправя, коригира, компенсира недостатъци, която е пригодена специално за нуждите на детето, тя не струва повече от 3-4 хиляди лева, коментира Красимира. Самите колички са стандартни, просто се допълват където е необходимо, слагат се колани и стеги. "Едни мънички детайли - като това как е подпрян кракът й и гърбът - нещо, дето не струва и 50 евро!!! А прави света различен за нея и за теб!", допълва тя. Според Красимира, ако дъщеря й от ранна детска възраст е имала такива помощни средства и рехабилитацията, която получава в момента в Холандия, е било много вероятно да не се стигне до сериозните гръбначни увреждания на Пасионария и съответно до рискованата и скъпа операция. Поредната операция всъщност.


"В България ония дни измислиха някакви лимити за помощни средства. Разбирате ли за каква отчайваща административна тъпота говоря, за какво прахосване на пари обяснявам?
Да го кажа и с друг фасон - тоя грабеж на данъкоплатците, вместо да източат едни хиляди левове по клинични пътеки в някоя клиника за хирургия, тук комбинират едни чаркове, полипропилени, дунапрени, винтчета, болтчета и предотвратяват източването на клинични пътеки. За тормоза от кълцането на децата изобщо даже не намеквам, че го спестяват", отбелязва Красимира.


За една инвалидна количка, за усмивката и от какво да се пести

© личен архив


Нейната история много наподобява тази на Анелия Димова, която пък емигрира преди време в Германия. "Виждате ли детето на снимката? Това е моето дете. Едно от двете. Виждате ли, че то е с увреждания? Сигурно виждате. Но може би преди всичко виждате усмивката... Да, тя е важна. И не, тя не е следствие на 150-те милиона, които сега обещава правителството... Тя съществува и се вижда, и усеща, защото детето живее в страна, където системата работи и където #систематанеубива! И не, това не е страната на 150-те милиона! Виждате ли количката? Мдаа... инвалидна е... а виждате ли, че отдясно на детето това, което подпира главата й, е по-дълго? Ами вижте...! А знаете ли защо? Защото специфичното ми дете се накланя/криви повече надясно и за да се компенсира това, й е изработено това нещо! Просто е, нали? А спестява много мъки сега и за в бъдеще. Благодарение на този елементаризъм тя няма да "кривне" надясно и може би никой данъкоплатец няма да плати след време за някоя операция, станала необходимост поради липсата на ей това нещо! Защото иначе щеше... като част от системата... Та така... Просто е... Когато системата работи! Индивидуална оценка питате какво е.... Еми ей това е! Не е сложно, нали? А усмивката... е...", разказа Анелия.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  Няма прошка за виновните бездушни властници в България. Причиненото зло винаги ще ги преследва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Тия дето са заминали, са изпълнили волята на Борисов... Махнали са се, от главата му!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 485 Разстроено

  Четеш ли, Бочко, гледаш ли как се случват нещата в държави с работещи институции?
  Само две такива истории и всичките приказки за безкрайни магистрали, спортни зали и кокетни стадиончета започват да издишат като въздух под налягане...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Усмивката на това дете говори повече от всякакви статии, съмнявам се
  че тук е било така щастливо !!!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  И у нас системата работи. Само, че в нечия друга полза, не на пациента...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Кой е тоЙзи щастливец от системата
  дето праска минуси ?
  Да заповяда в Дома за стари хора Сливен ще го запозная с условията,
  та да стане още по-щастлив !
  И тогава ще спи още по-спокойно!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно! Вместо да ни вдигнат в пъти данъците като Холандия те негаят!

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Гневно

  На 16-и год., най-накрая едно нуждаещо се дете да получи подходяща инвалидна количка?! Извратена работа...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Минусите ги праскат гейберастите, които усещат с кокалите си, как са на път да бъдат изритани от благите им местенца в системата.

  мурзилка
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#7] от "svoboden":

  ГЕРБЕРЧЕ , Мен не ме е страх от високи данъци а от ниски доходи и крадливи корумпета - КАКТО Е В МОМЕНТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А защо вместо да изкарваш ниски доходи и да се корумпираш, не се квалифицираш в някоя област, в която да изкарваш много пари!?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Не ми се става гербераст на стари години. Останал ми е морал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":А защо вместо да изкарваш ниски доходи и да се корумпираш, не се квалифицираш в някоя област, в която да изкарваш много пари!?
  —цитат от коментар 11 на svoboden


  Щото сигурно няма 500000 свободни работни места за IT-та в БГ...То сигурно и в целият свят няма толкова. Пък и ако няма кой да копае на нивата, IT-тата, пък и всички професии, независимо дали производствени, или в сферата на услугите + държавната администрация, финансовият сектор(банкери и други мошеници) ще трябва ядат само силициеви "вафли" и да пият студена водичка.

  мурзилка
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  ПС, забравих да спомена секторите, спорт и забавление. Ритни-гони топковците и кинаджиите и другите културтрегерни полюции, театър, писатели, поети, хЪдожници, скуптори и критиците им, ко ше ядат, ако няма кой да произвежда хранителни продукти. сВежди Рашидавия, като няма хляб, зеуенчук и мръвка, ще трябва да си вари пачките в тенджерата и да ги гризе.

  мурзилка
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#14] от "Маршалов":

  Ако няма хляб, зеленчук и мръвка, защо не се хванете да произвеждате такива и да спечелите много пари!?

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да*ба тоз кирлив скапан Бантустан, дето позволихме да се случи! СРАМ МЕ Е, ЧЕ ЗДРАВИТЕ И ПРАВИТЕ СМЕ ОСТАВИЛИ ДЪРЖАВАТА В РЪЦЕТЕ НА ИЗРОДИ.

 17. 17 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Всеки път, когато чета поредният призив за събиране на средства за някой човек, нуждаещ се от лечение в чужбина... Просто не знам.
  Сещам се за всякаквите джипигейтове, шишита и всякаква подобна измет, която краде като за световно и грам не им пука. Гушат кинти, снимат си се из Венеция и грам не им пука.

 18. 18 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Бойко, пари за колички няма, но 42 милиона за Гергов се намериха за една седмица точно.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мдам, ама Холандеца му взимат половината доход под формата на данъци, осигуровки и задължителни застраховки. Директно от фиша за заплата.

  А Ганьо скатава от всичко... и после циври....

  Разликата между Холандия и България е основно в това, че Холандия не е населена с българи. Управлението на държавата не е причина а следствие.

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чардо":

  Нищо лично, ама докато холандците са градили общество и държава, вие сте строили светлото комунистическо бъдеще.

  Днешна България е това, което сте направили, ако не ви харесва... за съжаление поправителен няма.

 21. 21 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изключително нагла жена.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  По времето на комунизма тези деца се отглеждаха в училища за изостанали и семействата им се грижеха за тях. Държавата и не знаеше за проблемите им.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Не занимавайте царя с глупости. Той има къде по-важни задачи за решаване. Например, как да плати на Гергов, как да построи нов национален стадион и как да се прави на велик в Европа и света.

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#20] от "niakoi_si":


  До коментар [#6] от "Чардо":Нищо лично, ама докато холандците са градили общество и държава, вие сте строили светлото комунистическо бъдеще.Днешна България е това, което сте направили, ако не ви харесва... за съжаление поправителен няма.
  —цитат от коментар 20 на niakoi_si


  Аз пък ще ви задам личен въпрос към вас :

  Какво ви пречи да построите/направите СОЦИАЛЕН старчески дом?

  След 10.11.89-та в страната е построен един единствен такъв в едно Бело Слатинско село- защото от там бе тогавашната министерка на МТСГ, за да създаде работа на съселяните си!

  Социален старчески дом, който да работи с такси като държавните, а не частните старчески домове !

  И само за инфо - на няколко пъти съм писал с такова предложение да се построи отделението за лежащо болни възрастни до Дома за стари хора Сливен, за което има, и място и планове за строеж - а самото отделение е ""забравено"" 1972-ра да се построи :

  1. До фондация Америка за България съм писал ТРИ пъти - НЯМАМ ОТГОВОР ни по поща , ни по мейл ! ! !

  2. До БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА фондацията на Канефф същи ТРИ пъти и толкова пъти нямам отговор ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "niakoi_si":
  —цитат от коментар 24 на Чардо  До коментар [#24] от "Чардо":

  Каква фондация, какви пет лева? В Бантустан всичко е само фасада и начин да устроиме едни наши хора на добра позиция или да усвоим едни пари. Истината е наистина в това - докато сме сравнително здрави да си построим/организираме сами старческия дом, в който да завършим достойно дните си. Може би за такъв дома да се намерят помощи за експлоатацията му.

 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#25] от "lpt47553827":


  Истината е наистина в това - докато сме сравнително здрави да си построим/организираме сами старческия дом, в който да завършим достойно дните си. Може би за такъв дома да се намерят помощи за експлоатацията му.
  —цитат от коментар 25 на lpt47553827


  По този въпрос работи един наш форумец - да направи Дом за стари хора МЕЧТА !
  И аз съм убеден , че той ще го направи !
  - = - = -
  НО къде е държавата при това много бързо застаряващо население,
  къде е поне една фондация създадена за благотворителност? ! ? ! ? !

  Примера който разглежда настоящата статия някак си го премълчава, но това е частна фондация със средства от дарения , а тези дарения са освободени от данъци средства на дарителя ! ! !
  Е това го няма и в зачатък у нас ! ! !
  Там ако си дарил 1 лев за благотворителност - данъчните ти признават ДВА лева като необходимо присъщ разход !
  А у нас . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на trillian78
  trillian78
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Взимат му да, ама това дето му остава е предостатъчно, а пък срещу това дето дава, получава качество на услугата, далеч по-добро, та за това и не се дърпа, като му ги вземат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK